ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Από φευγάτος ο Καντουρί, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Φερέιρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τι άλλαξε με τον Ομάρ Ελ Καντουρί στις τέσσερις εβδομάδες, που μεσολάβησαν από την ημέρα που ο Αμπέλ Φερέιρα ανέλαβε τον ΠΑΟΚ μέχρι και σήμερα. Το Sport24.gr αναλύει.

Όταν ο Αμπέλ Φερέιρα χαρακτήριζε δημόσια τον Ομάρ Ελ Καντουρί ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει προπονήσει στη καριέρα του, δεν είχε πρόθεση να κολακέψει το Μαροκινό μέσο του ΠΑΟΚ.

Άλλωστε λίγο έλειψε ο Πορτογάλος να μην προλάβει τον Ελ Καντουρί στον ΠΑΟΚ και δεν θα τον είχε προπονήσει ποτέ, αν δεν χαλούσε την τελευταία στιγμή η μεταγραφή του στην Σταντάρ Λιέγης. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μαροκινός βρέθηκε με τις βαλίτσες στο χέρι, αφού και το Γενάρη χρειάστηκε να πειστεί από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη να παραμείνει στην Τούμπα, όταν η Πάρμα τον περίμενε στην Ιταλία έχοντας ήδη συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ.

Τι άλλαξε και ο δυο φορές… φευγάτος Καντουρί ανάγκασε τον Αμπέλ Φερέιρα να διαλαλήσει πως αυτό είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής με τον οποίο έχει δουλέψει μέχρι τώρα;

Πρώτα από όλα ο ρόλος που του έδωσε ο Πορτογάλος τεχνικός στον ΠΑΟΚ που θέλει να δημιουργήσει. Η οπισθοχώρηση του στη μεσαία γραμμή δίπλα στον αμυντικό χαφ ήταν το λιγότερο. Ότι η φυσική θέση του είναι στο άξονα ήταν δεδομένο από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Τούμπα.

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει παίξει στον άξονα πολλά περισσότερα από τα μισά από τα 308 επίσημα παιχνίδια που έχει καταγράψει στην καριέρα του. Το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν πολλές φορές στα αριστερά ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της θέλησης του Ραζβάν Λουτσέσκου να τον χωρέσει στην ενδεκάδα.

Και για τον Ρουμάνο τεχνικό ο Καντουρί ήταν πολύτιμος και πάντα, όταν ήταν ετοιμοπόλεμος, στις βασικές επιλογές. Άσχετα από το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά άνετα αισθανόταν σε θέση εξτρέμ.

Ο Φερέιρα έχει πει σε ανύποπτη στιγμή ότι τις πρώτες ημέρες παρουσίας του στον ΠΑΟΚ μίλησε με κάθε ποδοσφαιριστή του ξεχωριστά και συζήτησε μαζί του για τι θέλει να κάνει στο γήπεδο. Και άκουσε από αυτούς ποια είναι η θέση την οποία θεωρούν φυσική. Σε όλους είπε ότι δεν θα διστάσει να τους… θυσιάσει, αν θεωρήσει ότι υπάρχει ανάγκη που μπορεί να καλυφθεί από τη μετατόπιση τους στον αγωνιστικό χώρο.

Τον Καντουρί όμως τον έβαλε να παίζει εκεί που έπρεπε από το πρώτο κιόλας φιλικό με την Άλκμααρ, δίδυμο στα χαφ μαζί με τον Κάτσε και με δημιουργικά καθήκοντα. Και από αυτό το πρώτο του 45λεπτο ο Μαροκινός έδειξε ότι τη θέση αυτή την έχει και με το παραπάνω. Ήταν συνεπής και ανασταλτικά, συμμετείχε στην πίεση που ασκούσε ο ΠΑΟΚ στους αντίπαλους αμυντικούς όταν προσπαθούσαν να χτίσουν επιθέσεις από την πίσω γραμμή. Δημιουργικά προσπάθησε να μεταφέρει την μπάλα μπροστά και με κάθετες μεταβιβάσεις στους επιθετικούς.

Ο Καντουρί καθιερώθηκε από τον Αμπέλ Φερέιρα σε μια θέση στην οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια στην Τούμπα είχε παίξει μόλις σε ένα παιχνίδι, στο 5-0 με την Παναχαϊκή στο Κύπελλο. Σε αυτό ο Καντουρί είχε ξεκινήσει δίπλα στο Σάκχοφ στα αμυντικά χαφ με τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο επιτελικό.

ΠΩΣ Η ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ ΤΟΝ… ΑΦΟΣΙΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ίσως η σαφώς βελτιωμένη εικόνα του Ομάρ Ελ Καντουρί στο γήπεδο να οφείλεται και σε εξωαγωνιστικούς λόγους. Ο Καντουρί ήρθε στην Τούμπα με τον… αέρα ενός ποδοσφαιριστή που είχε περισσότερες από 100 εμφανίσεις στο Καμπιονάτο και θεωρούσε ότι πολύ εύκολα θα έπαιρνε ηγετικό ρόλο στον ΠΑΟΚ. Κάτι που όμως δεν συνέβη.

Έτσι άρχισε από νωρίς να δείχνει τάσεις φυγής από την ομάδα της Θεσσαλονίκης που κράτησαν μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες, με τον Καντουρί να πιέζει τους ανθρώπους του Δικέφαλου να δεχθούν την πρόταση της Σταντάρ Λιέγης για να πάει στο Βέλγιο. Μάλιστα τους προηγούμενους μήνες μέχρι και μανατζερική στέγη άλλαξε με σκοπό να επιστρέψει στην Ιταλία.

Προφανώς ο τρόπος που του συμπεριφέρθηκε η Σταντάρ Λιέγης τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να δει αλλιώς τα πράγματα. Οι Βέλγοι του πρόσφεραν 1 εκατομμύριο το χρόνο, ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει να τον παραχωρήσει τελικά και λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Λιέγη, τον ενημέρωσαν ότι αλλάζουν την προσφορά τους μειώνοντας της κατά 40%.

Πρώτα όμως βρήκαν άλλο χαφ, γεγονός που έκανε έξαλλο τον ποδοσφαιριστή. « Το θέμα με την Σταντάρ έληξε, μένω στον ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει τότε ο Ομάρ Ελ Καντουρί. Προς το παρών φαίνεται ότι το εννοεί και πλέον είναι στον ΠΑΟΚ «ψυχή τε και σώματι».

Στα αποδυτήρια ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα, απρόσιτος δεν ήταν αλλά ούτε και πάρα πολύ ανοικτός. Όπως φαίνεται στο βίντεο με τη βραδιά καραόκε που διοργανώθηκε στο Χορστ, την οποία κέρδισε ο ίδιος… «ραπάροντας», μοιάζει να είναι πλέον πιο ενθουσιώδης στις σχέσεις του και εντός ομάδας.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Αν ο 29χρονος, σε λίγες ημέρες, Καντουρί αναγκάσει με τις εμφανίσεις του τον Αμπέλ Φερέιρα να κρατήσει την ίδια άποψη για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει προπονήσει στην καριέρα του το όφελος για τον ΠΑΟΚ θα είναι τεράστιο. Και αυτό διότι θα έχει λυθεί ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Πορτογάλος τεχνικός και δεν είναι άλλο από την αναζήτηση του αντικατάσταση του τραυματία Μαουρίσιο.

Αν ο Καντουρί παίζει τόσο επιτυχημένα το ρόλο του δημιουργικού μέσου τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να περιμένει την επιστροφή του Βραζιλιάνου, με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο άγχος.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Καντουρί να έχει διάρκεια στις καλές εμφανίσεις. Γιατί και πέρυσι είχε κάνει καλή προετοιμασία, αλλά, όπως συνήθως, κάποιοι μικροτραυματισμοί τον έβγαλαν εκτός ρυθμού. Μικροτραυματισμοί που, όπως έχει πει και ο ίδιος δημόσια, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την ημέρα που αποκτήθηκε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ