ΠΑΟΚ

Φάμπιο Κοεντράο: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Φάμπιο Κοεντράο: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Η φιλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η αμφιλεγόμενη καριέρα, το παράπονο από την Σπόρτινγκ και η ατάκα για την φτώχεια. Το Sport24.gr παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον Φάμπιο Κοεντράο, που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει στον ΠΑΟΚ.

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μίας σπουδαίας μεταγραφής βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρώην αριστερό μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης, Φάμπιο Κοεντράο προκειμένου να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Αντρέ Βιεϊρίνια στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η καριέρα του διεθνή Πορτογάλου μπακ να βρίσκεται σε καθοδική πορεία, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή με παραστάσεις και εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο. Ο έμπειρος αμυντικός, στα 31 του, αναζητά μία νέα πρόκληση στην καριέρα του, ύστερα από μία σεζόν στην αγαπημένη του, Ρίο Άβε και ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως του προσφέρει την ευκαιρία να επανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο και να αγωνιστεί -ακόμα- και στους ομίλους του Champions League.

Το Sport24.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το επικείμενο μεταγραφικό απόκτημα των νταμπλούχων Ελλάδας.

1. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ 13

Τα παιδικά χρόνια του Κοεντράο δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα. Γιος ψαρά, από το Villa don Conte του Caxinas, μία περιοχή λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πόρτο, ο 31χρονος -πλέον- μπακ χρειάστηκε να δουλέψει από μικρή ηλικία προκειμένου να είναι ανεξάρτητος.

Παράλληλα, με τη δουλειά, πραγματοποιούσε προπονήσεις στις Ακαδημίες της Ρίο Άβε. Εργαζόταν από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και στη συνέχεια πήγαινε για προπόνηση από τις 6 μέχρι τις 9. Ποτέ, όμως, δεν παραπονέθηκε. Ποτέ, δεν τα παράτησε, καθώς ο μεγάλος στόχος του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής.

"Άρχισα να δουλεύω όταν ήμουν 13 ετών. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε ένα φούρνο, μετά ξεκίνησα να βάφω σπίτια. Δούλεψα και στην οικοδομή και μετά ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο πιο ενεργά.

Εκείνη την περίοδο, οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει στη Γαλλία και εγώ έμεινα πίσω στην Πορτογαλία. Είχα όλα όσα χρειαζόμουν, αλλά δούλευα προκειμένου να είμαι ανεξάρτητος, να έχω χρήματα για τον εαυτό μου για να βγαίνω έξω με φίλους και να αγοράζω ωραία ρούχα όπως άλλα παιδιά της ηλικίας μου", είχε αποκαλύψει σε μία πιο προσωπική κι ανθρώπινη συνέντευξη στο επίσημο κανάλι της Ρεάλ.

2. ΜΙΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΤΡΟΠΑΙΑ

Οι θυσίες του έπιασαν τόπο, καθώς το 2007 οι διοικούντες την Μπενφίκα προσέφεραν 900.000 ευρώ στη Ρίο Άβε για τον 18χρονο -τότε- Κοεντράο, ο οποίος αποτελούσε έναν απ' τα next big thing του πορτογαλικού ποδοσφαίρου στη θέση του αριστερού μπακ-εξτρέμ. Οι "Αετοί της Λισαβόνας" τον παραχώρησαν δανεικό κατά σειρά σε Νασιονάλ, Σαραγόσα και Ρίο Άβε. Πέρα από την ισπανική ομάδα, στην οποία δεν έπιασε, με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω στην Μπενφίκα στο εξάμηνο, οι δύο άλλοι δανεισμοί κρίθηκαν απόλυτα επιτυχημένοι.

Το καλοκαίρι του 2009, ο Ζόρζε Ζέζους του έδωσε την ευκαιρία να καθιερωθεί στους "Αετούς" και ο Κοεντράο την έπιασε από τα μαλλιά. Μοίρασε 9 ασίστ σε 26 αγώνες στη Liga NOS και βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου η Μπενφίκα να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2004-05. Η επόμενη σεζόν ήταν πιο μεστή, με τον Κοεντράο να έχει πέντε γκολ και έξι ασίστ σε 45 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Benfica's Fabio Coentrao, right, challenges for the ball with Lyon's Maxime Gonalons, left, during their Champions League soccer match at Gerland stadium, in Lyon, central France, Wednesday, Oct. 20, 2010. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Benfica's Fabio Coentrao, right, challenges for the ball with Lyon's Maxime Gonalons, left, during their Champions League soccer match at Gerland stadium, in Lyon, central France, Wednesday, Oct. 20, 2010. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Ο Φάμπιο Κοεντράο με τη φανέλα της Μπενφίκα σε αγώνα με τη Λιόν

Η ώρα για το μεγάλο βήμα είχε έρθει, καθώς ο Ζοζέ Μουρίνιο ζήτησε από τον Φλορεντίνο Πέρεθ την απόκτησή του. Ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ έβγαλε από τα ταμεία του συλλόγου 30.000.000 ευρώ και απέσπασε το πολυπόθητο "ναι" από τους ιθύνοντες της πορτογαλικής ομάδας. Μπορεί το παραπάνω ποσό να μην λέει -πλέον- πολλά, αλλά για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν τεράστιο, ειδικά για την απόκτηση ενός αριστερού μπακ.

Ωστόσο, στη Μαδρίτη, ο Κοεντράο δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το μεγάλο "μπαμ". Πάντα βρισκόταν στην σκιά του Μαρσέλο, ο οποίος ήταν ο βασικός αριστερός μπακ, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται κυρίως σε αγώνες του Copa del Rey και του πρωταθλήματος. Στην επταετία που φόρεσε τη φανέλα των "μερένγκες" (με δύο δανεισμούς σε Μονακό και Σπόρτινγκ), ο Κοεντράο είχε 11 ασίστ και ένα γκολ σε 106 αγώνες. Βέβαια, το καλοκαίρι του 2018 έφυγε από τη Ρεάλ έχοντας ως παρακαταθήκη, μεταξύ άλλων, δύο πρωταθλήματα (2012, 2017), ένα Copa del Rey (2014) και δύο Champions League (2014, 2017). Μάλιστα, στον τελικό του 2014 κόντρα στην Ατλέτικο είχε ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα.

3. ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Ένα από τα σπουδαιότερα κατορθώματα του Κοεντράο ήταν πως κατάφερε να "κερδίσει" τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους δεν διατηρούσε φιλικές σχέσεις με κανέναν συμπαίκτη του στη Ρεάλ, καθώς προτιμούσε τη μοναξιά της... κορυφής. Δεν ήθελε πολλά πάρε-δώσε, είχε ως πρωταρχικό στόχο πάντα την ατομική βελτίωση μέσω των προπονήσεων και των αγώνων και δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό άλλαξε με τον ερχομό του Κοεντράο, καθώς οι δυο τους έγιναν κολλητοί. Είναι, με διαφορά, ο ποδοσφαιριστής που έχει πανηγυρίσει αγκαλιά τα περισσότερα γκολ το CR7, ενώ οι πλάκες δεν έλειπαν ούτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο Ρονάλντο έβλεπε τον Κοεντράο σαν τον μικρό αδερφό του.

Real Madrid's Cristiano Ronaldo chats with Fabio Coentrao before a training session at the FIFA Club World Cup soccer tournament in Yokohama, near Tokyo, Tuesday, Dec. 13, 2016. Real Madrid and Club America will play in the Dec. 15 semifinal. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
Real Madrid's Cristiano Ronaldo chats with Fabio Coentrao before a training session at the FIFA Club World Cup soccer tournament in Yokohama, near Tokyo, Tuesday, Dec. 13, 2016. Real Madrid and Club America will play in the Dec. 15 semifinal. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) AP

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πειράζει τον κολλητού του κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Κι ως μεγάλος αδερφός, τον υπερασπιζόταν ακόμα και στους -αδιάβαστους- δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν ήξεραν να προφέρουν καν το όνομά του. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν με πρωταγωνιστή τον Ρονάλντο και έναν Ισπανό δημοσιογράφο, ο οποίος επέμενε να αποκαλεί τον Κοεντράο... Κονσεντράο.

Ο CR7, αφού τον ρώτησε ποιος είναι αυτός ο ποδοσφαιριστής, τον διόρθωσε και στη συνέχεια έβαλε τα γέλια. Βέβαια, δεν παρέλειψε να τον αποθεώσει, χαρακτηρίζοντάς τον έναν "πολύ καλό ποδοσφαιριστή".

4. ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Κοεντράο έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Έγινε ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι όλα ρόδινα και θα υπάρξουν κι άτυχες-άσχημες στιγμές. Ο έμπειρος μπακ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Φερνάντο Σάντος στα προκριματικά του Euro 2016, αποτελώντας, μαζί με τον Ράφαελ Γκερέιρο, τους δύο παίκτες που κάλυπταν το αριστερό άκρο της άμυνας.

Portugal's Fabio Coentrao runs with the ball during their friendly soccer match with Cameroon Wednesday, March 5 2014, in Leiria, Portugal. (AP Photo/Armando Franca)
Portugal's Fabio Coentrao runs with the ball during their friendly soccer match with Cameroon Wednesday, March 5 2014, in Leiria, Portugal. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Ο Κοεντράο με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας σε φιλικό με το Καμερούν

Όμως, ένας σοβαρός τραυματισμός με τη φανέλα της Μονακό, στην οποία είχε δοθεί δανεικός από τη Ρεάλ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2015-16 και να μην συμπεριληφθεί στην αποστολή της Πορτογαλίας για το Euro 2016. Όπως είναι γνωστό, οι Πορτογάλοι έφτασαν μέχρι την κατάκτηση τον τελικό, κατακτώντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους, χάρη σε γκολ του Έντερ στην παράταση. Ωστόσο, ο Κοεντράο δεν ήταν εκεί για να το χαρεί ως ποδοσφαιριστής, παρά μόνο ως φίλαθλος.

5. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΦΤΩΧΟΣ

Όσα πέρασε στη ζωή του, έχουν επηρεάσει και την κοσμοθεωρία του. Το καλοκαίρι του 2018, ύστερα από μία σεζόν ως δανεικός στην Σπόρτινγκ, έκανε τα πάντα προκειμένου να μείνει ελεύθερος από τη Ρεάλ, αφού δεν ήθελε να έχει γι' ακόμα μία χρονιά το ρόλο του κομπάρσου στους "μερένγκες". Ουσιαστικά, πέταξε στα σκουπίδια πολλά εκατομμύρια ευρώ για να επιστρέψει στην Σπόρτινγκ και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το πρώτο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να παίζει ποδόσφαιρο κι όχι να κάθεται πάνω στο συμβόλαιό του. Ωστόσο, οι διοικούντες την πορτογαλική ομάδα δεν έδειξαν ποτέ ενδιαφέρον να τον φέρουν πίσω στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", με συνέπεια ο 31χρονος αμυντικός να επιστρέψει στη Ρίο Άβε, απ' όπου άρχισε την καριέρα του.

Sporting's Fabio Coentrao gestures after a foul on Atletico's Antoine Griezmann, on the ground, during the Europa League quarterfinal first leg soccer match between Atletico Madrid and Sporting CP at the Metropolitano stadium in Madrid, Thursday, April 5, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Sporting's Fabio Coentrao gestures after a foul on Atletico's Antoine Griezmann, on the ground, during the Europa League quarterfinal first leg soccer match between Atletico Madrid and Sporting CP at the Metropolitano stadium in Madrid, Thursday, April 5, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Ο Κοεντράο με τη φανέλα της Σπόρτινγκ

Βέβαια, η συμπεριφορά των ανθρώπων της Σπόρτινγκ δεν του άρεσε και στην πρώτη ευκαιρία εξέφρασε το παράπονό του, υποστηρίζοντας πως "περίμενα μέχρι τις 31 Αυγούστου για ένα τηλέφωνο, ύστερα από όλα όσα είχε δώσει για την ομάδα την προηγούμενη σεζόν, αλλά δεν πήρα τίποτα. Ύστερα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σκέφτηκα πως θέλω να είμαι χαρούμενος και αποφάσισα να χάσω πολλά λεφτά για να έχω την ευτυχία στη Ρίο Άβε, μία ομάδα που πάντα μου συμπεριφερόταν όμορφα και πίστευε σε εμένα. Τα λεφτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ευτυχία. Γεννήθηκα φτωχός. Δεν με νοιάζει αν θα πεθάνω φτωχός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ: Συμφώνησε με Κοεντράο ο Δικέφαλος
ΠΑΟΚ: Ξεπέρασε το φράγμα των 15.000 διαρκείας
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ