ΠΑΟΚ

Μίχελ: "Ναι, είχα παραιτηθεί μετά την Έστερσουντ"

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Μίχελ Eurokinissi EUROKINISSI SPORTS

Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, παραδέχθηκε ότι υπέβαλε την παραίτησή του μετά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ. Τι είπε για το πρόστιμο, τα αποδυτήρια, το τωρινό ρόστερ και την πιθανή επιστροφή δανεικών.

Ο Λούμπος Μίχελ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Metrosport" ( μέρος αυτής δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής) μέσω της οποίας εξήγησε το τρόπο σκέψης του για ενόψει Ιανουαρίου, ανέλυσε τις αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα και γύρισε στο περασμένο καλοκαίρι και τις αναταράξεις με Στανόγιεβιτς και την παραίτησή του. Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το πρόστιμο στους ποδοσφαιριστές: "Σε κάθε κλαμπ υπάρχει ένα σύστημα μπόνους που στον ΠΑΟΚ δίνονται για το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, γιατί είναι ένας σύλλογος που πρέπει να έχει τους υψηλότερους στόχους. Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα να τιμωρηθούν κακές εμφανίσεις και αποτελέσματα κι αυτό συνέβη. Εχουμε εσωτερικό κανονισμό που προβλέπει πρόστιμα για καθυστερημένη άφιξη στην προπόνηση, αν κάποιος φύγει αμέσως μετά την προπόνηση ή αν δεν φοράει τον κατάλληλο ρουχισμό και, φυσικά, και για λανθασμένες συμπεριφορές εντός γηπέδου, όπως είναι οι αποβολές. Το ίματζ του ΠΑΟΚ επιβάλλει οι παίκτες να συμπεριφέρονται επαγγελματικά".

Για την απόδοση του ΠΑΟΚ εκτός έδρας: "Για μένα είναι περισσότερο η έλλειψη αυτοπεποίθησης στα εκτός έδρας ματς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ εντός και εκτός έδρας αγώνων. Δεν είναι καθόλου ικανοποιητική απόδοση η συγκομιδή τριών βαθμών από το σύνολο των 15 μακριά από την Τούμπα. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί".

Για το πως εξηγεί την έλλειψη αυτοπεποίθησης σε παίκτες αδρά αμειβόμενους: "Ίσως φταίει η επιπλέον πίεση μέσα στο κλαμπ. Όπου και να γυρίσεις, στα μέσα ενημέρωσης, όταν μιλάς με οπαδούς, σου λένε για τον τίτλο. Αυτό μπαίνει βαθιά στο μυαλό σου, ζεις με αυτό κάθε μέρα και ίσως να δημιουργεί εξτρά πίεση και στα αποδυτήρια. Θα πρέπει να ηρεμήσουμε. Φυσικά έχουμε στόχο τον τίτλο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Δεν έχει γίνει κάτι τρομακτικό. Είμαστε πολύ κοντά στην πρώτη θέση, δεν βλέπω λόγο για πανικό. Χρειάζεται καθαρό μυαλό για να αναλύσουμε την κατάσταση και να βρούμε λύσεις. Μιλάμε ξεχωριστά με κάθε παίκτη για να σκεφτούν και αυτοί τι συμβαίνει και να βρουν τι πάει λάθος. Εχουμε ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Παίξαμε με δύο από τις πιο δυνατές ομάδες στο Πρωτάθλημα, δεν χάσαμε με τρομακτικό τρόπο, με τρία ή τέσσερα γκολ διαφορά. Με τον Ολυμπιακό ήμασταν άτυχοι, σίγουρα μπορούσαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Με την ΑΕΚ η γρήγορη αποβολή σόκαρε περισσότερο τους δικούς μας παίκτες, παρά αυτούς της ΑΕΚ. Δεν ήμασταν ψυχολογικά έτοιμοι για να παίξουμε με παίκτη παραπάνω. Χάσαμε για πολλή ώρα την συγκέντρωσή μας. Εάν δείτε την στατιστική ήμασταν καλύτεροι στην κατοχή μπάλας, δεν δεχθήκαμε πίεση και, τελικά, χάσαμε και τα δύο ντέρμπι από ατομικά λάθη που στα ντέρμπι κοστίζουν διπλά".

ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για το τωρινό ρόστερ: "Το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι είχαμε δημιουργήσει ένα ρόστερ για να παίζουμε στην Ευρώπη, αποκλειστήκαμε και προσθέσαμε άλλους τέσσερις παίκτες. Υπάρχει μεγάλη πίεση μέσα στα αποδυτήρια γιατί πολλοί ποδοσφαιριστές, παίκτες-κλειδιά πέρσι, όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Τζάλμα και ο Κάνιας δεν παίζουν αρκετά. Πιστεύω ότι μίνιμουμ τέσσερις-πέντε παίκτες πρέπει να αποχωρήσουν με πώληση ή δανεισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι φύγουν είναι κακοί ποδοσφαιριστές".

Για τη πιθανότητα επιστροφής δανεικών: "Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά είναι δύσκολο. Θέλουμε να διατηρήσουμε και τις καλές σχέσεις με αυτά τα κλαμπ, όταν κάνουμε συμφωνία για έναν χρόνο καλό είναι να τηρείται. Εάν υπάρχει, όμως, μεγάλη ανάγκη θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με αυτούς τους συλλόγους για να φέρουμε αυτούς που χρειαζόμαστε πίσω. Θα εξετάσουμε με τον κόουτς όλες τις περιπτώσεις γιατί υπάρχουν παίκτες που μπορούν να παίξουν. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τον Ενρίκε τώρα που τελειώνει η Καραμπάχ τις υποχρεώσεις της στο Champions League".

Για τον Χάρη Χαρίση: "Η απόφαση να πάει δανεικός είχε παρθεί την εποχή που προπονητής ήταν ο Ιβιτς. Είχαμε μιλήσει με τον παίκτη και τον ατζέντη του. Δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον χρόνο συμμετοχής του, ο Βλάνταν τότε φαινόταν ότι θα παραμείνει στην ομάδα και έτσι ο Χαρίσης έδειξε επιθυμία να πάει στο Βέλγιο. Δεν νομίζω ότι ο παίκτης έχασε. Μίλησα μαζί του πριν 5-6 μέρες. Το μυαλό του νομίζω ότι είναι ακόμη στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψει αν έχει τον ίδιο ρόλο που είχε πριν. Στον δικό μας σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν υπολογίζεται, παίζει καλά και πιστεύουμε ότι έχει χώρο στο ρόστερ μας. Πρέπει, όμως, να έχουμε και ανακατατάξεις στη μεσαία γραμμή. Τον Ιανουάριο είναι δύσκολο να επιστρέψει γιατί είναι ένας από τους παίκτες-κλειδιά της Σιντ Τρουίντεν και δεν θα τον αφήσουν οι Βέλγοι. Πρέπει, όμως, να πω και το εξής: Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε από μεταγραφή του Χαρίση τον περασμένο Απρίλιο; 400.000 ευρώ; Τώρα η αξία του είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. 1,5 εκατ. ευρώ και 20% ποσοστό μεταπώλησης είναι η συμφωνία που κάναμε με την Σιντ Τρουίντεν. Αν θέλει να τον αγοράσει και να τον πουλήσει σε άλλη ομάδα, προφανώς θα το κάνει για μεγαλύτερο ποσό. Από οικονομικής πλευράς, λοιπόν, ανεβάσαμε την αξία του, αλλά εγώ προτιμώ να έχουμε τον Χαρίση πίσω γιατί ταιριάζει στο σύστημα του Λουτσέσκου".

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Για τον Ελ Καντουρί: "Είναι παίκτης με μεγάλες δυνατότητες, έχει αλλάξει, όμως, περιβάλλον, ομάδα και αγωνιστικό σύστημα. Πρέπει να βρει τρόπο να προσαρμοστεί. Κάνει πολλή δουλειά μέσα στο γήπεδο, τρέχει πολύ, βοηθάει στην άμυνα, του λείπει, όμως, ένα γκολ. Θα του δώσει αυτοπεποίθηση".

Για τον Μακ και τον Σαμπράνο: "Ο Ιβιτς μου είχε πει θέλω μόνο έναν παίκτη για του χρόνου. Τον Μακ. Δουλέψαμε την περίπτωσή του από τον περασμένο Απρίλιο, αλλάξαμε, όμως, προπονητές. Πλέον, δεν παίζει πολύ, είναι θύμα του μεγάλου ρόστερ. Κανείς δεν λέει ότι είναι κακός παίκτης, ο κόσμος ξέρει την ποιότητά του. Εάν αγωνιστεί μπορεί να βάλει 10-15 γκολ μέσα στη σεζόν, αλλά ο προπονητής είναι αυτός που αποφασίζει για την ενδεκάδα. Είναι δύσκολο να αγοράσουμε τον Μακ και τον Σαμπράνο. Τα συμβόλαιά τους είναι πολύ πάνω από το μπάτζετ του ΠΑΟΚ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Μπορεί ο Μακ να πετύχει 25 γκολ και του χρόνου να είμαστε στο Champions League. Τότε θα είναι άλλη ιστορία".

Για τον Μαουρίσιο: "Είναι ο παίκτης που χρειαζόμασταν 100%, μας έλειπε. Δίνει ποιότητα στη μεσαία γραμμή, στο επιθετικό και αμυντικό τρανζίσιον. Ήταν κρίμα που τραυματίστηκε, η απουσία του στο ΟΑΚΑ ήταν ένας από τους λόγους που χάσαμε. Μας έλειψε περισσότερο απ’ ότι ο Μάνταλος στην ΑΕΚ. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στα πρώτα 30-40 λεπτά ήταν ο ποδοσφαιριστής-κλειδί. Κρατούσε μπάλα, καθόριζε τον ρυθμό του ματς, είχε σιγουριά στις πάσες".

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
Μίχελ, Σαββίδης MOTIONTEAM

Για τον Ρέι: "Ο Ρέι είναι πολύ καλός τερματοφύλακας, δεν του δόθηκε, όμως, η ευκαιρία στα δύο ντέρμπι να δείξει την κλάση του, καθώς δεν υπήρχαν φάσεις. Είναι πολύ ποιοτικός, βλέπω στην προπόνηση πόσο επαγγελματίας είναι. Μένει 1,5 ώρα στο γυμναστήριο μετά το πρόγραμμα της ομάδας. Πιστεύω ότι μετά από ένα-δύο χρόνια θα πάει ακόμη πιο ψηλά".

Για τις πωλήσεις και την περίπτωση του Πρίγιοβιτς: "Ενας παίκτης μπορεί μέσα σε έξι μήνες να χάσει την μισή αξία του, εάν ο σύλλογος περιμένει πάρα πολύ για να τον πουλήσει. Αυτό συνέβη με τον Κλάους και τον Κάτσε και δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Εάν, λοιπόν, λάβουμε μία πολύ καλή προσφορά για κάποιον ποδοσφαιριστή και μπορούμε να βγάλουμε το μέγιστο οικονομικό κέρδος, πρέπει να την αποδεχθούμε. Ο Πρίγιοβιτς έχει ρήτρα 10 εκατ. ευρώ. Εάν έρθει πρόταση κοντά σε αυτά τα λεφτά τον πουλάμε ή όχι; Πιστεύετε ότι δεν θα βρούμε μετά αντικαταστάτη με αυτά τα χρήματα ή δεν θα μπορούμε να τα επενδύσουμε ακόμη καλύτερα; Δεν είπα ότι θα τον δώσουμε με τρία εκατομμύρια".

Για τον Λεβέκ: "Εκανε καλή προετοιμασία και ήταν η πρώτη επιλογή για τον Στανόγεβιτς στο ματς με την Ολιμπίκ στο Κίεβο. Μετά είχε έναν τραυματισμό, έμεινε δύο με τρεις εβδομάδες εκτός, επέστρεψε αλλά εμφάνισε και άλλον τραυματισμό. Από τότε δεν μπορεί να επιστρέψει. Θα περιμένουμε μάξιμουμ δύο εβδομάδες ακόμη. Το ιατρικό τιμ μας έχει πει ότι έχουν γίνει όλες οι θεραπείες. Αυτός παραπονιέται για πόνους στον αστράγαλο. Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την κατάσταση ή θα παίξει άμεσα ή θα πρέπει να φύγει, να βρούμε μία λύση την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Είμαστε ομάδα, δεν είμαστε καμπ καλοκαιρινών διακοπών. Τους σεβόμαστε όλους, αλλά πρέπει να παίζουν".

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ (MOTION TEAM)
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Για την κριτική στον Λουτσέσκου: "Οι αποδείξεις για την δουλειά ενός προπονητή είναι τα αποτελέσματα. Αλλά αυτό που βγάζει στο γήπεδο είναι ο καθρέφτης της καθημερινής δουλειάς στην προπόνηση. Και εγώ βρίσκομαι κάθε μέρα εκεί, βλέπω ότι δουλεύει σκληρά και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μερικές φορές χρειάζεται και λίγη τύχη παραπάνω. Εάν στην Λάρισα είχε δοθεί το πέναλτι στον Μάτος και κάναμε το 0-2 και στη Ριζούπολη σκοράραμε σε μία από τις δύο φάσεις που είχαμε δοκάρι, τώρα θα είχαμε ακόμη τέσσερις βαθμούς, θα ήμασταν πρώτοι και όλοι θα έλεγαν ότι ο Λουτσέσκου είναι φανταστικός κόουτς. Δεν μπορείς να κρίνεις έναν προπονητή από έναν μικρό αριθμό αγώνων, βλέπω πως δουλεύει, έχει μεγάλο κίνητρο και θέλει να δει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή".

Για το πόσο δυσκόλεψε τον φετινό σχεδιασμό του ΠΑΟΚ το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτόν τρεις προπονητές (Ιβιτς, Στανόγεβιτς, Λουτσέσκου) : "Είμαι στον ΠΑΟΚ δύο χρόνια και έχω συνεργαστεί με τέσσερις προπονητές. Εχω καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει αρκετή υπομονή. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είχα πάει τον Οκτώβριο του 2008 στην Σαχτάρ. Στο πρώτο παιχνίδι μου υπήρχαν πανό κατά του Μιρτσέα Λουτσέσκου, επειδή η ομάδα ήταν δέκα βαθμούς πίσω από την Ντιναμό Κιέβου. Επτά μήνες αργότερα ο Λουτσέσκου κατέκτησε με την Σαχτάρ το Κύπελλο UEFA, κέρδισε συνολικά 25 τίτλους, έγινε επίτιμο μέλος του Ντόνετσκ και όλοι αυτοί που σήκωναν τα πανό έλεγαν πλέον ότι είναι βασιλιάς. Όταν δεχόταν πίεση να τον διώξει, μόνον ο ιδιοκτήτης τον είχε στηρίξει. Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολλά χρόνια χωρίς τίτλο, ο κόσμος πεινάει, αλλά αυτή η ανυπομονησία δεν βοηθάει μια μεγάλη ομάδα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι οι οπαδοί και ο Τύπος να στηρίζουν την ομάδα στα δύσκολα. Όταν κερδίζεις έναν τίτλο τότε όλοι γράφουν τα καλύτερα και φαίνεσαι οικογένεια. Πρέπει όμως να είσαι οικογένεια και στις δύσκολες στιγμές".

Για τη συνάντηση με τους κ.κ. Περέιρα, Τριτσώνη: "Είχαμε έναν πολύ ανοιχτό διάλογο. Επιτέλους βλέπουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί. Νομίζω ότι οι διαιτητές καταλαβαίνουν τώρα ότι το μόνο πρόσωπο που κρίνει το μέλλον τους είναι ο Περέιρα. Μπαίνουν με αυτοπεποίθηση στο γήπεδο. Ειδικά μετά την 5η αγωνιστική, όταν έκαναν την πρώτη τους συνάντηση οι διαιτητές με τον Περέιρα, και εξηγήθηκαν κάποια πράγματα, λειτουργούν πιο ελεύθερα. Ελπίζω ότι αυτή η τάση θα υπάρχει μέχρι το τέλος".

Για την παραίτησή του: "Μετά τον αποκλεισμό από την Εστερσουντ, έθεσα στην διάθεση του Ιβάν Σαββίδη την παραίτησή μου, γιατί έβλεπα ότι υπήρχε μεγάλη πίεση στον προπονητή και στην ομάδα και ήθελα να τους προστατεύσω. Δεν την δέχθηκε και στο τέλος των μεταγραφών κάναμε μία συζήτηση οι δυο μας, είπαμε ότι αυτό το θέμα έχει ξεπεραστεί και συνεχίζουμε κανονικά. Εχω τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, το οποίο έχει αρχίσει από τα τέλη του 2015".

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ