ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η σπόντα του Δώνη για το κενό στο πράσινο ρόστερ

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Δώνης μίλησε στην κάμερα της "NOVA" πριν γίνει γνωστή η αποχώρηση του Νίκου Νταμπίζα από τον Παναθηναϊκό αλλά ο Έλληνας προπονητής στάθηκε στην έλλειψη ενός γκολτζή από το ρόστερ των πράσινων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 4:30μ.μ, πενήντα λεπτά πριν την ενημέρωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την αποχώρηση του Νίκου Νταμπίζα ο Γιώργος Δώνης στάθηκε μπροστά από την κάμερα της "NOVA" και μίλησε live για τα θέματα που αφορούν το τριφύλλι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από κάθε ματς.

Ο Έλληνας τεχνικός που εκείνη την ώρα δεν ήξερε τι θα επακολουθήσει με τον πρώην τεχνικό διευθυντή του τριφυλλιού ανάμεσα σε όσα είπε άφησε και μια σπόντα για το κενό στο πράσινο ρόστερ με την έλλειψη ενός γκολτζή που θα μπορούσε να βάζει γκολ και να δίνει λύσεις στο τριφύλλι ενώ η δεύτερη σπόντα του... αν και μικρότερη αυτή τη φορά είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Φάουστο.

Από εκεί και πέρα ο Δώνης μίλησε και για τον Μολό λέγοντας πως τον υπολογίζει ενώ αναφέρθηκε στο ματς με τον Ατρόμητο.

Είστε ένας προπονητής που δίνει ευκαιρίες στα νέα παιδιά και αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ομάδα ο Χρήστος Σέχου που αναρωτιούνται αρκετοί αν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας αυτή τη στιγμή; Να μπει στη φωτιά; Έχετε δείξει ότι δεν κολλάτε στο να βάζετε νέους παίκτες.
”Μέσα στο ρόστερ ο αριθμός των νέων παικτών είναι πολύ μεγάλος. Αυτό που διαφέρει είναι η ετοιμότητά τους. Γίνεται μια αξιολόγηση βλέποντας τα παιδιά πως το ταλέντο τους είναι σε καλό επίπεδο που μπορεί να βλέπεις μια προοπτική σε ένα διάστημα έξι μηνών, ενός χρόνου σε άλλον μπορεί να είναι δυο χρόνια, όπου πρέπει να δουλέψουν για να μπουν στην ομάδα και πάνω σε αυτό παίρνονται οι αποφάσεις.

Ο Χρήστος συγκεκριμένα ήταν αρκετά άτυχος τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι ένα από τα παιδιά τα νέα του οποίου το ταλέντο είναι υψηλό αλλά είχε ένα θέμα με τους κοιλιακούς του και είχε μείνει έξω, είχε διάτρηση στομάχου το καλοκαίρι και έχασε όλη την προετοιμασία και τώρα ουσιαστικά έχει τρεις εβδομάδες - ένα μήνα που κάνει κανονικά προπόνηση σε καλό επίπεδο. Είναι από τα παιδιά που υπολογίζουμε ότι μπορούν να είναι κάποια στιγμή και να διεκδικούν θέση στην 18άδα και στην 11άδα.

Επίσης είναι ένα παιδί που μοιάζει πως ανήκει περισσότερο στην ολλανδική σχολή με το στυλ που έχει. Αδύνατοι, ψηλοί, με καλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και κοντά στο γκολ. Αυτά τα παιδιά όταν θα αρχίσουν να παίρνουν ευκαιρίες δεν θα μπουν στη διαδικασία να κριθούν σε ένα παιχνίδι είτε θα είναι καλοί, είτε κακοί. Θα πρέπει να έχουν μία συνεχόμενη ροή σε χρόνο είτε σαν βασικοί, είτε σαν αλλαγές για να συστηθούν στον κόσμο και να δείξουν την ποιότητα τους στον κόσμο".

Λείπει ο Μακέντα, λείπει το εύκολο γκολ και για αυτό και αναφέρθηκε το όνομα του Σέχου. Είναι λύση ο Κολοβός; Ποιο είναι το πλάνο ενόψει Ατρόμητου;
"Πρέπει να επικεντρωθούμε γενικότερα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι όχι μόνο στη θέση του σέντερ φορ. Σίγουρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ξέρουμε καλά πως η θέση του σέντερ φορ όταν έχεις ένα παίκτη που είναι μηχανή του γκολ σου λύνει αρκετά προβλήματα.

Αυτό στο δικό μας ρόστερ δεν υπάρχει. Ούτε ο Μακέντα είναι ένας παίκτης που μπορεί να βάλει 15 γκολ το χρόνο. Άρα δεδομένα αυτός ο ποδοσφαιριστής λείπει από τον Παναθηναϊκό. Και οι εξτρέμ μας και τα δεκάρια γενικώς δεν είναι παίκτες του γκολ. Μπορεί να είναι δημιουργικοί, καλοί με τη μπάλα στα πόδια αλλά οι περισσότεροι είναι μακριά από το γκολ και αυτό το δείχνει και η στατιστική τους.

Δεν είναι ότι το λέει απλά ο προπονητής τους. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία όπως στο παιχνίδι με την Ξάνθη που ειδικά στο πρώτο μέρος ήμασταν αρκετά καλοί, 77% έναντι 23% όχι κατοχή μπάλας στο δικό μας μισό αλλά στα 30-25 μέτρα από την εστία της Ξάνθης και αν δούμε τις τελικές μας και τις απειλές μας σε σχέση με τα σημεία που ήταν η μπάλα είναι μικρές. Είναι ένα κομμάτι που θέλουμε βελτίωση και περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι πέρα από τον παίκτη που θα επιλεχθεί ως σέντερ φορ. Οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες, όλοι ξέρετε το ρόστερ μας. Μέσα από τη διαδικασία της προπόνησης θα πάρω την απόφαση για το ποιος είναι ο κατάλληλος".

Οι Βέργος και Καμπετσής είναι εκτός των επιλογών σας με βάση τα όσα έχετε δει από το καλοκαίρι και από τις προπονήσεις;
”Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εγώ όπως και για το Βέργο και για τον Καμπετσή είχα δώσει την αξιολόγηση μου στον Νταμπίζα όπως και για όλους τους παίκτες, για όλο το ρόστερ της ομάδας. Από τη στιγμή που το ρόστερ έχει διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο καθένας κρίνεται μέσα από μια καθημερινή προπόνηση. Άρα μπορεί στα μάτια του προπονητή αυτή τη στιγμή η σειρά να είναι διαφορετική και μετά από δυο εβδομάδες να είναι πάλι διαφορετική. Και στα μάτια τα δικά μου δεν αποκλείεται κανένας και καθρέφτης είναι η προπόνηση και το γήπεδο".

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του, υπάρχει ακτίνα αισιοδοξίας και για να ξεφύγει απ' αυτή τη δύσκολη θέση;
"Νομίζω πρέπει να τα πάρουμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Σε όλα τα πράγματα υπάρχει λογική. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη λογική στο ποδόσφαιρο... Και με το ρόστερ το περσινό έβγαλε προβλήματα από τον Φεβρουάριο και μετά. Δεν είχαμε την καλύτερη εικόνα. Ξεκίνησε μια διαδικασία το καλοκαίρι που αλλάξαμε κάποια πράγματα σε σχέση με την περσινή σεζόν, είχαμε μία καλή προετοιμασία η οποία στα επίσημα παιχνίδια δεν ανταποκρίθηκε η ομάδα μας στο βαθμό που θα έπρεπε. Ίσα-ίσα η ομάδα μας σε κάποια παιχνίδια ήταν απογοητευτική. Το σημαντικό σε όλα αυτά τα κομμάτια είναι να εντοπίζεις τα προβλήματα και να αισθάνεσαι ότι μπορείς να τα λύσεις και δεν μπορείς να μην βλέπεις μπροστά ότι υπάρχει και αισιοδοξία ώστε και η ομάδα να ανταποκριθεί και αυτή την αισιοδοξία να τη μεταφέρεις και στον κόσμο.

Νομίζω ότι η πρώτη φάση των τριών παιχνιδιών είναι διαφορετική σε σχέση με τα επόμενα τρία. Λογικό είναι όταν έχουμε τα άσχημα αποτελέσματα, δημιουργείται μια κατάσταση που αυτό που πουλάει στον Παναθηναϊκό για πολλές συνθήκες είναι τα αρνητικά.

Εμείς έχουμε απομονωθεί απ' αυτή τη διαδικασία σας το λέω ειλικρινά. Βλέπουμε το πως θα λειτουργήσουμε την ομάδα και το πως θα πετύχει. Θεωρώ πως και με τον Ολυμπιακό και με τον Πανιώνιο και με την Ξάνθη για ένα μεγάλο διάστημα είχαμε διαφορετική εικόνα.

Αν είχαμε κερδίσει την Ξάνθη, θα είχαμε ισορροπήσει την κατάσταση και θα λέγαμε πόσο καλός ήταν ο Παναθηναϊκός για 45λεπτα και μέτριος στο δεύτερο μέρος. Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά το αγωνιστικό μας πλάνο σε κάποια πράγματα και οι παίκτες μας να φτάσουν τα αγωνιστικά τους όρια και σιγά-σιγά η ομάδα να αρχίσει να δείχνει πράγματα μέσα στο γήπεδο. Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί έχουμε μείνει πίσω, αλλά είναι στο χέρι μας να το αντιστρέψουμε”.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της απόλυτης ισοπέδωσης και θα έχετε διαβάσει και εσείς πως η ομάδα με την εικόνα που έχει θα παίξει στα play out, χτυπάει αυτό ένα καμπανάκι;
”Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία της κρητικής. Η κριτική είναι λογική. Αντιπροσωπεύουμε μια ομάδα πολύ μεγάλη, με μεγάλη ιστορία. Οι συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές απ' ότι ήταν στο παρελθόν, απαιτήσεις πάντα θα υπάρχουν στον Παναθηναϊκό. Είμαστε άνθρωποι που είμαστε ισορροπημένοι και δεν βάζω μόνο τον εαυτό μου αλλά όσους είναι στην ομάδα και τους ποδοσφαιριστές μας. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε πως έξι αγωνιστικές η βαθμολογική μας συγκομιδή είναι αυτή άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να πάρουμε τα αποτελέσματα. Το πρωτάθλημα έχει λιγότερες αγωνιστικές.

Θα πρέπει για το πρεστίζ της ομάδος να βρεθούμε στα πλέι-οφς και να διεκδικήσουμε το Κύπελλο. Είναι πράγματα τα οποία τα γνωρίζουν στα αποδυτήρια αλλά θα πρέπει ακόμα και όταν υπάρχουν αυτά τα αρνητικά γεγονότα να υπάρχει ένα πλάνο και μια φιλοσοφία παιχνιδιού που μπορεί να διαφοροποιείται κάποιες στιγμές αλλά εκεί πρέπει να πατήσει".

Μια νίκη μπορεί να φέρει αλλαγή στην κατάσταση;
”Δεν είναι η κατάσταση η ίδια όπως ήταν μετά τον Άρη και μετά τον ΟΦΗ. Είπα ότι όλοι είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε που βαδίζουμε. Και εγώ πάντα έχω μάθει ως προπονητής και ως άνθρωπος να είμαι δίκαιος με τους ποδοσφαιριστές μου. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω πως αυτή η ομάδα που έπαιξε για 94 λεπτά με την Ξάνθη δεν ήταν καλή, δεν τα έδωσε όλα, δεν προσπάθησε. Δεν μπορώ να συγκρίνω την εικόνα κόντρα στην Ξάνθη με αυτή κόντρα στον ΟΦΗ και τον Άρη. Είναι διαφορετικές εικόνες. Άρα λοιπόν θεωρώ πως σε αυτό το διάστημα της προπόνησης θυμίζουμε μεγάλο διάστημα της προετοιμασίας , είναι καλύτερα τα πράγματα και στο ψυχολογικό κομμάτι και στη διάθεση στην προπόνηση και στην ποιότητα της προπόνησης. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους".

Πόσο ιδιαίτερη είναι η επιστροφή σας στο Περιστέρι και τι παιχνίδι περιμένετε κόντρα στον Ατρόμητο;
”Στο προσωπικό κομμάτι πέρασα ωραία χρόνια στον Ατρόμητο και είχα καλή συνεργασία και με τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή και στο διάστημα που συνεργαστήκαμε μαζί πετύχαμε και ωραία πράγματα. Είναι σύνηθες στο ποδόσφαιρο και ειδικά όταν έχεις περάσει από ελληνικές ομάδες να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με αυτές. Εγώ πάντα το σκέφτομαι λίγο διαφορετικά, πως όταν έχω περάσει κάπου όμορφα γεμίζει τη ζωή μου.

Ο Ατρόμητος τώρα τα τελευταία χρόνια είναι μέσα στην πεντάδα, παίζει στην Ευρώπη άρα γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και έχει ανέβει επίπεδο. Το Περιστέρι πάντα είναι μια δύσκολη έδρα και ο Ατρόμητος έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή σεζόν και με το διπλό που έκανε στο Βόλο έχει πάρει μεγάλη ανάσα και θα είναι ένα δυνατό και ανοιχτό παιχνίδι".

Σε τι κατάσταση είναι ο Φάουστο και ο Μολό μπαίνει και πάλι στα αγωνιστικά σας πλάνα;
”Ο Ισπανός έχει να κάνει προπόνηση 4,5 μήνες. Ήρθε εδώ με πρόβλημα στην μέση. Έχει μόλις μία εβδομάδα κανονικών προπονήσεων, σαν να ξεκινάει προετοιμασία. Ρεαλιστικά δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ακόμα στην αποστολή. Θέλει χρόνο ακόμα για να μπορέσει να προπονηθεί και να έρθει σε ένα επίπεδο ώστε να δούμε πως μπορεί να είναι διαθέσιμος.

Σχετικά με τον Μολό τώρα. Σε όλες τις οικογένειες συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα συναντάω ή η πρώτη φορά που μπορεί να έχω αντιπαράθεση με έναν παίκτη μου. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να βάλω ”Χ” σ’ έναν παίκτη μου για ένα ή δυο πειθαρχικά παραπτώματα. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει κάθε φορά να μου αποδεικνύει πως ο καθρέφτης είναι η προπόνηση. Η συμπεριφορά του μετά απ’ αυτό είναι πως το έχει μελετήσει σωστά και ενεργεί εντελώς διαφορετικά απ' ότι το πρώτο διάστημα. Οπότε κι εγώ τον υπολογίζω κανονικά”.

VAR στην Ελλάδα ναι ή όχι;
” Είμαι υπέρ του VAR. Είναι ξεκάθαρο. Έχουμε έναν πρώτο χρόνο λειτουργίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις διορθώνει πολλά λάθη. Στην μελέτη στο τέλος της χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι σωστές αποφάσεις θα είναι πολύ περισσότερες απ' ότι οι λανθασμένες. Τυχαίνει το μεγαλύτερο διάστημα να την παθαίνουμε εμείς αλλά δεν σημαίνει πως είμαστε εναντίον.

Σε αυτό που διαφωνώ και δεν μπαίνω στην αναπαραγωγή κατά της διαιτησίας είναι πως όταν εδώ γίνεται ένα σεμινάριο κι έρχεται κάποιος και μας λέει ότι ο διαιτητής είναι αναγκασμένος να πηγαίνει στο VAR, όταν μία φάση στο τέλος του αγώνα κρίνει αποτέλεσμα. Η ερώτηση μου είναι γιατί δεν έγινε στο δικό μας παιχνίδι ενώ στο σεμινάριο μας είπαν αυτό. Πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να μπουν σε μια διαδικασία για αυτό που πρέπει να γίνεται. Σε άλλες φορές θα αδικηθούμε, σε άλλες θα ευνοηθούμε. Στην περίπτωση του οφσάιντ δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αντίδραση. Η διαδικασία να είναι συγκεκριμένη και εγώ είμαι υπέρ του VAR"

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ