ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Βοτανικός: Το όμορο οικόπεδο, η προσωρινή στέγαση της ΚΑΕ στο ΟΑΚΑ και το γήπεδο 35.000 θέσεων

Βοτανικός: Το όμορο οικόπεδο, η προσωρινή στέγαση της ΚΑΕ στο ΟΑΚΑ και το γήπεδο 35.000 θέσεων

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Βοτανικού είναι ραγδαίες με τον Δήμαρχο Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, να ετοιμάζεται να ανακοινώσει γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000 θέσεων και κατασκευή κλειστού για το μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο.

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί του, εξέπνευσε και η "δεσμευτική" τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη ( σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Ιούνιο) πως μέχρι την ολοκλήρωση του θέρους θα υπήρχαν οριστικές ανακοινώσεις γύρω από το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" και τη νέα "Παναθηναϊκή Πολιτεία" στην περιοχή του Βοτανικού.

Έστω και με μικρή καθυστέρηση, ωστόσο, μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες το αργότερο αναμένεται να υπάρξει η επίσημη θέση του πρώτου πολίτη της Αθήνας για το πώς, πότε και υπό ποία (τελική) μορφή θα λάβει "σάρκα κι οστά", ο μεγάλος πόθος εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού: Η στέγαση όλων των τμημάτων του (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνης) σε ένα γηπεδικόcomplexστην περιοχή του Βοτανικού.

Το τελευταίο δίμηνο, υπήρξαν πάρα πολλές συναντήσεις, διαβουλεύσεις και μελέτες των στελεχών της δημοτικής αρχής τόσο με κρατικούς φορείς, όσο (πολύ περισσότερο) με το Μέγαρο Μαξίμου για το σχέδιο της "Διπλής Ανάπλασης", εστιάζοντας σε δύο βασικούς άξονες: Στην τελική χωροθέτηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων (τον τρόπο και τη σειρά με την οποία θα ανεγερθούν τα νέα γήπεδα -και δη το μπασκετικό- και στο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το οποίο έπρεπε να διασφαλιστεί από πολλές και διαφορετικές χρηματοδοτικές "πηγές".

Το χρηματοδοτικό φαίνεται πως πλέον έχει εξασφαλιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά μέσω ενός "πακέτου", που προέρχεται από ευρωπαϊκά κι εθνικά ταμεία, αλλά και την Περιφέρεια. Στο πρότζεκτ (όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά συνολικά στη "Διπλή Ανάπλαση") θα "συμμετάσχουν" εκτός των άλλων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δύο ελληνικές τράπεζες κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές, μέσω προβλεπόμενων προγραμμάτων.

ΤΑ 17 ΕΚΑΤ. € ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Από εκεί και πέρα, έχουν ήδη εγκριθεί 17 εκατ. € από την Περιφέρεια για τα υποστηρικτικά έργα, πέριξ κι εντός των εγκαταστάσεων που έχουν να κάνουν δρόμους, αποχετεύσεις και λοιπές υποδομές. Το συνολικό κόστος των γηπεδικών εγκαταστάσεων (ποδοσφαιρικό, μπασκετικό, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μουσείο Παναθηναϊκού, κτιριακές εγκαταστάσεις) αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 με 170 εκατ. €, τα οποία, όπως υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή, έχουν ήδη εξασφαλιστεί.

Στο θέμα της χωροθέτησης των γηπεδικών εγκαταστάσεων του, υπήρχε εξαρχής ένα πολύ βασικό ζήτημα. Το που και πως θα "μπει" στοcomplexτο γήπεδο μπάσκετ, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό Προεδρικό Διάταγμα, που έχει "περάσει" κι εγκριθεί εδώ και μία οκταετία κι από το ΣτΕ). Επ’ αυτού υπήρξαν δύο διαφορετικά σχέδια. Το πρώτο αφορούσε την αναμόρφωση του υπάρχοντος Π.Δ., με "ενσωμάτωση" σε αυτό (και) του γηπέδου μπάσκετ. Δηλαδή στα συνολικά 47.000 τ.μ. οικοδόμησης που επιτρεπόταν στο Π.Δ. να έμπαινε και το μπασκετικό γήπεδο, με ταυτόχρονη μείωση των άλλων εγκαταστάσεων.

Σε δε σχέδιο που είχε ετοιμαστεί προ τριών μηνών, υπήρχε πρόβλεψη για ενσωμάτωση του γηπέδου μπάσκετ στη "Διπλή Ανάπλαση", με αύξηση κατά 7% του συνολικού κτιριακού όγκου και των επιτρεπόμενων τ.μ. οικοδόμησης. Όπως δε τονιζόταν τότε, το "όριο" τροποποίησης του Π.Δ. που θα μπορούσε να περάσει από το ΣτΕ ήταν έως 10%, άρα νομικά η όλη διαδικασία είχε "βάση"για να προχωρήσει.

Στις δύο συσκέψεις κορυφής που έγιναν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίστηκε πως κάτι τέτοιο δημιουργούσε ένα μεγάλο κι... αχρείαστο ρίσκο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα και καθυστερήσεις στο πρότζεκτ. "Θέλω καθαρές λύσεις και να είμαστε καλά "διαβασμένοι" σε όλα" ήταν η εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς τη δημοτική αρχή για το όλο ζήτημα.

ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Κι ως εκ τούτου αποφασίστηκε (και με κυβερνητική κατεύθυνση) να περάσει το μπασκετικό γήπεδο εκτός, σε όμορο οικόπεδο, που "πατάει" στο ένα όριο της "Διπλής Ανάπλασης". Το εν λόγω οικόπεδο, εφάπτεται με το οικόπεδο που "πατάει" το ημιτελές εμπορικό κέντρο (πρώην ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού, το οποίο έχει περάσει πλέον στις τράπεζες) και είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τη στάση Μετρό "Ελαιώνας".

Επ’ αυτού βεβαίως έπρεπε (και πρέπει ακόμα) να ξεκαθαριστούν άλλα δύο βασικά ζητήματα: Αρχικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου όμορου οικοπέδου, το οποίο είναι μπλεγμένο και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κι ακολούθως τα νομικής φύσεως ζητήματα που θα μπορούσε να συναντήσει η όλη διαδικασία ανέγερσης γηπέδου σε χώρο εκτός της "Διπλής Ανάπλασης". Με πολύ πιθανές προσφυγές, που θα καθυστερούσαν πολύ την κατασκευή της μπασκετικής σάλας, χωρητικότητας 14.000 θέσεων (συν τεσσάρων βοηθητικών γηπέδων μπάσκετ).

Αυτός ήταν και ο βασικός προβληματισμός που είχε κατατεθεί από νωρίς κι από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθότι υπήρχε ο κίνδυνος να χτιστούν το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και η μπασκετική ομάδα να έμενε για χρόνια δίχως το δικό της γήπεδο στο χώρο του Βοτανικού.

Στις δύο συσκέψεις που είχε η δημοτική αρχή με το Μέγαρο Μαξίμου, η κεντρική κατεύθυνση που δόθηκε, ήταν να προχωρήσει κανονικά η "Διπλή Ανάπλαση" με το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, να διασφαλιστεί και να θωρακιστεί νομικά στο μέγιστο βαθμό το μπασκετικό γήπεδο στο όμορο οικόπεδο και για όσα χρόνια απαιτηθούν μέχρι την τελική κατασκευή του μπασκετικού γηπέδου στο Βοτανικό, να δοθεί στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους και δυνατότητα εμπορικών χρήσεων το μπασκετικό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Στο οποίο, ούτως ή άλλως έμεινε... μόνος πλέον ο Παναθηναϊκός από τη στιγμή που η ΚΑΕ ΑΕΚ "μετακόμισε" στα Άνω Λιόσια.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 35.000 ΘΕΣΕΩΝ

Σε ότι αφορά τώρα το ποδοσφαιρικό γήπεδο, από τη στιγμή που δεν θα "μπει" πλέον στη "Διπλή Ανάπλαση" το μπασκετικό γήπεδο και δεν θα "συμπιεστεί"το τελικό σχέδιο των εγκαταστάσεων, το γήπεδο ποδοσφαίρου προβλέπεται να "ανέβει" στις 35.000 θέσεις, από το αρχικό πλάνο γηπέδου χωρητικότητας 30.500 θέσεων που είχε προβλεφθεί στα καλοκαιρινά σχέδια των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το ανανεωμένο σχέδιο της "Διπλής Ανάπλασης".

Το όλο ζήτημα δείχνει πλέον πιο "σταθερό" και οι συνθήκες πιο ώριμες από ποτέ. Κι ο λόγος πάει πλέον στη δημοτική αρχή και στον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τον τελικό κύκλο συζητήσεων με την ΠΑΕ, την ΚΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να "σφραγίσουν" και τη δική τους παρουσία στο πρότζεκτ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ