ΠΑΟΚ

Ο παραλίγο "επτάψυχος" Τούντορ

Ο παραλίγο "επτάψυχος" Τούντορ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr θυμίζει τα επεισόδια στην πολυτάραχη και ιδιαίτερη σχέση του Κροάτη τεχνικού, Ίγκορ Τούντορ, με τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη

Ήταν 1η Φεβρουαρίου όταν ο Ιβάν Σαββίδης, μετά από ένα θυελλώδες διοικητικό συμβούλιο, μετά το πέρας του οποίου παραιτήθηκαν Αγγελίδη και Βεζυρτζής εξέδιδε γραπτή δήλωση με την οποία σημείωνε: "Δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα μου κανένα ερωτηματικό για τον Ίγκορ Τούντορ. Είναι ο προπονητής της ομάδας και έχουμε μια ισχυρή συμφωνία, ενώ μοιραζόμαστε και το ίδιο πάθος για την επιτυχία. Είναι μια συζήτηση που δεν θα επιτρέψω να ανοίξει ξανά..."

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση είχε αρχίσει από πριν. Για την ακρίβεια από το βράδυ του ντέρμπι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, όταν ο ΠΑΟΚ έχασε με 1-0. Τότε που μαθαίνοντας και τις δηλώσεις του Κροάτη τεχνικού ( "οι αμυντικοί μας δεν έπιναν το γάλα τους μικροί, γι' αυτό είναι κοντοί"), ο ομογενής επιχειρηματίας είχε πει: "τέλος". Ο Νίκος Βεζυρτζής, που ήταν υπέρμαχος της απομάκρυνσης του 37χρονου τεχνικού από την πρώτη στιγμή, του συνέστησε να περιμένει πρώτα η ομάδα να επιστρέψει στη βάση της στη Θεσσαλονίκη.Την επόμενη μέρα, ο Σαββίδης άφησε πίσω τον θυμό του και έκανε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Τα ξεσπάσματα του Σαββίδη μετά από ήττες ήταν άλλωστε γνωστά. Όσοι παρακολουθούν από κοντά το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, θα θυμούνται ότι μετά την ήττα από την Καλλονή στο Κύπελλο, ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου, μέσω μεταφραστή, πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον Τούντορ τηλεφωνικά. Ήταν τότε που έδωσε και εντολή να αρχίσει η προεργασία για προπονητή, από την οποία προέκυψε το θέμα Αναστασίου, που αποτέλεσε έναν από τους λόγους αποχώρησης του Ιάκωβου Αγγελίδη από την ομάδα, αφού είχε συναντηθεί με τον Έλληνα τεχνικό στο "Μακεδονία Παλλάς".

Όταν τον "φρέναρε" η ψηφοφορία

Η δεύτερη φορά που η απόλυση του Ίγκορ Τούντορ έφτασε μία ανάσα από το να ανακοινωθεί ήταν όταν ο ΠΑΟΚ έφερε ισοπαλία 1-1 με τον Ατρόμητο. Την επομένη της απρόσμενης απώλειας, Αγγελίδης, Άρνεσεν, Βεζυρτζής και Μίχελ ξύπνησαν έχοντας λάβει SMS από τον Σαββίδη: "Σύσκεψη στην Τούμπα να μιλήσουμε για τον προπονητή". Τότε ο Σαββίδης είχε δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας και το δήλωσε στους συνεργάτες του που έκαναν ψηφοφορία. Το 2-2 (υπέρ της απόλυσης ο Βεζυρτζής και ο Μίχελ με την προϋπόθεση, όμως, να βρεθεί πρώτα αξιόπιστη λύση) οδήγησε τον Σαββίδη να μην κάνει πράξη την απόφασή του.

Το ίδιο και ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από το Σπλιτ, από τον ίδιο τον Τούντορ το βράδυ της Κυριακής. Η αλήθεια είναι ότι ο Κροάτης είχε πολλές σοβαρές δικαιολογίες και κυρίως την "ασπίδα" των ανθρώπων που ήταν από πάνω του και τον επέλεξαν. Έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση και τις εξελίξεις που σημειώνουμε στην αρχή του κειμένου. Ήταν τότε που άρχισε να ξηλώνεται η πυραμίδα από πάνω προς τα κάτω. Παραιτήθηκαν, πρόεδρος και αντιπρόεδρος και λίγες μέρες μετά και ο Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος δεν άντεξε να ακούει τον Σαββίδη να του λέει "εσύ φταις" παραμονές του αγώνα με τον Ηρακλή. Το γκολ του Λεοζίνιο προκάλεσε και πάλι κραδασμούς στη σχέση του ΠΑΟΚ με τον Τούντορ, ο οποίος, όμως, ζήτησε από τον Σαββίδη χρόνο για να αντιστρέψει άμεσα στην κατάσταση και χαρακτήρισε ευκαιρία το ματς με τον Παναθηναϊκό.

Ο Σαββίδης, παραμονές του ντέρμπι στη Λεωφόρο, δεν έκρυβε σε συνεργάτες του στενού περιβάλλοντός του, τη σκέψη του πώς αν ο ΠΑΟΚ έχανε και το ντέρμπι με κακή εμφάνιση, ο Τούντορ θα αποτελούσε παρελθόν. Το 0-2 που έγινε 2-2 με τον τρόπο που είδε όλη η Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ως "αντίδραση" συνολικά της ομάδας και πιστώθηκε στον προπονητή.Εκείνο το βράδυ αποδείχθηκε ότι το μεγαλύτερο όπλο του Τούντορ ήταν η στήριξη των παικτών που φαινόταν ότι απολάμβανε. Κυρίως, των πρωτοκλασάτων, που φτιάχνουν το κλίμα στα αποδυτήρια. Και ένα δεύτερο ατού του ήταν ότι ο ΠΑΟΚ παρέμενε ζωντανός στην υπόθεση Κύπελλο Ελλάδας.

Μέχρι και ο Παππάς έγινε ασπίδα του

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Τούντορ θα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν υπήρχε ο Παππάς. Όπως όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες, έτσι και ο Σαββίδης, έριξαν το βάρος στη διαιτησία και η κακή εμφάνιση του ΠΑΟΚ, όπως και οι ατυχείς επιλογές του Κροάτη τεχνικού πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ, όμως, συζητήθηκε μετά το ματς και άπαντες την χαρακτήρισαν κακή.Και φθάνουμε στο ματς με τον Πανθρακικό που έγιναν όλα όσα άπαντες γνωρίζουν.

Ο ΠΑΟΚ έχασε και το τελευταίο ψείγμα εμπιστοσύνης του μεγαλομετόχου του, που έλεγε ότι "αφού χάσαμε στην Κομοτηνή μπορούμε να χάσουμε παντού" και για πρώτη φορά αισθάνθηκε ότι κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ να μην μπει στα πλέι οφ. Ο Τούντορ έκανε το λάθος να πει στο ημίχρονο του αγώνα στους παίκτες "πάτε να με ξεφτιλίσετε στα μάτια του κόσμου" και μετά να αρχίσει τα καψώνια στους ποδοσφαιριστές (μάντρωμα στο ξενοδοχείο, εξαντλητικό πρόγραμμα προπόνησης τις επόμενες δύο μέρες). Έτσι, έχασε και τα τελευταία ερείσματα που είχε στα αποδυτήρια, για τα οποία, ας μην το ξεχνάμε παίρνει κλίμα και από τον γιο του Γιώργο, που έχει επαφές με ποδοσφαιριστές.

Ο φόβος για απώλεια των πλέι οφ

Ο Σαββίδης είχε πάρει την απόφασή του ουσιαστικά, ωστόσο, ήθελε να κάνει σήμερα ένα δ.σ. για να επικυρωθεί. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε ό,τι έγινε στον διάλογο με τον Σάββα Θεοδωρίδη στην άτυπη σύσκεψη της Λίγκας. Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια του συμβουλίου ο Σαββίδης δέχθηκε εισηγήσεις ο Τούντορ να φύγει μετά το ματς με τον Παναιτωλικό, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποφύγει την επικοινωνιακή παγίδα του Ολυμπιακού.

Ο Σαββίδης, όμως, είχε το μυαλό του καρφωμένο στη βαθμολογική θέση του ΠΑΟΚ που θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής από την αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό και γι' ΄αυτό ξεκαθάρισε: "Μας ενδιαφέρει να μην χάσουμε τα πλέι οφ".Πρόσθεσε, μάλιστα: "Αν είχαμε τους βαθμούς της ΑΕΚ θα λειτουργούσα διαφορετικά". Κάπως έτσι, ήρθε η απόλυση του Ίγκορ Τούντορ που συνοδεύτηκε με την προώθηση του Βλάνταν Ίβιτς στην πρώτη ομάδα, κάτι για το οποίο είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ