ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όταν ο Βαζέχα πάγωσε το Άμστερνταμ

Όταν ο Βαζέχα πάγωσε το Άμστερνταμ
EUROKINISSI

Στις 3 Απριλίου του 1996 ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας του απέναντι στον Άγιαξ. Δείτε video από το 0-1 στον πρώτο ημιτελικό του Champions League! (VIDEOS)

Ήταν 3 Απριλίου του 1996. Ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε κάνει μια μαγική πορεία στο Champions League που τον είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως τα δύσκολα τώρα άρχιζαν.

Η κληρωτίδα τον είχε φέρει αντιμέτωπο με την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Ο επί δύο ολόκληρα χρόνια αήττητος Άγιαξ, ήταν μεγαθήριο τύπου σημερινής Μπαρτσελόνα και υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό με σκοπό να κάνει ένα ακόμα βήμα για την υπεράσπιση του τίτλου του.

Οι πράσινοι όμως είχαν αντίθετη γνώμη και έκαναν μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας του. Η κούρσα του "τρένου" (σ.σ. Γιώργος Δώνης) και το εκπληκτικό πλασέ του Κριστόφ Βαζέχα άλωνε το απόρθητο "Ντε Μέερ" και πάγωνε το Άμστερνταμ στο 87' του ματς, ενώ παράλληλα χάρασσε στο μυαλό και την καρδιά όλων των Ελλήνων τη λέξη Panathinaikos.

Η πρόκριση σε έναν ακόμα τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπορεί να μην ήρθε ποτέ λόγω της ήττας στη ρεβάνς με 0-3, όμως αυτό δεν αλλοιώνει σε καμία περίπτωση το συναίσθημα που έζησαν όλοι οι Έλληνες εκείνη τη νύχτα. Μία νύχτα που έγινε μέρα από τους εκατομμύρια φίλους του Παναθηναϊκού που ξεχύθηκαν στους δρόμους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να πανηγυρίσουν αυτή την άνευ προηγουμένου επιτυχία.

Γιατί μπορεί κανείς να μη θυμάται σήμερα νίκες επί του Λεβαδειακού, την Καλαμαριάς ή του Θρασύβουλου, αλλά όλοι θα θυμούνται για πάντα εκείνη τη βραδιά που... το έβαλε τελικά ο τεράστιος Κριστόφ Βαζέχα.

Ήταν άλλωστε μία βραδιά που έκανε μία ολόκληρη γενιά, οπαδούς του Τριφυλλιού και μία νίκη που έγραψε μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Μία νίκη από αυτές που διαμορφώνουν το DNA του Panathinaikos και επιτρέπουν στην πράσινη κερκίδα να φωνάζει "Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός"...

Οι ενδεκάδες του αγώνα:

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Ντάβιντς, Φίνιντι, Λίτμανεν (76' Μουσάμπα), Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κανού, Κλάιφερτ

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Μπορέλι (84' Μάρκος), Μαραγκός (62' Γ. Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (90' Νιόπλιας).

Η πορεία προς τα ημιτελικά

09/08/95 CHL Παναθηναϊκός - Χάιντουκ Σπλιτ 0-0

23/08/95 CHL Χάιντουκ Σπλιτ - Παναθηναϊκός 1-1

Όμιλοι

27/09/95 CHL Παναθηναϊκός - Ναντ 3-1

18/10/95 CHL Πόρτο - Παναθηναϊκός 0-1

25/10/95 CHL Ααλμποργκ - Παναθηναϊκός 2-1

01/11/95 CHL Παναθηναϊκός - Πόρτο 0-0

22/11/95 CHL Παναθηναϊκός - Ααλμποργκ 2-0

06/12/95 CHL Ναντ - Παναθηναϊκός 0-0

Προημιτελικά

06/03/96 CHL Λέγκια Βαρσοβίας - Παναθηναϊκός 0-0

20/03/96 CHL Παναθηναϊκός - Λέγκια Βαρσοβίας 3-0

Ημιτελικά

03/04/96 CHL Άγιαξ - Παναθηναϊκός 0-1

17/04/96 CHL Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-3

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ