ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χαλάρωση, ευελιξία και συγκέντρωση στον Παναθηναϊκό

Χαλάρωση, ευελιξία και συγκέντρωση στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Στον Παναθηναϊκό από το τέλος της περσινής περιόδου έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα εκγύμνασης των πράσινων το μάθημα της γιόγκα μια φορά την εβδομάδα για τα τμήματα της πρώτης ομάδας αλλά και αυτής των U20. (VIDEOS)

Όσο περνούν τα χρόνια η προπονητική εξελίσσεται και κάθε χρόνο όλο και νέα στοιχεία εκγύμνασης προστίθενται στο πρόγραμμα της καθημερινής προπόνησης μιας ομάδας. Οι παλιότεροι σε ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό θα θυμούνται τον Ρότζερ Σπράι, γυμναστή των πράσινων επί εποχής Φερνάντο Σάντος στο πάγκο, ο οποίος ιδίως στην περίοδο της προετοιμασίας συνήθιζε να κάνει "στρατιωτικά γυμνάσια" ή και ασκήσεις με πολεμικές τέχνες στους παίκτες του τριφυλλιού.

Αρκετά συχνά οι Έλληνες προπονητές και κατά συνέπεια οι ελληνικές ομάδες αντιγράφουν τα όσα μαθαίνουν από συνάδελφους προπονητές στο εξωτερικό και από παρακολούθηση προπονήσεων άλλων ομάδων ή και από συζητήσεις και σεμινάρια που γίνονται κατά καιρούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο τριφύλλι με τους Αναστασίου, Φος να έχουν δουλέψει αρκετά πάνω στο ολλανδικό μοντέλο προπόνησης τα κυρίαρχα στοιχεία των προπονήσεων και κατά συνέπεια και του παιχνιδιού έχουν να κάνουν με την ολλανδική σχολή. Η παρουσία του Ρούτερ όμως στο τιμ, ο οποίος προέρχεται από τη σχολή προπονητών της Αγγλίας, έχει βάλει και κάποια από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι αγγλικές ομάδες στο κομμάτι εκγύμνασης των πράσινων. Οπότε οι πληροφορίες που έχουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είναι πάρα πολλές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τιμ του τριφυλλιού να προσπαθεί και αυτό με την σειρά του να βάλει στο προπονητικό πρόγραμμα ότι θεωρεί ότι θα χρησιμεύσει στους παίκτες της ομάδας για να γίνουν καλύτεροι, να προπονούνται καλύτερα και να βρουν την... ηρεμία τους και την συγκέντρωση τους από την ένταση των αγώνων.

Για αυτό και από τα τέλη Ιούνη πριν ολοκληρωθεί η περσινή χρονιά, στην διάρκεια των πλέι οφ, κάθε Δευτέρα στο χαλάρωμα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού εντάχθηκε στο πρόγραμμα και το μάθημα της γιόγκα. Μια ειδική καθηγήτρια μεταβαίνει στο "Γ. Καλαφάτης" και για μια ώρα σχεδόν αναλαμβάνει αυτή να γυμνάσει τους παίκτες του τριφυλλιού κάνοντας κάποιες ασκήσεις γιόγκα που χρησιμεύουν ώστε οι ποδοσφαιριστές να χαλαρώσουν, να αποκτήσουν αυτοσυγκέντρωση, να βρουν την ευελιξία τους και την δύναμη ώστε να αντέξουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Μαθήματα κάθε Δευτέρα

Η ώρα της γιόγκα έχει καθιερωθεί κάθε Δευτέρα και φυσικά τα μαθήματα συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά από την έναρξη της σεζόν και μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στην Ολλανδία. Στις αρχές Ιουνίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη εκγύμναση αρκετοί πράσινοι έκαναν πλάκα μεταξύ τους αλλά όσο περνούσαν τα μαθήματα και βλέποντας ότι τους κάνει καλό οι πλάκες αυτές κόπηκαν και όλοι φροντίζουν να ακολουθούν με ευλάβεια την κάθε οδηγία.

Να σημειώσουμε ότι πλην της πρώτης ομάδας μια φορά την εβδομάδα το μάθημα της γιόγκα γίνεται και στην U20 του Παναθηναϊκού. Το τμήμα των Νέων εξάλλου ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τον τρόπο εκγύμνασης της πρώτης ομάδας έτσι ώστε κάθε παιδί που ανεβαίνει από τους Νέους στους Άνδρες να γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Ο Γκιγκς, ο Κιν και η Γιουνάιτεντ

Η γιόγκα δεν είναι κάτι άγνωστο στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον ομαδικό αθλητισμό. Αρκετοί σύλλογοι, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε άλλα αθλήματα, έχουν εντάξει το μάθημα της γιόγκα στην εκγύμναση τους. Στην Αγγλία μάλιστα έχουν γίνει και σχετικά αφιερώματα με συνεντεύξεις και βίντεο που δείχνουν τον Ράιαν Γκιγκς, τον πρώην άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2013-14 να κάνει κάποιες ασκήσεις γιόγκα και να δηλώνει μεταξύ άλλων: "Η Γιόγκα σίγουρα με έχει βοηθήσει. Με βοηθάει καθημερινά στην προπόνηση μου επειδή μου δίνει την ευελιξία και τη δύναμη που χρειάζομαι όχι μόνο στο να παίζω στα παιχνίδια αλλά και στο να προπονούμαι εξίσου".

Δεν είναι όμως μόνο ο Γκιγκς αυτός που έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το πόσο τον είχε βοηθήσει η γιόγκα στην καριέρα του αλλά και ο σκληροτράχηλος μέσος Ρόι Κιν, αρχηγός των "κόκκινων διαβόλων" για τον οποίο κανείς δεν θα πίστευε ότι μπορεί να κάνει γιόγκα ο οποίος είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη του: "Υπάρχουν κέρδη από την γιόγκα. Χαλαρώνεις αρκετά και σου παίρνει την πίεση από τους μυς σου".

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του Πατρίς Εβρά ο οποίος είχε δηλώσει στο Sky Sports: "Ο Ράιαν πρέπει να σταματήσει να μιλάει για τη γιόγκα. Λέει ότι τον κάνει να τρέχει πιο γρήγορα. Θα πρέπει να ξεκινήσω άμεσα μαθήματα. Είναι 37 και τρέχει πιο γρήγορα απ' κάθε άλλον στο γήπεδο και κάνει τη διαφορά. Είναι εντυπωσιακό, είναι ένας θρύλος και ένα παράδειγμα για να ακολουθήσεις".

Φυσικά έκτοτε και άλλες ομάδες στην Premier League και όχι μόνο έχουν ενσωματώσει τις ασκήσεις γιόγκα στο κομμάτι των προπονήσεων τους θέλοντας και αυτές με την σειρά τους να βοηθήσουν όσο μπορούν περισσότερο τους ποδοσφαιριστές τους.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ