ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Έτσι θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Δώνης καταλήγει στις αποφάσεις του για την τακτική του Παναθηναϊκού στο αποψινό (20:30) αιώνιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Διαβάστε στο Sport24.gr.

Στη βάσανο της τακτικής έχει μπει ο Δώνης, λίγο πριν τη σέντρα στο αιώνιο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Ο 50χρονος προπονητής ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος και σε συνεννόηση με τους συνεργάτες του, θα αποφασίσουν με ποιο θα παρατάξουν τον Παναθηναϊκό εναντίον του Ολυμπιακού.

Οι περισσότερες δοκιμές που έκανε ο Δώνης στη διάρκεια της εβδομάδας αφορούν το 4-2-3-1. Αυτό μοιάζει να είναι το σύστημα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στο μυαλό του προπονητή του τριφυλλιού για το παιχνίδι. Διότι μετά από αρκετή σκέψη, ο Δώνης θεωρεί ότι ταιριάζει στις απαιτήσεις του ματς και "κουμπώνει" στον αιώνιο αντίπαλο.

Ο Δώνης έχει επεξεργαστεί αρκετά το σενάριο με τους τρεις στόπερ σε διάταξη 3-4-2-1, επειδή πιστεύει ότι η τριάδα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν και καθιστά πιο συμπαγές το σχήμα του. Ωστόσο, στον αντίποδα υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα: αποδυναμώνεται ο "άξονας" επειδή θα υπάρχουν μόνο δύο κεντρικοί χαφ (Κουρμπέλης - Χρ. Δώνης) και δεν συγκροτούνται δίδυμα στις πλευρές, όπου ο Ολυμπιακός είναι πανίσχυρος.

Για τους συγκεκριμένους λόγους, ο Δώνης προσανατολίζεται στο 4-2-3-1, για το οποίο θεωρεί ότι προσφέρει μεγαλύτερη ισορροπία στον Παναθηναϊκό. Προφανώς, η τετράδα στην άμυνα τον προβληματίζει για τη ανθεκτικότητα της, αλλά κάθε επιλογή έχει τα ρίσκα της.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στο ενδεχόμενο του 4-2-3-1, οι Κουρμπέλης και Χρήστος Δώνης θα είναι οι δύο αμυντικοί χαφ και ο Ζαχίντ ο επιτελικός χαφ. Η παρουσία του Νορβηγού χαφ θα κρατήσει σε πιο χαμηλά μέτρα το "εξάρι" του Ολυμπιακού, κάτι που δεν θα συμβεί στο 3-4-2-1, στο οποίο δεν προβλέπεται παίκτης μπροστά από τους Χρήστο Δώνη και Κουρμπέλη. Αυτό που θα προσθέσει στους δύο μέσους την αρμοδιότητα να προωθούν τη μπάλα στην επίθεση, ένα στοιχείο που δεν είναι το αβαντάζ τους.

Επίσης, στο 4-2-3-1 ο Δώνης θα έχει δίδυμα στις πλευρές, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην κίνηση των παικτών του Ολυμπιακού. Οι "κόκκινοι" επιχειρούν πολλές πλαγιοκοπήσεις και ένας παίκτης ανά πτέρυγα θα βρισκόταν σε αδυναμία να ανταπεξέρθει. Εξυπακούεται ότι οι πλάγιοι χαφ του Παναθηναϊκού θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέφουν, αλλιώς η παρουσία τους δεν θα έχει νόημα. Το σημερινό ματς θα χρειαστεί πολλή συγκέντρωση και προσήλωση στα ανασταλτικά καθήκοντα τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα δεχτεί ρήγματα.

Ο ΚΟΛΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΟ PASSING GAME

Η χρησιμοποίηση του Δημήτρη Κολοβού από τον Γιώργο Δώνη έχει τους αστερίσκους της, διότι στο 4-2-3-1 δεν βρίσκει έναν ρόλο που να του ταιριάζει απόλυτα. Ο Κολοβός δεν είναι κλασικός εξτρέμ, όπως ο Χατζηγιοβάνης για να παίξει στο ένα από τα δύο άκρα και να δώσει τα ίδια με τον 22χρονο ποδοσφαιριστή. Από την άλλη, ο Κολοβός δεν είναι ούτε "δεκάρι", ώστε πάρει τη θέση του Ζαχίντ. Όμως, ειδικά σε σχέση με τον Νορβηγό μεσοεπιθετικό, ο Κολοβός είναι πιο συνεπής αμυντικά και αυτό ίσως να λειτουργήσει υπέρ του για τη συμμετοχή του στο αιώνιο ντέρμπι.

Διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια είναι η οδηγία του Δώνη για την αποφυγή του επικίνδυνου passing game στην άμυνα. Ο Δώνης έχει ζητήσει από τους παίκτες του να μην πάρουν ρίσκα στο σημερινό παιχνίδι, γιατί θα τα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά απ' ότι εναντίον του Άρη και του ΟΦΗ. Κάτι που σημαίνει πως στο ΟΑΚΑ δεν θα δούμε το συνηθισμένο σκηνικό με τους "πράσινους" να μην ψάχνουν συνέχεια την κοντινή πάσα, ακόμα και οι μεταβιβάσεις όταν εγκυμονούν κινδύνους.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ