ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το μεγάλο καλοκαίρι του γηπέδου

Παναθηναϊκός: Το μεγάλο καλοκαίρι του γηπέδου

Οι τρεις άξονες των δηλώσεων του Κώστα Μπακογιάννη για τη «Διπλή Ανάπλαση» και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η κατασκευαστική εταιρία από το εξωτερικό, η "σιγουριά" της δημοτικής αρχής για το μπασκετικό γήπεδο και τα ραντεβού συμφωνίας με την ΠΑΕ. ΤοSport24.grπαραθέτει όλες τις παραμέτρους του επόμενου διμήνου γύρω από το γηπεδικό (κι όχι) μόνο πρότζεκτ του "τριφυλλιού"

Η σημερινή τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στον "Αθήνα 984" για το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" -στο οποίο συμπεριλαμβάνεται βεβαίως (και) το γήπεδο του Παναθηναϊκού- ήταν ξεκάθαρα μακριά από τη λογική "εξαγγελιών".

Το απέφυγε κι ο ίδιος σαν το... διάολο με το λιβάνι, διότι στο δικό του μυαλό, το τελευταίο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι το "επικοινωνιακό".

Στα όσα είπε ωστόσο, υπήρχαν τρεις πολύ βασικοί άξονες:

1. Χρόνος: Προέκυπτε ρεπορταζιακά το τελευταίο διάστημα κι από την πλατεία Κοτζιά, πως το εφετινό καλοκαίρι θα είναι κομβικό για την υλοποίηση του σχεδίου. Και για πρώτη φορά ακούστηκε αυτό κι από επίσημα χείλη, με τον δήμαρχο Αθηναίων να οριοθετεί (δύο φορές) τη λήξη του θέρους, ως το χρονικό σημείο όπου όλα θα είναι ξεκάθαρα κι ο ίδιος θα είναι έτοιμος να προβεί σε ανακοινώσεις.

2. Τι περιμένει: Ο δήμαρχος τόνισε πως "...εμείς όταν βγούμε να μιλήσουμε για το γήπεδο, θα μιλήσουμε έχοντας κλείσει-δέσει το σχέδιο, τις πηγές χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα".

Το κράτησε όλο αυτό ένα με δύο "κλικ" χαμηλότερα απ’ την πραγματική του διάσταση, διότι τα περισσότερα "κομμάτια" που συνδέουν το πολύπλευρο σχέδιο "Διπλή Ανάπλαση-Γήπεδο Παναθηναϊκού στο Βοτανικό-Αναμόρφωση Λ. Αλεξάνδρας-Μεγάλος Περίπατος", έχουν ήδη "κλειδώσει".

Ανάμεσα σ’ αυτά και η χρηματοδότηση, εντούτοις, αυτό είναι κάτι που θα αναλυθεί παρακάτω. Περιμένει ωστόσο, να οριστικοποιηθούν τα βασικά σημεία της "εισόδου" της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο πρότζεκτ (όροι επινοικίασης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, εμπορικές χρήσεις κ.ο.κ.), αλλά και την αποδοχή και (επαν)ένταξη στο πρότζεκτ και της πλευράς του Ερασιτέχνη και της ΚΑΕ, που κράτησαν αποστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη ρήξη που έφερε το ραντεβού του δημάρχου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, το Σάββατο 6 Ιουνίου.

3. Χαμηλοί τόνοι: Παρά το γεγονός ότι η σχέση του Κώστα Μπακογιάννη με την πλευρά Γιαννακόπουλου (με τον οποίο άλλωστε, μαζί επανεκκίνησαν το πρότζεκτ "Διπλή Ανάπλαση" πριν από ενάμισι χρόνο) διαταράχθηκε μετά την τελευταία συνάντησή τους, όταν μπήκε στο τραπέζι ξανά η εναλλακτική του "όμορου οικοπέδου" για το γήπεδο μπάσκετ στην περιοχή, ο δήμαρχος Αθηναίων, δεν σκοπεύει να σηκώσει επουδενί λόγω τους τόνους.

Θέλει (και) την πλευρά Γιαννακόπουλου στο πρότζεκτ, θέλει ενοποιημένη την οικογένεια του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, κρατάει ανοικτή την πόρτα... επικοινωνίας και συνεργασίας, ενώ θα περιμένει και τις εξελίξεις στις εκλογές του Ερασιτέχνη. Εξ ου και η ατάκα "...όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω σε ανακοινώσεις στο τέλος του καλοκαιριού, ανακοινώσεις που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης".

ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Πάμε τώρα στο δια ταύτα και στην... ταμπακιέρα της υπόθεσης:

Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει βρει πλέον τη χρηματοδότηση για όλο το πρότζεκτ. Από ξεχωριστές πηγές, αλλά (σχεδόν) στο σύνολό της είναι εξασφαλισμένη:

-Από τραπεζικό δανεισμό, μέσω τράπεζας, με την οποία υπάρχει προφορική συμφωνία για ένα σημαντικό ποσό και με πολύ ευνοϊκούς όρους.

-Από τη συμμετοχή κατασκευαστικής εταιρίας από το εξωτερικό, η οποία θέλει να "μπει" στη "Διπλή Ανάπλαση" αναλαμβάνοντας το κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων, με το ποδοσφαιρικό γήπεδο σε πρώτο πλάνο.

-Από χρήματα της περιφέρειας, ανάμεσα στα οποία φαίνεται πως υπολογίζονται και τα 7 εκατ. €, που είχαν δεσμευτεί από το 2013 για την ανάπλαση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας (πλάνο που δεν προχώρησε ποτέ), τα οποία προορίζονται για τα επί μέρους, συνοδευτικά/περιβάλλοντα έργα του γηπέδου.

-Από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κρατικός "μοχλός", για τη συνολική ανάπλαση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας μέσω της "Διπλής Ανάπλασης" και του "Μεγάλου Περιπάτου". Λίγα πράγματα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα στο θέμα της συνολικής χρηματοδότησης/επένδυσης των πρότζεκτς (που στη μεγάλη εικόνα του πράγματος έχουν πλέον "ενοποιηθεί") και στην προχθεσινή (Τετάρτη 24/06) συνάντηση του δημάρχου στου Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του, επί της ουσίας "κλείδωσε" όλες τις παραμέτρους, παίρνοντας το "πράσινο φως" για να αρχίσουν να "τρέχουν" τα πρότζεκτς.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το μπασκετικό γήπεδο στο Βοτανικό ήταν και το σημείο της μεγάλης τριβής ανάμεσα σε Κώστα Μπακογιάννη και Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο τελευταίος το είχε θέσει ως βασικό όρο για να συμμετάσχει στο πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" κι επί μήνες όλες οι πλευρές επικεντρώθηκαν στο πως θα "μπει", θα "χωρέσει" και θα "κουμπώσει" στο υπάρχον σχέδιο.

Εντέλει το τελικό πόρισμα που βγήκε απ’ τις ομάδες εργασίας, ήταν πως θα αποτελούσε πολύ μεγάλο ρίσκο για να μπει (και) γήπεδο μπάσκετ στο υπάρχον σχέδιο. Διότι θα μπορούσε να ανατρέψει τις βασικές ισορροπίες του εγκεκριμένου και "κατάλευκου" από το ΣτΕ πλάνου της "Διπλής Ανάπλασης", δίνοντας χώρο σε... καλοθελητές για προσφυγές.

Αποφασίστηκε να "μπει" λοιπόν το μπασκετικό γήπεδο, ως ξεχωριστό πρότζεκτ, σε όμορο οικόπεδο. Δεν εγκαταλείφθηκε ως "ιδέα" (κι αυτό η πλευρά Μπακογιάννη το υπογραμμίζει προς όλους τους τόνους), αλλά "μετακινήθηκε" υποχρεωτικά σε διπλανό οικόπεδο, προκειμένου να αναγερθεί σε δεύτερο χρόνο.

Και παρά τις σωστές ενστάσεις (που έχουν μεταφερθεί κι από την πλευρά Γιαννακόπουλου) πως η ανέγερση μπασκετικού γηπέδου σε όμορο οικόπεδο, θα μπορούσε να συναντήσει πάρα πολλά νομικά ζητήματα που θα έβαζαν το όλο σχέδιο σε κίνδυνο προσφυγών (και πιθανότατα στο τέλος θα κατέληγε στο... συρτάρι), οι νομικοί συνεργάτες της δημοτικής αρχής, εμφανίζονται απόλυτα σίγουροι, πως θα ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο.

Δίχως να χρειαστεί να χαθεί πολύς χρόνος, όντες σίγουροι πως το μπασκετικό γήπεδο θα χτιστεί κανονικά. Αυτό, όπως λέγεται από την Κοτζιά, υποσχέθηκε ο Μπακογιάννης στον Δ. Γιαννακόπουλο στην τελευταία συνάντησή τους, αλλά ο τελευταίος το αρνήθηκε, βγάζοντας ακολούθως (και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε) τη δυσαρέσκειά του για "συμφωνηθέντα που δεν τηρήθηκαν".

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ

Επόμενο, αλλά βασικό, κομμάτι του παζλ, η συμφωνία του δήμου με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να "μπει" στο πρότζεκτ. Στη συνάντηση που είχαν οι Μπακογιάννης-Αλαφούζος την Πέμπτη 4 Ιουνίου, όπως είχε αποκαλύψει τοSport24.gr-και... διέψευσε για τους δικούς της "επικοινωνιακούς" λόγους η πράσινη ΠΑΕ- συμφωνήθηκε να συμμετάσχει πλέον στη "Διπλή Ανάπλαση" και ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός.

Από εκείνη την ημέρα ακολούθησαν πάρα πολλές επαφές, όχι πια σε επίπεδο κορυφής (το επόμενο ραντεβού Μπακογιάννη - Αλαφούζου θα είναι μόνο για... υπογραφές), αλλά σε επίπεδο στελεχών ανάμεσα στην ΠΑΕ και τη δημοτική αρχή, προκειμένου να προετοιμαστεί (κι εγγράφως) το πλαίσιο συνεργασίας και "συμμετοχής" του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού", ως "ενοικιαστή" στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μαζί με τους ξεκάθαρους όρους χρήσης του, τα εμπορικά δικαιώματα και τα συνολικά δικαιώματα που θα έχει η ΠΑΕ στο γήπεδο για 49 χρόνια (με οψιόν επέκτασης).

Όλα αυτά βεβαίως, δεν ολοκληρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη και θα χρειαστεί ένα διάστημα ορισμένων εβδομάδων, για να "κλειδώσουν" οι λεπτομέρειες και να εξεταστούν εξονυχιστικά όλα τα νομικά ζητήματα. Γι’ αυτό κι ο Μπακογιάννης, οριοθέτησε το τελικό στάδιο των εξελίξεων στα τέλη του καλοκαιριού.

Οι "ζυμώσεις" έχουν φτάσει πλέον σε τελικό στάδιο και πλέον, ναι, με βάση όλα τα παραπάνω, το εφετινό δείχνει όντως ως το "πιο μεγάλο καλοκαίρι" για το γηπεδικό μέλλον του Παναθηναϊκού...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ