ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το επιχειρηματικό προφίλ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Εγκαινιαστηκε χθες βραδυ το ΚΔΑΠ(Κεντρο Δημιουργικης Απασχολησης Παιδιου) στα Ιωαννινα  της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αεχιεπισκοπης Αθηνων Το ΚΔΑΠ στεγαζετε  σε ενα πληρες ανακαινησμενο κτηριο που σχεδον ξαναστηθηκε απο την αρχη με την χορηγια πολλων επιφανων Συνανθρωπων μας----Μεγας Χορηγος ειναι ο κ.Θοεδωροπουλος Προεδρος και Διευθυνων Συμβουλος της chipita . Στην τελετη του αγιασμου , αγιασμο που τελεσε ο Μητροπ. Ιωαννινων Μαξιμος παρευρεθηκσν ο Περιφερειαρχης Ηπειρου Καχριμανης , ο Δημαρχος Ιωαννινων Θωμας Μπεγκας, ο πρυτανης του πανεπιστημιου των Ιωαννινων, ο Προεδρος και Διευθ συμβουλος της γαλακτοκομικης εταιρειΑς Δωδωνη , πολλοι επιχειρηματιες της περιοχης , ο Δημαρχος Λαγκαδα Γιαννης Καραγιαννης και οι στρατιωτικες αρχες της πολης.Απουσιαζαν οι βουλευτες του νομου (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ)
Εγκαινιαστηκε χθες βραδυ το ΚΔΑΠ(Κεντρο Δημιουργικης Απασχολησης Παιδιου) στα Ιωαννινα της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αεχιεπισκοπης Αθηνων Το ΚΔΑΠ στεγαζετε σε ενα πληρες ανακαινησμενο κτηριο που σχεδον ξαναστηθηκε απο την αρχη με την χορηγια πολλων επιφανων Συνανθρωπων μας----Μεγας Χορηγος ειναι ο κ.Θοεδωροπουλος Προεδρος και Διευθυνων Συμβουλος της chipita . Στην τελετη του αγιασμου , αγιασμο που τελεσε ο Μητροπ. Ιωαννινων Μαξιμος παρευρεθηκσν ο Περιφερειαρχης Ηπειρου Καχριμανης , ο Δημαρχος Ιωαννινων Θωμας Μπεγκας, ο πρυτανης του πανεπιστημιου των Ιωαννινων, ο Προεδρος και Διευθ συμβουλος της γαλακτοκομικης εταιρειΑς Δωδωνη , πολλοι επιχειρηματιες της περιοχης , ο Δημαρχος Λαγκαδα Γιαννης Καραγιαννης και οι στρατιωτικες αρχες της πολης.Απουσιαζαν οι βουλευτες του νομου (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ) EUROKINISSI

Το Sport24.gr σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την επιχειρηματική δράση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, του ανθρώπου που ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού.

Το κεντρικό πρόσωπο στην "πράσινη" επικαιρότητα είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο ιδιοκτήτης τηςChipitaανέλαβε πρωτοβουλία για την αποφυγή της κατάρρευσης του Παναθηναϊκού και ίσως για πρώτη φορά μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από τον Αλαφούζο, προσφέρει μία ρεαλιστική ελπίδα στους οπαδούς.

Όμως, ποιος είναι ο αφανής και πιο σημαντικός χρηματοδότης της ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια, μετά τον μεγαλομέτοχο; Διότι ναι μεν υπήρξαν αναφορές για τον Θεοδωρόπουλο, αλλά με προσωπική επιλογή του έχει περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο.

Ο βιομήχανος ουδέποτε εκδήλωσε την επιθυμία να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο και στάθηκε αρωγός του Παναθηναϊκού χωρίς να το διατυμπανίζει. Πλέον, τουλάχιστον προσωρινά, θα βγει στο προσκήνιο και θα ηγηθεί μιας προσπάθειας διάσωσης, παρότι δεν άλλαξε άποψη για την περίπτωση να αποκτήσει μετοχές.

Το Sport24.grσας παρουσιάζει το προφίλ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενός από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες:

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε σε εμπορικό περιβάλλον, γεγονός που τον βοήθησε από μικρή ηλικία να μπει στην λογική της επιχειρηματικότητας. Ο πατέρας του είχε γαλακτοπωλείο (Recor A.E.), το οποίο είχε κληρονομήσει από τον παππού του.

Το 1973 (τη χρονιά που ιδρύθηκε και η Chipita από τους αδελφούς Φώντα, Απόστολο και Ιωάννη Γαβαλάκη, εργολάβους οικοδομών) ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχασε τον πατέρα του, δύο χρόνια μετά πέρασε στην ΑΣΟΕΕ και παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές για να μπορεί να επιβιώσει.

Το 1981 προσελήφθη στην Aligel (ιταλικής προέλευσης εταιρία ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών) και πέντε χρόνια μετά ήταν ο CEO της Interia (εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού).

Είδε την ευκαιρία με την κατάργηση του μονοπωλίου του ελληνικού δημοσίου στα σπίρτα και άρχισε να εισάγει από την Ιταλία, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενάμιση χρόνο μετά η εισαγωγή των συγκεκριμένων σπίρτων απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας, αλλά η κίνηση ήδη του είχε αποφέρει σημαντικά κέρδη.

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΗΝ CHIPITA

Με αυτά τα χρήματα συν ένα μεγάλο δάνειο που εξασφάλισε από την Τράπεζα Εργασίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγόρασε το 50% της Chipita το 1986 και τρία χρόνια αργότερα πήρε και το υπόλοιπο 50%.

Και μπορεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει τα γαριδάκια στα σχολεία να έφερε σημαντική πτώση στις πωλήσεις, όμως η μεταβίβαση μέσω της επενδυτικής Eurohellenic του 50% των μετοχών της Chipita σε γκρουπ ξένων επενδυτών αποδείχθηκε κερδοφόρα.

Η εταιρεία ενίσχυσε τα κεφάλαια της και απέκτησε νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ της Λαμίας, αναπτύχθηκε σε νέα προϊόντα και το 1992 άρχισε την παραγωγή των mini κρουασάν. Το 1993 ήρθε η εξαγορά και της ανταγωνιστικής Κωνσταντίνος Αραμπατζής ΑΕΒΕ Αρτοζαχαροπλαστικής, που μετονομάστηκε σε Σμάκυ ΑΕ.

Από τον Μάιο του 1994 η εταιρεία είχε πλέον όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποβάλει την αίτηση της προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών των Αθηνών.

Κάτι που συνέβη έπειτα από αύξηση κεφαλαίου περίπου 6,3 εκατ. ευρώ (2,138 δισ. δρχ.) με δημόσια εγγραφή. Το 1995 ξεκινάει την παραγωγή Βake Rolls, ένα νέο προϊόν, που γνώρισε μεγάλη απήχηση πανευρωπαϊκά και το 1996 η εταιρεία βγαίνει εκτός των ελληνικών συνόρων, ξεκινώντας παραγωγή προϊόντων της στη Βουλγαρία και την Πορτογαλία.

Το 1999 ακολουθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή με στόχο την αγορά της Λατινικής Αμερικής. Με την έλευση της νέας χιλιετίας έρχεται η σύναψη συμφωνίας με τον Pepsico αλλά και η εξαγορά των εταιρειών Eldil και Krasnoselskaya. Το 2004 ήρθε σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυΐδ - Λεβέντη για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στη Νιγηρία.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑ ΥΨΟΥΣ 730 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τις ΔΕΛΤΑ, Goody's και Μπάρμπα Στάθη και γεννιέται η Vivartia, που ένα χρόνο μετά εξαγοράστηκε από την MIG, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να είναι CEO στην Vibartia ΑΒΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2010.

Εκείνη τη χρονιά μαζί με τον όμιλο Olayan από τη Σαουδική Αραβία και τους επιχειρηματίες Φώλια, Φρέρη, Αραμπατζή και Νένδο, προχωρά στην εξαγορά της Chipita από την Vivartia, σε μια συμφωνία ύψους 730 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 327 εκατ. ευρώ ήταν δανειακές υποχρεώσεις (κοινώς χρέη).

Από το 2011 μαζί με τον Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μαρκή, εισήλθε στην καλλιέργεια ντομάτας μέσω υδροπονικής μονάδας. Τον Ιούλιο του 2017 ανέλαβε την προεδρία της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και του ΣΕΒ.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πρόσκληση Θεοδωρόπουλου στους παλιούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού
Πρωτοβουλία σωτηρίας από τον Θεοδωρόπουλο
Σερέτης: Πρώτη φορά "εκεί - εκεί, στη Β' Εθνική"
Η εβδομάδα στον Παναθηναϊκό αρχίζει με τρεις προσφυγές
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ