ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ρόκα: "Είχα συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα για την Ακαδημία"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε στο Novasports για το παρελθόν του, που περιλαμβάνει συμφωνία με την Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι, τα σχέδια που κάνει για τον Παναθηναϊκό, αλλά και το ραντεβού του Γιάννη Αλαφούζου με τον Γιώργο Δώνη.

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο Τσάβι Ρόκα σε συνέντευξη που έδωσε στο Novasports, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των παικτών του Παναθηναϊκού στις προπονήσεις. Ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού απάντησε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στον ελληνικό σύλλογο, τις ανανεώσεις συμβολαίων, το πλάνο του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά και το ραντεβού ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και τον Γιώργο Δώνη.

Πέραν αυτών, σχολίασε την κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία λόγω του κορονοϊού, τις σκέψεις της La Liga, ενώ αποκάλυψε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της "Masia". Τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία όμως, με την υπόθεση του Νεϊμάρ και τις κατηγορίες του πρώην προέδρου των μπλαουγκράνα έβαλαν "στοπ" στην περίπτωσή του, για να ακολουθήσει εν τέλει διαφορετικό δρόμο στην καριέρα του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Novasports:

Για το αν είναι προετοιμασμένος για τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στο χώρο του ποδοσφαίρου εξαιτίας της πανδημίας: "Στη δική μου περίπτωση, πρέπει να είμαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Δουλεύω καθημερινά πάνω σε διάφορα μελλοντικά σενάρια. Για την τρέχουσα περίοδο, για τη νέα σεζόν για την προετοιμασία, ενώ θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο η πανδημία θα επηρεάσει το μπάτζετ μας. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλες τις ομάδες. Πάντως είμαι έτοιμος για να εξετάσουμε όλες τις επιλογές που θα προκύψουν".

Για το αν έχει μιλήσει με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το μπάτζετ της νέας σεζόν: "Είμαστε σε επικοινωνία με τον μεγαλομέτοχο για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα. Όμως ακόμα είναι νωρίς για να γνωρίζουμε όσα αφορούν τα συμβόλαια και το μπάτζετ. Θα πρέπει να περιμένουμε".

Για το διάστημα που περιμένει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση: "Κανένας δεν γνωρίζει πότε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, γιατί όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις. Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, ακόμα και για τη μεταγραφική περίοδο, για την οποία η FIFA σκέφτεται να την παρατείνει. Όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, όμως θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι για όλο το χώρο του ποδοσφαίρου".

Για το θέμα των ανανεώσεων των συμβολαίων με τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι: "Έχουμε ήδη μιλήσει με όλους τους παίκτες. Όσοι με γνωρίζουν, μπορούν να αντιληφθούν ότι μου αρέσει να μιλώ πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητώ τα θέματα, αλλά και να αντιμετωπίζω τα προβλήματα από κοντά και να είμαι ξεκάθαρος. Ήδη έχω μιλήσει με τους παίκτες και αυτό που ήταν να τους πω, το έχω ήδη πει. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ανανέωση, σε κάποιες όλες όχι, ωστόσο γνωρίζουν και έχουν ενημερωθεί από κοντά για τις σκέψεις του συλλόγου. Επομένως κανένας δεν μπορεί να πει ότι ο Παναθηναϊκός ή ο Τσάβι Ρόκα ως τεχνικός διευθυντής δεν τους έχει ενημερώσει ή δεν έχει διαπραγματευτεί".

Για όλα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Ελληνικό Τύπο: "Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μέρος της δουλειάς σας και είναι δύσκολο για εσάς... Από τις μέρες που ήμουν παίκτη, προσπαθούσα να μπω στη θέση σας και να καταλάβω ότι είναι δύσκολο να βρίσκεις νέα. Επίσης η δουλειά σας πηγαίνει... απέναντι στη δουλειά μου. Και αυτό γιατί προσπαθώ να κάνω κάποια πράγματα κι εσείς προσπαθείτε να μάθετε τι έχω κάνει. Όμως καταλαβαίνω τα σενάρια και όλα αυτά που έχουν γραφτεί. Για να είμαι ειλικρινής δεν ακολουθώ συνεχώς τα μίντια, αλλά όσο χρειάζεται για να γνωρίζω τι συμβαίνει, ωστόσο δεν το κάνω τόσο πολύ ώστε να... εθιστώ. Γιατί μετά θα τρελαθείς.

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να πω με τον προπονητή ή τον πρόεδρο ή όλοι μαζί, είναι κάτι που πρέπει να γίνει μεταξύ μας και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνετε τη δουλειά σας. Όμως θα ήταν λάθος από την πλευρά μας αν κάποιος από εμάς μιλούσε ή εξηγούσε για όσα κάνουμε. Το μόνο που μπορεί να δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο είναι παρεξηγήσεις και προβλήματα και ο τρόπος για να τα αποφύγεις όλα αυτά είναι να μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο. Να μιλάς με ειλικρίνεια, είτε διαφωνείς, είτε συμφωνείς. Όμως δεν μπορείς να πεις ότι ποτέ δεν σου μίλησα για τις επιθυμίες μας.

Ρόκα: "Είχα συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα για την Ακαδημία"
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Γενικότερα στη ζωή και όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ να αντιμετωπίσω όλα τα προβλήματα από κοντά και να μιλώ πρόσωπο με πρόσωπο. Έχω μάθει με την εμπειρία μου, πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκαθαρίζεις κάποιες παρεξηγήσεις. Αυτό συμβαίνει και στη ζωή. Ακόμα και στην οικογένεια μας, αν δεν συζητήσουμε κάποια θέματα, δεν θα λυθούν. Άρα το αποφεύγεις μιλώντας ξεκάθαρα, πρόσωπο με πρόσωπο και λέγοντας τις προτάσεις σου για να ξεπεράσεις αυτά τα θέματα".

Για το πότε θα γίνει η συνάντηση κορυφής με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Γιώργο Δώνη: "Δεν ξέρω. Ίσως γίνει πριν επιστρέψω στην Ελλάδα με βιντεοκλήση. Όλοι το περιμένουν, ωστόσο ποιος είπε ότι θα συναντηθώ με τον προπονητή ή ο προπονητής με τον πρόεδρο; Είναι κάτι που βγήκε, όλοι το περιμένουν να γίνει και ίσως είναι κάτι που έχει γίνει και να μην το έχει μάθει κανένας ή να γίνει την επόμενη εβδομάδα! Το φυσιολογικό για όσα συμβαίνουν, είναι να γίνονται χωρίς τη γνώση των δημοσιογράφων. Αυτό είναι το καλύτερο. Ζητώ συγγνώμη που σας βάζω δύσκολα, όμως αυτό είναι το καλύτερο σενάριο".

Για το αν κάνει κινήσεις στη μεταγραφική αγορά χωρίς τη συγκατάθεση του προπονητή: "Όσοι τα γράφουν αυτά, θα πρέπει να τα αποδείξουν. Είναι εύκολο να γράψεις κάτι όταν κανένας δεν σου ζητά να το αποδείξεις. Μπορώ να εγγυηθώ πως δεν έκανα ποτέ στη ζωή μου κάτι τέτοιο ως τεχνικός διευθυντής και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Είναι τόσο απλό. Εγγυώμαι ότι δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου. Ξέρεις είναι πολύ εύκολο να γράφεις ψέματα ή τη μισή αλήθεια. Τότε ο κόσμος μπερδεύεται".

Για το αν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση του με τον προπονητή, όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα: "Ίσως κάποιοι θέλουν να δημιουργούν αυτές τις εικασίες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Αν έχω πρόβλημα, θα μιλήσω με τον προπονητή, αν έχω κάτι να μοιραστώ θα το κάνω και αυτό είναι το στιλ μου. Ασφαλώς χρειάζεται σεβασμός κάθε θέσης στο κλαμπ. Υπάρχει ο τεχνικός διευθυντής, ο προπονητής, οι παίκτες... Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε το καλύτερο ως ομάδα και αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε. Αν έχω κάτι να συζητήσω, τότε αυτό θα το κάνω πρόσωπο με πρόσωπο και δεν είμαι κάποιος που χρησιμοποιεί άλλους ανθρώπους για να λύσουν τα προβλήματα ή κάποιες παρεξηγήσεις".

Για όσα ακούγονται αναφορικά με "μελλοντική ισπανική παροικία" στον Παναθηναϊκό: "Ο κόσμος λέει ότι θέλω να αποκτήσω μόνο Ισπανούς παίκτες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είπα στην συνέντευξη Τύπου που είχα δώσει όταν παρουσιάστηκα από τον Παναθηναϊκό ήταν το γεγονός ότι ο σύλλογος διαθέτει εξαιρετική Ακαδημία. Στις ομάδες που είχα εργαστεί, δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω, όμως έχω πλέον την ευκαιρία να δουλέψω με νεαρούς παίκτες, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε. Βέβαια πρέπει να βρούμε την ισορροπία, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να τους προωθήσουμε.

Θέλουμε να βρούμε τους παίκτες που χρειαζόμαστε. Ίσως τους βρούμε στην Ακαδημία μας, ίσως στο ελληνικό πρωτάθλημα ή γενικότερα στην αγορά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Αν όχι, θα κοιτάξουμε στο εξωτερικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα φέρουμε, απλά για να φέρουμε, Ισπανούς παίκτες. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι προσπαθώ να αποφύγω την απόκτηση μόνο Ισπανών παικτών.

Είναι αλήθεια πως μου αρέσει να αποκτώ παίκτες όχι μονάχα με βάση όσα δείχνουν στο γήπεδο, αλλά κοιτώ και άλλα πράγματα. Τη ζωή τους εκτός γηπέδου, την αφοσίωση τους, τη συμπεριφορά τους και ο καλύτερος τρόπος για να μάθω καλές πληροφορίες - και αυτό λόγω σχέσεων - είναι ασφαλώς η ισπανική αγορά. Όμως δεν κοιτώ μόνο Ισπανούς παίκτες ή προσπαθώ να φτιάξω μια ισπανική "παροικία" στην ομάδα.

Θέλω να έχουμε δυνατά αποδυτήρια και κυρίως να έχουμε καλούς ανθρώπους. Αυτό που δεν μπορούμε να πετύχουμε με πολύ ακριβές μεταγραφές, πρέπει να το πετύχουμε με διαφορετικό τρόπο. Με ομαδική δουλειά, με καλά αποδυτήρια, με ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον εντός και εκτός γηπέδων. Είναι που προσπάθησα στο παρελθόν και είναι κάτι που θέλω να κάνω και στον Παναθηναϊκό".

Για το αν υπήρξαν επίσημες προτάσεις για κάποιον από τους ταλαντούχους παίκτες του Παναθηναϊκού: "Δεν υπήρχαν επίσημες προτάσεις, όμως αρκετές ομάδες έδειξαν ενδιαφέρον. Είναι κάτι που δεν βοηθά όλους τους παίκτες. Υπάρχουν τόσα πολλά σενάρια για τους συγκεκριμένους παίκτες. Κάθε μέρα γράφουν για ενδιαφέρον ή για πρόταση, το καταλαβαίνω μέχρι ενός σημείου. Όμως για τους νεαρούς παίκτες δεν είναι εύκολο να επικεντρωθούν στο στόχο τους όταν ακούν όλα αυτά τα πράγματα. Είναι σαν να "ζαλίζονται" με όλες αυτές τις φήμες. O Παναθηναϊκός ως brand name προσελκύει πολλούς scouters από όλη την Ευρώπη και κάποιοι από αυτούς ρωτούν για παίκτες. Όχι κάτι το επίσημο, όμως γίνονται ερωτήσεις για τη διαθεσιμότητα ή την τιμή ορισμένων ποδοσφαιριστών, κάτι που γίνεται σε μόνιμη βάση".

Για το αν θα υπάρξουν πωλήσεις παικτών το ερχόμενο καλοκαίρι: "Πρέπει να επεξεργαστούμε και αυτό το σενάριο. Δεν είμαστε απελπισμένοι και δεν θέλουμε να πουλήσουμε για να κερδίσουμε κάποια χρήματα. Αν θέλεις να μεγαλώσεις και να γίνεις πιο δυνατός, πρέπει να έχεις ως βάση τους ταλαντούχους παίκτες σου. Όμως δεν είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο μιας ισορροπίας μεταξύ απόδοσης και πώλησης παικτών. Γι' αυτό όταν με ρωτούν, απαντώ πως όλοι είναι διαθέσιμοι προς πώληση, αν φυσικά η προσφορά ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Όμως η προτεραιότητα είναι να είμαστε επίσης ανταγωνιστικοί και να μην πουλήσουμε απλά για να πουλήσουμε".

Για το αν υπάρχει κάποιος παίκτης, ο οποίος δεν πωλείται: "Ως τεχνικός διευθυντής δεν θα ήθελα να πουλήσω κανέναν, γιατί μετά θα έχω "πρόβλημα". Γιατί αν πουλήσεις κάποιον, σημαίνει ότι πηγαίνει πραγματικά καλά, ο σύλλογος θα αποκτήσει ένα κέρδος, όμως θα έχω πρόβλημα, γιατί θα πρέπει να βρω έναν παίκτη το ίδιο καλό ως αντικαταστάτη. Όμως και η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι τέτοια που δεν μπορείς να απορρίψεις αυτή την προοπτική. Θα ήθελα να πω, ότι δεν θέλω να πουλήσω, όμως είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Και εδώ μπαίνει το κομμάτι της ομαδικής δουλειάς που προανέφερα. Θα ήταν εύκολο για μένα να πω ότι δεν θέλω να πουλήσουμε αυτόν τον παίκτη. Όταν όμως γνωρίζω την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε θα πρέπει να προσαρμοστώ και να δουλέψω σε συνεργασία με τους υπεύθυνους".

Για όσα βρήκε στον Παναθηναϊκό στο διάστημα που βρίσκεται στο πόστο του τεχνικού διευθυντή και αν περίμενε κάτι διαφορετικό: "Δεν περίμενα κάτι το διαφορετικό από όσα βρήκα. Κάθε μέρα μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω καλύτερα κάποια πράγματα. Έστω και από απόσταση, γνώριζα ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος σύλλογος, όμως όταν γίνεσαι μέρος αυτού του συλλόγου αντιλαμβάνεσαι πραγματικά το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αισθανθείς είναι να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Στην αρχή ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, ήταν μια "τρελή" περίοδος. Εκείνο το διάστημα πέρασα πάρα πολλές ώρες για να βοηθήσω την ομάδα στο κομμάτι των μεταγραφών και νομίζω ότι πήγαμε καλά, γιατί όλα μας βοήθησαν να βελτιωθούμε ως ομάδα. Είχαμε καλά αποτελέσματα και εμφανίσεις και επίσης άλλαξε η κατάσταση και με τον κόσμο. Άρχισε να επανέρχεται το feeling στον κόσμο και να έρχεται πιο κοντά μας. Είμαι ευχαριστημένος, όμως πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο. Κι εγώ πρέπει να βελτιωθώ και όλοι όσοι βρίσκονται στην ομάδα και πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα".

Για το αν πρόλαβε να γνωρίσει την Αθήνα: "Αναφορικά με την Αθήνα, δεν είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα την πόλη. Όταν είχα λίγο χρόνο, ήρθε η πανδημία και τα άλλαξε όλα. Ελπίζω σύντομα να έχω τη δυνατότητα να απολαύσω την Ελλάδα και να ωριμάσω περισσότερο ως άνθρωπος και ως τεχνικός διευθυντής".

Για τις πρώτες επιτυχημένες του κινήσεις στη μεταγραφική αγορά ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού: "Είμαι χαρούμενος για να είμαι ειλικρινής, γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μόλις ήρθα στην ομάδα, δεν είχα το χρόνο για να τσεκάρω τα πάντα στις αγορές. Μπορεί να είσαι έτοιμος και να γνωρίζεις την ποδοσφαιρική αγορά, ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις που έχει μια ομάδα, γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις τις ανάγκες που έχει, τα προφίλ παικτών που χρειάζεται, πρέπει να υπολογίσεις τα οικονομικά δεδομένα. Με βάση το σενάριο που είχαμε εκείνη την περίοδο, νομίζω ότι πετύχαμε. Όμως αν ο κόσμος περιμένει πολλά, είναι μέρος της δουλειάς μου. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί υπάρχει η πανδημία. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί, θα δώσουμε ότι καλύτερο και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στον κόσμο κάτι που θα απολαύσει".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για το που ονειρεύεται να φτάσει με τον Παναθηναϊκό: "Ονειρεύομαι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, γιατί δεν υπάρχουν όρια στα όνειρα. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να γνωρίζουμε την κατάσταση. Όχι γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ίσως να είναι λάθος και να αποτύχουμε, γιατί μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ της αποτυχίας και της επιτυχίας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Είμαστε ευχαριστημένοι με όσα γίνονται μέχρι τώρα στην ομάδα και τη δουλειά που κάνουν όλοι.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Αλαφούζο και τον κ. Μπουτσικάρη, οι οποίοι δουλεύουν πολύ σκληρά. Με λάθη ή χωρίς λάθη, όπως όλοι όσοι παίρνουν αποφάσεις. Όμως κάνουν πολλή και αθόρυβη δουλειά, την ομάδα δεν "διαφημίζουν". Δουλεύουν στο background και νομίζω ότι αυτός είναι και ο σωστός τρόπος. Σε όλα τα τμήματα προσπαθούμε για το καλύτερο. Με τους περιορισμούς, με τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα που ενδεχομένως έχουμε, όμως είμαστε αποφασισμένοι. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, το οποίο θα ενθουσιάσει και πάλι τον κόσμο, αυτό θα γίνει με ομαδική προσπάθεια. Σιγά - σιγά (στα ελληνικά)".

Για το αν σκοπεύει να οργανώσει το τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού: "Νομίζω πως ένας σύλλογος όπως ο Παναθηναϊκός αξίζει να έχει ένα καλύτερο τμήμα σκάουτινγκ. Καταλαβαίνω ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όμως είναι κάτι που θα προτείνω και είμαι σίγουρος πως ο μεγαλομέτοχος και η διοίκηση θα καταλάβουν πως είναι κάτι που χρειάζεται η ομάδα. Όμως όπως όλα, πρέπει να καταλάβουμε τις προτεραιότητες. Θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε και είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο μυαλό μας".

Για το αν έχει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την έναρξη των προπονήσεων: "Περιμένουμε να πάρουμε τις ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο που θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα στην Ισπανία, η ποδοσφαιρική καθημερινότητα είναι σαν ένα μικρό "χάος". Είναι κάτι το νέο. Ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο και δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί το εμβόλιο ή θεραπεία, αλλά είναι μια νέα πρόκληση για όλους όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι κάτι το περίεργο".

Για την κατάσταση στην Ισπανία: "Για να είμαι ειλικρινής ήταν πολύ δύσκολες στιγμές και ακόμα έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό νεκρών σε καθημερινή βάση. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο όλοι είναι ανήσυχοι. Βέβαια μείναμε στα σπίτια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο κόσμος πλέον είναι... απελπισμένος και θέλει να βγει έξω, ιδιαίτερα τώρα που έχει καλυτερεύσει και ο καιρός. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα διαφορετικό σενάριο και όλα να μοιάζουν σαν ένας εφιάλτης".

Για το αν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση της Ισπανίας: "Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι έχει πάει λάθος, γιατί δεν είναι φυσιολογικός ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων. Ενδεχομένως να μην υπήρχε η απαραίτητη ασφάλεια στα νοσοκομεία και ίσως η Κυβέρνηση ή γενικότερα η κοινωνία να υποτίμησε την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Όταν εμφανίστηκε στην Κίνα, φαινόταν πολύ μακριά και ίσως όλοι νόμιζαν ότι δεν θα ερχόταν με τόση ορμή στην Ευρώπη. Στο διάστημα που έπρεπε να παρθούν μέτρα, σίγουρα δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις, ο κορωνοϊός επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα".

Για το πώς πέρασε το διάστημα της καραντίνας στη Βαρκελώνη: "Προσπαθώ να δουλέψω από το σπίτι, περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, βοηθώ τις κόρες μου στα διαδικτυακά τους μαθήματα και προσπαθώ να είμαι απασχολημένος με διάφορα θέματα. Βλέπω παιχνίδια, επικοινωνώ με ατζέντηδες, απαντώ σε email, διατηρώ επαφή με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, καθώς ο κορονοϊός μας οδήγησε σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μέσω βίντεοκλήσεων. Ίσως μέσω της πανδημίας να βρήκαμε έναν τρόπο για να διαφοροποιήσουμε την επικοινωνία μας και να είναι επιτυχής για το μέλλον, ώστε να μιλάμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να έχουμε επικοινωνία. Και βέβαια καταλαβαίνετε, ότι με δύο κόρες είμαι πάντα απασχολημένος. Πάντως δεν είναι εύκολη περίοδος και μας λείπει η ζωή του ποδοσφαίρου και η καθημερινότητα".

Για το αν μπορεί να συνεχιστεί η σεζόν στην Ισπανία, όπως προσπαθεί το τελευταίο διάστημα η La Liga: "Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο και κυρίως στην Ισπανία συνδέεται με πολλά χρήματα. Ειδικά εξαιτίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Καταλαβαίνω μέχρι σε ένα σημείο την πίεση του προέδρου της La Liga να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομική ζημιά. Φοβούνται πολύ και προσπαθούν όσο μπορούν με τον τρόπο τους να γίνει ένα restart και να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Όμως είναι πολύ δύσκολο. Εξαρτάται πως θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Προσωπικά έχω απογοητευτεί μέχρι ενός σημείου και αν και εμπλέκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου, αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο δεν είναι προτεραιότητα, αλλά η κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη. Καταλαβαίνω το σκεπτικό τους, γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα και αν αρχίσει ξανά θα βοηθήσει πολύ κόσμο που εμπλέκεται και εργάζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Όμως δεν είναι εύκολο και πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία. Τι θα γίνει με τους παίκτες που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό και ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα προσβληθούν; Επίσης θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο, μακριά από τις οικογένειες τους και να παίζουν κάθε 2-3 μέρες, ενώ προέρχονται από μεγάλη απουσία από τους αγώνες.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Ο κόσμος ίσως νομίζει ότι όλο αυτό είναι σαν ένα διάλειμμα, σαν την καλοκαιρινή περίοδο. Όχι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο πιο τυχερός παίκτης, ίσως διαθέτει κήπο στο σπίτι του και να γυμνάστηκε εκεί ή να διαθέτει μηχανήματα γυμναστικής στο σπίτι του, ωστόσο οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές και κυρίως οι ερασιτέχνες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε καθημερινή προπόνηση και ξαφνικά έχουν βγει από το ρυθμό τους για 40-50 ημέρες. Ένα παράδειγμα είναι η NFL, στην οποία είχε σταματήσει το πρωτάθλημα πριν από κάποια χρόνια και όταν άρχισαν μετά από περίπου τρεις μήνες διακοπής, οι σοβαροί τραυματισμοί από τους πέντε έφτασαν στους δώδεκα. Είναι στατιστικά και νούμερα. Επίσης είναι μεγάλο ρίσκο και για την υγεία των παικτών, ενώ πάντα υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι.

Όλο αυτό το διάστημα οι παίκτες ανησυχούν και περιμένουν τις εξελίξεις, αγωνιούν για το μέλλον τους... Θα είναι πολύ δύσκολο. Όλα τα πρωταθλήματα θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν, όσα δηλαδή δεν έχουν σταματήσει οριστικά, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να αναλυθούν. Τι θα γίνει για παράδειγμα, όταν σε 2-3 εβδομάδες πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα στην προπόνηση και να παίξουν ας πούμε 5 εναντίον 5; Θα αγγίξεις τον αντίπαλο... Θα είναι δύσκολο ή θα πρέπει όλοι και κυρίως οι παίκτες να συμφωνήσουν πως είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί θα ρισκάρουν. Πάντα θα υπάρχει το ρίσκο...".

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει αγωνιστική δράση και τη νέα σεζόν: "Ποιος ξέρει; Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ακόμα και οι επιστήμονες που ψάχνουν για το εμβόλιο, δεν μπορούν να απαντήσουν. Άρα πάμε μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπήρξαν παίκτες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί με τον κορονοϊό. Επίσης πως θα παιχτεί ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο; Τι ατμόσφαιρα θα υπάρχει; Πρέπει να προετοιμαστούμε για να προσαρμοστούμε σε κάτι καινούργιο. Πόσο διαφορετικό θα είναι, δεν το γνωρίζουμε. Όμως σίγουρα την επόμενη σεζόν θα έχουμε διαφορετικό ποδόσφαιρο".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΣΑΒΙ ΡΟΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για το αν ισχύει ότι είχε φτάσει μια ανάσα από το πόστο του υπεύθυνου Ακαδημίας στη Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι: "Είχα φτάσει πολύ κοντά. Πολύ κοντά. Όσα έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι στη Μπαρτσελόνα αναφορικά με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ, τις κατηγορίες του πρώην προέδρου τους και την αποχώρηση του Σεγούρα, δημιούργησαν πολλά προβλήματα και πολλές "φωτιές". Όλα αυτά δεν βοήθησαν. Όμως για να είμαι ειλικρινής ήμουν πολύ κοντά, είχα ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό της νέας σεζόν στην Ακαδημία, ωστόσο είναι κάτι που δεν συνέβη και αυτό που έχω μάθει στη ζωή μου είναι πως όταν κάτι δεν συμβαίνει, τότε αυτό γίνεται για κάποιο λόγο. Ίσως ήταν γιατί ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσω ήταν αυτός του Παναθηναϊκού και το νέο πρότζεκτ. Έτσι είναι η ζωή. Πάντως αυτό μου επέτρεψε να έρθω στον Παναθηναϊκό, κάτι που με κάνει περήφανο και χαρούμενο. Πέρασα όλα τα χρόνια της Ακαδημίας στη Μπαρτσελόνα και έχω ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και αγάπη για τη Μπαρτσελόνα. Αν έρθει στο μέλλον θα είναι ευπρόσδεκτο, αν όχι θα συνεχίσω τη ζωή μου".

Για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια ως τεχνικός διευθυντής: "Δεν υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις, αλλά μικρές καθημερινές προκλήσεις. Και αυτό γιατί προκύπτουν κάποια θέματα σε καθημερινή βάση και αισθάνεσαι περήφανος όταν λύνεις κάποια προβλήματα ή μαθαίνεις από αυτή τη διαδικασία. Όμως πάντα μου αρέσει και με ικανοποιεί όταν η ομάδα παίζει με τη δική της ταυτότητα και όταν κάποιος εκτός συλλόγου σου λέει πως απολαμβάνει να βλέπει την ομάδα σου να αγωνίζεται. Είναι κάτι που σε κάνει περήφανο και κάτι που έζησα και στην περίοδο που εργαζόμουν στην Κύπρο. Μια μέρα με πλησίασε ένας κύριος καθώς περπατούσα στο δρόμο και μου είπε: "Κύριε Τσάβι, είμαι από τη Λευκωσία, είμαι οπαδός της Ομόνοιας, όμως περιμένω να έρθει το Σαββατοκύριακο για να δω τα παιχνίδια της ΑΕΚ Λάρνακας. Και θα πάρω και διαρκείας για να σας στηρίξω, γιατί μου αρέσει η ομάδα σας". Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον κορονοϊό. Έχουμε τόσα προβλήματα που ένας φίλαθλος δεν θα ήθελε να πάρει το εισιτήριο του, να πάει στο γήπεδο και να μην απολαύσει ένα παιχνίδι. Άρα θα ήταν τουλάχιστον το καθήκον μας να προσπαθήσουμε να δώσουμε αυτό το καλό ποδόσφαιρο. Ασφαλώς θέλουμε τις νίκες, όμως θέλουμε και να έρθουν με κάτι όμορφο, στο οποίο θα συμμετέχει και θα απολαμβάνει και ο κόσμος".

Για τη ζωή και την καθημερινότητα ενός τεχνικού διευθυντή: "Είναι κάτι το τρελό. Δεν μπορείς να το περιγράψεις ακριβώς και δεν μπορείς να παραπονεθείς για κάτι που όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, ίσως θα πλήρωναν για να το κάνουν και να είναι στη θέση μου! Δεν μπορώ να κρύψω πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ο τεχνικός διευθυντής κατά τη δική μου άποψη πρέπει να είναι και ο chief scout, είναι ένας συνεργάτης του προπονητή, ένας άνθρωπος που συνδέει τη διοίκηση με την ομάδα και είναι δύσκολο να έχεις όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Ασφαλώς και υπάρχουν στιγμές που απολαμβάνεις όπως όταν κλείνεις έναν καλό παίκτη, όταν η ομάδα σου παίζει καλά και κερδίζει, όταν αισθάνεσαι ότι χτίζεις κάτι καλό. Υπάρχουν αυτές οι στιγμές. Όμως ποτέ δεν μπορείς να απολαύσεις αυτές τις στιγμές.

Αν είσαι επιτυχημένος, τότε αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα υπάρξουν ομάδες οι οποίες θα θέλουν τους παίκτες σου. Κάποιος μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα και άλλα τέτοια θέματα. Αν δεν είσαι επιτυχημένος, τότε έχεις πρόβλημα γιατί είσαι ο υπεύθυνος και θα υπάρχουν παράπονα. Πρέπει να είσαι ο "κακός τύπος" όταν δεν δίνεις στους παίκτες αυτό που ζητούν, όταν προσπαθείς να "χτίσεις" αυτή την πειθαρχία γίνεσαι ο "κακός τύπος"... Εμπλέκεσαι σχεδόν παντού και προσπαθείς συνεχώς να βρίσκεις ισορροπία σε όλα. Με το ιατρικό τμήμα, με τους παίκτες, με τους φυσιοθεραπευτές, με τον προπονητή, με τη διοίκηση και συνεχώς είναι αυτή η κατάσταση.

Αυτό που έχω μάθει με την εμπειρία μου είναι ότι είναι σημαντικό να είσαι καλός άνθρωπος. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή σου. Και το λέω γιατί και στο ποδόσφαιρο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις πολλές προσωπικές στιγμές και να είσαι ανθρώπινος. Πρέπει να διατηρείς την προσωπικότητα και τις ιδέες σου και δεν είναι εύκολο να έχεις αυτή την ισορροπία. Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός".

Για το αν έχει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την επανέναρξη των προπονήσεων: "Περιμένουμε να πάρουμε τις ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο που θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα στην Ισπανία, η ποδοσφαιρική καθημερινότητα είναι σαν ένα μικρό "χάος". Είναι κάτι το νέο. Ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο και δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί το εμβόλιο ή θεραπεία, αλλά είναι μια νέα πρόκληση για όλους όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι κάτι το περίεργο".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ