ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Η σταδιακή αύξηση του μπάτζετ βάσει σχεδίου

Παναθηναϊκός: Η σταδιακή αύξηση του μπάτζετ βάσει σχεδίου
EUROKINISSI

Το Sport24.gr αποκαλύπτει τι προβλέπει ο οικονομικός σχεδιασμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το μέλλον και εξηγεί πως θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Η πολύ καλή δουλειά του Γιώργου Δώνη και των συνεργατών του έχει επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να φανεί ανταγωνιστικός και να "καμουφλάρει" τα προβλήματα του καλοκαιριού. Ωστόσο, η ραγδαία εξέλιξη αρκετών παικτών δημιουργεί υπεραξίες στο ρόστερ και είναι λογικό κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους να τις εξαργυρώσουν.

Αυτό σημαίνει ότι το χαμηλό φετινό μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, θα χρειαστεί να αυξηθεί για να μην υπάρξουν μεταβολές στο έμψυχο δυναμικό. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από τον Νίκο Νταμπίζα, αφού δεν παύει να είναι ένας εργαζόμενος στον Παναθηναϊκό και όχι το αφεντικό της εταιρίας.

Αυτός ο οποίος καλείται να πάρει αποφάσεις είναι ο χρηματοδότης. Όμως, ποιος είναι ο σκοπός του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος έχει επιβάλλει πολιτική λιτότητας και προσπαθεί να εξυγιάνει την ΠΑΕ; Το Sport24.gr έχει την απάντηση...

ΑΥΞΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Την προηγούμενη άνοιξη, όταν ο Νίκος Νταμπίζας συμφώνησε με τον Γιάννη Αλαφούζο να αναλάβει τη διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού, κατέληξαν σε ένα τριετές πλάνο. Ο Νταμπίζας γνωρίζει ότι ο Αλαφούζος ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από το "τριφύλλι", αλλά ο ίδιος ήθελε να στηρίξει τον σχεδιασμό του σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε πιθανά σενάρια που ίσως να μην υλοποιηθούν.

Συνεπώς, η οικονομική πολιτική της ΠΑΕ βασίζεται στη χρηματοδότηση που έχει υποσχεθεί ο Αλαφούζος για την επόμενη τριετία, εφόσον δεν έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του μέχρι τότε. Το φετινό μεικτό μπάτζετ της ομάδας υπολογίζεται περίπου στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ, που διαχωρίζονται σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ καθαρά και σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ για την Εφορία.

Το σχέδιο που έχει την έγκριση του Γιάννη Αλαφούζου, προβλέπει λελογισμένη αύξηση του μπάτζετ για την επόμενη και τη μεθεπόμενη σεζόν. Το συνολικό ποσό δεν πρόκειται να αυξηθεί τόσο ώστε να επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά έχει κριθεί επαρκές για να ανταποκρίνεται στην ταυτόχρονη πρόοδο του ρόστερ και στις ανάγκες για αυξημένες αμοιβές.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Εξυπακούεται ότι ο Αλαφούζος δεν συζητά την περίπτωση να επιστρέψει σε εποχές... Στραματσόνι. Τα "σπασμένα" που πληρώνει και που θα πληρώνει για καιρό ακόμα λειτουργούν αποτρεπτικά ώστε να παρασυρθεί ξανά και να συναινέσει σε δαπάνες που δεν έχει τη διάθεση να καλύψει. Βεβαίως, ούτε ο Νίκος Νταμπίζας έχει την πρόθεση να απαιτήσει κάτι τέτοιο και είναι γνωστός για την προσεκτική διαχείριση στα οικονομικά.

Ωστόσο, ο Αλαφούζος πιστεύει ακράδαντα ότι η ΠΑΕ θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περισσότερα χρήματα για το ποδοσφαιρικό τμήμα από το καλοκαίρι του 2019. Αφενός διότι θα έχει εξοφλήσει αρκετές υποχρεώσεις και το χρέος θα έχει μειωθεί. Αφετέρου, διότι η υπαγωγή της εταιρίας στον "Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων" θα εξοικονομήσει περίπου 500.000 ευρώ μηνιαίως και ένα μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί αλλού από τη διοίκηση.

Ασφαλώς, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί η ακριβής αύξηση στο μπάτζετ της σεζόν 2019-2020. Με βάση τους υπολογισμούς των συνεργατών του Αλαφούζου, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί από 500.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ μεικτά, ανάλογα και με τις εξελίξεις. Διότι μπορεί να προκύψει πώληση παίκτη ή αποδέσμευση ενός μεγάλου συμβολαίου, που θα επηρεάσουν το γενικότερο σχεδιασμό. Όπως και να έχει, τα νούμερα θα συγκεκριμενοποιηθούν αργότερα...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ