ΠΑΟΚ

Η επιστήμη στις υπηρεσίες του ΠΑΟΚ

Η επιστήμη στις υπηρεσίες του ΠΑΟΚ

Την προηγούμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους μυϊκούς τραυματισμούς. Η κουβέντα για τις αιτίες του φαινομένου ήταν καθημερινή, δίχως η απάντηση να είναι σαφής.

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά, ωστόσο, ο Δικέφαλος κατάφερε να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο να αγγίζει πληρότητα ποδοσφαιριστών της τάξης του 99%. Επίδοση που τον κατέταξε στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη.

Εξ ορισμού μικροί οι κύκλοι ζωής στο ποδόσφαιρο. Πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή, το βασικό ερώτημα ήταν «τι γίνεται με τους τραυματισμούς του ΠΑΟΚ;». Εκατοντάδες λιγότερο ή ακόμα λιγότερο σχετικοί είχαν καταθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή τους με τον συνήθη πομπώδη λόγο που άρμοζε στην περίσταση.

Σε τέτοια – πραγματικά σοβαρά – θέματα, όμως, το σημαντικό δεν είναι να λες, αλλά να πράττεις. Δρόμο που επέλεξε κι ο ΠΑΟΚ προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που τον έπληττε σοβαρά. Τα δείγματα γραφής μετά το πρώτο μισό της σεζόν είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Όχι, ο Δικέφαλος δεν βρήκε τη λύση στο πρόβλημα των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, ούτε κάνει μαγικά. Κατάφερε, όμως, να περιορίσει το φαινόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η διαθεσιμότητα των ποδοσφαιριστών σε προπονήσεις και αγώνες άγγιξε το 99%. Το 1% από το τέλειο ποσοστό διαμόρφωσαν οι τραυματισμοί των Τζάλμα, Περέιρα, Πέλκα, Βαρέλα. Διότι, αυτοί των Γλύκου, Μυστακίδη δεν λογίζονται ως μυικοί.

Η σπουδαιότητα της υψηλής διαθεσιμότητας παικτών γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις έρευνες της UEFA που δείχνουν πως βάσει στατιστικής οι τίτλοι καταλήγουν σε ομάδες που συνολικά στη διάρκεια της σεζόν είχαν ποσοστό άνω του 90%. Οι σύλλογοι που βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να κατακτήσουν ένα τρόπαιο.

Το θέμα μας, βέβαια, εδώ δεν είναι το πρωτάθλημα, αλλά η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την διεκδίκησή του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η οργανωμένη αποθεραπεία, η αποκατάσταση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των τραυματισμών, λοιπόν, είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κάνει βήματα μπροστά στο συγκεκριμένο νευραλγικό κομμάτι. Τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχών. Η δομή στο ιατρικό τιμ άλλαξε, το προσωπικό αυξήθηκε, ο εξοπλισμός εμπλουτίστηκε και η Νέα Μεσημβρία έπαψε ν’ αποτελεί απλώς το γήπεδο που προπονείται η ομάδα. Μετατράπηκε σε ένα κανονικό αθλητικό κέντρο με ό,τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής προκειμένου να φροντίσει το κορμί του ακόμα και κάτω από τις πλέον απαιτητικές συνθήκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον μια τόσο υψηλής σημασίας δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται η απαραίτητη οργάνωση, η προεργασία κι ο σχεδιασμός για να φτάσεις στο σημείο να έχεις αποτελέσματα.

Στον ΠΑΟΚ η προσπάθεια ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Πριν καν η ομάδα μπει στον αγωνιστικό χώρο για την πρώτη προπόνηση της σεζόν. Το πρώτο στάδιο ήταν η καταγραφή των ατομικών ιδιαιτεροτήτων των παικτών σε αθλητικό, ανατομικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω της χρήσης των FMS test από τον τότε γυμναστή αποκατάστασης Πέταρ Μιλκάνοβιτς, αλλά και των εργομετρικών εξετάσεων από τον εργοφυσιολόγο Γιώργο Ζιώγα, όπως και της ιατρικής εκτίμησης του επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου, Μανώλη Πακακώστα.

Βάσει των αποτελεσμάτων όλων των ειδικών μετρήσεων σχεδιάστηκαν εξατομικευμένα προγράμματα διόρθωσης των όποιων διαφοροποιήσεων του κάθε παίκτη. Έτσι, πριν και μετά την προπόνηση οι παίκτες του ΠΑΟΚ έκαναν έξτρα και ειδική δουλειά προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ανά πάσα στιγμή και φυσικά να καλύψουν τις οργανικές, λειτουργικές ατέλειες του σώματός τους.

Το επόμενο βήμα, πάλι βάσει των μετρήσεων και της εμπειρίας του τεχνικού τιμ στο κομμάτι της εκγύμνασης, ήταν πως οι προπονητικές εντάσεις προσαρμόστηκαν από τους γυμναστές Δημήτρη Δανιηλίδη (αρχικά), Πέταρ Μιλκάνοβιτς (από τον Ιανουάριο) στις συνθήκες του αγώνα, ώστε οι επιβαρύνσεις να μοιάζουν μ’ εκείνες που βιώνει ο ποδοσφαιριστής στο 90λεπτο μιας αναμέτρησης. Γεγονός που βοηθά τους ποδοσφαιριστές να είναι πιο έτοιμοι για τους αγώνες και περιορίζει το ρίσκο ενός τραυματισμού.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των μικροπροβλημάτων που προκύπτουν. Η συνεχής και αποκλειστική παρουσία του ιατρικού τιμ στις προπονήσεις εγγυάται άμεση θεραπεία στην όποια ενόχληση πριν αυτή μετατραπεί σε κάποιο ουσιώδες πρόβλημα και στη συνέχεια σε συνεννόηση με το τεχνικό τιμ τροποποιείται αντίστοιχα η ένταση της προπόνησης.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο τεχνικό τιμ, το ιατρικό τιμ και τους παίκτες παίζει, επίσης, μεγάλο ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γουέστ Χαμ που την προηγούμενη σεζόν διαπίστωσε πως είχε και αρκετούς τραυματισμούς και αργή αποκατάσταση.

Προκειμένου να διαπιστώσει τους λόγους που συνέβαινε αυτό, ανέθεσε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου να συνθέσει μια έρευνα γύρω από τις αιτίες του προβλήματος. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως η πρακτική του συλλόγου να επιτρέπει στους παίκτες του να επισκέπτονται το δικό τους γιατρό και ν’ ακολουθούν πρόγραμμα αποθεραπείας χωρίς κεντρική καθοδήγηση από την ίδια την ομάδα κρυβόταν πίσω από τις καθυστερήσεις. Ετσι, η Γουέστ Χαμ αναμόρφωσε το ιατρικό επιτελείο, ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο της αποκατάστασης και το φαινόμενο περιορίστηκε σημαντικά.

Δείτε αποκλειστικές εικόνες μέσα από το PAOK FC Official App: Play Store / App Store

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αν η σωστή και καλή προπόνηση είναι το Α στο ποδόσφαιρο, τότε η κατάλληλη αποθεραπεία κι αποκατάσταση σε καθημερινό επίπεδο είναι το Ω. Η δουλειά στην ενεργητική αποθεραπεία των παικτών ξεκινούσε αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και την ευθύνη είχε αναλάβει ο επικεφαλής φυσικοθεραπευτής Νέναντ Κοβάσεβιτς.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σχεδίασαν ένα ειδικό πρωτόκολλο ενεργητικής αποκατάστασης που διαρκούσε σχεδόν μία ώρα και περιελάμβανε ποδήλατο, εναλλαγές κρύου – ζεστού και κινητοποίηση των αρθρώσεων. Η διαδικασία αυτή απορροφούσε ένα κομμάτι της επιβάρυνσης του 90λεπτου και προετοίμαζε τον αθλητή για το… κυρίως πιάτο της αποκατάστασης που εκτελούνταν την επόμενη μέρα και το μεγαλύτερο μέρος του γινόταν στο νερό.

Οι ποδοσφαιριστές για ζέσταμα έκαναν 10-15 λεπτά ποδήλατο μέσα στην πισίνα κι έπειτα έβγαζαν ένα ειδικό πρόγραμμα που ενεργοποιεί τους μυς οι οποίοι δεν δουλεύουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προκειμένου να επέλθει η απαιτούμενη ισορροπία στο σώμα με μηδενικό ρίσκο τραυματισμού.

Στη συνέχεια περνούσαν από τους διαδρόμους νεροφλεξολογίας με εναλλαγές κρύου και ζεστού νερού και το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με μασάζ και θεραπείες στο καινούριο φυσικοθεραπευτήριο. «Η αποθεραπεία στην πισίνα βοηθά και στην πνευματική αποκατάσταση, η οποία είναι επίσης σημαντική, διότι ο παίκτης αισθάνεται πιο χαλαρός και δουλεύει πιο καλά χωρίς να νιώθει την κούραση που θα προκαλούσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα στο γυμναστήριο», μας είπε ο Κοβάσεβιτς.

Κι εδώ τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Οι φυσικοθεραπευτές και οι γιατροί της ομάδας ήλεγχαν καθημερινά τα επίπεδα κόπωσης και στρες των ποδοσφαιριστών διότι τέτοιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοσή τους. Αν, για παράδειγμα, ένας παίκτης δεν κοιμήθηκε καλά την προηγούμενη νύχτα εξαιτίας κάποιου προβλήματος, την επόμενη μέρα κι έπειτα από επικοινωνία έκανε προσαρμοσμένο πρόγραμμα μειωμένης έντασης.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά να πραγματοποιηθούν αν το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ δεν αποφάσιζε να επενδύσει στην υποδομή αναμορφώνοντας το προπονητικό του κέντρο προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες δυνατές παροχές στους ποδοσφαιριστές του.

Έπειτα από τις εργασίες που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο στη Νέα Μεσημβρία ο Δικέφαλος διαθέτει:

  • Πισίνα με ειδικό μετακινούμενο πάτωμα
  • Διαδρόμους νεροφλεξολογίας
  • Τζακούζι
  • Σάουνα
  • Χαμάμ
  • Νέο, μεγαλύτερο ιατρείο
  • Νέο, μεγαλύτερο φυσικοθεραπευτήριο
  • Νέο, μεγαλύτερο γυμναστήριο

Το ειδικό μετακινούμενο πάτωμα στην πισίνα κατασκευάστηκε για τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από σοβαρό τραυματισμό και δυσκολεύονται να μπουν στην πισίνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το πάτωμα προσαρμόζεται στο απαιτούμενο ύψος, έτσι ώστε η αποθεραπεία να γίνει με ασφάλεια.

Παράλληλα, το ιατρικό τιμ του ΠΑΟΚ πλέον διαθέτει κινητό διαγνωστικό υπέρηχο και τις καλύτερες και πιο σύγχρονες μεθόδους αποθεραπείας και διάγνωσης. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι μέχρι πρότινος ο Δικέφαλος προσέφερε τέσσερις διαφορετικές μεθόδους αποθεραπείας στους παίκτες του, ενώ τώρα ο αριθμός έχει ανέβει στις οκτώ με την προσθήκη του ειδικού θαλάμου κρυοσάουνας. Το σύνολο αυτών δεν παρέχεται από καμία ομάδα στην Ελλάδα.

Μία από τις θεραπείες είναι η χρήση θαλάμου με υπερβαρικό οξυγόνο που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την κούραση και να επανέλθει σε συντομότερο χρονικό διάστημα στην επιθυμητή κατάσταση. Είναι μια μέθοδος την οποία εφαρμόζουν οι κορυφαίες ομάδες στον κόσμο για ν’ αποφορτίσουν τους παίκτες τους από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Εκτός από τα μηχανήματα, ο ΠΑΟΚ φροντίζει να επενδύει και στη συνεχή επιμόρφωση των δικών του ανθρώπων. Το προσωπικό συμμετέχει σε σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο σύλλογος έχει αναπτύξει συνεργασία με το Isokinetic Group της Μπολόνια και το Aspetar Qatar τα οποία θα επισκεφτούν τα στελέχη του Δικεφάλου για ν’ αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη τεχνογνωσία.

Τέλος, ειδική προετοιμασία για τον… διαβόητο χειμώνα στη Νέα Μεσημβρία πραγματοποιήθηκε και σε ό,τι αφορά στις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Στον ένα αγωνιστικό χώρο τοποθετήθηκε χειμερινός χλοοτάπητας που αντέχει σε πιο ακραίες συνθήκες, ενώ θεωρείται και πιο σταθερός για τα πατήματα των παικτών. Το προσεχές διάστημα, επίσης, θα κατασκευαστεί γήπεδο με άμμο για την αποκατάσταση των τραυματιών.

Ο συνδυασμός σωστής και προσαρμοσμένης προπόνησης, ενεργητικής αποθεραπείας κι αποκατάστασης και κεντρικής ιατρικής αντιμετώπισης, έχει βοηθήσει ώστε ο ΠΑΟΚ να έχει σχεδόν το σύνολο των ποδοσφαιριστών του διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Όπως είπαμε, το ποσοστό πληρότητας του Δικεφάλου έφτασε το 99%, επίδοση που τον κατατάσσει στις πρώτες τρεις θέσεις του διεθνούς δικτύου τραυματισμού Benchmark, στο οποίο εκτός από τον ΠΑΟΚ συμμετέχουν ομάδες όπως οι Άστον Βίλα, Μίντλεσμπρο, Χαλ, Ζυρίχη, Γκρασχόπερς, Γουλβς, Κάιζερ Τσιφς.

Κρυοσάουνα

O παίκτης μπαίνει για δύο λεπτά σε έναν ειδικό θάλαμο με θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου φορώντας ειδικά προστατευτικά γάντια για τα άκρα του. Οι συνθήκες ψύχους λειτουργούν σαν ένα σοκ για τον οργανισμό και βοηθούν στην γρήγορη απογαλάκτωση, δηλαδή στην αντιμετώπιση της κούρασης. Το αίμα κυκλοφορεί πιο γρήγορα, ενεργοποιεί τους μυς κι αυτοί επανέρχονται στο 100% των δυνάμεών τους σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η κρυοθεραπεία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μειώνει τους σωματικούς και μυϊκούς πόνους, αναστέλλει τις φλεγμονές, βοηθάει στην αντιμετώπιση τραυματισμών, βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων κι έχει πολλά ακόμα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπερβαρικός θάλαμος

Οι παίκτες εισέρχονται σ’ έναν ειδικό θάλαμο αποσυμπίεσης όπου η πίεση αυξάνεται σε επίπεδο μεγαλύτερο της μίας ατμόσφαιρας (πίεση στο επίπεδο της θάλασσας) και φτάνει τις 1,4 ατμόσφαιρες. Η αύξηση αυτή γίνεται με την επιπλέον είσοδο αέρα και της χορήγησης οξυγόνου μέσω ειδικής μάσκας (μύτης – στόματος).

Η αύξηση της πίεσης αυξάνει το ποσό του oξυγόνου που είναι παρόν στην κυκλοφορία του αίματος και παρέχεται στους ιστούς, έως και στο 10 φορές πάνω από το σύνηθες κι αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση τραυματισμών και στην καταπολέμηση της κόπωσης.

Game Ready

Σύστημα ταχείας αποκατάστασης κι αποθεραπείας που χρησιμοποιείται κυρίως για τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Αποτελεί συσκευή δυναμικής συμπίεσης που ενεργοποιεί τους μυς και βοηθά στην ανάπτυξη της ταχύτητας, της δύναμης και της ελαστικότητας.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ