ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το πράσινο πλάνο για το καλοκαίρι του 2017

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Eurokinissi Sports / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Eurokinissi Sports / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Λέτο, Εμποκού, Μολέντο, Μπεργκ, πωλήσεις, αποδεσμεύσεις, δανεικοί, νεαροί και μείωση του μπάτζετ… Το Sport24.gr αναλύει τα οικονομικά και τα αγωνιστικά δεδομένα του Παναθηναϊκού.

Αργά αλλά σταθερά, αρχίζει η υλοποίηση του σχεδιασμού του Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2016-2017. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Μαρίνο Ουζουνίδη και αναμένεται να επικυρωθούν στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γιάννη Αλαφούζο στη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ θα υποδεχτεί στο γραφείο του (πιθανότατα την Τετάρτη 3/5) τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή, ώστε να ενημερωθεί για το πλάνο τους. Δεν πρόκειται να έχει άμεση ανάμειξη, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και θα περιοριστεί σε εποπτικό ρόλο, με παρεμβάσεις αν και όποτε χρειαστεί.

Όπως σας έχει ενημερώσει το Sport24.gr, o Λυμπερόπουλος και ο Ουζουνίδης θα έχουν στη διάθεση τους μπάτζετ 7 εκατομμυρίων ευρώ για τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Η μοναδική περίπτωση υπέρβασης που άφησε ανοιχτή ο Αλαφούζος, αφορά κάποιον ποδοσφαιριστή με τις προδιαγραφές του Κουρμπέλη, οπότε θα εξεταστεί η προοπτική της αγοράς του.

Το «καθαρό» μπάτζετ της προηγούμενης σεζόν άγγιξε τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ και η μείωση, προ φόρων, αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ… Η περιστολή των δαπανών προσαρμόζεται στην μικρότερη χρηματοδότηση από τον Γιάννη Αλαφούζο και στα λιγότερα έσοδα μέσω χορηγιών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΟΚΟΥ

Ασφαλώς, οι συνθήκες στη διάρκειας μιας μεταγραφικής περιόδου μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, μία πώληση του Μάρκους Μπεργκ ή του Ροντρίγκο Μολέντο θα αναπροσαρμόσουν τα δεδομένα, αφού πρόκειται για τους «πυλώνες» του ρόστερ και η αντικατάσταση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Εφόσον προκύψει μία πώληση που θα αποφέρει πολλά χρήματα στην ΠΑΕ, τότε θα εξεταστούν επιτόπου πως θα αξιοποιηθούν. Σίγουρα, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί για την αναπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί.

Επίσης, εάν ο Παναθηναϊκός συμμετάσχει μέσω των play offs στα προκριματικά του Champions League και εξασφαλιστεί η πρόκριση από τον τρίτο γύρο, τότε ίσως διαφοροποιηθεί σε ένα βαθμό η πολιτική στις μεταγραφές. Διότι η ΠΑΕ θα διασφαλίσει έσοδα 3 εκατομμυρίων ευρώ από τον τέταρτο προκριματικό της διοργάνωσης και άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ μίνιμουμ από τους ομίλους του Europa League, δια μέσου της σίγουρης παρουσίας. Άρα, υπό προϋποθέσεις ίσως απασχολήσει ξανά ο Πολ Ζοσέ Εμποκού, αρκεί να μην έχει πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα…

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ

Εξυπακούεται πως το μειωμένο μπάτζετ συνεπάγεται και διαφορετική πολιτική για τη συγκρότηση του ρόστερ. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη 18-19 έμπειρων παικτών και τη συνύπαρξη τους με 6-7 μικρούς, οι οποίοι θα συμπληρώνουν την 25άδα και κατά κύριο λόγο, θα προέρχονται από την ακαδημία.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την αξιοποίηση των ταλαντούχων από τα τμήματα υποδομής, στις θέσεις που υφίσταται ένας νεαρός με προοπτική, δεν πρόκειται να αποκτηθεί παίκτης που θα του περιορίζει δραστικά το χρόνο συμμετοχής. Αντίθετα, θα προτιμηθεί ένας έμπειρος με χαμηλό κόστος, για να υπάρχει μία αξιοπρεπής εναλλακτική επιλογή.

Ο στόχος των Λυμπερόπουλου και Ουζουνίδη είναι ένας: να ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός μία ελκυστική επιλογή για τους νεαρούς Έλληνες. Ένας νεαρός σε ηλικία, να θεωρεί πως φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα εξελιχθεί, θα κληθεί στην Εθνική Ελλάδας και θα κάνει καριέρα. Όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Οι Λυμπερόπουλος και Ουζουνίδης θα αποφασίσουν οριστικά για τους παίκτες οι οποίοι μένουν ελεύθεροι τον Ιούνιο και για όσους επιστρέφουν από τον δανεισμό τους. Αναμφίβολα, οι αποφάσεις τους σχετίζονται με τη συγκρότηση του ρόστερ, σε ποσοτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο Στέφανος Κοτσόλης και ο Τζαντομένικο Μέστο δεν θα ανανεώσουν, με τον Σεμπαστιάν Λέτο θα αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νίκος Μαρινάκης έχει λίγες πιθανότητες να παραμείνει για να υπάρχει ως εναλλακτική λύση, επειδή λογίζεται γηγενής στη λίστα της UEFA.

Από τους δανεικούς, οι Χρήστος Δώνης και Κώστας Κότσαρης θα επανενταχθούν στο έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Με τον Μουμπάρακ Γουακάσο θα γίνουν συζητήσεις (πιθανότερο ενδεχόμενο η πώλησή του) ενώ δεν υπάρχει πλάνο επιστροφής για τους Αμπντούλ Ατζαγκούν και Νίκο Γιαννακόπουλο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ