ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τζίγγερ: "Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό"

Τζίγγερ: "Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό"
INTIME SPORTS

Αλλαγή σελίδας στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η οικογένειά του απόχωρεί μετά από 32 χρόνια και ότι αφήνει ανενεργό το 54% των μετοχών της.

Τέλος εποχής για την οικογένεια Βαρδινογιάννη όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά γενικότερα στο ποδόσφαιρο. Ο Τζίγγερ ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στο "τριφύλλι" και απλά περιμένει σοβαρές και λογικές προτάσεις για να παραχωρήσει το 52% των μετοχών του.

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως παράγοντας των "πρασίνων" ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, έκανε τον απολογισμό του, έριξε τα βέλη του στους οργανωμένους που ποτέ δεν βόλεψε και αυτό το πλήρωσε ακριβά, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για τα λάθη που έκανε.

Όσο για τους Πατέρα και Βγενόπουλο, ο Έλληνας επιχειρηματίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώτο, όχι όμως και για τον δεύτερο, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν είχαν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Φυσικά και δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σύστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας πως αν ήθελε θα προστάτευτε την ομάδα του και θα είχε κατακτήσει περισσότερα πρωτάθλημα, δίνοντας λίγα χρήματα παραπάνω στους... κατάλληλους ανθρώπους.

Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που έριξε τα βέλη του κατά του Κώστα Αντωνίου, λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν το ήθελε και ζητούσε συνεχώς την απομάκρυνσή του, ενώ για το μέλλον αρνήθηκε να απαντήσει. Ευχήθηκε να σταματήσει αυτή η εσωστρέφεια και να έρθει μια κλαή και σοβαρή πρόταση. Το 52% των μετοχών θα βρίσκεται σ' έναν δικηγόρο και φυσικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε στο ποσό, ούτε για την Παιανία.

Αναλυτικά: "Σήμερα είναι η κατάσταση δύσκολη και δικαιολογία αποτελεί η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της οικογένειας μου από τον Παναθηναίκό, για να σταματήσει η εσωστρέφεια. Θα εκλείψουν οι δικαιολογίες.

Αποχωρούμε άμεσα και αφήνουμε ανενεργείς τις μετοχές μας (54%). Δεν συμμετέχουμε σε διοικητικές αποφάσεις. Οι υπόλοιποι μέτοχοι και ο Ερασιτέχνης έχουν την πλειοψηφία.

Δίνουμε ένα ΤΕΛΟΣ. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό. Μετά από 32 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζίγγερ.

Επιπλέον, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έθιξε το θέμα της Παιανίας και το αν συνδέεται με την παραχώρηση των μετοχών, ενώ αναφέρθηκε στις άσχημες σχέσεις του με τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού αλλά και τα λάθη που έχει κάνει στα χρόνια παρουσίας του στο διοικητικό τιμόνι του "τριφυλλιού".

"Δεν είναι πρόβλημα η Παιανία και μου προκαλεί εντύπωση πως παρουσιάζεται αγκάθι το προπονητικό. Δεν θα χαλάσω την συμφωνία για την Παιανία", ήταν το σχόλιό του, ενώ για την κόντρα του με τους οργανωμένους είπε μεταξύ άλλων:

"Σας υπογράφω πως μ' αυτούς τους κυρίους δεν έχω συναλλαγεί, ούτε θα το κάνω. Ούτε σουβλατζίδικα τους άνοιξα, ούτε τρέχω να τους βγάλω από την φυλακή, ούτε τους έχω φρουρά μου. Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν. Τώρα δεν υπάρχει συνέχεια".

Όσο για τα μεγαλύτερα λάθη του, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος; Δύο τρία λάθη έκανα. Τα δύο θα τα έκανα ξανά, το τρίτο όχι. Το πρώτο ήταν πως δεν τα βρήκα με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Εννοώ αυτούς που ήθελαν φτηνά εισιτήρια, να τους βγάζω από την φυλακή και να τους έχω στην φρουρά μου. Πρέπει να είμαι ο μοναδικός που πολέμησα κατά της βίας

Άλλο ένα λάθος ήταν πως δεν προστάτεψα την ομάδα. Η προστασία της ομάδας είναι να πληρώνεις (διαιτητές, παράγοντες) και να παίρνεις τα αποτελέσματα. Το τρίτο λάθος ήταν το γηπεδικό...

Αίσθηση προκάλεσε τέλος και με τις δηλώσεις του για το αν νιώθει ηττημένος: " Έχασα αν δεις πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που κερδίζουν όσοι τα σπάνε. Αν το βάλουμε με βάση τα πρωταθλήματα τότε αποτύχαμε. Αν δούμε πως έπαιρναν τα πρωταθλήματα οι άλλοι τότε πετύχαμε. Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και με χαμηλά μπάτζετ", δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:

"Είμαι εδώ για να δώσω μια λύση στον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσα να βγάλω ανακοίνωση, όμως προτίμησα να έρθω εδώ για να απαντήσω σε ερωτήσεις και να πω ορισμένα πράγματα.

Θα κάνω μια σύντομη αναδρομή για να πω πως φτάσαμε ως εδώ. Θα ξεκινήσω από τον Μάρτιο του 2010, όπου έγινε ένα έκτακτο Δ.Σ. όπου ξεκίνησε μια αντιπαράθεση λόγω της ΑΜΚ. Θέλαμε να κάνουμε Συμβούλιο για Α.Μ.Κ 15.000.000 ευρώ για την χρονιά εκείνη. Είχε γίνει μια υπέρβαση στον προϋπολογισμό κατά 15.000.000 ευρώ και είχε γίνει γνωστό στο Δ.Σ..

"Δεν έκανε κακοδιαχείριση ο Πατέρας"

Είναι σημαντικό να τοποθετήσω τα γεγονότα όπως έγιναν. Τον επόμενο μήνα (Απρίλη) έγινε μια συνάντηση με τον Πατέρα και τον Βγενόπουλο για να συζητήσουμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει μεταξύ μας, για να δώσουμε λύση στα διοικητικά προβλήματα.

Το 2009 δεν είχαμε πολλές επαφές με τον Νίκο και τον Ανδρέα, όμως παρά τις διαφορές έγινε μια καλή συζήτηση τον Απρίλη του 2010. Εγώ επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου, γιατί τον θεωρούσα και τον θεωρώ αποτυχήμενο και υπαίτιο όλων των αποτυχημένων μεταγραφών.

Δεν μπορεί να διοικηθεί καμιά εταιρία όταν καλείσαι να κλείνει τρύπες που έχουν γίνει εν αγνοία σου. Στο θέμα του Αντωνίου ήταν αρνητικός ο Νίκος Πατέρας. Η συζήτηση δεν σταμάτησε εκεί και είπαμε πως θα τα πούμε.

Με πρόχειρους υπολογισμούς είδαμε πως χρειάζονται 30.000.000 ευρώ στην ΠΑΕ για να λειτουργήσει. Από τα 30.000.000 έπρεπε να δώσουμε τα 18.000.000 ευρώ και ζητούσα εγγυήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είπαμε λοιπόν πως θα βρεθούμε ξανά μετά από καιρό.

Πέρασαν τρεις εβδομάδες και ήταν να βρεθούμε στις 30 Μαΐου αν δεν κάνω λάθος. Στην συνάντηση ήρθε μόνο ο Νίκος και μου είπε πως έχει κουραστεί και ήθελε να παραιτηθεί. Ουδέποτε είπα πως έγινε κακοδιαχείριση από τον Νίκο Πατέρα. Το μόνο που είχα πει είναι πως δεν ήμουν σύμφωνος που γίνονται υπερβάσεις στον προϋπολογισμό. Δεν υπήρχε θέμα κακοδιαχείρισης. Το ξεκαθαρίζω.

Ο Νίκος λοιπόν παραιτήθηκε. Με αιφνιδίασε αλλά έπρεπε να το δεχτώ. Με παρακάλεσε να μην το μάθει κανείς εκτός από τον Βγενόπουλο μέχρι την Παρασκευή όπου θα ανακοινωνόταν.

"Ήθελα να φύγει ο Αντωνίου"

Στην επόμενη συνάντηση δεν είχα κάποιο όνομα να δώσω για την προεδρία, γιατί δεν μ' ενδιέφερε. Ο Ανδρέας πρότεινε τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη και ήμουν σύμφωνος, όμως δεν προχώρησε η πρόταση αυτή. Μέσα σ' εκείνο το Σαββατοκύριακο μιλήσαμε με τον Ανδρέα για να υπάρξει συνεργασία και να διασφαλίσω πως η επόμενη μέρα δεν θα φέρει νέες εκπλήξεις.

Είπα πως εσείς θα βρείτε το νέο τεχνικό διευθυντή και απλά θα θέσω βέτο για τις ικανότητές του. Ήθελα να φύγει ο Αντωνίου.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, υπήρξε μια έντονη συνομιλία με τον Ανδρέα και με προβλημάτισε. Με δεδομένη την προσφιλή συνήθειά του, όποτε είχαμε διαφωνία, συγκεκριμένη εφημερίδα έβγαζε τις θέσεις του και μετά έβγαλε μια ανοιχτή επιστολή. Την Τρίτη το πρωί βγήκε με πρωτοσέλδιο "Συμφωνία ή τέλος". Μετά ακολούθησε η επιστολή.

Εκείνο το καλοκαίρι ψάχναμε για διοικητική σταθερότητα. Οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν, όμως δέχθηκαν πιέσεις από μερίδα του κόσμου, παρά το γεγονός πως είναι οιι άνθρωποι που έχουν προσφέρει περισσότερο στον Παναθηναϊκό.

Προσπάθησα να βρω πρόεδρο και προσπάθησα να πείσω τον Πατέρα να επιστρέψει. Ο Νίκος ήθελε τεχνικό διευθυντή τον Κόντη και αντιπρόεδρο τον Θανάση Κανελλόπουλο. Δεν χρειάζεται να πω ποιος είναι ο κύριος Θανάσης.

Οι κατάστασεις ήταν απαράδεκτες και η κατάσταση ήταν άρρωστη, όχι μόνο για τα συνθήματα κατά της οικογένειάς μου.

Η "άρρωστη κατάσταση" έφερε το χάρισμα του 25% του Παναθηναϊκού

Βγήκαμε λοιπόν από τα λογιστικά πρότυπα και είπαμε πως χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκού. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς έγινε αυτή η συνάντηση. Μετά από πολύωρη συζήτηση συμφωνήθηκε πως η οικογένειά μου θα είχε το 30% και θα συμμετείχε με 30% στην ΑΜΚ. Θα ήμασταν μειοψηφία στο Δ.Σ. και μέχρι το τέλος του χρόνου, το ποσοστό που χάριζα θα το έπαιρνε ο Ανδρέας. Να τονίσω πως ο Πατέρας δεν δήλωσε πως θέλει να γίνει αγοραστής.

Συμφωνήθηκε επίσης πως πρόεδρος θα είναι ο Πατέρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει ο Αντωνίου και θα υπήρχε ένας άλλος μεγαλομέτοχος. Προχωρήσαμε στην μείωση μελών του Δ.Σ. και προχωρήσαμε σε μια ΑΜΚ που δεν έγινε ποτέ.

Πολλοί μέτοχοι δεν έβαλαν τα χρήματά τους. Από τα 9.000.000 μπήκαν τα 5.000.000 και αποφασίσαμε να βάλουμε 4.000.000 ως χορηγία. Έτσι ολοκληρώθηκε η αύξηση. Δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς γιατί δεν είχαν βάλει όλοι χρήματα. Μια υπογραφή έπρεπε να μπει για την χορηγία, όμως δεν έγινε.

Μετά από τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό Βόλου, φυσιολογικά αποχώρησε από την προεδρία και ο Νικόλας Πατέρας. Η οικογένειά μου κράτησε την υπόσχεσή της, έμεινε έξω από το Δ.Σ., κρατώντας μονάχα έξι μέλη, για να υπάρχει διοικητική σταθερότητα.

Αποχώρηση για να "σταματήσει η εσωστρέφεια"

Σήμερα είναι η κατάσταση δύσκολη και δικαιολογία αποτελεί η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της οικογένειας μου από τον Παναθηναίκό, για να σταματήσει η εσωστρέφεια. Θα εκλείψουν οι δικαιολογίες. Αποχωρούμε άμεσα και αφήνουμε ανενεργείς τις μετοχές μας (54%). Δεν συμμετέχουμε σε διοικητικές αποφάσεις. Οι υπόλοιποι μέτοχοι και ο ερασιτέχνης έχουν την πλειοψηφία.

Δνε μπορούμε να δώσουμε τις μετοχές στον Ερασιτέχνη καθώς έχει Διοίκηση Πρωτοδικείου και δεν είναι εφικτό να κρατήσει αυτό το βάρος. Θα έχει πάντως την πλειοψηφία. Ο Παναθηναϊκός σπαράζεται από έναν άνανδρο πόλεμο. Κυρίαρχο ρόλο έχει η στοχοποίηση της οικογένειάς μου. Κάποιοι προχωρούν σε ύβρεις και καταστρέφουν το γήπεδο.

Δίνουμε ένα ΤΕΛΟΣ. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό. Μετά από 32 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δέχτηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου:

Για τον τρόπο που θα φύγει: "Από τον Μάρτη έχω πει πως θέλω να δώσω τον ΠΑΟ σε μια βιώσιμη λύση, όμως δεν έχει έρθει τίποτα. Θα καταθέσω τις μετοχές σ' έναν δικηγόρο δίνοντας εντολές και εφόσον έρθει μια πρόταση με αρχή-μέση-τέλος, οι μετοχές θα είναι στην διάθεση του επενδυτή. Δεν βάλαμε τιμή. Θα κοιτάξουμε απλά αν είναι μια ρεαλιστική λύση. Δεν θα ασχοληθούμε με τυχάρπαστους Αμερικάνους, που θέλουν να κάνουν όνομα μέσω του Παναθηναϊκού. Ας βρεθεί κάποιος που θέλει τις μετοχές και δεν θα τα χαλάσουμε στο οικονομικό".

Αν κάποιοι κατάλαβαν πως είμαστε οικονομικοί εγγυητές έκαναν λάθος. Εγώ μιλούσα για εγγύηση, εννοώντας πως δεν θα είχαμε την πλειοψηφία, αλλά θα υπήρχε ηρεμία. Θα ήμασταν ένας ενωτικός πόλος. Δεν μπορούσα να εγγυηθώ για τα διοικητικά, τα οικονομικά και αν θα γίνουν επεισόδια.

Το πως έχει φτάσει ο ΠΑΟ εδώ, καλό θα είναι να μας το πουν αυτοί που είχαν τις τύχες της ομάδας στα χέρια τους. Εγώ τα έλεγα, δεν ήρθα σήμερα να τα πω. Τις περισσότερες φορές δεν με άκουγε κανείς. Μπορούσα να επιβάλλω κάποια πράγματα όμως δεν το ήθελαν. Παραχωρήσαμε όμως όλη την διαχείριση του ΠΑΟ σε τρίτους από το 2008 και μετά."

Για την Παιανία: "Η Παιανία είναι οικόπεδο με 5 γήπεδα και το έχουμε χτίσει με χρήματα της οικογένειάς μου και όχι του Παναθηναϊκού. Δεν είναι πρόβλημα η Παιανία και μου προκαλεί εντύπωση πως παρουσιάζεται αγκάθι το προπονητικό. Δεν θα χαλάσω την συμφωνία για την Παιανία, ούτε θα βρεθεί ο Παναθηναϊκός χωρίς εγκαταστάσεις, εφόσον βρεθεί αγοραστής που να χρειαστεί κάποιο χρόνο".

Για το αν θα έδινε τις μετοχές σε Βγενόπουλο, Πατέρα κτλ: "Ευχαρίστως να τις δώσω αλλά να μου το πουν επίσημα. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Όχι όμως να διαβάζουμε αποσπάσματα και να βγαίνουν κύκλοι. Είναι μια ρεαλιστική λύση".

Για τα λάθη του: "Δύο τρία λάθη έκανα. Τα δύο θα τα έκανα, το τρίτο όχι. Το πρώτο ήταν πως δεν τα βρήκα με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Εννοώ αυτούς που ήθελαν φτηνά εισιτήρια, να τους βγάζω από την φυλακή και να τους έχω στην φρουρά μου. Πρέπει να είμαι ο μοναδικός που πολέμησα κατά της βίας. Λυπάμαι πως χαρακτηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, ανθρώπους των συνδέσμων. Αυτό το λάθος μου κόστισε, αλλά θα το έκανα. Το 2004 με την αποχή πήραμε το πρωτάθλημα.

Άλλο ένα λάθος ήταν πως δεν προστάτεψα την ομάδα. Η προστασία της ομάδας είναι να πληρώνεις (διαιτητές, παράγοντες) και να παίρνεις τα αποτελέσματα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πόλλά και να παίρναμε το 2005 ένα κάλπικο πρωτάθλημα.

Το τρίτο λάθος ήταν το γηπεδικό. Το 2008 είχαμε καταφέρει και ο Βωβός είχε χτίσει το 70% του εμπορικού κέντρου χωρίς να γίνει ούτε μια προσφυγή. Είχαμε κλείσει εμπορικές συμφωνίες, είχαμε κλείσει με τις τράπεζες την χρηματοδότηση και είχαμε συμφωνήσει με τον Δήμο. Όλα αυτά τα ήξεραν πέντε άνθρωποι.

Το έργο είχε φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Τον Γενάρη θα ξεκινάγαμε το έργο και έκανε το λάθος να το ανακοινώσω στο Δ.Σ. Λέω λάθος γιατί λίγο πριν λήξει έγινε η καταγγελία και φτάσαμε στην κατάσταση που έχουμε τώρα. Ίσως να διέρευσε αυτή η πληροφορία σε λάθος ανθρώπους. Αυτό δεν θα το ξαναέκανα.

Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν τέτοια προβλήματα, αλλά τα καταφέρνουν και μας κερδίζουν και παίζουν και στην Ευρώπη. Τα προβλήματα άμα λυθούν δεν μπορώ να το προβλέψω."

"Δεν συμπαθώ τον Αντωνίου"

Γιατί έλειπαν οι Γιαννακόπουλοι πολλές φορές από κάποια ραντεβού: "Η πολυμετοχικότητα ήταν στο μυαλό μου, απλά οι εξελίξεις με πρόλαβαν. Ήλπιζα πως αν οι μέτοχοι είχαν φωνή στο Δ.Σ., πίστευα στην επικοινωνία. Ο κύριος Γιαννακόπουλος δεν ανακατευόταν στο ποιος προπονητής ή παίκτης θα μείνει και θα φύγει.

Για λόγους που δεν κατάλαβα είχε περάσει στην απομόνωση. Είχα ζητήσει μια καλύτερη επικοινωνία. Με αφορμή την ανακοίνωση υπέρ του Τεν Κάτε, είχα πει πως θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και επικοινωνία. Είχα ζητήσει συναντήσεις και γεύματα εργασίας από τα Χριστούγεννα του 2008, αλλά δεν προχώρησε.

Από κάποια στιγμή και μετά το έβλεπα, έκανα την συνάντηση στο Πεντελικό γιατί ήθελα να περάσει το μήνυμα πως είμαστε όλοι μαζί. Δεν κάναμε συζήτηση για προεδρίες κτλ. Γι' αυτό το ραντεβού ακούσαμε πολλά. Βασικός μέτοχος α-μέτοχος, συνεπής στην στάση και με άψογη συμπεριφορά ήταν ο κύριος Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα, όμως δεν ήταν το βασικό λάθος. Ήταν λογικό το 2008 όταν ανέλαβε ο κύριος Πατέρας να κάνει πολλές μεταγραφές και κάπόιες ανούσιες για να αλλάξει το κλίμα. Τον πρώτο χρόνο ήταν φυσιολογικό να ξοδευτούν πολλά χρήματα, χωρίς προϋπολογισμό. Εντελώς λάθος ήταν να συμφωνούμε έναν προϋπολογισμό και να γίνεται υπέρβαση, με τα επακόλουθα που βλέπουμε τώρα. Ο Νίκος Πατέρας έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ήταν τεχνικός διευθυντής.Όταν έχεις έναν κόσμο που ζητά μεταγραφές δεν μπορείς να αντισταθείς.

Τον Απρίλιο του 2009 είχε μιλήσει ο Αντωνίου που δεν τον συμπαθώ καθόλου, αλλά είχε καταθέσει ένα πλάνο. Είχε συμφωνήσει μαζί του ο Πατέρας, όμως ο 4ος της παρέας είπε πως ήταν λίγα τα 15.000.000 ευρώ ήταν λίγα και θα πρέπει να δοθούν όσα χρειαστεί, μη υπολογίζοντας που θα βρεθούν, αφού έλεγε πως δεν τον ενδιαφέρει. Και οι εφημερίδες έγραφαν πως εγώ είχα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό.

Παρά τις αντιθέσεις, τις μη συμφωνίες με τον Νίκο Πατέρα, είναι δύσκολο κάποιος να διοικεί όταν έχει από πάνω του έναν που του λέει: "Ξόδευε, ξόδευε, μη σε νοιάζει".

"Δεν άνοιξα σουβλατζίδικα στους οργανωμένους"

Για το αν νιώθει ηττημένος: "Αν σκεφτείς πως φεύγω γιατί κάποιοι το ήθελαν, τότε έχασα. Αν δεις πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που κερδίζουν όσοι τα σπάνε. Αν το βάλουμε με βάση τα πρωταθλήματα τότε αποτύχαμε. Αν δούμε πως έπαιρναν τα πρωταθλήματα οι άλλοι τότε πετύχαμε.

Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο δημοφιλής ομάδας και με χαμηλά μπάτζετ. Ο ΠΑΟ δημιούργησε την Superleague, παρά το γεγονός πως υπέφερε. Το 2005 που βγήκε η Superleague, οι αδικίες που είχε υποστεί ο ΠΑΟ ήταν πάρα πολλές. Θυμηθείτε το DVD.

Ήξερα πως ξεκινώντας μια τέτοια προσπάθεια, όλη η βρώμα και το κατεστημένο θα βγουν μπροστά. Αποτύχαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά ξεκίνησε μια άλλη μέρα. Η Ελλάδα είχε μόνο κέρδη από τον Παναθηναϊκό. Το 2004 πανηγυρίσαμε το Euro χάρη στον ΠΑΟ. Αν υπήρχε μια ομάδα που έβγαζε παίκτες, δεν χρώσταγε και δίδαξε ήθος, ήταν ο Παναθηναϊκός.

Μπορεί να αποτύχαμε στα πρωταθλήματα, αλλά πετύχαμε πολλά πράγματα. Η ιστορία δυστυχώς κρατά μόνο τα πρωταθλήματα.

"Έχω τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και όχι στον παραγοντισμό. Αν με ρωτάς αν μπορώ να ζω και να επιβιώνω στην Ελλάδα. Ναι μπορώ.

Ο κόσμος και εννοώ κάποιοιυς συγκεκριμένους θα αντιδρούν. Το 2011 δεν υπάρχει υποψήφιος ανάδοχος, άρα υπάρχει μια προσωπική κόντρα. Σας υπογράφω πως μ' αυτούς τους κυρίους δεν έχουν συναλλαγεί, ούτε θα το κάνω.

Ούτε σουβλατζίδικα τους άνοιξα, ούτε τρέχω να τους βγάλω από την φυλακή, ούτε τους έχω φρουρά μου. Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν. Τώρα δεν υπάρχει συνέχεια.

Το 2008 υπήρχε αναβρασμός λόγω λαθών και έλλειψης πρωταθλημάτων. Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2007, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όταν με την ticket club έλεγαν πως θέλαμε να κλέψουμε τον Ερασιτέχνη. Λίγους μήνες αργότερα η ένταση μεγάλωσε λόγω ενός ματς Κυπέλλου και ενώ είχε προηγηθεί μια εμφάνιση που δεν θα ξαναδούμε του ΠΑΟ μέσα στο Καραϊσκάκης.

Υπήρχε λοιπόν πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε την ΠΑΕ να τα οικονομήσουμε και να ήμασταν μία χαρά. Μπήκαν 65.000.000 ευρώ. Από το 2008 μέχρι και τώρα, εγώ έχω αποχωρήσει, ακολουθώντας το λαϊκό αίσθημα. Μέχρι το 2008 αποφασίζαμε οικογενειακά για κάποια πράγματα. Είναι μαραθώνιος δεν είναι σπρίντ. Από το 2008 μέχρι τώρα, δεν είχα ιδέα ποιοι παίκτες ήρθαν και έφυγαν κτλ".

Για το ποιο είναι το αντίτιμο για να δώσει τις μετοχές της η οικογένεια Βαρδινογιάννη: "Αν έρθει μια εταιρία με υπόσταση, γρήγορα θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αν έρθει μια εταιρία από άγνωστη χώρα και να θέλαμε, δεν θα της δώσει και η η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτές οι μετοχές δεν θα ενεργοποιηθούν ξανά. Ξεχάστε μας".

Για το αν θεωρεί ότι θα αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε αυτό το καλοκαίρι: "Τίποτα δεν θα αλλάξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν έχω ανάμειξη, αλλά από την πείρα μου μου λέει πως όλα ατονούν και εξαφανίζονται. Διάφορα κυκλώματα και παράγοντες θα πιέζουν αυτούς που τα έβγαλαν στην χώρα. Δεν έφταιγε μόνο ο Αχιλλέας και ο Μάκης. Δεν τα έστηναν μόνοι τους. Υπάρχει μια γενική πίεση και το έχουμε ξαναζήσει όταν βγήκαν οι κασέτες με τον Σπάθα και τους υπόλοιπους. Με την μεθοδολογία που ακολουθείται και τους ανθρώπους που εμπλέκονται, τα ίδια θα συζητάμε και σε 3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με την βία".

Για το αν ήταν σωστό το σχέδιο που είχε για την ομάδα πριν τρία χρόνια: " Το 2008 είχα ένα σωστό σχέδιο, αλλά ήταν λάθος η κίνηση. Αναγκαστικά έπρεπε να φύγω από την διαχείριση. Σε κάθε αύξηση όμως, έπρεπε να συμμετέχουμε με το 30%, δίχως να παίρνουμε δόξα, διοίκηση κτλ. Τώρα πλέον, αυτό είναι παρελθόν".

"Εύκολα τάζεις, δύσκολα βάζεις"

Η άποψη του για τους λόγους της αποχώρησης του Βγενόπουλου: "Δεν ξέρω, να το πει ο ίδιος. Αυτό που δεν έχει λογική είναι να διοικείς ένα περιουσιακό σου στοιχείο σαν να μην υπήρχε αύριο.

Ας βγει να μιλήσει να πει τι έγινε, που έφταιξα εγώ, να ζητήσω συγνώμη. Δείτε όμως τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν είπε ποτέ ότι θέλει να γίνει ιδιοκτήτης. Ήθελε να ηγηθεί ενός πολυμετοχικού σχήματος και αυτός να διοικήσει. Σαν μέτοχος δεν έχω καμία ευθύνη τι θα γίνει, αν θα προκύψει αγοραστής. Απλά θέλω να βγάλω την παράμετρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την εξίσωση.

Όταν βλέπει κάποιος ότι το γήπεδο καίγεται από το πρώτο λεπτό, λέει που πάω. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός είναι μαγαζί-γωνία, κάποιος θα βρεθεί. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν. Αν βρεθεί ή όχι, η ιστορία θα το δείξει. Όπως λένε, εύκολα τάζεις, δύσκολα βάζεις".

Για το θέμα του γηπέδου: "Δεν θέλω να έχω ανάμειξη με τον Παναθηναϊκό. Για το θέμα του γηπέδου, πιστεύω πως αν έρθει ένας άνθρωπος με χρήματα, θα μπορέσει να τα καταφέρει. Επαναλαμβάνω πως είχαμε άδεια κατασκευής, θα ξεκινάγαμε το 2009, όμως για να γίνει αυτό μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι".

Για τη χορηγία των 4 εκατομμυρίων ευρώ: "Η κύρια διαφωνία ήταν η εισροή των χρημάτων. Εγώ ήθελα να τα βάλω σταδιακά, ο Νίκος μετά από απαίτηση του Πατέρα, ήθελε να μπουν άμεσα. Εγώ αν μου ερχόταν υπογεγραμμένη η συμφωνία, θα την υπέγραφα και ο Παναθηναϊκός θα είχε άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ".

Τα ευχαριστώ του Τζίγγερ

Για το ποιους ανθρώπους θέλει να ευχαριστήσει για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια: "Θέλω να ευχαριστήσω και κάποιους ανθρώπους για την βοήθεια τους. Θέλω να ευχαριστήσω ένα μεγάλο κομμάτι του Παναθηναϊκού κόσμου, που μου έδιναν την δύναμη να συνεχίσω. Δεν μιλάω για τους οργανωμένους, αλλά για όσους μου έστελναν επιστολές και μιλάγαμε.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ΠΑΕ, που δούλευαν χωρίς Σαββατοκύριακο. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Χρήστο τον Αθανασίου. Ένας άνθρωπος που παράτησε την οικογένεια του στην Καβάλα και κατηγορήθηκε.

Ο Γιάννης Γκούμας και ο Λουκάς Βύντρα δίνουν και έδιναν τα πάντα για την ομάδα. Άκουγαν πολλά από τον κόσμο, όμως δούλευαν συνεχώς για την ομάδα. Ακούστηκαν πολλά αλλά ήταν πραγματικός επαγγελματίας, ο Ζάετς.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Σαμαρά γιατί βοήθησε για το γήπεδο και ολοκλήρωσε αυτό που είχε ξεκινήσει.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τον Αργύρη Μήτσου, κύριο συντελεστή του νταμπλ του 2004. Πήραμε το νταμπλ με το σπαθί μας, κόντρα στις προβλέψεις και κόντρα σε όλους. Είμαι περήφανος γιατί κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη και τον ξεφτιλίσαμε.

Ο Καπετάνιος είναι ένας. Με βοήθησε και πάντα ήταν δίπλα μου. Ευχαριστώ και την οικογένειά μου, που με βοήθησε υπομένοντας. Ευχαριστώ επίσης τον Σωκράτη Κόκκαλη για τη δημιουργία της Superleague, και τέλος τον Σπύρο Λιβαθηνό".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ