ΠΑΟΚ

Αντιδράσεις υπέρ Σαββίδη από βουλευτές

Αντιδράσεις υπέρ Σαββίδη από βουλευτές
Σαββίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σχόλιο για την καταγωγή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, έχει φέρει δηλώσεις συμπαράστασης από αρκετούς πολιτικούς. Διαβάστε τις αντιδράσεις τους.

Ο Ιβάν Σαββίδης αντέδρασε στη διάρκεια της παρουσίας του στην άτυπη σύσκεψη της Λίγκας στα σχόλια περί "φιλοξενούμενου στη χώρα μας" που γίνονται τις τελευταίες μέρες κυρίως από πλευρας ανθρωπων που έχουν θεση στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στο πλευρό του έχουν ταχθεί και διάφοροι επώνυμοι κυρίως από τον χώρο της πολιτικής. Μεταξύ αυτών και τρεις βουλευτές.

Αναλυτικά:

Αλέξανδρος Τριανταφυλλιδης (ΣΥΡΙΖΑ): "Η αναφορά Ανδριανόπουλου και όποιους αυτός εκπροσωπεί περί «φιλοξενούμενου-ρωσοπόντιου» είναι άθλια, ρατσιστική και κατάπτυστη. Αν ο Ιβάν είναι «φιλοξενούμενος» στην Ελλάδα, τότε είμαι και εγώ «φιλοξενούμενος», όπως και ο παππούς Αλέξανδρος από το Σοχούμι, όπως και τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες Πόντιοι σε όλο τον πλανήτη, που έχουν ως φάρο στην καρδιά τους τη Μητέρα -Πατρίδα.

Απαιτώ ως Πόντιος, ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και ως πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς από τον κο. Ανδριανόπουλο και όποιους αυτός εκπροσωπεί, να αποσύρει άμεσα τους αήθεις, προσβλητικούς και ανιστόρητους όρους και χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε. Η πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά στην παρούσα φάση, ανιστόρητων και ρατσιστικών διαχωρισμών, διαιρέσεων και διακρίσεων. Έχει ανάγκη από εθνική, κοινωνική συνοχή και ενότητα. Ο Ιβάν δεν είναι μόνο Έλληνας, είναι Τραντέλλενας, με πράξεις και όχι με λόγια. Τελεία".

Νεκτάριος Σαντορινιός (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): "Όλα αυτά πληγώνουν το φίλαθλο πνεύμα των περισσότερων Ελλήνων. Είναι πολύ άδικο γι αυτούς τους ανθρώπους να λέγονται τέτοια πράγματα όπως το «ρωσοπόντιος». Θυμάμαι την ατάκα από την Πολίτικη Κουζίνα. Που έλεγε ότι εμείς ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη και στην Ελλάδα μας θεωρούν Τούρκους και στην Τουρκία Έλληνες.

Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι οριακά στο ποδόσφαιρο. Και μετά από όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρέπει με πολλή νηφαλιότητα να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα διότι είναι ένα άθλημα το ποδόσφαιρο το όποιο οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να το βλέπουν και να χαίρονται. Και πολύ φοβάμαι ότι με αυτά που συμβαίνουν δεν χαίρονται αλλά λυπούνται".

Κώστας Σκρέκας (Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας): "Κάθε είδους προσβλητικοί χαρακτηρισμοί από όπου κι αν εκστομίζονται δείχνουν πρόβλημα κουλτούρας που αποτυπώνεται στη συμπεριφορά πολλών και που πρέπει να αποτελέσει ένα πεδίο σκέψης και ανάλυσης για το πώς θα βελτιώσουμε τη μόρφωση και την παιδεία και τις ιδέες που διαπερνούν τους Έλληνες.

Από την άλλη αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει κάποιος το παιδί του και να επισκεφθεί ένα γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα σημαντικό. Και αυτό υποδηλώνει την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά πληγώνουν τους φιλάθλους και δεν τους φέρνουν κοντά".

Σταύρος Καλαφάτης (βουλευτής ΝΔ): "Είναι λυπηρό, με αφορμή το ποδόσφαιρο, η εθνική ταυτότητα να αμφισβητείται και να γίνεται σύνθημα σε δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις. Ο Πόντος, η Μακεδονία, έχουν μέσα τους πολύ πόνο. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας περήφανος Πόντιος, ο οποίος, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, έχει έντονο κοινωνικό έργο, δείχνοντας μεγάλη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους του".

Απόστολος Τζιτζικώστας (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας): "Όλοι οι Έλληνες που πληροφορήθηκαν ή διάβασαν τις ανιστόρητες αναφορές Ανδριανόπουλου νοιώθουν βαθύτατα προσβεβλημένοι και δικαίως απαιτούν επανόρθωση και δημόσια συγγνώμη. Είναι πραγματικά παράλογο να διατυπώνεται η άποψη ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός, ακόμα και κάθε Πόντιος ξεχωριστά, είναι ‘φιλοξενούμενος’ στην Ελλάδα.

Ο ετεροπροσδιορισμός των ανθρώπων συνιστά ολοκληρωτική αντίληψη και υποκρύπτει ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι απόλυτα καταδικαστέα και κατακριτέα τόσο για το γεγονός ότι σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο ο Ελληνισμός χρειάζεται να μείνει ενωμένος μακριά από διαχωρισμούς και διακρίσεις, όσο και γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδης αρχές και αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον Ιβάν Σαββίδη, ως Έλληνας έχει αποδείξει την αγάπη και τον πατριωτισμό του, με την απόφασή του να επενδύσει στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη συγκυρία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ταυτόχρονα, χωρίς ποτέ να το διαφημίσει ή να ζητήσει τα οποιαδήποτε ανταλλάγματα βοηθά σημαντικά την Ορθοδοξία και τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα ακύρωσης αυτής της μεγάλης προσπάθειας με αφορμή τον τυφλό οπαδισμό. Το έργο του αξίζει σεβασμού και ο ίδιος μια ειλικρινή προσωπική συγγνώμη".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ