ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Γι' αυτά επιλέγει τον Ξαβιέ

Παναθηναϊκός: Γι' αυτά επιλέγει τον Ξαβιέ

Γιατί ο Αντόνιο Ξαβιέ "κερδίζει" τη μάχη για τη δεύτερη μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού στα φτερά της επίθεσης. Η κουβέντα του Ρόκα με τον Πογιάτος, το "κόψιμο" του Νατζ, τα κριτήρια, αλλά και τα μικρομεσαία στάνταρντς που γεννούν δικαιολογημένα ερωτηματικά.

Πριν καταλήξει οριστικά στην περίπτωση του Αντόνιο Ξαβιέ, ως Νο1 υποψηφίου για τη θέση του δεύτερου παίκτη που θα κινηθεί για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός ενισχύοντας τα φτερά της επίθεσής του, είχε το βράδυ της Τετάρτης (15/07) τηλεδιάσκεψη με τον Ντάνι Πογιάτος για να αποφασίσουν (συνολικά) για το θέμα "εξτρέμ".

Βάζοντας στο... τραπέζι, πρώτα απ' όλα, την περίπτωση ενός παίκτη που υπήρχε ήδη στο πράσινο ρόστερ: Του Ντομινίκ Νατζ, ο οποίος εντέλει "κόπηκε" και γι' αυτό κι αργά το βράδυ της Παρασκευής (17/07) η ΠΑΕ έβγαλε αυτό το αποχαιρετιστήριο μήνυμα στα social media, ευχαριστώντας τον Μαγυάρο winger για την εξάμηνη παρουσία του στην ομάδα.

Η τελική απόφαση για τον Νατζ, ανήκε στον Πογιάτος, με τον Ισπανό να εκτιμά (βλέποντας τα παιχνίδια που έδωσε ο Ούγγρος στον β' γύρο με το τριφύλλι) πως δεν "δένει" απόλυτα με το δικό του αγωνιστικό πλάνο. Και παράλληλα θα ήταν πολύ υψηλότερο το κόστος για την παραμονή του, ακόμη κι αν έπεφτε πολύ πιο χαμηλά το buy-out των 700.000 ευρώ που είχε μπει στη συμφωνία με τη Λέγκια τον περασμένο Γενάρη.

Εν συνεχεία μπήκαν στην κουβέντα οι περιπτώσεις των εξτρέμ, που είχε ήδη προκρίνει ο Ρόκα, έχοντας κάνει ήδη ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων με όλους: Ο Αντόνιο Ξαβιέ της Τοντέλα, ο Ρούμπεν Μασέδο της Αβές και ο Λικά της Μπελενένσες. Ο Πογιάτος και ο Ρόκα κατέληξαν στον Ξαβιέ (που ήταν εξαρχής ένα "κλικ" πιο μπροστά στις υποψηφιότητες) κι από την Πέμπτη (16/07) κιόλας, ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού ξεκίνησε τις διαδικασίες για να "κλείσει" σε προφορικό επίπεδο τη μεταγραφή του. Υπήρχαν κι άλλοι υποψήφιοι στις πιο χαμηλές γραμμές της λίστας του 46χρονου τεχνικού, όμως η συγκεκριμένη τριάδα είχε ξεχωρίσει.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΜΕΡΕΣ

Ο Ξαβιέ θεωρείται αυτή τη στιγμή καπαρωμένος. Έχει μιλήσει εδώ και περίπου 20 μέρες με τον Ρόκα κι έχει "ψηθεί" απόλυτα με το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού και την ευκαιρία που του προσφέρουν οι πράσινοι στα 28 του να παίξει σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο και να ζήσει την ποδοσφαιρική... ζωή που δεν έζησε ως τώρα.

Αυτό που ζήτησε ωστόσο, από τους ανθρώπους του τριφυλλιού ήταν λίγες ημέρες προθεσμία μέχρι την ολοκλήρωση (και) των διαδικαστικών της μεταγραφής, διότι έχει μπροστά του δύο μεγάλες μάχες: Το δευτεριάτικο (20/07) παιχνίδι με τη Μπράγκα και αυτό της μεθεπόμενης Κυριακής (26/07) με τη Μορεϊρένσε, που θα κρίνουν εν πολλοίς και την παραμονή της Τοντέλα στην πορτογαλική Primeira Liga.

Όσο για τους λόγους που κερδίζει τη "μάχη" της τελικής επιλογής ο Ξαβιέ;

Ο Ρόκα ήθελε εξαρχής έναν καθαρόαιμο, αριστερό εξτρέμ γραμμής. Έναν ακραίο που θα παίζει κατά κύριο λόγο πάνω στον ασβέστη, σε 4-3-3 ή 4-2-3-1 για να "ανοίγει" περισσότερο το πλάτος του γηπέδου. Έναν παίκτη που (θεωρητικά, να το δούμε και στην... πράξη αυτό) δεν θα έρθει για να καπαρώσει φανέλα βασικού -όπως αναμένεται να γίνει επί παραδείγματι με τον Αϊτό Κανταλαπιέδρα- ούτε θα έρθει για να φάει τη θέση του Χατζηγιοβάνη.

Αλλά θα δώσει τη μάχη του για την ενδεκάδα, δεν θα γκρινιάζει αν καθίσει στον πάγκο και σε κάθε περίπτωση θα ανεβάσει το ποιοτικό επίπεδο και τον δείκτη εμπειρίας των επιλογών που θα έρχονται από τον πάγκο.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ο Καταλανός φέρεται να ασχολήθηκε πολύ στα κριτήριά του και το θέμα των αριθμών του τα τελευταία χρόνια. Και μολονότι φέτος ο Ξαβιέ "έγραψε" μόλις 1 γκολ και 2 ασίστ σε 26 επίσημα ματς με την Τοντέλα, πέρσι (2018/19) έκανε πολύ καλή σεζόν με επτά γκολ και 10 ασίστ σε 38 αγώνες. Συν βεβαίως το οικονομικό σκέλος, αφού η όλη συμφωνία με τον (ελεύθερο) Πορτογάλο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 150.000-160.000 ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι υπόλοιποι υποψήφιοι είχαν βάλει λίγο πιο... υψηλά, οικονομικά στάνταρντς.

Βεβαίως, σε όλο αυτό υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Αυτή που λέει ότι ο 28χρονος Πορτογάλος δεν έκανε ποτέ κάτι το ξεχωριστό στην καριέρα του, παίζοντας πάντα σε μικρομεσαίες ομάδες της χώρας του (Γκιμαράες, Β' ομάδα της Μπράγκα, Φεϊρένσε, Λεϊσόες, Μαρίτιμο, Πάσος Φερέιρα, Τοντέλα), ενώ δεν ήταν ποτέ διεθνής με τα μικρότερα εθνικά κλιμάκια της Πορτογαλίας.

Κι αυτό το μικρομεσαίο στα στάνταρντς του, είναι που γεννάει πάρα πολλά ερωτηματικά, για τον αν αξίζει να "κόψει" χρόνο και χώρο π.χ. από τον Εμμανουηλίδη ή από κάποιον άλλο μικρό του Παναθηναϊκού. Όλοι κι όλα, βεβαίως, κρίνονται πάντα στο χορτάρι. Κι εκεί θα κριθεί και ο Ξαβιέ και στο τέλος της ημέρας κι ο ίδιος ο σενιόρ Ρόκα...

AP Photo/Luis Vieira

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ