ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παούνοβιτς, ο άνθρωπος των social media

Παούνοβιτς, ο άνθρωπος των social media

Η εκτόξευση της Σερβίας Κ20 στην κορυφή του κόσμου φέρει την υπογραφή του Βέλιμιρ Παούνοβιτς. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του υποψήφιου νέου τεχνικού του Παναθηναϊκού, ο οποίος φημίζεται για την εξαιρετική του σχέση με τους ποδοσφαιριστές του αλλά και την λατρεία του για τα social media.

"Πάντα ονειρευόμασταν έναν τελικό απέναντι στην πεντάκις πρωταθλήτρια Βραζιλία. Είναι μία φανταστική ομάδα που νίκησε με στιλ στον ημιτελικό. Θα είναι ένα σπουδαιό ματς απέναντι σε μία σπουδαία αντίπαλο. Θα ήταν υπέροχο να γράψουμε ιστορία. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά και δεν πρόκειται να αρχίσουμε να ασκούμε πίεση στους παίκτες τώρα.

Απλά θέλω από αυτούς να βγουν έξω και να παίξουν για να διασκεδάσουν. Είναι μία πανέμορφη εμπειρία. Το μόνο που θέλω είναι να μείνουν πιστοί στο στιλ και στις αξίες μας. Εάν το κάνουν αυτό, τα πράγματα θα πάνε καλά για εμάς". Τάδε έφη Βέλιμιρ Παούνοβιτς την παραμονή του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ20 μεταξύ της Βραζιλίας και της Σερβίας και ένα 24ωρο αργότερα τα "παιδιά του" φρόντισαν να τον κάνουν υπερήφανο.

Με ένα γκολ του Νεμάνια Μαξίμοβιτς δύο λεπτά πριν το φινάλε της παράτασης, οι "Orlici" νίκησαν 2-1 τη Βραζιλία στο "North Harbour Stadium" της Νέας Ζηλανδίας και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους , με την επιτυχία αυτή να έρχεται ως συνέχεια της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19 το 2014 όταν και είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά.

"Srbija je prvak sveta" ("Η Σερβία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια") ήταν το σύνθημα που δονούσε όλη τη γειτονική χώρα στις 20 Ιουνίου από τους "τρελαμένους" οπαδούς της εθνικής Σερβίας, που είδαν αυτή την επιτυχία ως το φως στο βάθος του τούνελ στο οποίο έχει μπει τα τελευταία χρόνια το σερβικό ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο.

Οι άνδρες της εθνικής Σερβίας παρακολούθησαν από την τηλεόραση τόσο το Euro 2012 σε Πολωνία/Ουκρανία όσο και το Μουντιάλ 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας και το ίδιο θα κάνουν και στο προσεχές Euro της Γαλλίας το ερχόμενο καλοκαίρι (δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε την τρίτη θέση στα προκριματικά για να παίξουν μπαράζ) όμως την ίδια ώρα οι πιτσιρικάδες Σέρβοι ποδοσφαιριστές φρόντισαν να τονώσουν το εθνικό φρόνημα των συμπατριωτών τους.

Παούνοβιτς, ο άνθρωπος των social media

Κατά γενική ομολογία, ο άνθρωπος που εμφύσησε στους νεαρούς αυτούς παίκτες την πειθαρχία, τον κυνισμό, τον δυνατό χαρακτήρα και το μαχητικό πνεύμα (στοιχεία που απουσιάζουν από τους διεθνείς που παίζουν στην Ανδρών) ήταν ο Βέλιμιρ Παούνοβιτς, ο οποίος αν και έχει μόλις τρία χρόνια προπονητικής καριέρας (κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του το 2012) έχει φροντίσει να δώσει το στίγμα του για τι... σόι προπονητής είναι.

Το πρώτο φαβορί για να διαδεχτεί τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του Παναθηναϊκού θεωρείται από τους πλέον υποστηρικτικούς προπονητές για τους ποδοσφαιριστές του, ειδικά στους νεαρούς, δίνει μεγάλη σημασία στο να επικοινωνεί με τους παίκτες και να συζητάει διαρκώς μαζί τους για θέματα τακτικής, δείχνει ικανός να προσαρμόζεται στο παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας ενώ θέλει η επιτυχία της εκάστοτε ομάδας του να χτίζεται γύρω από το συλλογικό πνεύμα.

"Αυτό που προσπαθώ να κάνω με τα παιδιά είναι να τους δώσω ηθικές αξίες και τα εργαλεία που χρειάζονται για να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Θέλω από αυτούς να παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις πάνω στον αγωνιστικό χώρο και οτιδήποτε μαθαίνουν στην προπόνηση να το εφαρμόζουν στην πράξη.

Τα τελευταία τρία χρόνια που είμαι στις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας έχω προσπαθήσω να περάσω στους παίκτες ό,τι ξέρω, όχι μόνο για το πώς θα είναι καλοί ποδοφαιριστές αλλά και καλοί άνθρωποι επίσης, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.

Παούνοβιτς, ο άνθρωπος των social media

Η μεγαλύτερη επιρροή σε μένα ήρθε από τον πατέρα μου Μπλάγκογιε Παύνοβιτς, που ήταν σπουδαίος παίκτης και σπουδαίςο προπονητής. Δυστυχώς τον έχασα πριν από έξι μήνες και μου λείπει πολύ", δήλωνε μεταξύ άλλων ο Παούνοβιτς σε συνέντευξή του το περασμένο καλοκαίρι, και τόνιζε αναφορικά με τον βασικό του στόχο με την Εθνική Σερβίας Κ20:

"Θέλουμε από τον κόσμο να μας σέβεται αλλά την ίδια να δείχνουμε και εμείς σεβασμό για τους αντιπάλους μας. Δεν κλέβουμε χρόνο, δεν βουτάμε, αυτό δεν είναι καλό πνεύμα. Παίζουμε ποδόσφαιρο και το απολαμβάνουμε"!

Ο Παούνοβιτς, ο οποίος είχε μία γεμάτη ποδοσφαιρική καριέρα παίζοντας για 11 διαφορετικούς συλλόγους (Παρτίζαν, Μαρμπέγια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μαγιόρκα, Οβιέδο, Τενερίφη, Αννόβερο, Χετάφε, Ρουμπίν Καζάν, Αλμπερία, Φιλαντέλφια Ούνιον) δεν έχει ακόμα βιώσει την εμπειρία της παρουσίας τους σε πάγκο συλλόγου -είναι άλλωστε μόλις 38 ετών-, παρόλα αυτά ουδείς μπορεί να του "καταλογίσει" πως δεν γνωρίζει από διαχείριση παικτών.

Ίσα-ίσα, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο των μικρών ομάδων της εθνικής Σερβίας (Κ18, Κ19, Κ20) έχει αποδείξει πως θεωρεί την καλή επικοινωνία με τους παίκτες ως το "Α και το Ω" μέσα στα αποδυτήρια. Προκειμένου μάλιστα να δυναμώνει τους δεσμούς μέσα στην ομάδα προσπαθεί να εκμεταλλεύεται στο μάξιμουμ την τεχνολογία και συγκεκριμένα τα social media.

Παούνοβιτς, ο άνθρωπος των social media

Χρησιμοποιεί το Facebook, το Twitter και το Google Map για να ενημερώνει συνέχεια τους ποδοσφαιριστές για αγώνες αλλά και ειδήσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο γενικότερα, κοιτάζει να έχουν πρόσβαση σε videos, παιχνίδια, αναλύσεις και συζητήσεις -ακόμα και ποδοσφαιρικά κουίζ (football trivia)- με στόχο να τονώνει τις γνώσεις τους και το πνεύμα τους.

"Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα μας επιτρέπουν να μένουμε μαζί ακόμα και αν δεν είμαστε μέσω της φυσικής μας παρουσίας. Συμπληρώνουν και ενισχύουν την δουλειά που κάνουμε όταν είμαστε μαζί. Μας βοηθάει να είμαστε ενωμένοι σε πραγματικό χρόνο με τα κινητά μας τηλέφωνα ή τα τάμπλετς.

Δεν έχει καμία σημασία αν εγώ είμαι στη Μαδρίτη και ο Βελίκοβιτς (παίκτης της Τότεναμ) είναι στο Λονδίνο ή ο Ζίφκοβιτς είναι στο Βελιγράδι. Προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εικόνες, ζωγραφιές ή γραφικά και η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι εξαιρετική.

Ο καθένας έχει το ρόλο του και διασκεδάζει. Αυτές οι τεχνικές μας βοηθούν να να έχουμε ένα συμπαγές γκρουπ ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε απόσταση. Τα παιδιά σήμερα ξοδεύουν ώρες κολλημένα στο Facebook και στο Twitter, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτούμε και εμείς την τεχνολογία προς όφελος της ομάδας", εξηγεί χαρακτηριστικά ο νεαρός Σέρβος τεχνικός σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "El Confidential".

Members of the team from Serbia lift their coach Veljko Paunovic into the air as they celebrate after defeating Brazil in the final of the U20 Soccer World Cup in Auckland, New Zealand, June 20, 2015.  REUTERS/Carlos Sarraf
Members of the team from Serbia lift their coach Veljko Paunovic into the air as they celebrate after defeating Brazil in the final of the U20 Soccer World Cup in Auckland, New Zealand, June 20, 2015. REUTERS/Carlos Sarraf REUTERS

Σημειώνεται πως όταν συγκέντρωσε την ομάδα του για πρώτη φορά, ο Παούνοβιτς χρησιμοποίησε το φιλμ που έγινε προς τιμήν της χρυσής γενιάς της Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε το Μουντιάλ Νέων Κ20 στη Χιλή το 1987 για να τους δώσει κίνητρα και φαίνεται πως η "τακτική" του απέδωσε καθώς 28 χρόνια μετά η Σερβία ανέβηκε στην κορυφή.

Τώρα όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως θα είναι εκείνος ο νέος τεχνικός ηγέτης του Παναθηναϊκού μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Γιάννη Αναστασίου μετά από 2,5 χρόνια και η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά του. Στην πρώτη του μάλιστα αποστολή σε πάγκο συλλόγου και έξω από την πατρίδα του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ