ΠΑΟΚ

Άρνεσεν: "Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον το Νο1"

Άρνεσεν: "Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον το Νο1"
Άρνεσεν ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Φρανκ Άρνεσεν μίλησε στο Sport24.gr για τις μεταγραφές του που έφεραν χρήματα στα ταμεία του ΠΑΟΚ, για την αποχώρησή του από τον Δικέφαλο και για τον Ολυμπιακό που δεν είναι πλέον Νο1. Η αναφορά του σε Ρόμπιν Όλσεν, Ιβάν Σαββίδη, Αϊντχόφεν, Αμβούργο και Τσέλσι.

Η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Φρανκ Άρνεσεν κράτησε εννέα μήνες. Μάρτιο του 2015 ανακοινώθηκε η συμφωνία, Φεβρουάριο του 2016 η απόλυση. Ο Δανός τεχνικός διευθυντής έχοντας υπογράψει συμβόλαιο για 2+1 χρόνια, αποχώρησε για λόγους "διαφορετικής φιλοσοφίας στο χτίσιμο και τη διαχείριση της ομάδας".

Ύστερα από 2,5 χρόνια, οι μεταγραφές που έκανε τότε ο Σκανδιναβός εξακολουθούν να φέρνουν χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξόδεψε 5, 8 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και σε βάθος τριετίας εισέπραξε περισσότερα από 15 εκατομμύρια και περιμένει και άλλα χρήματα, κυρίως από τον Γκάρι Ροντρίγκες που είχε πωληθεί στη Γαλατάσαράι, deal στο οποίο μπήκε ποσοστό μεταπώλησης.

Ο Φρανκ Άρνεσεν μίλησε στο Sport24.gr για τις μεταγραφές του που αποτέλεσαν "προϊόν scouting και αποτέλεσμα μελέτης και προσοχής". Στάθηκε στην περίπτωση του Ρόμπιν Όλσεν που έμεινε μόλις έξι μήνες στον ΠΑΟΚ, έχοντας κάνει λάθη, και έφτασε να πουληθεί στη Ρόμα και απάντησε στο ερώτημα για το αν ένιωσε ότι δέχεται άδικα κριτική για τους ποδοσφαιριστές που είχε επιλέξει. Η σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη και η ομάδα στην οποία πέρασε τα καλύτερα χρόνια.

Δεν εκπλήσσομαι που έφερα χρήματα στον ΠΑΟΚ

- Πώς είναι η ζωή μετά τον ΠΑΟΚ;

"Ζω στην Ολλανδία. Όλα μια χαρά, κανένα πρόβλημα. Eίμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Αϊντχόφεν (έχει ρόλο "επόπτη" και συμβούλου) και συνεχίζω να εργάζομαι σε τηλεοπτικό μέσο της Δανίας, κάτι που κάνω τα τελευταία έξι χρόνια, το διάστημα που η εθνική ομάδα της χώρας μου έχει υποχρεώσεις. Αναλύω τα παιχνίδια της".

- Πώς αισθάνεστε που οι μεταγραφές σας έφεραν χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ;

"Οι παίκτες που πήραμε στον ΠΑΟΚ, κάτι που έκανα σε όλες τις ομάδες που ήμουν, ήταν αποτέλεσμα scouting. Έχω συνδέσεις με πολλούς ανθρώπους, μελέτησα κάθε περίπτωση με προσοχή. Όταν κινήσεις τις διαδικασίες τελικά να κάνεις μια μεταγραφή, εν συνεχεία περιμένεις να σου βγει και να υπάρξει επιτυχία. Ο Ρόμπιν Όλσεν πέρασε δύσκολες στιγμές στον ΠΑΟΚ. Τον πουλήσαμε περισσότερα χρήματα από όσα τον πήραμε. Με τον καιρό γινόταν ολοένα και καλύτερος, πήγε στην εθνική Σουηδίας και τώρα πήρε τη μεταγραφή στη Ρόμα, ένα deal που ήταν καλό και για την Κοπεγχάγη και για τον ΠΑΟΚ".

- Όταν παίρνατε την απόφαση να φέρετε τον Όλσεν στον ΠΑΟΚ, το περιμένατε ότι θα εξελιχθεί έτσι;

"Ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί τελικά ένας ποδοσφαιριστής. Ήταν νέος και ταλαντούχος. Ήξερα ότι είναι καλός παίκτης. Στον ΠΑΟΚ έκανε μερικά λάθη, ο προπονητής ανησυχούσε και του είχα πει ότι αν δεν παίζει, είναι προτιμότερο να τον δώσουμε σε άλλη ομάδα. Ήταν μόλις 24-25 και ήθελα να βοηθήσω τον παίκτη και την ομάδα.

Άρνεσεν: "Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον το Νο1"
Άρνεσεν ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έτσι, συμφώνησα με την Κοπεγχάγη. Ήταν και η πρώτη του φορά μακριά από τη χώρα του, τη Σουηδία. Προϊόν scouting ήταν και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που πουλήθηκαν, ο Γκάρι Ροντρίγκες και ο Τσίμιροτ. Έτσι λειτουργούσα παντού, σε όποια ομάδα και αν δούλεψα. Έπαιρνα καλούς παίκτες οι οποίοι στη συνέχεια έφερναν πολλά χρήματα στα ταμεία των ομάδων. Έκανα αρκετές τέτοιες επιτυχίες στην καριέρα μου, οπότε δεν εκπλήσσομαι που συμβαίνει τώρα αυτό στον ΠΑΟΚ".

- Αυτό το διάστημα που εργαστήκατε στον ΠΑΟΚ, νιώσατε ότι δέχεστε αδίκως κριτική και με τους παίκτες που επιλέξατε; Ακόμα και αυτούς οι οποίοι πωλήθηκαν...

"Όχι ιδιαίτερα. Όπως και να 'χει, αυτή είναι η δουλειά μου, γι' αυτό πληρώνομαι. Ελπίζω να είναι χαρούμενοι στον ΠΑΟΚ".

Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον το Νο1, ο ΠΑΟΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες για τον τίτλο

- Ο λόγος για τον οποίο αποχωρήσατε από τον ΠΑΟΚ ποιος ήταν;

"Μερικές φορές διαφωνείς στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Ο κ. Σαββίδης ήθελε να επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο και είπαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να μη συνεχίσουμε μαζί. Μέχρι και σήμερα έχω επαφές με τον Λούμπος (Μίχελ), με τη Μαρία (Γκοντσάρεβα), μου συμπεριφέρονται όλοι καλά και αν μπορώ σε κάτι να βοηθήσω, θα το κάνω με χαρά.

Μερικές φορές απλά υπάρχουν διαφορετικές ιδέες, γι' αυτό και χωρίσαμε, χωρίς να τσακωθούμε. Με τον κ. Σαββίδη δεν έχει τύχει να μιλήσουμε, κι αυτός κάνει διαρκώς ταξίδια. Είμαι επίσης σε διαρκή επαφή με τον Φίλιππο (Αβραμίδη), αυτόν δηλαδή που με έφερε στον ΠΑΟΚ. Είχε πει στον ΠΑΟΚ ότι πρέπει να πάρει τον Φρανκ Άρνεσεν για τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Με έπεισε να πω το ναι στον ΠΑΟΚ".

- Γιατί πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει ένα πρωτάθλημα;

"Ο Ολυμπιακός ήταν το Νο1 τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα, όλα είναι πιο ανοιχτά. Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον το Νο1. Είναι δυνατή η ΑΕΚ, αλλά ο ΠΑΟΚ πλέον έχει πολλές πιθανότητες να πάρει τον τίτλο. Αν δείτε και ιστορικά, ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα. Δεν είναι εύκολο. Είμαι χαρούμενος όμως γιατί έχουν πάρει δύο φορές το Κύπελλο τα τελευταία δύο χρόνια.

Έχει καλούς παίκτες, πουλάει παίκτες και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να πιστέψουν ότι αυτοί θα πάρουν το πρωτάθλημα, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να το πετύχουν. Ο Ολυμπιακός ξαναλέω ότι δεν είναι τόσο δυνατός, ο Παναθηναϊκός το ίδιο. Θα δούμε με ενδιαφέρον τι θα γίνει".

Τα καλύτερά μου χρόνια στο Αμβούργο, χωρίς χρήματα τα άλλαξα όλα

- Σε ποια ομάδα είχατε τα καλύτερά σας χρόνια ως τεχνικός διευθυντής;

"Ήμουν δέκα χρόνια στην Αϊντχόφεν. Είχαμε φέρει παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Φαν Νίστελροϊ, ο Ρόμπεν, ο Σταμ. Τόσους πολλούς μεγάλους παίκτες. Πήραμε πρωταθλήματα, κύπελλα, παίξαμε στην Ευρώπη. Στην Τσέλσι επίσης κάναμε σπουδαίες μεταγραφές, ήταν φανταστικά. Αν πρέπει να επιλέξω, θα πω το Αμβούργο. Διότι ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν υπήρχαν χρήματα.

Πολλοί μεγάλοι παίκτες σε ηλικία και μέσα σε δύο χρόνια τα άλλαξα όλα. Χάσαμε για ένα βαθμό την έξοδο στην Ευρώπη. Μετά από δύο χρόνια με απέλυσαν και από εκείνη τη στιγμή είχαν προβλήματα, μέχρι που υποβιβάστηκαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Έζησα δύσκολες στιγμές εκεί, αλλά ήταν η καλύτερη δουλειά μου διότι άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο με όσα έκανα".

- Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

"Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για κάτι ενδιαφέρον. Δεν κυνηγάω κάτι, αλλά αν προκύψει που θα μου αρέσει, δεν θα πω όχι".

- Θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο;

"Εύχομαι ο ΠΑΟΚ να περάσει στην επόμενη φάση και να συνεχίσει στην Ευρώπη. Μπορεί να περάσει τη Βασιλεία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ