ΠΑΟΚ

Ντέρμπι - απόδειξη τίτλου για τον ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είναι κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι Δικεφάλων και ο λόγος δεν είναι βαθμολογικός. Οι συζητήσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου με τους παίκτες του. Το αγωνιστικό πλάνο και ο αντι-Μαουρίσιο. Το Sport24.gr αναλύει.

Σαφώς και έχει ιδιαίτερη αξία για τον ΠΑΟΚ να βρεθεί ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας της Superleague μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει φτάσει στους 21 βαθμούς, θα έχει κερδίσει την ΑΕΚ και θα την έχει αφήσει στο -4, πιθανόν μαζί με τον Ολυμπιακό. Με έναν σμπάρο (τρίποντο) πολλά τριγώνια μαζί.

Όμως, ας μη γελιόμαστε. Μιλάμε μόλις για το 1/3 του πρωταθλήματος που σημαίνει ότι έχουμε άλλα 2/3 να διανύσουμε. Και όπως έχει αποδειχθεί φέτος, όλοι οι μεγάλοι κινδυνεύουν με στραβοπατήματα όπου κι αν παίζουν.

Κατά συνέπεια, το βαθμολογικό όφελος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το ψυχολογικό, με τον τίτλο "της πρώτης εκτός έδρας νίκης στην φετινή κούρσα του πρωταθλήματος".

Αν την πετύχει, αυτομάτως ο ΠΑΟΚ θα δώσει πειστική απάντηση στο βασικό σημείο της κριτικής που του γίνεται φέτος: Γιατί "χάνεται" μακριά από την Τούμπα. Το ίδιο ισχύει και για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που έχει χαρακτηριστεί συντηρητικός, φοβικός, διστακτικός, καθόλου τολμηρός και με ορισμένους ακόμη πιο σκληρούς επιθετικούς χαρακτηρισμούς για την παρουσία του στον ΠΑΟΚ. Αν ο Ρουμάνος φύγει με το διπλό από το ΟΑΚΑ θα πατήσει γερά στα πόδια του και θα έχει ένα πολύ τρανταχτό πειστήριο για να... φωνάζει "δώστε μας χρόνο να δείξουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά".

Ο 48χρονος κόουτς εκτιμά ότι με ένα διπλό κόντρα στην ΑΕΚ όλοι θα πιστέψουν πολύ περισσότερο στον τίτλο και ο κόσμος στην ομάδα. Έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης στους παίκτες του μακριά από την Τούμπα και έχει δει ορισμένους πρωτοκλασάτους να συμφωνούν μαζί του στις συζητήσεις που γίνονται συνεχώς για το συγκεκριμένο θέμα.

Βέβαια, στα θετικά αποτελέσματα συγκαταλέγεται και η ισοπαλία για να μην παρερμηνευτούν όσα γράφουμε πιο πάνω. Όμως, ο κόουτς του ΠΑΟΚ εκτιμά ότι η ομάδα του έχει όλα τα φόντα να κατέβει για να επιβάλλει το δικό της στυλ και ρυθμό παιχνιδιού και, γιατί όχι, να φύγει νικήτρια από το "καταραμένο"-για τον ΠΑΟΚ-ΟΑΚΑ

ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΑΣΕΣ

Μπορεί δημοσίως να απέφυγε τις συγκρίσεις, η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει ως μπούσουλα για το αποψινό (19.30) ντέρμπι, τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη πριν δυο εβδομάδες. Πιστεύει ότι η ομάδα του θα διαθέτει και πάλι οργάνωση, καλή κυκλοφορία μπάλας, "χτίσιμο" παιχνιδιού από τα μετόπισθεν και-αυτή τη φορά-ουσία στην τελική πάσα.

Ο Ρουμάνος κόουτς εντοπίζει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου προς την αντίπαλη εστία. Ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει απειλητικές φάσεις. Ακριβώς αυτό το σημείο είναι που κάνει την απουσία του Μαουρίσιο άκρως σημαντική για τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο Βραζιλιάνος βρισκόταν πάνω στο αγωνιστικό ανέβασμά του, άρχιζε να βγάζει την ξεχωριστή ποιότητα που διαθέτει και ο τραυματισμός του στερεί από τον ΠΑΟΚ τον παίκτη που δίνει ισορροπία μεταξύ των γραμμών, κυρίως, όμως, αυτόν που θα μπορούσε να βγάλει τις κάθετες που θα τρυπούσαν την άμυνα της ΑΕΚ.

Εκτός κι αν "ξυπνήσει" ο Ελ Καντουρί, που είναι πολύ συνεπής τακτικά, ως καλός αθλητής βοηθά αρκετά και ανασταλτικά στον ρόλο του, όμως, επιθετικά δεν έχει καταφέρει να βάλει ακόμη το στίγμα του.

Περιμένει, βέβαια, πολλά και σ' αυτό το κομμάτι από την Δημήτρη Πέλκα που άφησε πολύ ικανοποιημένο τον προπονητή του με την απόδοσή του στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης και έχει πλέον και ένα πολύ μεγάλο προσωπικό κίνητρο για να πάει καλά που δεν είναι άλλο από την παρουσία του στην αποστολή της Εθνικής για τα ματς με την Κροατία.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΧΟΒ

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Μαουρίσιο στη θέση "8', ο Εβγέν Σάχοβ έχει καθαρό προβάδισμα. Ο Ουκρανός έχει κερδίσει με την καθημερινή παρουσία του στις προπονήσεις και του Ραζβάν Λουτσέσκου, αφού πέρυσι ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Βλάνταν Ίβιτς και μαζί με τον Λέο Μάτος οι δύο παίκτες που βρέθηκαν στη δεύτερη θέση των σκόρερ του ΠΑΟΚ με 8 τέρματα.

Ο Λουτσέσκου μιλά για έναν παίκτη που κινείται σταθερά σε ένα καλό επίπεδο όσες φορές του έχει ζητήσει να αγωνιστεί (για την ακρίβεια 12 φορές ως τώρα, με ένα γκολ ως τώρα στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό στο Καυτανζόγλειο). Μπορεί να μην είναι ο παίκτης που ενθουσιάζει με το στυλ παιχνιδιού του, σπάνια όμως θα απογοητεύσει τον προπονητή του.

Επιπλέον, υπάρχει και η σοβαρή παράμετρος του ύψους,καθώς με το 1.87. που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει πολύ στις στημένες φάσεις. Υπάρχει, βέβαια και η εναλλακτική του Χοσέ Κάνιας (τον προτίμησε στην αποστολή από τον Κάτσε), αλλά η χρησιμοποίηση του Ισπανού στη θέση θα σήμαινε μετάθεση του Τσίμιροτ στο "8", κάτι που δεν φαίνεται να προτιμά ο κόουτς του ΠΑΟΚ, αφού είναι αρκετά ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί ο Βόσνιος μπροστά από τους στόπερ.

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΕΚ... ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΤΑΛΟ

Στον τελικό καθορισμό του αγωνιστικού πλάνου του ΠΑΟΚ θα παίξει ρόλο και η σύνθεση της ενδεκάδας της ΑΕΚ και ο τρόπος που θα επιλέξει να αγωνιστεί χωρίς τον Πέτρο Μάνταλο. Ο Έλληνας μέσος προσέδιδε αρκετά ποιοτικά στοιχεία στο παιχνίδι της Ένωσης και, κυρίως, την βοηθούσε να επιτίθεται κάθετα, έχοντας καλό συμπαραστάτη σ' αυτό το κομμάτι τον Οϋρος Τσότσις, στον οποίο οι συνεργάτες του Λουτσέσκου είχαν στραμμένα τα βλέμματα τις τελευταίες μέρες.

Η παρουσία του απόψε θα βοηθήσει την ΑΕΚ να έχει στηρίγματα για να κάνει κάθετο παιχνίδι και αυτό θα σημαίνει ότι και ο Λουτσέσκου θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον άξονα.

Φυσικά, μοιάζει απίθανο να αλλάξει διάταξη για να "απαντήσει" στο πιθανό 3-5-2 της ΑΕΚ, αφού ο Λουτσέσκου ειναι θιασώτης του 4-2-3-1 και έχει εστιάσει πάνω σ' αυτό στην καθημερινή δουλειά που κάνει στις προπονήσεις.

Κατά συνέπεια, μία αρκετά πιθανή ενδεκάδα του ΠΑΟΚ απόψε είναι η εξής: Μπροστάαπό τον Ρέι που θα κάθεται κάτω από την εστία θα βρίσκεται η τετράδα Μάτος, Σαμπράνο, Βαρέλα και Λέοβατς, κεντρικοί μέσοι θα είναι ο Τσίμιροτ και ο Σάχοβ και ο Ελ Καντουρί θα κινείται μπροστά τους, ενώ οι Πέλκας και Βιείρίνια θα είναι στα άκρα και ο Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεσης.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ

Στηρίγματα, πάντως του Λουτσέσκου στην προετοιμασία που κάνει για το ντέρμπι είναι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες της ομάδας. Ο Λέο Μάτος λέει και ξαναλέει στους συμπαίκτες του ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για πόλεμο και ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει ατό που θέλει αρκεί να έχει πίστη στις δυνατότητές του. Επισημαίνει επίσης πως "η ΑΕΚ είναι κουρασμένη από τον αγώνα με τη Μιλαν και εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε".

Από την πλευρά του, ο Αντρέ Βιεϊρίνια όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει την πίστη του στην ομάδα και εκτιμά ότι μπορεί να είναι αυτή που σηκώσει την κούπα. "(99% θα βγούμε πρωταθλητές, αν δουλεύουμε όπως τώρα και ακολουθούμε τις εντολές του προπονητή", σημείωσε, όχι τυχαία, στη συνέντευξη με junior οπαδό της ομάδας.

Ακόμη, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς λέει συνεχώς ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να παίζει ο ΠΑΟΚ διαφορετικά σε σχέση με αυτό που αποδίδει στην Τούμπα. Υπάρχει, βέβαια, και μία συζήτηση για το πόσο "κολλάει' και ο ίδιος στο πλάνο των αγώνων εκτός έδρας, όμως ο Σέρβος επιμένει στη σωστή τροφοδότηση. "καθε επιθετικός μεγάλης ομάδας πρέπει να έχει 3-4 ευκαιρίες σε κάθε ματς", δήλωσε ο ίδιος στο συνδρομητικό κανάλι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται ότι παρότι έχει στο μυαλό του την εναλλακτική με τον Μακ στην κορυφή, δύσκολα θα αφήσει εκτός ενδεκάδας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τέλος, οι παρατηρητικοί θα έχουν διαπιστώσει τη μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία που κάνει ο ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ, σε σχέση με όσα έκανε πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Δεν υπήρξε ούτε ανοιχτή προπόνηση, ούτε ποσταρίσματα του Γιώργου Σαββίδη για μεγάλες νίκες του παρελθόντος, ούτε μεγαλόστομες δηλώσεις. Όχι ότι αυτά επηρέασαν την εικόνα του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη., έδωσαν όμως το ερέθισμα στους οπαδούς του Ολυμπιακού να συσπειρωθούν περισσότερο και να υπάρχει μεγαλύτερος φανατισμός στην εξέδρα.

Αυτή τη φορά, ο ΠΑΟΚ επέλεξε τους χαμηλούς τόνους, ο Γιώργος Σαββίδης είπε ένα ασυνήθιστο για τον Δικέφαλο (με βάση την εμπειρία των προηγούμενον χρόνων) “αρκετά με τη διαιτησία” και όλοι κατεβαίνουν με χαμηλούς τόνους, γιατί εκτιμούν ότι το περιβάλλον θα είναι καλύτερο.

Το πώς, όμως, όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την εικόνα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, θετικά ή αρνητικά, θα απαντηθεί στο τέλος της αναμέτρησης.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ