ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Φάκελος άμυνα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τι λένε οι αριθμοί, τι πιστεύει ο Φερέιρα, η παρέμβαση του Κρέσπο και η συνολική εικόνα της ανασταλτικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ που από μεγάλο όπλο πέρυσι, έχει καταντήσει φέτος ανοικτή πληγή. (VIDEOS)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν είναι η ανασταλτική του λειτουργία. Ο Δικέφαλος δέχεται φθηνά στην πλειοψηφία τους γκολ γεγονός που τον αναγκάζει να κυνηγά με κόπο και ιδρώτα τα αποτελέσματα που θέλει, χωρίς πάντα να καταφέρνει να τα πάρει.

Για παράδειγμα η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε επτά γκολ στους τέσσερις αγώνες με τον Άγιαξ και την Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Ευρώπη και γνώρισε δύο αποκλεισμούς επειδή δέχθηκε 9.

Στη Super League στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές σκόραρε εννιά φορές αλλά δέχθηκε ήδη 6, γνωρίζοντας και την πρώτη του βαθμολογική απώλεια στη σεζόν.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε κανένα από τα 8 επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις 4 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί ήδη 6 γκολ, όταν την περυσινή σεζόν έπρεπε να φτάσουμε στην 14αγωνιστική του πρωταθλήματος και στα μέσα Δεκέμβρη για να φτάσει το παθητικό του Δικεφάλου στον ίδιο αριθμό γκολ.

Πέρυσι ο συντελεστής των γκολ ανά τελικές προσπάθειες των αντιπάλων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοργανώτριας ήταν 0,0619 και φέτος στις 4 πρώτες αγωνιστικές ο συντελεστής είναι 0,2353. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΠΑΟΚ δέχεται περίπου τέσσερις φορές περισσότερα γκολ σε σχέση με τις τελικές που επιτρέπει στους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα.

Αν δεν είμαστε συμπαγείς, να γυρίσουμε πιο πίσω

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τον αγώνα με τον Άρη ο Άνχελ Κρέσπο το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του. Τι είπε ο Ισπανός; «Είναι πρόβλημα για μας. Αν δεις τα παιχνίδια μπορεί να μην επιτρέπουμε πολλές ευκαιρίες στους αντιπάλους μας, αλλά κάθε φορά που αυτοί σουτάρουν πετυχαίνουν γκολ. Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Δεν ξέρω τι… Ίσως κάτι στην ψυχολογία των παικτών, ίσως κάτι στην προπόνηση. Δουλεύουμε σκληρά, αλλά είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΠΑΟΚ έχει τη νοοτροπία να ανεβαίνει ψηλά, όλη μαζί η ομάδα με συνοχή.

Όταν όμως ανεβαίνουμε όλοι ψηλά και με μια βαθιά μπαλιά του αντιπάλου η ομάδα χωρίζεται στα δύο και τέσσερις πέντε αμύνονται και άλλοι τόσοι μένουν ψηλά είναι αλήθεια ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Και αν δεν μπορούμε να αμυνόμαστε όλοι μαζί και να βγαίνουμε όλοι μαζί στην επίθεση τότε ίσως να πρέπει να μένουμε λίγο περισσότερο πίσω για να υπερασπιστούμε την εστία μας. Ίσως αυτό να μην αρέσει στον κόσμο αλλά μπορεί να μας δώσει σταθερότητα στην άμυνα» δήλωσε ο Ισπανός αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν λάθη τακτικής που κάνουν ευάλωτα τα μετόπισθεν του Δικεφάλου.

Θυμηθείτε το γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα:

Είναι ζήτημα συγκέντρωσης

Ο ίδιος ο Αμπέλ Φερέιρα αποδίδει περισσότερο σε έλλειψη συγκέντρωσης το γεγονός ότι η ομάδα του δέχεται με ανησυχητική συχνότητα γκολ. «Αν θέλετε να μιλήσουμε για λάθη, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το δεύτερο γκολ για παράδειγμα. Μία μπαλιά στα τυφλά από τον τερματοφύλακα, μία ασυνεννοησία, ο αντίπαλος πήρε την μπάλα κι έγινε το σουτ. Η ομάδα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί στην αμυντική της λειτουργία. Ο τερματοφύλακας είναι ο ίδιος. Η αμυντική γραμμή είναι η ίδια. Οι παίκτες του κέντρου άλλαξαν, αλλά αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά», είπε ο Αμπέλ Φερέιρα αναλύοντας τη φάση του δεύτερου γκολ που δέχθηκε η ομάδα στο ντέρμπι με τους κιτρινόμαυρους. «Θέλετε να σας πω ότι φταίω εγώ; Εγώ φταίω. Η ευθύνη είναι δικιά μου. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι η ομάδα δουλεύει πολύ και στο αμυντικό κομμάτι. Τα γκολ που δεχόμαστε, δεν έχουν να κάνουν με συνολική λειτουργία, αλλά με ατομικά λάθη. Είναι έλλειψη συγκέντρωσης. Δέχομαι την κριτική για την αμυντική λειτουργία της ομάδας, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι πιο κριτικός από εμένα σε αυτό το κομμάτι».

ΑΤΟΜΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα υπάρχει και κοστίζει στον ΠΑΟΚ, που μέχρι τώρα χρειάζεται σε κάθε παιχνίδια απαραίτητα 2 γκολ για να κερδίζει. Η αλήθεια είναι ότι και ατομικά κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου όπως ο Πασχαλάκης, ο Βαρέλα και ο Κρέσπο δεν είναι σε καλή κατάσταση από την αρχή της χρονιάς, με τον Αμπέλ Φερέιρα να μην τολμά να κάνει αλλαγές.

Ούτε τον Ζίβκοβιτς δείχνει να εμπιστεύεται, παρά το γεγονός ότι ο Πασχαλάκης δείχνει να είναι… αλλού, ούτε τον Ίνγκασον. Και αυτό το έδειξε στον αγώνα με τον Ατρόμητο όταν προτίμησε τον Βαρέλα έστω και με δύο προπονήσεις στα πόδια του και όχι τον Ισλανδό.

Θυμηθείτε τα γκολ του Βέλλιου στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ:

Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές στα χαφ (σε σχέση με την περυσινή σεζόν λείπουν Σάκχοβ, Κάνιας και κυρίως ο Μαουρίσιο) φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ανασταλτική λειτουργία και τη συνοχή που έδειχνε να έχει ο ΠΑΟΚ. Ο Αμπέλ Φερέιρα αρέσκεται να παίζει με έναν «κόφτη», ο οποίος συνήθως είναι ο Άντερσον Εσίτι -που και αυτός συχνά πυκνά μένει από δυνάμεις- και ένα «οκτάρι» το Μίσιτς ή τον Ελ Καντουρί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθεται σε μεγαλύτερους κινδύνους η τετράδα της άμυνας.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο με τον νέο του προπονητή να προσπαθεί να βελτιώσει κυρίως την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Ο Φερέιρα ζητά από τους παίκτες του να τελειώνουν, σε μικρούς χρόνους τις επιθέσεις, γεγονός που δεν συνοδεύεται πάντα με γρήγορη μετάβαση σε φάση άμυνας με οδυνηρά κάποιες φορές αποτελέσματα.

ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Μέσα σε όλα αυτά ο Δικέφαλος έχει χάσει την ισχύ του και στις στατικές φάσεις δεχόμενος γκολ από κόρνερ, με τους αντιπάλους του να του δημιουργούν πολλές καταστάσεις από φάουλ και στην Ελλάδα αλλά και στα φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Κάτι που θα πρέπει να προβληματίζει και απαιτεί περισσότερη δουλειά στις προπονήσεις.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ