Άρνεσεν: "Ετσι φτιάξαμε τον φετινό ΠΑΟΚ"

Άρνεσεν: "Ετσι φτιάξαμε τον φετινό ΠΑΟΚ"

Ο Φρανκ Αρνεσεν στάθηκε στην απολογιστική μεταγραφικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόσο στην απόκτηση του Μπερμπάτοφ, όσο και στην πίστωση χρόνου που πρέπει να δοθεί στον Τούντορ.

Ο Δανός αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ μίλησε και για την επένδυση που γίνεται στο προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, ενώ τόνισε ότι ο Ιβάν Σαββίδης τον ρώτησε για την απόκτηση του Μπερμπάτοφ.

"Είμαστε εδώ μετά από μια μεγάλη μεταγραφική περίοδο, μετά τις 15 Ιουνίου. Ήταν ένα πολύ δύσκολο αλλά και όμορφο διάστημα που το ευχαριστήθηκα και είμαι ικανοποιημένος που είμαι εδώ. Πρέπει οι τρεις μήνες να χωριστούν σε τρεις περιόδους. Η πρώτη ήταν όταν υπέγραψα και δεν γνώριζα πολλά. Δεν γνώριζα το ρόστερ και η προτεραιότητα ήταν η συμφωνία με τον προπονητή. Έπειτα από μια εβδομάδα υλοποιήθηκε η συμφωνία με τον Τούντορ.

Στη συνέχεια καθίσαμε εγώ και ο προπονητής να δούμε την ομάδα, τους παίκτες και συμφωνήσαμε να τους δούμε αν μπορούν να μείνουν, ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία της ομάδας και μετά να πάρουμε τις αποφάσεις. Γι’ αυτό οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά την πρώτη εβδομάδα στην Ολλανδία και δεν υποκύψαμε στην πίεση του χρόνου, αν και εσείς ήσασταν ανυπόμονοι και ρωτούσατε για μεταγραφές.

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία του πλάνου και του πώς θα κινηθούμε. Έγιναν πολλά πράγματα και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Έχουμε δέκα νέους παίκτες και τον Πέλκα που έλειπε ένα χρόνο. Θέλουμε χρόνο για να προσαρμοστούν και θα τους τον δώσουμε", είπε αρχικά ο Δανός και συνέχισε λέγοντας:

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας και τις εργασίες που γίνονται:

"Όταν ήρθα στην ομάδα καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο και τον προπονητή για να δούμε τι χρειάζεται το προπονητικό μας κέντρο για να γίνει καλύτερο. Καταστρώσαμε ένα πλάνο και ρωτήσαμε τον κ. Σαββίδη αν μπορεί να προχωρήσει στην επένδυση για τις εργασίες.

 Γνωρίζω το πρόβλημα με τον αέρα λόγω της γεωγραφικής περιοχής του κέντρου και είναι κάτι που δεν το έχω βιώσει, αλλά το γνωρίζω. Είχαμε και άλλα θέματα, όπως ότι δε θα έπρεπε να αγωνίζεται εκεί η δεύτερη ομάδα για να μη χαλάει ο αγωνιστικός χώρος. Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τα δύο γήπεδα που υπάρχουν πάνω από το μεγάλο βασικό γήπεδο που προπονείται η ομάδα, για να δημιουργηθεί ακόμα ένα μεγάλο γήπεδο όπως αυτό που προπονούμαστε.

Αυτή τη στιγμή χτίζεται ανεμοφράκτης για να μην έχουμε πρόβλημα με τον αέρα και για να μην χάνουμε προπονήσεις. Ξέρω ότι πριν έρθω στον ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης είχε πλάνα να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Κάτι τέτοιο ήταν ένα όνειρο για να πραγματοποιηθεί. Είναι μία μεγάλη επένδυση και χρειάζονται κι άλλα πράγματα για να πραγματοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής είμαι χαρούμενος που ο κ. Σαββίδης έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις στη Νέα Μεσήμβρια και είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το επίπεδο των εγκαταστάσεων εκεί. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ομάδα προπονείται σε πολύ καλό αγωνιστικό χώρο γιατί αυτό είναι σημαντικό για τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές".

Για τις αποχωρήσεις παικτών από τον ΠΑΟΚ: "

Δεν ήμουν χαρούμενος που ο Λούκας έφυγε. Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και το δείχνουν τα δύο γκολ που έχει βάλει. Δεν ήθελε να παραμείνει και τον ενημερώσαμε ότι θα μπορούσε να φύγει μόνο εάν μας έφερνε τα χρήματα που θέλαμε. Τελικά έγινε αυτό και το ίδιο συνέβη με τον Νομπόα. Όταν βλέπω παίκτες που θέλουν να φύγουν αυτό που κοιτάω είναι να έχω παίκτες που θέλουν να παίξουν.

Σχετικά με την ποιότητα του ρόστερ που βρήκα στην ομάδα είχαμε ορισμένους ιδιαίτερα ταλαντούχους νεαρούς παίκτες. Για παράδειγμα ο Πέλκας ο οποίος είναι μόλις 21 ετών. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 παίκτες μαζί με τους δύο τερματοφύλακες φτάνουμε στους 26. Χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες γιατί μέχρι τα Χριστούγεννα έχουμε έναν αγώνα κάθε 3-4 μέρες".

Για την επιλογή παικτών από συγκεκριμένες χώρες και τους συνεχείς τραυματισμούς:

"Όταν ξεκινάς σε μία μεταγραφική περίοδο να φέρεις ποδοσφαιριστές στην ομάδα δε γνωρίζεις από ποιες χώρες θα το καταφέρεις. Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολο να φέρουμε παίκτες από την Ισπανία. Είχα στη λίστα μου πέντε παίκτες και καταφέραμε να υπογράψουμε μόνο τον Ροντρίγκεζ, ο οποίος δεν είναι από την Ισπανία. Οι υπόλοιποι επέλεξαν κάτι άλλο.

Στην πορεία πήγαμε σε χώρες με ποδοσφαιριστές που θα θέλουν στον ΠΑΟΚ για να μη χάσουμε κι άλλο χρόνο και στην πορεία αυτό έγινε στρατηγική μας. Μάθαμε από την εμπειρία που ζούσαμε. Δεν είχαμε μέχρι τώρα πολλούς τραυματισμούς. Δυστυχώς χτες προέκυψε και το πρόβλημα του Λέοβατς. Ήταν πλήγμα για εμάς γιατί πήγε πολύ καλά μέχρι στιγμής στον ΠΑΟΚ. Συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν που είχαμε πολλούς τραυματισμούς δεν ανησυχώ πολύ.

Έχουμε να δώσουμε πολλά παιχνίδια και ήδη έχουμε δώσει αρκετά. Η προετοιμασία μας φέτος ήταν ιδιαίτερη, δεν ήταν 100% προετοιμασία για το χτίσιμο της ομάδας. Πριν τους επίσημους αγώνες που είχαμε νωρίς πρέπει να κάνεις λίγο πίσω για να είναι φρέσκοι οι παίκτες για το παιχνίδι. Είναι δύσκολο για τον προπονητή. Αλλά θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό τιμ και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Θεωρώ ότι οι παίκτες μας θα επιστρέψουν σύντομα".

Για την απόφαση του να επιλέξει τον Τούντορ:

"Υπήρχαν και άλλα ονόματα στη λίστα μου. Όταν ήρθα εδώ και μίλησα με τον κ. Σαββίδη καταλήξαμε στο προφίλ του προπονητή που θα θέλαμε να αποκτήσουμε. Θέλαμε ένα νέο προπονητή, φιλόδοξο και με δίψα να πετύχει πολλά πράγματα και να είναι κοντά στην ελληνική κουλτούρα. Έτσι, οι επιλογές λιγόστεψαν.

Παίρνω το ρίσκο γιατί πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να τον βοηθήσω όταν τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Φυσικά, ήταν δουλειά μου να ερευνήσω διάφορους παραμέτρους σχετικά με τον Τούντορ. Ο κ. Τούντορ είναι πολύ ιδιαίτερος σαν προπονητής και στο πως είναι σαν άνθρωπος, πως λειτουργεί και πως σκέφτεται. Εγώ δεν βλέπω ως ρίσκο αυτή την επιλογή".

Γιατί την μεταγραφή του Μπερμπάτοφ που ήρθε τελευταία στιγμή:

"Οι μεταγραφές ολοκληρώνονται στην 1 Σεπτεμβρίου. Κάποιες φορές πρέπει να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δεις ποιους παίκτες μπορείς να πάρεις. Ο κ. Σαββίδης ήταν ευγενικός και με ρώτησε εάν θα ήθελα να πάρουμε τον Μπερμπάτοφ. Όλοι θα ήθελαν τον Μπερμπάτοφ. Ποιος δε θα τον ήθελε. Το θέμα είναι εάν μπορείς να τον υπογράψεις.

Πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε αφού ήταν σε επαφές με δύο ομάδες από την Αγγλία. Είναι εξαιρετικό και για τους φιλάθλους και για τον ποδόσφαιρο που θα παίζει εδώ. Είμαι υπερήφανος εκ μέρους του ΠΑΟΚ που καταφέραμε και αποκτήσαμε τον Μπερμπάτοφ και δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει χωρίς τον κ. Σαββίδη.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Σαββίδη. Παρακολουθούσα τον Μπερμπάτοφ από όταν ήταν μικρός, είναι ένα αστέρι παγκόσμιας κλίμακας".

Για το αν ο Τούντορ λόγω απειρίας μπορεί να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο του ΠΑΟΚ:

"Ο Τούντορ είναι ένας πολύ φιλόδοξος προπονητής, έχει ενέργεια μέσα του και πειθαρχία. Και όταν ήρθα εδώ είπα ότι αυτά είναι σημαντικά να τα έχει ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Θα πρέπει με την εμπειρία μου να τον βοηθήσω και να κάνω ό,τι μπορεί για να δουλεύει σε ένα καλό περιβάλλον και να είναι χαρούμενος. Το σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας και το κάνω κάθε μέρα, όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και τηλεφωνικά.

Είναι σημαντικό να νιώσει ο προπονητής και το νιώθει ότι αν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί θα το συζητήσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μου. Η πίεση υπάρχει για όλους σε αυτή τη δουλειά. Είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Πίεση είχε και στη Χάιντουκ. Βέβαια όταν έρχεσαι σε ένα νέο κλαμπ όλα είναι διαφορετικά και πιο δύσκολα. Εγώ πρέπει να τον βοηθάω με τις εμπειρίες μου.

Δεν τον βλέπω πιεσμένο, είναι πολύ επαγγελματίας και χαίρεται αυτό που κάνει. Κάνει πολύ καλή δουλειά και είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο του στον ΠΑΟΚ".

Για το τι θα πρέπει να συμβεί για να βελτιωθεί περαιτέρω ο ΠΑΟΚ σε όλους τους τομείς:

"Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις αν κερδίζεις ή αν χάνεις στο ποδόσφαιρο. Ένα παράδειγμα για εμένα είναι το παιχνίδι στα Γιάνεννα, στο οποίο κατά την άποψη μου κάναμε ένα από τα καλύτερα μας πρώτα ημίχρονα και τελικά χάσαμε με 3-1. Το σημαντικό για εμένα είναι να βλέπω καθημερινά πρόοδο στην ομάδα και τους ποδοσφαιριστές να γίνονται καλύτεροι.

Πήραμε αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές και πιστεύω ότι στην πορεία και μέσα από τη δουλειά που γίνεται θα γίνονται καλύτεροι. Από εκεί και πέρα ο στόχος είναι να παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Μου έχει κάνει αρνητική εντύπωση μέχρι στιγμής η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων. Οι ποδοσφαιριστές προετοιμάζονται όλη την εβδομάδα για να δώσουν μία "παράσταση την Κυριακή και είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσφέρουμε τα καλύτερα δεδομένα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Κάθε ομάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να παρέχει στους ποδοσφαιριστές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όπως εμείς που δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου μας, ο οποίος δεν ήταν και τόσο κακός αλλά θέλαμε το καλύτερο και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αλλαγές. Θεωρώ ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν τα καλύτερα δεδομένα για να αποδώσουν καλά. Επαναλαμβάνω το σημαντικό για εμένα είναι η πρόοδος και να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Μέχρι στιγμής μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουμε και ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Τούντορ την ομάδα και θεωρώ ότι στην πορεία θα πάμε καλύτερα".

Για την μεταγραφική πολιτική της ομάδας:

"Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το μπάτζετ με σωστό τρόπο και αυτό κάναμε. Να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Σε όλες τις γραμμές υπάρχει ανταγωνισμός για μια θέση στην 11άδα. Έχουμε ένα κράμα έμπειρων και νεαρών με ενθουσιασμό. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Όταν παίρνεις έναν 22χρονο δεν πετάς λεφτά. Επενδύεις.

Διότι θεωρείς ότι στα 26-27 θα βοηθήσει την ομάδα και παράλληλα θα μπορέσεις πουλώντας τον να κερδίσεις περισσότερα. Μια τέτοια μεταγραφή είναι πολύ καλή. Εκεί που θέλει προσοχή είναι στους παίκτες 28-29 ετών. Αν υπάρχει ανάγκη για έναν  τέτοιο παίκτη θα το κάνουμε. Άποψή μου είναι, όμως, ότι δεν μπορείς να επενδύεις σε τέτοιους παίκτες".

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ:

"Ο βασικός στόχος όταν ξεκίνησα εδώ επειδή ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο κλαμπ και συμμετέχουμε σε τρεις διοργανώσεις σας είχα πει ότι είναι η κορυφή. Και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Στο πρωτάθλημα χάσαμε πέντε βαθμούς, αλλά συνεχίζουμε. Ξέρουμε ότι δε θα είναι εύκολο γιατί η προετοιμασία ήταν διαταραγμένη πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι για την Ευρώπη και στην πορεία μπήκαν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι κ. Τούντορ μπορεί να κατηγορεί εμένα αν θέλει γι' αυτή την κατάσταση (χαμόγελα). Είμαι αισιόδοξος γιατί πλέον ο προπονητής μας κοιτώντας τον πάγκο μπορεί να δει ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ο στόχος είναι, είναι να καλά και μακριά μπορούμε και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε. Προφανώς να είμαστε στην πρώτη τριάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και όσο πιο καλά μπορούμε στις άλλες δύο διοργανώσεις".

Για τους πολλούς νεαρούς που υπάρχουν στην ομάδα:

"Μου αρέσει που έχουμε πολλούς νεαρούς στην ομάδα. Την περασμένη εβδομάδα τρεις παίκτες, Μυστακίδης, Κωνσταντινίδης και Σαββίδης έπαιξαν στην Ελπίδων ενώ πιθανώς το ίδιο θα γίνει και στην επόμενη κλήση με τον Χαρίση που ήταν τώρα τραυματίας. Έχουμε παράλληλα πολλους παίκτες στην Κ17 και είναι σημαντικό αυτό.

Είχα πει πως προτεραιότητα όταν ήρθα ήταν η μεγάλη ομάδα και μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου θα έδινα βάση στις ακαδημίες. Είμαι ικανοποιημένος από όσα μου παρουσιάστηκαν. Δεν είναι εύκολος ο στόχος που έχουμε θέσει να είμαστε μέσα στις καλύτερες ακαδημίες πανευρωπαϊκά. Και δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό όταν οι παίκτες προπονούνται σε 3-4 διαφορετικά σημεία. Είναι σημαντικό να έχεις στην ομάδα παίκτες από την ακαδημία, καθώς γνωρίζουν τη νοοτροπία και δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής".

Για το εάν θα δοθεί πίστωση χρόνου στον Τούντορ:

"Το ποδόσφαιρο είναι παράξενο και δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Εγώ προσπαθώ να περάσω στην ομάδα και στον κόσμο την υπομονή που πρέπει να έχουμε. Οι παίκτες είναι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Το σημαντικό είναι να μην χάσεις πολλούς βαθμούς.

Εάν θα είναι λοιπόν ο Ιγκόρ εδώ τον Μάρτιο; Ευχή μου και πεποίθηση μου είναι ότι θα είναι. Όχι μόνο το Μάρτιο, αλλά και τη νέα σεζόν. Θα είναι δική μου αποτυχία. Εγώ τον επέλεξα. Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλους τους παίκτες που ήρθαν αλλά και για αυτούς που έφυγαν".

Για την παρουσία των έμπειρων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ: 

"Χωρίς τους έμπειρους παίκτες δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι. Στα δύσκολα είναι απαραίτητοι. Από εκεί και πέρα, όταν παίρνεις παίκτες 22-23 χρονών χρειάζεσαι συμβόλαια 3-4 ετών τόσο για να δείξει ο παίκτης, αλλά και εσύ να έχεις χρόνο να κερδίσεις από αυτούς. Δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν το σωστό περιβάλλον για να εξελιχθούν.

Ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι μια μεταγραφή θα πιάσει 100%. Πολλά παίζουν ρόλο. Άλλοι ξεκινούν καλά και δεν συνεχίζουν. Άλλοι βελτιώνονται από τον ανταγωνισμό και κερδίζουν θέση στην 11άδα. Είναι απογοήτευση όταν ένας νέος παίκτης δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Αλλά και τότε βρίσκεις τρόπο να μιλήσεις λογικά μαζί του και ψάχνεις να βρεις λύσεις".

Για το αν θεωρεί πως ο ΠΑΟΚ είναι νεανική ομάδα:

"Το αν ξέρει ή δεν ξέρει να χειρίζεται την πίεση ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν. Σε ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ είναι απαραίτητη η πίεση, μέσω της οποίας φαίνεσαι καλύτερος. Δεν θεωρώ ότι έχουμε νεανική ομάδα. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι σε όλες τις γραμμές. Εκεί που χρειάζεται η εμπειρία είναι στον άξονα, γιατί εκεί κρίνονται τα παιχνίδια. Ένας νεαρός στη θέση του αριστερού χαφ μπορεί να μην σου πάρει το ματς, αλλά δεν θα το χάσεις κιόλας. Στην άμυνα όλοι είναι έμπειροι".

Για την μεταγραφική περίοδο του χειμώνα:

"Έχουμε ξεκινήσει να προετοιμάζουμε το έδαφος. Ήδη βλέπουμε παιχνίδια και εγώ και οι σκάουτερ. Είναι νωρίς πάντως να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δέκα παίκτες που αποκτήσαμε είναι πολλοί και πρέπει να έχουν χρόνο να αποδείξουν την αξία τους. Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα και θα δούμε στην πορεία την πρόοδο των παικτών. Ελπίζουμε να μην χρειαστούν πολλές προσθήκες".

Για το αν χρησιμοποίησε σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο τη στρατηγική του «moneyball» (τεχνική... κλεμμένη από το μπέιζμπολ, σύμφωνα με την οποία οι τεχνικοί διευθυντές ψάχνουν παίκτες που βρίσκονται ψηλά στις λίστες με βάση τα στατιστικά τους και ταυτόχρονα έχουν χαμηλά συμβόλαια) και αν θα την εφαρμόσει από εδώ και πέρα στον ΠΑΟΚ:

"Πάντα προσπαθούμε να παίρνουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε. Η καλύτερη εντύπωση που παίρνεις από τους παίκτες είναι να τους βλέπεις με τα μάτια σου. Να βλέπουν όλοι οι σκάτουτερ μου σε πραγματικό χρόνο τους παίκτες. Να έχεις ένα πραγματικό συναίσθημα. Όλα τα υπόλοιπα πράγματα είναι πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση του παίκτη για το ιατρικό ιστορικό του, για τον τρόπο ζωής του. Τα στατιστικά μπορείς να τα πάρεις από την τηλεόραση και από τα προγράμματα μας φυσικά. Τα χρησιμοποιείς και αυτά για να μειώσεις το περιθώριο λάθους σου.

Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να νιώσεις τον παίκτη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τον δεις από κοντά. Είναι δύσκολο αυτή τη μεταγραφική περίοδο, δεν είχαμε πολύ χρόνο και έπρεπε να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους γύρω μου, τους σκάουτερ, τον Τούντορ και τους συνεργάτες μου, τους ανθρώπους που ξέρω εγώ στην Ευρώπη για να πάρω πληροφορίες. Τώρα έχω περισσότερο χρόνο να τρέξω αυτές τις διαδικασίες στη μεταγραφική περίοδο που έρχεται".Για το ποιο θεωρεί το εύκολο σημείο και ποιο το δύσκολο σημείο στο πρότζεκτ που έχει στήσει στον ΠΑΟΚ:

"
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε τα στοιχεία στατιστικής στο ποδόσφαιρο γιατί βοηθούν να βγάλεις τα συμπεράσματα σου, αλλά θα πρέπει να νιώσεις, να δεις τον παίκτη. Χρησιμοποιείς τα στατιστικά και για την ομάδα σου και βλέπεις που είσαι δυνατός και που αδύνατος και προχωράς σε σημαντικές αναλύσεις. Και αυτό κάνεις και στο σκάουτινγκ. Από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα πράγματα είναι η νοοτροπία του ποδοσφαιριστή.

Πρέπει να μιλάς με τον παίκτη που θέλεις να πάρεις, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο γιατί μπορεί να έχει συμβόλαιο με την ομάδα του. Χρειάζεσαι πολλές πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον. Μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τη νοοτροπία ενός παίκτη όταν τον παρακολουθήσεις ζωντανά. Να δεις για παράδειγμα τις κινήσεις του στο όβερλαπ.

Τη συμπεριφορά του στον αντίπαλο, στον διαιτητή, στους συμπαίκτες του. Στο γήπεδο είναι δύσκολο να κρύψεις στοιχεία γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αν για παράδειγμα ένας παίκτης έχει φιλοδοξίες και ζει για το άθλημα. Αυτά τα πράγματα και οι αναλύσεις γίνονται και είναι καλό που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και σε βοηθούν να έχει καλύτερα συμπεράσματα.Για το τι θα κρίνει την επιτυχία του πλάνου του και ποιος ο χρονικός ορίζοντας που θέτει για να δει αποτελέσματα να έρχονται:

"
Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε και νέους παίκτες, αλλά να καταφέρουμε να πανηγυρίσουμε και τίτλους. Είναι και τα δύο σημαντικά. Δεν αρκεί να φτιάξουμε έναν νέο παίκτη και να τον πουλήσουμε αρκετά χρήματα και να μην είμαστε καλοί και ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα.

Είναι σχεδόν πάντα ο συνδυασμός, η επιτυχία. Άλλωστε αν παίζεις καλά στην Ευρώπη, άλλα κλαμπ θα δουν τους παίκτες σου και θα πουν αυτός ο παίκτης μου αρέσει, τον έχω δει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό θεωρώ είναι το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Οι περισσότεροι που πωλούνται με μεγάλα ποσά προέρχονται από τον Ολυμπιακό. Γιατί; Επειδή αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και στο Champions League. Οι σκάουτερ των άλλων ομάδων ελέγχουν αν μπορεί να παίξει ένας παίκτης σε υψηλό επίπεδο ή όχι και έτσι αποφασίζουν. Έτσι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προχωρήσουμε στην Ευρώπη και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Για να δείξουμε ότι η ομάδα μας είναι ικανή να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Και μετά θα δούμε τι θα γίνει και με τους παίκτες μας και τα χρήματα".

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Οι σέξι Πόντιες που αγαπήσαμε

Ένας ύμνος στην αδάμαστη Ποντιακή ομορφιά με αφορμή το Next Top Model.

Δολοφονία Κωστόπουλου: 15 κλωτσιές στο κεφάλι της λογικής

Όσο κουβεντιάζουμε για τα αυτονόητα με αφορμή μια δολοφονία, καμία άλλη συζήτηση δεν έχει πραγματικό νόημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24