ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πώς ο Στραματσόνι έσωσε την καριέρα του Κουτρουμπή αγνοώντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού

Πώς ο Στραματσόνι έσωσε την καριέρα του Κουτρουμπή αγνοώντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού

Ο Γιάννης Σερέτης γυρίζει το ρολόι εννιά μήνες πίσω, όταν ενώπιον όλων των παικτών οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν απαιτήσει από τον Αντρέα Στραματσόνι να πετάξει εκτός ομάδας τον Γιώργο Κουτρουμπή…

Ο Τάσος Λαγός φόρεσε ακόμα και το περιβραχιόνιο, αλλά έφυγε. Το ίδιο και ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Αμφότεροι προϊόντα του φυτωρίου της Παιανίας. Όπως και ο Στέφανος Καπίνο. Και ο Σπύρος Ρισβάνης. Και ο Χρήστος Δώνης. Έφυγαν κι άλλοι πολλοί από τον Παναθηναϊκό του 2013. Λογικό, πέρασαν τρία χρόνια. Ο Καρέλης και ο Κλωναρίδης πωλήθηκαν, ο Ντίνας και ο Μπούρμπος αποχώρησαν, όπως και οι κίπερς Ταμπάκης, Κότσαρης, Αναγνωστόπουλος. Ο Νίνης και ο Μαυρίας επέστρεψαν και ξεναέφυγαν (Σαρλερουά και Καρλσρούη αντίστοιχα πλέον), ο Ταυλαρίδης μπήκε στο «ψυγείο». Έμειναν τέσσερις Έλληνες. Ο «παλιός» Στέφανος Κοτσόλης, οι μικροί Χουχούμης – Μαρινάκης που μεγαλώνουν και ο Γιώργος Κουτρουμπής. Ο μοναδικός Έλληνας της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού στην πλειονότητα των εφετινών αγώνων.

Ντεμπούτο στα 16 του, στην Καλλιθέα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια στο «Ελ Πάσο». Δυόμισι στη Β’ και ένας προβιβασμός από τη Γ’. Με Στάθη Σταθόπουλο, Σάββα Παντελίδη, Γιώργο Βλαστό, Λουκά Καραδήμο, Απόστολο Χαραλαμπίδη, Βαγγέλη Γούτη, Νίκο Παντελή. Μετά, ο οδυνηρός υποβιβασμός της ΑΕΚ. Με Βαγγέλη Βλάχο, Έβαλντ Λίνεν, Τραϊανό Δέλλα. Και από το 2013 έως σήμερα 115 συμμετοχές στον Παναθηναϊκό. Βασικός στον τελικό Κυπέλλου εναντίον του ΠΑΟΚ, βασικός στο δίδυμο με τον Γκόρντον Σίλντενφελντ τα δύο πρώτα χρόνια. «Αμφισβητήθηκε» κατά καιρούς η θέση του από τον Στάθη Ταυλαρίδη, χρησιμοποιήθηκε από τον Γιάννη Αναστασίου και ικανοποίησε ως αμυντικός μέσος στα προπέρσινα πλέι οφ, έμεινε στον Παναθηναϊκό για δύο θέσεις. Και αύριο φορά στα 25 του εμφανίζεται για πρώτη φορά με τη φόρμα της εθνικής Ελλάδας, μετά την σχετικά απρόσμενη κλήση του από τον Μίκαελ Σκίμπε, μαζί με τον Μανώλη Σιώπη του Πανιώνιου.

«Παράξενο τρένο» λένε όσοι τον γνωρίζουν. «Ήσυχος» τύπος που δεν πειράζει κουνούπι, αλλά μπορεί να τα… σπάσει όλα σε μια στιγμή. Μην τον αγγίξεις σε σημεία και θέματα που (όλοι μας έχουμε) θεωρεί «απαγορευμένες ζώνες». Έχει τη δική του… κοσμοθεωρία. Ακούει τους παλαιότερους, σέβεται, ξέρει ότι χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς. Τον επέλεξε ο Νταμπίζας, τον εμπιστεύτηκε ο Αναστασίου, «άντεξε» και στην αλλαγή σχεδόν όλου του Παναθηναϊκού από τον Στραματσόνι. Κι αν με κόουτς τον Αναστασίου καθιερώθηκε, στον Ιταλό που δύσκολα θα «βγάλει» τη σεζόν, οφείλει 100% την παραμονή του στην ομάδα.

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

Ίσως η πιο δύσκολη περίοδός του ήταν ο Φεβρουάριος. Συνολικά για τον Παναθηναϊκό, ειδικότερα για εκείνον. Αποκλεισμός από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (1-0, Στόιτσεφ), στις 10/2. Απών λόγω τιμωρίας. Νίκη στα Γιάννενα με αποβολή Ζέκα και 2-2 από 2-0 με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο στις 21/2. Ήττα από την ΑΕΚ με το φάουλ του Βάργκας μια εβδομάδα αργότερα. Συννεφιά, πίεση, γκρίνια, αμφισβήτηση των πάντων. Και μέσα σε όλα, τα παράπονα των οπαδών. Για την ομάδα συνολικά. Και για τον Κουτρουμπή ειδικά. Με απαίτηση. Στο Κορωπί. Στην επίσκεψη αντιπροσωπείας τους για να μιλήσουν σε παίκτες και προπονητή. Μια φορά μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Δεύτερη μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Εκεί όπου απαίτησαν από τον Στραματσόνι να «τελειώσει» τον Κουτρουμπή από τον Παναθηναϊκό. Στεγνά. Μπροστά σε όλους τους παίκτες. «Αυτός δεν ξαναπαίζει, τέλος!».

Ήταν η πρόσκαιρη κατάληξη μιας παράξενης ιστορίας. Μιας ιστορίας λίγων ημερών όπου μπλέχθηκε ο θυμός και η απογοήτευση από την πορεία του Παναθηναϊκού με την αντίδραση του Κουτρουμπή που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του όταν νιώθει ότι κατηγορείται ή και «στοχοποιείται» άδικα. Μια ιστορία που ξεκίνησε από ένα βραδινό ποτό σε ημέρα ρεπό (όχι… ξημερώματα) και συνεχίστηκε με βαριές εκατέρωθεν κουβέντες μέσω των social media. Οπαδοί εναντίον παίκτη. Και στη μέση ο προπονητής, χωρίς τεχνικό διευθυντή. Δύσκολη φάση. Για όλους.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Αλλά ο Στραματσόνι ήξερε κάτι θεμελιώδες εκείνο το απόγευμα που οι πικραμένοι/εκνευρισμένοι οπαδοί είχαν διακόψει αιφνιδιαστικά την προπόνηση στο Κορωπί με τη φωνή «διάλειμμα! – μαζευτείτε, θέλουμε να σας μιλήσουμε». Αν «έχανε» τον Κουτρουμπή, θα έχανε όλα τα αποδυτήρια! Αν υπέκυπτε στην πίεση, θα εξαφανιζόταν στα μάτια των παικτών. «Έκανε ένα σοβαρό λάθος και σ’ αυτό έχετε δίκιο. Αλλά εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο εύκολος είναι να φύγει από την ομάδα. Ο δύσκολος είναι να κερδίσουμε έναν παίκτη. Και αυτόν θα ακολουθήσω» τους είπε ευγενικά, αλλά κοφτά. Χωρίς να περιμένει «ναι» ή «όχι». Δείχνοντας ότι τους ακούει, ότι συμμερίζεται την άποψή τους για τη λανθασμένη αντίδραση του «Κούτρου», αλλά αποφασίζει εκείνος και όχι οι οπαδοί.

Mπήκε εκείνο το απόγευμα ένας από τους ισχυρότερους κρίκους στη σχέση Στραματσόνι – ποδοσφαιριστών που σφυρηλατήθηκε είναι η αλήθεια με τους «παλιούς» ποδοσφαιριστές μέσα από περισσότερες στενοχώριες, παρά από χαρές αυτούς τους δώδεκα μήνες του allenatore στο Κορωπί. Ένας κρίκος που – αντιστρόφως – είχε σπάσει με τον Αναστασίου από πολλά. Και ένα εξ αυτών ήταν όταν ο Μπεργκ, ο Πέτριτς, ο Πράνιτς και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα παιδιά, τον είχαν δει να μεταφράζει προς εκείνους τις διαμαρτυρίες και τις «νουθεσίες» των οπαδών μέσα στα αποδυτήρια! «Είναι στιγμές», όπως τραγουδάει και ο Ρέμος. Στιγμές που καθορίζουν πολλά. Στιγμές έξω από το γήπεδο, που μετά βγαίνουν μέσα στο γήπεδο…

Αυτή η σχέση του Στραματσόνι δεν έχει σπάσει έως σήμερα στη σχέση με τους παίκτες, ανεξάρτητα από τα παράπονα που έχει ο Ιταλός για ορισμένους και κάποιοι για τις επιλογές του. Και – εδώ που τα λέμε – τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού είναι αυτή την περίοδο (παρά την απογοήτευση) ο χώρος όπου περισσότερο από κάθε άλλον στο club συνολικά παρουσιάζονται περισσότερα ενωτικά, παρά συγκρουσιακά ιόντα στην ατμόσφαιρα. Ας το κρατήσουμε σε μια άκρη του μυαλού μας αυτό το τελευταίο για τα μελλούμενα στον Παναθηναϊκό.

Photo by: Andreas Papakonstantinou - Tourette Photography

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ