ΠΑΟΚ

Εκεί θέλει να χτυπήσει ο Λουτσέσκου τον Ολυμπιακό

EUROPA LEAGUE / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
EUROPA LEAGUE / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Πρίγιοβιτς, ο ηγέτης Μαουρίσιο, το τεστ του Σαμπράνο, η ευκαιρία του Μάτος και ο... μπακ Βιεϊρίνια. Ποια είναι τα πέντε σημεία υπεροχής που θα ψάξει ο ΠΑΟΚ για να φύγει πρωτοπόρος από το Καραϊσκάκη. Το Sport24.gr αναλύει.

Τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε μεγάλη συζήτηση στα αποδυτήρια της Μεσημβρίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του, ο τιμ μάνατζερ, Παντελής Κωνσταντινίδης και οι παίκτες του "Δικεφάλου" συμφώνησαν ότι η λογική Σάντος "βλέπουμε μόνο κάθε επόμενο παιχνίδι" την οποία ακολούθησε με επιτυχία η ομάδα την διετία 2008-2010, είναι η καταλληλότερη για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Άλλωστε, στη σούμα που γίνεται στο τέλος της σεζόν κάθε ματς έχει αξία τρεις βαθμούς.

Αυτός, όμως, είναι ο γενικός κανόνας και όπως κάθε κανόνας στη ζωή, έτσι και αυτός, έχει εξαιρέσεις. Και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι μία από αυτές. Τόσο ο Ρουμάνος τεχνικός, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος "δούλευαν" για αυτή την αναμέτρηση (παράλληλα με τις υπόλοιπες που υπήρχαν στο πρόγραμμα) κι ας μην άφηναν να φανεί κάτι προς τα έξω.

"Κατάσκοπος" της ομάδας βρέθηκε τόσο στο "Καραϊσκάκη", όσο και μακριά από αυτό να δει τον Ολυμπιακό και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να κάνει διπλή δουλειά, γιατί με την έλευση Λεμονή άλλαξαν αρκετά πράγματα στους "ερυθρόλευκους' και ενεργοποιήθηκαν παίκτες που επί Χάσι είχαν τεθεί στο περιθώριο (π.χ. Ανσαριφάρντ).

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι το τιμ του Λουτσέσκου έκανε "φύλλο και φτερό" την πειραιώτικη ομάδα και με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε έχει καταστρώσει το πλάνο με το οποίο ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει το θετικό αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη.

Πώς θα επιχειρήσει ο 48χρονος κόουτς να κερδίσει την μάχη από τον 57χρονο ομόλογό του; Το Sport24.gr αναλύει το επιδιωκόμενο ματ σε πέντε κινήσεις:

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

Ο Μαουρίσιο Ζοσέ έχει αγωνιστεί σε 3,5 ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Το... μισό (ένα ημίχρονο) ήταν της προσαρμογής στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα και τα άλλα τρία με Γιάννινα, Λάρισα και Λαμία. Έστω κι αν ήταν μικρό το δείγμα των καλών στιγμών του στα πρώτα ματς αφού δεν είχε αποκτήσει ακόμη αγωνιστικό ρυθμό, ο καθένας μπορούσε να αντιληφθεί την ικανότητά του να παίξει κάθετα και να προσδώσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας.

Στην αναμέτρηση με την Λαμία αυτό το στοιχείο έγινε ορατό εμφατικά, τόσο με την κάθετη πάσα στο γκολ του Λέοβατς, όσο και με το "σπάσιμο" της μπάλας στον Πέλκα στη φάση από την οποία προήλθε το 2-0 με τον Πρίγιοβιτς. Ο Λουτσέσκου εκτιμά ότι ο 29χρονος μέσος είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά και δεν είναι τυχαίο πώς από παιχνίδι σε παιχνίδι η μπάλα αρχίζει να περνά ολοένα και περισσότερο από τα πόδια του (σε λίγες αγωνιστικές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στη στατιστική). Γι' αυτό, άλλωστε, του προσφέρθηκε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, το μεγαλύτερο συμβόλαιο φέτος στον ΠΑΟΚ.

Στην καριέρα του στην Τέρεκ Γκρόζνι έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο ηγέτη, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι τη σεζόν 2011-2012 ήταν πρώτος σκόρερ του ρωσικού συλλόγου. Και αυτό το κομμάτι της προσφοράς (τα γκολ, δηλαδή) είναι κάτι που περιμένουν στον ΠΑΟΚ, γιατί όχι αρχής γενομένης από το "Καραϊσκάκη". Ο Βραζιλιάνος είναι ένα μεγάλο ατού στην μεσαία γραμμή για τον ΠΑΟΚ. Όλοι περιμένουν την αφύπνιση και του Ελ Καντουρί και μία καλή παρουσία από τον παίκτη που θα πάρει τον ρόλο του αμυντικού μέσου (μάλλον ο Τσίμιροτ) για να κυριαρχήσουν έναντι της τριάδας των Ρομαό, Οτζίτζα-Οφόε, Φορτούνη που θα έχουν απέναντί τους. Ο Ρουμάνος κόουτς λέει συνεχώς στα αποδυτήρια πως ο έλεγχος του ρυθμού είναι το κλειδί της επιτυχίας και ο ΠΑΟΚ έχει τους παίκτες να κρατήσουν στην κατοχή τους τη μπάλα και να την κυκλοφορήσουν με σωστό τρόπο.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΟΚ και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (με 5 γκολ σε 7 παιχνίδια), Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Γκολ πρόκρισης στο Μουντιάλ με τη φανέλα της Σερβίας και λίγες μέρες αργότερα άλλα δύο τέρματα κόντρα στην Λαμία. Η ψυχολογία του είναι στα ύψη, όμως, υπάρχει και ένα σημείο που προβληματίζει έντονα τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Όλα τα γκολ του, πλην ενός που πέτυχε στην Ξάνθη, είναι σε ματς που έγιναν στην Θεσσαλονίκη. Συνολικά έχει 15 γκολ στην Τούμπα και ένα στο Καυτανζόγλειο. Από τη Λάρισα και κάτω, μέχρι στιγμής, βάζει... σιγαστήρα.

Το πρόβλημα αρχίζει κυρίως από την ελλιπή τροφοδότησή του. Σε τρία εκτός έδρας ματς μετρά μόνο τρεις τελικές. Μία στη Λιβαδειά, δύο στη Ριζούπολη, καμία στη Λάρισα. Ο Λουτσέσκου δούλεψε πολύ στο πώς θα φτάνει η μπάλα στα πόδια του, μέσα ή κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού, τις προηγούμενες μέρες. Και είναι σίγουρος ότι αν η ομάδα του το πετύχει, ο Πρίγιοβιτς μπορεί να υπερισχύσει κατά κράτος, όποιον από τους στόπερ του Ολυμπιακού κι αν έχει απέναντί του (Νικολάου ή Ένχελς).

Στην Τούμπα ποντάρουν πολύ στον χαρακτήρα νικητή του Σέρβου φορ και το "μέταλλο" που βγάζει στα μεγάλα παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι είχε σκοράρει στο αντίστοιχο ντέρμπι στην Τούμπα, ενώ απέναντί του θα βρει την ομάδα με την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην άμυνα (ο Ολυμπιακός έχει παθητικό 10 γκολ, μαζί με Λαμία και Πλατανιά). Με την παρουσία του, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν καταφέρει να σκοράρει, μπορεί να τραβά πάνω τους τους αντιπάλους και να δημιουργεί κενούς χώρους για τους γρήγορους ακραίους και μεσοεπιθετικούς που διαθέτει ο Δικέφαλος.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με δύο γκολ παθητικό, ωστόσο, οι άνθρωποι της ομάδας αντιμετωπίζουν πολύ ρεαλιστικά τις μέχρι τώρα επιδόσεις της υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί η ανασταλτική λειτουργία της κόντρα σε ισχυρό αντίπαλο. Το ντέρμπι της Κυριακής (22/10), υπό αυτή την έννοια, είναι το απόλυτα αξιόπιστο τεστ, αφού ο Ολυμπιακός με την ώθηση των οπαδών του θα επιχειρήσει να ασκήσει έντονη πίεση.

Το ζητούμενο για τον Λουτσέσκου είναι πώς θα ανταποκριθεί το κέντρο της άμυνάς του και ο Ροδρίγο Ρέι που έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία μέχρι σήμερα και ήρθε η ώρα να τα επιβεβαιώσει και σε ένα ντέρμπι. Στον ΠΑΟΚ περιμένουν πολλά από τον Κάρλος Σαμπράνο που έχει την εμπειρία και την ποιότητα να δώσει στην ομάδα αυτό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, γι' αυτό και όλοι επικεντρώνονται στο ποιος θα είναι ο παρτενέρ του. Ο Κρέσπο, πιο ταχύς στις φάσεις με τη μπάλα κάτω ή ο Βαρέλα, πιο δυναμικός και πιο αποτελεσματικός στις εναέριες μονομαχίες;

Το δίλημμα θα συντροφεύει τη σκέψη του Λουτσέσκου μέχρι και λίγες ώρες πριν το ματς και μία από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την τελική απόφαση έχει να κάνει με τις στημένες φάσεις. Οι εκτελέσεις του Φορτούνη (κυρίως) θα δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης και το δίδυμο στόπερ που θα επιλεγεί θα πρέπει να φανεί αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των αντιπάλων.

ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΟΚ (και φέτος όπως και πέρυσι) είναι μία ομάδα που ποντάρει πολύ στα άκρα της. Διαθέτει παίκτες με ποιότητα (ταχύτητα, τεχνική, εμπειρία) και προσωπικότητα που στην καλή τους μέρα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο. Και ειδικά στον Ολυμπιακό που θα έχει πιθανόν στα άκρα τους Ομάρ και Κούτρη, οι προσδοκίες για ρήγματα είναι μεγάλες. Ο Βιεϊρίνια από τη μία πλευρά και ο Λέο Μάτος από την άλλη μπορούν να πάρουν πάνω τους προσπάθειες για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για γκολ ή ακόμη και για να σκοράρουν οι ίδιοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Λέο Μάτος έχει ύψος 1.82μ. είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι και σε μία ψηλή μπαλιά στην περιοχή, θα έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κατά 12 πόντους κοντύτερου Λεονάρντο Κούτρη. Προφανώς, στις στημένες φάσεις ο Τάκης Λεμονής θα χρεώσει το μαρκάρισμα του Βραζιλιάνου μπακ του ΠΑΟΚ σε άλλον ποδοσφαιριστή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το σκέλος της ανασταλτικής λειτουργίας των άκρων του ΠΑΟΚ. Μπορεί οι μπακ του Ολυμπιακού να εμφανίζονται ευάλωτοι αμυντικά, όμως, συμμετέχουν αρκετά στην ανάπτυξη της ομάδας τους και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στο τρανζίσιον από τους ακραίους του ΠΑΟΚ. Το καλό για την ομάδα του Λουτσέσκου είναι ότι όλοι οι εξτρέμ (Βιεϊρίνια, Πέλκας, Κάμπος, Μακ, Λημνιός) δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν και ανασταλτικά για να καλύψουν τους Μάτος και Λέοβατς. Εφόσον ο ΠΑΟΚ καταφέρει να κερδίσει τη μάχη των άκρων, θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να φύγει ακόμη και με νίκη από το "Καραϊσκάκη".

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, ΧΡΟΝΙΚΑ, ΟΠΛΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ

Στο πλάνο που έχει χαράξει για το παιχνίδι ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν εστίασε μόνο έντεκα που θα χρησιμοποιήσει από την αρχή του αγώνα. Έχει την τύχη να διαθέτει κι άλλες ποιοτικές επιλογές που του δίνουν την δυνατότητα να βρει επιπλέον λύσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού, στοιχείο που στην Τούμπα εκτιμούν ότι δεν έχει σε τέτοιο βαθμό ο Ολυμπιακός. Υπάρχουν "όπλα" σε όλες τις θέσεις, τα οποία ο Ρουμάνος κόουτς μπορεί να βγάλει από τη φαρέτρα του όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα.

Διαθέτει ικανό τρίτο στόπερ (από την τριάδα Βαρέλα, Κρέσπο, Μαλεζά ένας θα είναι βασικός και ένας στον πάγκο), μέσους για να δώσουν τρεξίματα (Κάνιας, Κάτσε), ύψος (Σάχοβ), ποιότητα στην επιθετική ανάπτυξη (Μπίσεσβαρ), ακραίους με άλλα διαφορετικά χαρακτηριστικά (από την τετράδα Βιεϊρίνια, Πέλκα, Κάμπος, Λημνιού, δύο θα είναι βασικοί και τουλάχιστον ένας στον πάγκο), καθώς και ταχύ επιθετικό (Μακ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι τιμωρημένος ο Κουλούρης).

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι σ΄αυτό το ρόστερ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα άκρα της άμυνας πλην του νεαρού και άπειρου Δεληγιαννίδη από τη στιγμή που ο Λεβέκ είναι διαρκώς τραυματίας από την αρχή της σεζόν, κρατήστε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού την δοκιμή που είχε κάνει στο ματς με την Λαμία ο Λουτσέσκου όταν χρειάστηκε να αποσύρει τον Λέοβατς. Ο Βιεϊρίνια αγωνίστηκε για 25 λεπτά ως αριστερός μπακ (στη Γερμανία έχει αγωνιστεί αρκετά και ως δεξιός οπισθοφύλακας) και ίσως αυτή η δοκιμή να έγινε και ενόψει του ντέρμπι αν παραστεί ανάγκη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιους παίκτες θα επιλέξει να πάρει στην αποστολή ο κόουτς του ΠΑΟΚ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ