ΠΑΟΚ

Εγκωμίτης: "Το 2001 μας πήραν τους παίκτες, τώρα κανείς δεν θέλει να φύγει"

Εγκωμίτης: "Το 2001 μας πήραν τους παίκτες, τώρα κανείς δεν θέλει να φύγει"

Με αφορμή το Κύπελλο του 2001 ο Γιώτης Εγκωμίτης θυμήθηκε τα όσα είχαν γίνει στον τελικό και αποθέωσε τον Ιβάν Σαββίδη για τη δυναμική που έχει πλέον ο ΠΑΟΚ.

Συμπληρώνονται 16 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με το θριαμβευτικό 4-2 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Γιώτης Εγκωμίτης, που είχε ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του Δικεφάλου στους τίτλους, γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται, ενώ κάνει μέσω του Sport24.gr και τις συγκρίσεις με την τωρινή ομάδα που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Εγκωμίτης: "Το 2001 μας πήραν τους παίκτες, τώρα κανείς δεν θέλει να φύγει"

* Το φωτογραφικό καρέ από το γκολ του στον τελικό με τον Ολυμπιακό

"Ήταν στα πρώτα λεπτά του αγώνα, εμείς βγήκαμε στην επίθεση και μετά από μία απομάκρυνση ήρθε η μπάλα στο πόδι μου σούταρα στην κίνηση και κατέληξε στα δίχτυα. Αξέχαστες στιγμές".

Ο Γιώργος Εγκωμίτης περιγράφει τη φάση του 1-0 στον θριαμβευτικό τελικό Κυπέλλου της Νέας Φιλαδέλφειας, σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου 2001, όταν ο ΠΑΟΚ πετύχαινε θρίαμβο επί του Ολυμπιακού με 4-2.Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πλέον βοηθός προπονητή στον Εθνικό Άχνας δεν ξεχνά εκείνες τις μοναδικές στιγμές που μοιάζουν με αυτά που βίωσαν φέτος στον Βόλο οι παίκτες του ΠΑΟΚ, καθώς και τότε η ομάδα είχε να πάρει 16 χρόνια τίτλο.

-Συγκρίνεται το Κύπελλο του 2001 με τον φετινό, Γιώτη;

"Ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση τότε. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, παίζαμε στην Αθήνα, ουσιαστικά εκτός έδρας κόντρα στον πέντε φορές πρωταθλητή. Είχαμε όμως, πάθος, δίψα να πάρουμε τον τίτλο και τα καταφέραμε. Από πλευράς θεάματος ήταν ένας σπουδαίος τελικός. Μπήκαν αρκετά γκολ, παίχθηκε επιθετικό ποδόσφαιρο, ήταν ένα φοβερό παιχνίδι".

-Πέρα από το γκολ τι άλλο σου έμεινε χαρακτηριστικά;

"Θυμάμαι ότι δεν είχα προπονηθεί για δέκα μέρες και συμμετείχα μόνο στις προπονήσεις τις δύο τελευταίες μέρες όταν ήμασταν στην Αθήνα. Πριν το ματς με κάλεσε ο Μπάγεβιτς, ήταν και ο γιατρός ο Γιώργος Οικονομίδης και με ρώτησε αν μπορούσα να παίξω. Ο γιατρός ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσα να βγάλω 80 λεπτά σε υψηλό ρυθμό και έτσι ο προπονητής άναψε το πράσινο φως για να παίξω".

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 2003(61η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ)
ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 2003(61η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ) ACTION IMAGES PRESS AGENCY

* Ο Γιώτης Εγκωμίτης σηκώνει το Κύπελλο μετά τον τελικό του 2003

-Επειδή συμμετείχες και στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2003, μπορείς να πεις ότι χάρηκες κάποιο περισσότερο;

"Και τα δύο είναι τρόπαια και έχουν τη δική τους αξία το καθένα. Θα σου έλεγα ότι το 2001 το χάρηκα λίγο παραπάνω γιατί παίζαμε εκτός έδρας, είχαμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο, περάσαμε με το πούλμαν γύρο μέσα από τη Θεσσαλονίκη, ζήσαμε την αποθέωση στον Λευκό Πύργο. Με τον Άρη ήταν κάτι διαφορετικό. Παίζαμε στην έδρα μας και έπρεπε να το πάρουμε οπωσδήποτε. Η πίεση ήταν μεγαλύτερη".

-Έτσι όπως τα περιγράφεις, το 2001 μοιάζει με όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο στον Βόλο...

"Δεν ξέρω αν ήταν ακριβώς έτσι, εγώ αυτό που θέλω να πω είναι συγχαρητήρια στους παίκτες και τον προπονητή του ΠΑΟΚ που έφεραν ένα τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη μετά από χρόνια. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ θέλει συνέχεια. Να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Έχει άλλες προοπτικές αυτός ο ΠΑΟΚ. Διαθέτει χρήματα είναι οικονομικά ισχυρός, μπορεί να προχωρήσει".

-Το χρήμα ρέει άφθονο τώρα στον ΠΑΟΚ. Πιστεύεις ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ομάδα που είχατε εσείς;

"Εμείς στα τρία πρώτα χρόνια είχαμε πολύ καλή ομάδα και μετά, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων, οι καλοί παίκτες άρχισαν να φεύγουν στην Αθήνα. Ποιον να πρωτοθυμηθώ. Τον Βενετίδη; Τον Οκκά; Τον Γεωργιάδη;, τον Κωνσταντινίδη; Τον Καφέ; Αντίθετα τώρα ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη έχει τη δύναμη να πάρει παίκτες από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ. Κανείς δεν θέλει, αντίθετα, να φύγει από τον ΠΑΟΚ. Τα έχει όλα ο ΠΑΟΚ και μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα".

-Κλείνοντας, θέλω τη γνώμη σου για τον τωρινό ΠΑΟΚ.

"Έχει πολύ καλές μονάδες, όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Ενρίκε, ο Πριγιοβιτς κ.α., αλλά αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι λειτουργεί σαν ομάδα. Βασίζει πολλά στο σύνολο και αυτή είναι η επιτυχία του".

Η ταυτότητα του τελικού του 2001

Σκόρερ: 4' Εγκωμίτης, 31' Μπορμπόκης 46' Γεωργιάδης, 85' Ναλιτζής / 77' Τζόρτζεβιτς (πεν.), 90' Χούτος

Ολυμπιακός (Τ. Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46' Πατσατσόγλου), Γεωργάτος (69' Λουτσιάνο), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Νινιάδης (46' Χούτος), Ζιοβάνι, Αλεξανδρής.

ΠΑΟΚ (Ντ. Μπάγεβιτς): Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46' Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Εγκωμίτης, Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης (79' Ναλιτζής), Καφές, Οκκάς (88' Σπάσιτς).

Θυμηθείτε τι είχε γίνει σε εκείνο τον τελικό:

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ