ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Σέχου, υποψήφιος για Ίμπρα των φτωχών

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ Κ-19 / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Sehou, panathinaikos, (eurokinissi) EUROKINISSI

Το Sport24.gr παρουσιάζει τον Χρίστο Σέχου και την ιστορία του, εξηγώντας το σχέδιο των "πράσινων" για την αξιοποίηση του 19χρονου στράικερ, που φέρει την ετικέτα του super talent.

Καλοί Έλληνες επιθετικοί υπάρχουν αρκετοί, top class όμως κανένας... Μόνο ο Κώστας Μήτρογλου είχε τα φόντα για να εδραιωθεί στο ανώτερο επίπεδο, ωστόσο για λόγους που δεν είναι της παρούσης, δεν έπιασε το “ταβάνι” του.

Η Εθνική Ελλάδας και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα αναζητούν έναν ικανό στράικερ και σε ορίζοντα τριετίας, πιθανώς να στρέψουν τα βλέμματα τους στο "Γεώργιος Καλαφάτης".

Αυτός ο οποίος τραβάει την προσοχή είναι ο Χρίστος Σέχου, ο 19χρονος στράικερ του Παναθηναϊκού. Ο Σέχου αγωνίζεται με το τμήμα Κ19, αλλά ουσιαστικά έχει μπει στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας. Έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός στη Super League στις 20 Οκτωβρίου του 2018, όταν αντικατέστησε τον Χατζηγιοβάνη στο 82' της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, την 7η αγωνιστική.

Προηγουμένως, ο Σέχου είχε συμμετάσχει στην καλοκαιρινή προετοιμασία και είχε χρησιμοποιηθεί στο φιλικό του Οκτωβρίου με τον Ατρόμητο. Μέχρι δε να ολοκληρωθεί η σεζόν δεδομένα θα πάρει κι άλλο χρόνο συμμετοχής από τον Δώνη.

Ο Σέχου γεννήθηκε στην Ερέτρια της Εύβοιας, την 1η Μαρτίου του 2000 και έχει αλβανική καταγωγή. Άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ερέτριας, όπου τον εντόπισε ο Κώστας Φρατζέσκος σε ένα τουρνουά στην ομώνυμη πόλη, που έγινε το 2015. Ο Ατρόμητος και η ΑΕΚ είχαν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους, όμως ο τότε διευθυντής των “πράσινων φυτωρίων”, Γιάννης Σαμαράς, έδρασε αστραπιαία και πήρε τον επιθετικό στο "Γεώργιος Καλαφάτης", όπου έμεινε εσώκλειστος.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Σέχου υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο του στις 14 Νοεμβρίου του 2017, μαζί με άλλους έξι νεαρούς και δεσμεύεται έως τις 30 Ιουνίου του 2020. “ Νιώθω δικαιωμένος. Η δουλειά που έκανα δεν πήγε χαμένη κι όλος ο κόπος που έκανα ανταμείφθηκε. Είμαι πολύ χαρούμενος και θέλω να αφιερώσω αυτή την υπογραφή του συμβολαίου στην οικογένειά μου και στον προπονητή μου” ήταν τα πρώτα λόγια του ως επαγγελματίας.

Ο επιθετικός των πράσινων ήταν μέλος των μικρών Εθνικών της Αλβανίας, ωστόσο εσχάτως επέλεξε την Ελλάδα και μέσα στο 2019 χρίστηκε τρεις φορές διεθνής με την Εθνική Νέων και μάλιστα στην Elite Round. Η απόφαση του προκάλεσε αντιδράσεις στην αλβανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αφού βλέπουν να χάνεται ένα αυθεντικό ταλέντο, αλλά ο Σέχου πιστεύει πως η συγκεκριμένη επιλογή του θα βοηθήσει περισσότερο την καριέρα του.

Ο 19χρονος στράικερ διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχτεί σε έναν σύγχρονο “φουνταριστό”: έχει έφεση στο σκοράρισμα, υψηλή τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρική ευφυΐα (αντίληψη και γρήγορη σκέψη), καθώς και τα αναγκαία σωματικά προσόντα, με ύψος 1,89μ. Παρά το ύψος και τη θέση του, θεωρείται εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, αφού προηγουμένως αγωνιζόταν ως επιτελικός χαφ.

Για όλους αυτούς τους λόγους στην διεθνή πιάτσα σκάουτς λένε και θεωρούν για τον Σέχου πως αν εξελιχθεί με βάση τις προδιαγραφές του μπορεί να μεταλλαχθεί σε... Ιμπραχίμοβιτς των φτωχών.

ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψει ο 19χρονος στράικερ; Πρωτίστως, πρέπει να “δέσει” το κορμί του. Ο Σέχου χρειάζεται να δυναμώσει αρκετά, για να αντέχει στις μονομαχίες με τους αντίπαλους στόπερ. Όχι να μετατραπεί σε... παλαιστή, αλλά να βρει τον ιδανικό συνδυασμό, ώστε να έχει αρκετή δύναμη και το ιδανικό εκτόπισμα και παράλληλα, να διατηρήσει την ευελιξία και την πλαστικότητα του.

Επίσης, ο Σέχου υστερεί στην τακτική συμπεριφορά και έχει πολλά να διδαχθεί για την κίνηση του σύγχρονου επιθετικού. Φυσικά, αυτά είναι μαθήματα που αποκτούνται μέσα από τη δουλειά στην προπόνηση και τη συμμετοχή σε παιχνίδια με ένταση και υψηλό τέμπο. Ο Σέχου έχει όρεξη να μάθει, οι προπονητές του επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα παιδί που ακούει και μετά, προσπαθεί να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη. Δεν τα καταφέρνει πάντα με τη μία, αλλά σταδιακά επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με βάση τα ρεπορτάζ, ο Γιώργος Δώνης αναμένεται να συμπεριλάβει τον Χρίστο Σέχου στα πλάνα του για τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ και τον Παναιτωλικό. Είναι σημαντικό για τον 19χρονο στράικερ να πάρει επίσημες συμμετοχές, αφού θα δικαιωθούν οι προσδοκίες του και θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση του. Όπως και κάθε νεαρός, χρειάζεται την επιβράβευση των προσπαθειών του και άλλες μία ή δύο συμμετοχές στη Super League θα είναι ότι καλύτερο...

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Φυσικά, το πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής για τον Σέχου θα αρχίσει μόλις συστηθεί για τα καλά στο ποδοσφαιρικό κοινό. Είναι πολύ δύσκολο για έναν παίκτη να προωθηθεί από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα, αλλά είναι ακόμα δυσκολότερο να καθιερωθεί και να μην αποδειχθεί ένας “διάττοντας αστέρας”. Για αυτό ο Σέχου πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες του και να δουλέψει πιο σκληρά.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Σέχου, θα παίξει το σχέδιο του Δώνη.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού πιστεύει στο ταλέντο του πρώτου σκόρερ της Κ19, του το επαναλαμβάνει συχνά και έχει την πρόθεση να αφιερώσει χρόνο για τη βελτίωση του. Τόσο στο άμεσο μέλλον, όσο και στο απώτερο. Ο Σέχου θα πάρει μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία, θα ακολουθήσει έξτρα πρόγραμμα για την ενδυνάμωση του, ενώ ο Δώνης θα του κάνει... ιδιαίτερα για το πως πρέπει να παίζει τη θέση του.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι τι θα συμβεί μετά την προετοιμασία... Οι επιλογές που εξετάζουν ο Δώνης και ο Νταμπίζας είναι δύο. Η πρώτη είναι η διατήρηση του Σέχου στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να προπονείται με την αντρική ομάδα, να χρησιμοποιείται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες και στη χειρότερη, να παίξει κάποια ματς στη Super League U19. Το πλεονέκτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι ο Δώνης θα δουλέψει απ' ευθείας με τον μικρό και θα τον έχει υπό την επίβλεψη του.

Στο εναλλακτικό σενάριο, ο Σέχου θα μπορούσε να παραχωρηθεί δανεικός για να κερδίσει εμπειρία. Ο ποδοσφαιριστής δεν φέρεται να είναι αρνητικός στον δανεισμό του, αφού κατανοεί ότι είναι δύσκολο να βρει χώρο από την αρχή στον σχεδιασμό του Δώνη. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να βρεθεί μία ομάδα που θα προσφέρει εγγυημένο χρόνο στον Σέχου και όχι να τον έχει μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Πάντως, κρίνοντας από τη φετινή κατάληξη των δανεικών του Παναθηναϊκού, αυτό είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ