ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Στόχος η μείωση του χρέους κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ ως το καλοκαίρι

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού και την εξέλιξη του -πολύ σκληρού- πλάνου εξυγίανσης από το καλοκαίρι 2018 και μετά. Τα 57,4 εκατ. € του χρέους τη σεζόν 2016/17 και οι αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έπεσαν "στοχευμένα" πάνω στα χρωστούμενα

Το οικονομικό "περιβάλλον" του Παναθηναϊκού εδώ και μία διετία, απέχει... χιλιόμετρα από τα όσα "οδυνηρά" συνέβησαν την περίοδο 2017/18 και είχαν ισοπεδωτικό αντίκτυπο στο αγωνιστικό της ομάδας.

Το πλάνο "ελεγχόμενης χρεωκοπίας" που επέβαλλε για ένα οκτάμηνο (Σεπτέμβριος 2017-Μάιος 2018) στην ΠΑΕ η ιδιοκτησία της, είχε ένα και βασικό στόχο: Την "βίαιη" αναπροσαρμογή των οικονομικών δεδομένων της ομάδας προς τα κάτω, με δραματική μείωση του μπάτζετ, «χαμήλωμα» του «ταβανιού» των στόχων και περιορισμό όλων των «περιττών» εξόδων. Προκειμένου να μειωθεί σταδιακά το χρέος της ΠΑΕ, που από τις αγωνιστικές, μεταγραφικές και διοικητικές "αστοχίες" τη διετία 2015-2017, είχε "εκτιναχθεί" εκ νέου, φτάνοντας στα 57,4 εκατ. € στη χρήση της σεζόν 2016/17.

Από το καλοκαίρι του 2018, ο Παναθηναϊκός μπήκε σε ακόμη ένα (σκληρό) «μνημόνιο», με στόχο την οικονομική εξυγίανσή του. Και με υψηλό κόστος για το αγωνιστικό, αφού το μπάτζετ της ομάδας επί 1,5 με 2 χρόνια, μετά βίας ξεπερνούσε (μαζί με την εφορία) τα 4 εκατ. €.

Την ίδια ώρα, η σαφώς πιο έντονη «παρουσία» του Γιάννη Αλαφούζου, με μεγάλα ποσά στις απανωτές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έγιναν στην «πράσινη» ΠΑΕ από τον Ιούλιο του 2018 κι έπειτα, προσέφερε σταθερότητα και τη δυνατότητα όλα τα χρήματα που έμπαιναν στα ταμεία του κλαμπ, να πηγαίνουν επί της ουσίας «πάνω» στο χρέος (διακανονισμοί, εφορία, πλήρης εξόφληση δανείων, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κ.ο.κ.). Απ’ τη στιγμή δε, που το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος «έπαιζε» πλέον σε πολύ πιο χαμηλά νούμερα (μακριά, πολύ μακριά από τα 22,7 εκατ. € της σεζόν Στραματσόνι), η ομάδα «έμαθε» να... ζει και να λειτουργεί μέσα από τα ετήσια έσοδά της.

Το παραπάνω «επιβεβαιώνεται» κι από τα οικονομικά στοιχεία που αναρτούνται σταθερά στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Από τα 57,4 εκατ. € που είχε φτάσει το χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο τέλος της περιόδου 2016/17, πλέον έχει πέσει σε ένα ποσό λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Με το σύνολο των αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου και των χρημάτων που έχει βάλει η πλευρά Αλαφούζου κι έχουν πιστοποιηθεί τους τελευταίους 26 μήνες (με τελευταία αυτή που «έκλεισε» τον Αύγουστο και καλύφθηκε στο σύνολο των 5 εκατ. €), να φτάνουν τα 43,6 εκατ. €. Κοινώς, ότι λεφτά έβαλε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού από τον Ιούνιο του 2018 και μετά, «έπεσαν» όλα πάνω στο χρέος της ΠΑΕ.

Ο επόμενος στόχος της ιδιοκτησίας και της διοίκησης του Παναθηναϊκού είναι ως το καλοκαίρι (και το φινάλε της σεζόν 2020/21) να μειωθεί ακόμη περισσότερο το συνολικό χρέος του Τριφυλλιού κάτω από τα 10 εκατ. €, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Μηδενίζοντας την αρνητική θέση της εταιρίας και προσφέροντας την απαιτούμενη, οικονομική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια.

Σ’ όλο αυτό βεβαίως, παίζουν ρόλο και οι συμφωνίες που έχει ήδη κάνει και θα «εισπράξει» στο άμεσο μέλλον ο Παναθηναϊκός, όπως επί παραδείγματι το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο με τηNOVA, που μπορεί να ξεπεράσει τα επτά εκατ. € και θα «καλύψει» σχεδόν όλο το εφετινό μπάτζετ. Δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα να προσδοκά, μετά από καιρό, σε «κερδοφορία», που θα της επιτρέψει να ρίξει με μεγαλύτερη άνεση το χρέος σε απολύτως "διαχειρίσιμους" αριθμούς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Πρόβλημα με Μαυρομμάτη
Παναθηναϊκός: Κάλυψε μεμιάς το εφετινό μπάτζετ του

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ