ΠΑΟΚ

Η ιστορία που συγκίνησε ακόμα και τον Μάτος

Η ιστορία που συγκίνησε ακόμα και τον Μάτος

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια ο ΠΑΟΚ κέρδιζε την ΑΕΚ με 1-0 με το ιστορικό γκολ του Νέτο Γκουερίνο και ουσιαστικά σφράγιζε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του. (VIDEOS)

Το φθινόπωρο του 2016, ο Λέο Μάτος είχε σφραγίσει με δικό του γκολ στο 94' τη νίκη στο πρώτο ντέρμπι Δικεφάλων στην Τούμπα που είχε πάρει μέρος. Δεν είναι διασταυρωμένο κατά πόσο εκείνη την περίοδο είχε ήδη προλάβει να ακούσει από τα χείλη του συμπατριώτη του, Νέτο Γκουερίνο, την πλέον πολυσυζητημένη ιστορία του δικού του γκολ σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, στις 2 Μαίου 1976 που ήταν και το καθοριστικότερο στην κατάκτηση του παρθενικού πρωταθλήματος του συλλόγου.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον την έχει ακούσει ουκ ολίγες φορές, καθώς οι δυο τους, παρέα και με άλλυς Βραζιλιάνους που αγωνίζονται ή πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκονται συχνά. Μάλιστα, ο Μάτος έχει παραδεχθεί ότι ζήλεψε ακούγοντας τον Γκουερίνο να του περιγράφει όσα είχαν γίνει στην καταμεστη Τούμπα (45.010 ήταν επισήμως ο αριθμος των εισιτηρίων που διατέθηκαν, αλλά είναι βέβαιο ότι ο κόσμος στις κερκίδες σ' εκείνο το ματς έφταε τις 50.000) και θα ήθελε να ζήσει και εκείνος κατάι παρόμοιο.

Για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ζήσει την ιστορία, την αξία εκείνου του γκολ, οφείλουμε να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αφορούσαν σε εκείνο το ντέρμπι:

Πριν την διεξαγωγή του, ο ΠΑΟΚ είχε 43 βαθμούς και η ΑΕΚ 41 (σε σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0). Στο 18ο λεπτο της αναμέτρησης ο Σταύρος Σαράφης είχε χάσει πέναλτι που απέκρουσε ο τερματοφύλακας Γιώργος Σιδηρόπουλος και έπρεπε να φτάσουμε στο 89' για να γίνει ήρωας ο Γκουερίνο.

Ο Κούλης Αποστολίδης κέρδισε φάουλ από τον Απόστολο Τόσκα λίγο έξω από την περιοχή της ΑΕΚ. Το εκτέλεσε ο Γιώργος Κούδας, προκλήθηκε αναμπουμπούλα στην περιοχή της Ένωσης και τελικά η μπάλα πήγε πλάγια και έτσι βρήκε την ευκαιρία να δράσει ο Νέτο Γκουερίνο που καραδοκούσε σπρώχνοντας με πλασέ τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο πανηγυρισμός με το... σκρφάλωμα στα κάγκελα της θύρας-4 αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα στα βιβλία ιστορίας του συλλόγου.

Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο Καυτανζόγλειο τον Ηρακλή με 3-1 (μάλιστα άνοιξε το σκορ με πέναλτι που εκτέλσε ο Γκουερίνο και όχι ο Σαράφης που σημείωσε το δεύτερο τέρμα, πριν ο Χατζηπαναγής και Κούδας διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα). Ο ΠΑΟΚ σφράγισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα ()την ίδια μέρα η ΑΕΚ έφερε 0-0 στις Σέρρες) και στη μέθη του τίτλου έχασε το επί τρια χρόνια αήττητο της έδρας, από τον Ατρόμητομε 2-1. Ο τίτλος πανηγυρίστηκε στο φινάλε με το εντυπωσιακό 4-0 επί του Εθνικού στο Καραϊσκάκη.

Δείτε video με το γκολ του Γκουερίνο και παρατηρήστε πώς η "τρέλα" του κόσμου του ΠΑΟΚ για τον τίτλο που ερχόταν καταγράφηκε από την κάμερα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ