ΠΑΟΚ

Η απάντηση του Λουτσέσκου

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θέλει να γράψει την δική του ιστορία, κατακτώντας κύπελλο σε τρίτη διαφορετική χώρα, αλλά τα προσωπικά του κίνητρα δεν περιορίζονται σ' αυτό.

Το βράδυ της 12ης Μαΐου, ο Ράζβαν Λουτσέσου θα ζήσει ως «άμεσα εμπλεκόμενος» τον έβδομο τελικό της ποδοσφαιρικής του καριέρας σε διάστημα 21 χρόνων.

Στη μέχρι τώρα διαδρομή του, ο Ρουμάνος έχει μετρήσεις τρεις κατακτήσεις και τρεις φορές έμεινε με τη ταμπέλα του φιναλίστ, με τον ΠΑΟΚ να είναι η πέμπτη διαφορετική ομάδα με την οποία φτάνει σε τελικό.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΩΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο πρώτος τελικός κυπέλλου στον οποίο ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε το παρών ήταν στις 4 Ιουνίου 1997, όταν η Νασιονάλ Βουκουρεστίου αντιμετώπισε την Στεάουα Βουκουρεστίου.Η Νασιονάλ διένυε τότε την καλύτερη αγωνιστική περίοδο της ιστορίας της, έχοντας τερματίσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην δεύτερη θέση του Ρουμανικού πρωταθλήματος, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι βασικός κάτω από τα δοκάρια.

Η Νασιονάλ έδειχνε ικανή να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τίτλου, όμως τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε, η ήττα από την Οτελούλ με 2-0 την έριξε από την πρώτη θέση, με τον Στεάουα να εκμεταλλεύεται της απώλεια με τη νίκη της επί της Τιμισοάρα και στο τέλος να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στον τελικό, η Στεάουα επιβλήθηκε με το εμφατικό 4-2, με τον Σάμπιν Ίλιε να νικά δις τον Ραζβάν Λουτσέσκου μέχρι το 5', και την μείωση του σκορ από την Νασιονάλ στο 10' να μην έχει συνέχεια καθώς ήρθαν άλλα δυο γκολ για την Στεάουα (στο 30' και στο 86').

OI BACK TO BACKΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

Το 2006 και το 2007 ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στα πρώτα του προπονητικά βήματα, κατάφερε να οδηγήσει την Ραπίντ Βουκουρεστίου σε δυο διαδοχικές κατακτήσεις του κυπέλλου στην Ρουμανία. Η μοίρα, τον έφερε να αντιμετωπίσει την Νασιονάλ Βουκουρεστίου στον πρώτο του τελικό ως προπονητής. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τελικός αποτελεί και το τελευταίο ορόσημο της Νασιονάλ Βουκουρεστίου, η οποία πλέον βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία της χώρας.

Στον τελικό της 17ης Μαΐου, Ραπίντ και Νασιονάλ οδηγήθηκαν στην παράταση μετά την «λευκή» ισοπαλία στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης, με την Ραπίντ να σκοράρει στο πρώτο λεπτό αυτής, με τον Νικουλέ, γκολ που αποδείχθηκε αρκετό για να της δώσει τον τίτλο.

Την επόμενη σεζόν, στις 26 Μαΐου 2007, η Ραπίντ συνάντησε στον τελικό την Πολιτέκνικα Τιμοσοάρα, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να επιβάλλεται με 2-0.

Τα δυο κύπελλα υπό την καθοδήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι οι τελευταίοι τίτλοι που κατέκτησε η Ραπίντ, καθώς έκτοτε δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποιο τρόπαιο, πλην του Σούπερ Καπ που κατακτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Ρουμάνος τεχνικός είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕ ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας, ο Λουτσέσκου επέστρεψε, το 2011, στην Ραπίντ και την οδήγησε εκ νέου στον τελικό του κυπέλλου, εκεί που βρέθηκε αντιμέτωπος με την Ντινάμο Βουκουρεστίου.

Σε έναν τελικό που διεξήχθη με Ιταλό διαιτητή (τον Ντανιέλε Ορσάτο) η Ραπίντ ηττήθηκε από την Ντινάμο με 1-0, με το γκολ του Αντριάν Σκαρλατάτσε να είναι αρκετό και να δίνει το τρόπαιο στην ομάδα του.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Στο πέρασμά του από το Κατάρ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει να θυμάται το κύπελλο του 2013, με την Αλ Τζαΐς να επικρατεί της Αλ Αράμπι με 2-0. Σε σχέση με τους μέχρι τότε τελικούς της καριέρας του, αυτός δεν θύμιζε σε τίποτα τις κατάμεστες εξέδρες των τελικών στη Ρουμανία, με το τρόπαιο να έρχεται με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο για την ομάδα του. Ο Ράζβάν Λουτσέσκου κατέκτησε το κύπελλο την πρώτη του σεζόν στην Αλ Τζαΐς, στην οποία έμεινε και την επόμενη σεζόν, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Πετρολούλ.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Στις 23 Μαΐου 2015, ο Ραζβάν Λουτσέσκου συνέδεσε το όνομά του με τη παρθενική παρουσία της Ξάνθης σε τελικό του κυπέλλου. Οι Θρακιώτες αντιμετώπισαν στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στη νίκη με 3-1. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον Χάρα, ένα γκολ - «μαχαιριά» για τον ακρίτες.

Στην πορεία της μέχρι τον τελικό, η Ξάνθη είχε υποστεί μόλις μια ήττα, στην φάση των ομίλων από τον ΟΦΗ, με τον οποίο προκρίθηκαν μαζί και διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα προημιτελικά.

Στους «16» η Ξάνθη είχε κάνει την έκπληξη καθώς απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, νικώντας τον με 1-0 στην Αθήνα, μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ

Το ξεχωριστό για τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην φετινή του πορεία μέχρι τον έβδομο τελικό της καριέρας του είναι πως καταφέρνει για πρώτη φορά να οδηγήσει μια ομάδα μέχρι τον τελικό μετρώντας μόνο νίκες στον θεσμό. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει δώσει εννιά αγώνες με απολογισμό 9-0-0.

Όλα αυτά με την ομάδα από την οποία γνώρισε τον αποκλεισμό στον περσινό θεσμό. Ξάνθη και ΠΑΟΚ είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στη προημιτελική φάση του κυπέλλου την σεζόν 2016-17 με τον «Δικέφαλος του Βορρά» να προκρίνεται λόγω των εκτός έδρας τερμάτων. Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 1-2 στην Ξάνθη, και η ακριτική ομάδα είχε νικήσει με 0-1 στην Τούμπα.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Λουτσέσκου γνωρίζει καλά πως ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και ο ΠΑΟΚ παρέμεινε χωρίς εκτός έδρας νίκη, του έχει πιστωθεί από όλους τόσο σε εσωτερικές συζητήσεις όσο και (κατά κάποιο τρόπο δημοσίως) με τα όσα ανέφερε στους ποδοσφαιριστές ο Ιβάν Σαββίδης στις αρχές της εβδομάδας.

Η απουσία νίκης σε ντέρμπι τον «ενοχλεί» κυρίως διότι αντιλαμβάνεται πως αποτελεί ένα πρώτης τάξης πάτημα στους επικριτές του. Οι δυο ήττες, άλλωστε, από Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος αποτέλεσαν δυο ισχυρά χτυπήματα στην προπονητική του καρέκλα.

Και αυτός είναι ένας έξτρα λόγος που επιμένει να μιλάει για τα δυο αντίστοιχα ντέρμπι του δεύτερου γύρου, καθώς από τη μια για τον ΠΑΟΚ θα μπορούσαν να του δώσουν το πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα για εκείνον θα ήταν οι πρώτες του νίκες σε ντέρμπι.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε τον πρώτο του προπονητικό κύκλο με δυο κύπελλα Ρουμανίας και την παρουσία του στον πάγκο της εθνικής ομάδας. Ο συγκεκριμένος κύκλος έμοιαζε να κλείνει με την παρουσία του σε ομάδα του Κατάρ, και ο Ρουμάνος τεχνικός, λίγο πριν τα 50 του χρόνια, νιώθει ότι έχει ξεκινήσει έναν δεύτερο κύκλο, αρχικά με την τριετή παρουσία του στην Ξάνθη, με την οποία έφτασε σε ένα τελικό κυπέλλου, και τώρα με τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο διεκδίκησε το πρωτάθλημα και θα δώσει το παρών σε έναν τελικό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ