ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι χώροι της Διπλής Ανάπλασης παραμένουν δομές για τους πρόσφυγες

Οι χώροι της Διπλής Ανάπλασης παραμένουν δομές για τους πρόσφυγες

Το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα θα παραμείνει ανοιχτό, στο χώρο που προβλεπόταν να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αφού ο Δήμος Αθηναίων θα ανανεώσει την παραχώρηση του. Ο Νίκος Αβραμίδης καλεί τον Γιώργο Καμίνη να συμβάλλει στην κατάργηση της Διπλής Ανάπλασης. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Η προσωρινή στέγαση των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι εισρέουν καθημερινά στην Αθήνα, αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον Δήμο και τα αρμόδια υπουργεία. Ήδη, στον Ελαιώνα έχει δημιουργηθεί μία ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που χωρίς να έχει συμπληρώσει τρίμηνο, θεωρείται κορεσμένη. Ως αποτέλεσμα, εξετάζεται η επέκταση της, από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμος και αναξιοποίητος χώρος.

Για την ιστορία, ο χώρος που χρησιμοποιείται, προοριζόταν για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού, όπως προβλεπόταν στο νόμο της Διπλής Ανάπλασης. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια και αφού το πρότζεκτ έχει καταστεί ανενεργό λόγω της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής στάσης από τις διοικήσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, ο Δήμος τον εκμεταλλεύτηκε διαφορετικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, που ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης έχει αποδεχτεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης και αναζητά άλλες χρήσεις για τα οικόπεδα της Δημαρχίας στον Ελαιώνα, δεν αποδεσμεύει τον Παναθηναϊκό από έναν ανενεργό - επί της ουσίας - νόμο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το κεντρικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Δήμου της Αθήνας και από το πρώτο θέμα της συνεδρίασης (23/11) του Δημοτικού Συμβουλίου, η διάθεση του χώρου για τη διατήρηση της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα, θα συνεχιστεί. Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση του Δημάρχου, το κέντρο θα μείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ενώ με ρεαλιστικούς υπολογισμούς, δεν πρόκειται να αφεθεί προτού περάσει μία τριετία.

Ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού Κινήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, Νίκος Αβραμίδης, έθιξε το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης, στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Αβραμίδης συμφωνεί με τη διατήρηση του κέντρου φιλοξενίας, κάλεσε όμως τον Γιώργο Καμίνη να συμβάλλει στην κατάργηση του νόμου της ΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι όσο ο νόμος παραμένει σε ισχύ, το οικόπεδο που εδράζεται το "Απόστολος Νικολαΐδης" θεωρείται χώρος πρασίνου και είναι ευάλωτο σε νομικό επίπεδο, όσον αφορά την ανακαίνιση που σχεδιάζεται από την ΠΑΕ.

Επιπροσθέτως, τα έργα που θα συνόδευαν το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη (η διαπλάτυνση της Αγίας Άννας, το αποχετευτικό κ.α.), θα υλοποιηθούν από τους φορείς του Δημοσίου ως αντάλλαγμα για την παροχή του χώρου. Οπότε, ο Δήμος μέσω άλλης οδούς θα αποκομίσει τα οφέλη που προβλεπόταν από τη Διπλή Ανάπλαση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου της Αθήνας:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου, για τη χρήση δημοτικού χώρου στον Ελαιώνα, ως προσωρινής Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα το μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών, ανέλαβε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε και η εύρυθμη λειτουργία της πόλης να εξασφαλίζεται και τα δικαιώματα των προσφύγων, έτσι όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, να προστατεύονται.

Από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες – κάτι που ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα έχει επισημάνει – και δεδομένου ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν προοιωνίζονται αποκλιμάκωση του ζητήματος, η πόλη της Αθήνας είναι έτοιμη και στην πρώτη γραμμή, ώστε να διαχειριστεί το μερίδιο της δικής της ευθύνης. Μίας δυσανάλογα μεγάλης ευθύνης που σηκώνει στις πλάτες της, σε σχέση με τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης και τον επικουρικό των υπολοίπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, είναι η λειτουργία της προσωρινής Ανοικτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Ειδική νομοθεσία ρυθμίζει τα της λειτουργίας των δομών αυτών. Το ποιοι δικαιούνται και με ποια κριτήρια να φιλοξενηθούν, εναπόκειται στην απόφαση των οργάνων που προβλέπονται από την ειδική νομοθεσία. Ο δήμος Αθηναίων μέσω της Επιτροπής που προβλέπει η Σύμβαση, θα διασφαλίζει ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματά του ως ιδιοκτήτη και θα επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συμμετοχή του στη λειτουργία της Δομής.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται ως τις 31.12.2016 και αποτελεί συνέχεια της δωρεάν παραχώρησης που έχει κάνει ο Δήμος προς το Ελληνικό Δημόσιο και αφορά ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων, έκτασης 20.000 τ.μ., από σχεδόν 12.000 τ.μ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, έως 31.12.2015.

Τα έξοδά της αναλαμβάνονται από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π..- οι λογαριασμοί θα είναι στο όνομα του Δημοσίου). Επίσης το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τα εκκρεμή έργα της περιοχής, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από τη δημοτική αρχή (διάνοιξη οδού Αγίας Άννης, αποχετευτικά έργα κ.λ.π.).

Ο δήμος Αθηναίων θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των κατοίκων της Αθήνας και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και καλεί, για μία ακόμη φορά, την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβεβαιώσει τον συνεκτικό ρόλο της στην κοινωνία".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ