ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι αριθμοί του Αναστασίου

Οι αριθμοί του Αναστασίου
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στα 2,5 χρόνια της παρουσίας του Γιάννη Αναστασίου στον πράσινο πάγκο με τη βοήθεια των αριθμών. (VIDEOS)

Από τη Δευτέρα (2/11) ο κύκλος του Γιάννη Αναστασίου στον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε μετά από μία παρουσία περίπου 2,5 ετών. Σε αυτό το διάστημα υπήρχαν καλές και κακές στιγμές με τον Έλληνα τεχνικό να έχει ζήσει όλα τα συναισθήματα στον πράσινο πάγκο.

Ο Γιάννης Αναστασίου ολοκλήρωσε την θητεία του όντας στην έκτη θέση των μακροβιότερων προπονητών στην ιστορία της ομάδας.

Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, ο 42χρονος τεχνικός του τριφυλλιού καθοδήγησε τους πράσινους σε 117 αφήνοντας πίσω του τον τεράστιο Χάρι Γκέιμ ο οποίος είχε 109 παρουσίες.

Ο γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1973 προπονητής του τριφυλλιού μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ, έχοντας ξεπεράσει από πέρσι τα 100 ματς, που αποτελείται από επτά προπονητές με κορυφαίο όλων τον Βασίλη Δανιήλ ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει σπάσει το φράγμα και των 200 αγώνων ως προπονητής του τριφυλλιού.

Τον Δανιήλ ακολουθούν οι Μπόμπεκ, Πετρόπουλος, Πούσκας και Ρότσα ενώ πλέον στην 6η θέση βρίσκεται ο Αναστασίου.

Δυόμιση χρόνια στον πράσινο πάγκο

Ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον Μάιο του 2013, διαδεχόμενος τον Γιάννη Βονόρτα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Γιάννης Αλαφούζος είχε στο μυαλό του τον 42χρονο τεχνικό αλλά η σκέψη αυτή ενισχύθηκε και από την πρόταση του Νίκου Νταμπίζα για συνεργασία με τον Έλληνα προπονητή. Μάλιστα ο Αναστασίου παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Στιβ Ρούτερ και Γιούσεφ Φος στις 14 Μαΐου 2013 κάτι το οποίο σημαίνει ότι ήδη έχουν συμπληρωθεί δυο χρόνια παρουσίας του στο τριφύλλι.

Η μόνη διαφορά του είναι πως σε σχέση με τους προαναφερθέντες προπονητές που έχουν 100 και πλέον παρουσίες είναι ότι δεν έχει κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα, κάτι το οποίο έχουν πετύχει στην θητεία τους στο τριφύλλι και οι έξι.

ΟΝΟ/ΜΟ ΣΥΝ. ΑΓΩΝΩΝ ΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ

Βασίλης Δανιήλ 201/126/43/32
*Στέφαν Μπόμπεκ 179/114/24/41
Λάκης Πετρόπουλος 170/98/31/41
Φέρεντς Πούσκας 167/108/28/31
Χουάν Ραμόν Ρότσα 149/102/22/25
****Γιάννης Αναστασίου 117/65/28/24
**Χάρι Γκέιμ*** 109/73/14/21

*Δεν υπολογίζεται καθόλου το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό τη σεζόν 1963-64 το οποίο διεκόπη λόγω επεισοδίων και ενώ το σκορ ήταν 1-1.

**Δεν υπολογίζεται καθόλου ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1961-62 το οποίο διεκόπη στο 113' και ενώ το σκορ ήταν στο 0-0 λόγω ότι είχε βραδιάσει και το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς.

***Ο Χάρι Γκέιμ βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και πριν την θέσπιση της Α' Εθνικής και συγκεκριμένα την περίοδο 1951-53 όπου έδωσε 4 ματς στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και 29 στο Πρωτάθλημα Αθηνών.

****Δεν υπολογίζεται το ματς με τη Νίκη Βόλου στην Super League που πήρε ο Παναθηναϊκός στα χαρτιά.

Τι λένε οι αριθμοί

Σε αυτά τα 117 ματς έως σήμερα σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη ο Γιάννης Αναστασίου πέτυχε 65 νίκες, γνώρισε 28 ήττες, ενώ 24 παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα.

Ειδικότερα στο πρωτάθλημα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια ο 42χρονος τεχνικός έκατσε στον πάγκο σε 88 παιχνίδια και είχε 52 νίκες, 19 ήττες και 17 ισοπαλίες.

Στο κύπελλο έκατσε στο τιμόνι σε 15 αγώνες μετρώντας 10 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ τέλος στην Ευρώπη είχε 14 ματς με 3 νίκες, 6 ήττες και 5 ισοπαλίες.

Η μεγαλύτερη επικράτηση του Παναθηναϊκού αυτά τα δυόμιση χρόνια ήταν η νίκη επί του Εργοτέλη στην Λεωφόρο με 5-0 και η μεγαλύτερη ήττα αυτή κόντρα στον Πανιώνιο έκτος έδρας με 3-0 μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του στον πράσινο πάγκο.

Οι αριθμοί του Αναστασίου
INTIME SPORTS

* 18/8/2013: Ο Γιάννης Αναστασίου στο ντεμπούτο στον Παναθηναϊκό

Το ντεμπούτο του στον πράσινο πάγκο

Ο Γιάννης Αναστασίου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον πράσινο πάγκο στις 18 Αυγούστου 2013 στην Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό.

Ο 42χρονος τεχνικός ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του με το δεξί στο τριφύλλι καθώς οι πράσινοι παρουσία 12.000 και πλέον θεατών του στο "Απόστολος Νικολαϊδης" επικράτησαν με 2-0 της ομάδας του Αγρινίου. Τα γκολ για τον Παναθηναϊκό στο παρθενικό παιχνίδι του Αναστασίου στον πάγκο είχαν πετύχει οι Νάνο και Μπεργκ.

Η πρώτη ενδεκάδα που είχε επιλέξει ο Έλληνας προπονητής αποτελούνταν από τους: Καπίνο, Μαρινάκη, Νάνο, Κουτρουμπή, Σίλντενφελντ, Μέντες, Λαγό, Μπαϊράμι, Αμπέντ, Καρέλη και Ντίνα. Και ως αλλαγές είχαν χρησιμοποιηθεί οι Μπεργκ, Τριανταφυλλόπουλος και Μουζακίτης.

Η πρώτη ήττα

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού γνώρισε άμεσα την πρώτη του κρυάδα καθώς από τον ζενίθ της πρώτης νίκης μέσα σε έξι μέρες βρέθηκε στο ναδίρ γνωρίζοντας την πρώτη του ήττα και μάλιστα έμελλε να είναι και η πιο βαριά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πράσινο πάγκο.

Στις 24 Αυγούστου 2013 το τριφύλλι αγωνιζόταν εκτός έδρας κόντρα στον Πανιώνιο και οι πράσινοι έχασαν με 3-0 από την ομάδα της Νέας Σμύρνης πραγματοποιώντας μια μέτρια εμφάνιση στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού στην συνέντευξη Τύπου που είχε ακολουθήσει το παιχνίδι είχε σταθεί στη νεανική ομάδα που διέθετε το τριφύλλι και στις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στην απόδοση από αγώνα σε αγώνα.

Οι αριθμοί του Αναστασίου
INTIME SPORTS

Πήρε την ταυτότητα του Μίτσελ στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Ένα παιχνίδι που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων των φίλων του Παναθηναϊκού σε αυτά τα δυο χρόνια παρουσίας του Γιάννη Αναστασίου στον πράσινο πάγκο είναι η νίκη μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" επί του Ολυμπιακού με το ευρύ 3-0.

Ο Παναθηναϊκός κατέβαινε στο Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας που μάλιστα ήθελε να κάνει φιέστα τίτλου κερδίζοντας το τριφύλλι σε ένα ματς που διεξήχθη στις 2 Μαρτίου 2014.

Ο Γιάννης Αναστασίου όμως μαζί με τους συνεργάτες του είχαν προετοιμάσει άψογα τον Παναθηναϊκό και ο Έλληνας τεχνικός πήρε την ταυτότητα του Μίτσελ χτυπώντας όπως έπρεπε τον "αιώνιο" αντίπαλο.

Έτσι οι πράσινοι έφτασαν σε μια μεγάλη νίκη επικρατώντας με 3-0 του Ολυμπιακού χάρη σε γκολ που σημείωσε οι Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέντ. Σε εκείνο το παιχνίδι μάλιστα ο Αναστασίου αναγκάστηκε να κάτσει στον πάγκο από ένα σημείο και μετά με δεμένο το μάτι του καθώς τον είχε χτυπήσει ένα αντικείμενο από την εξέδρα.

Το πιο κομβικό παιχνίδι για τον ίδιο

Στις 16 Απριλίου 2014 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον ΟΦΗ στην ρεβάνς της ήττας με 1-0 στον ημιτελικό του Κυπέλλου και ήθελε μόνο τη νίκη για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Οι πράσινοι ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς το ματς σκοράροντας μόλις στο 20' με τον Αμπέντ αλλά εν συνεχεία δεν κατάφεραν να βάλουν κάποιο άλλο τέρμα και το ματς πήγε στην παράταση.

Εκεί ο Παναθηναϊκός μπόρεσε και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα δυο φορές με τον Μπεργκ στο 100' και στο 115' και τελικά το τριφύλλι επικράτησε με 3-0 παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό πολύ πιο δύσκολα απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Γιάννης Αναστασίου ως το πιο κομβικό στην πρώτη χρονιά της θητείας του στους πράσινους καθώς όπως είπε μετά από αυτή την πρόκριση ήταν σίγουρος για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Οι αριθμοί του Αναστασίου
INTIME SPORTS

* Γιάννης Αλαφούζος και Γιάννης Αναστασίου με το Κύπελλο ανά χείρας.

Ο πρώτος τίτλος ως προπονητής

Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής ο Γιάννης Αναστασίου είχε κατακτήσει αρκετούς τίτλους στο εξωτερικό έχοντας πάρει το πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Άγιαξ και του Βελγίου με την Άντερλεχτ ενώ είχε και πολλές ατομικές διακρίσεις.

Άλλη γλύκα όμως έχει ο πρώτος τίτλος ως προπονητής και αυτός ήρθε στην πρώτη του θητεία στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μάλιστα σε ένα ματς που συνοδεύτηκε με καθολική επικράτηση επί του αντιπάλου του.

Στις 26 Απριλίου 2014 ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αγωνίστηκαν στο ΟΑΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και το τριφύλλι επικράτησε με 4-1 με τον προπονητή των πράσινων να προετοιμάζει και πάλι άριστα την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην νίκη με τον Μπεργκ να κάνει χατ τρικ σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του Σουηδού με την φανέλα του τριφυλλιού ενώ ο Καρέλης είχε βάλει το τέταρτο γκολ των πράσινων.

Ο Γιάννης Αναστασίου πανηγύρισε τον τίτλο μαζί με την γυναίκα του και τα δυο του παιδιά που είχαν έρθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια του Έλληνα τεχνικού για την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου.

Το Ευρωπαϊκό ντεμπούτο στον πάγκο

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Γιάννης Αναστασίου να πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο σε μια χώρα στην οποία αγωνίστηκε και αυτή ήταν το Βέλγιο.

Ο Παναθηναϊκός στις 30 Ιουλίου 2014 αντιμετώπισε εκτός έδρας την Σταντάρ Λιέγης στα πλαίσια των προκριματικών του Champions League. Ένα παιχνίδι το οποίο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και με το τριφύλλι να έχει καλύτερη απόδοση αλλά να μην καταφέρνει να πάρει τη νίκη και εν τέλει στην ρεβάνς οι πράσινοι γνώρισαν την ήττα με 2-1 και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το πιο κακό παιχνίδι του Παναθηναϊκού

Με την φράση "Ήταν η χειρότερη εμφάνιση στους μήνες που είμαι στην ομάδα" αντιμετώπισε ο Γιάννης Αναστασίου την ήττα από την Εστορίλ στην Πορτογαλία σε ένα παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου 2014.

Ο Παναθηναϊκός έχασε με 2-0 από τους Πορτογάλους σε ένα ματς όπου όλα πήγαν στραβά. Όπου όλοι οι παίκτες είχαν παίξει κάτω του μετρίου και τα λάθη που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Με διαφορά το χειρότερο ματς των πράσινων με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο τους σε αυτά τα δυο χρόνια όπου ο 42χρονος τεχνικός βρίσκεται στο τιμόνι του τριφυλλιού.

Η τεσσάρα από την Ξάνθη

Μια και μοναδική φορά σε αυτά τα 99 παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί τέσσερα τέρματα και αυτή ήταν κόντρα στην SKODA Ξάνθη σε ένα ματς που διεξήχθη εκτός έδρας στις 18 Δεκεμβρίου 2014 και στο οποίο το τριφύλλι είχε πολύ άσχημη απόδοση.

Οι πράσινοι ηττήθηκαν με 4-2 χάνοντας 2-0 στο 16' και 4-1 στο 63' και τελικά κατάφεραν να μειώσουν σε 4-2 σε ένα κακό παιχνίδι που ανάγκασε τον Γιάννη Αναστασίου να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο του τριφυλλιού για την εικόνα που είχαν δείξει οι παίκτες του σε εκείνη την αναμέτρηση.

Η πεντάρα επί του Εργοτέλη

Η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού σε αυτά τα δυο χρόνια παραμονής του Γιάννη Αναστασίου στον πράσινο πάγκο ήταν κόντρα στον Εργοτέλη σε ένα παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2015 στην Λεωφόρο.

Σε ένα επιθετικό κρεσέντο οι πράσινοι κατάφεραν να σημειώσουν πέντε γκολ σε 34 λεπτά με τον Μάρκους Μπεργκ να κάνει χατ τρικ και τον Βίκτωρ Κλωναρίδη να σημειώνει τα άλλα δυο τέρματα των πράσινων.

Αυτό το 45λεπτο ήταν το πιο χορταστικό στην παρουσία του 42χρονου τεχνικού στο τριφύλλι με πέντε γκολ και πολλές φάσεις για ακόμα μεγαλύτερη νίκη.

Ήττα σοκ και αποκλεισμός

Ο Παναθηναϊκός ως Κυπελλούχος ήθελε να πάει για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου θέλοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο του αλλά δεν τα κατάφερε.

Αιτία για αυτό ή ήττα από την SKODA Ξάνθη στις 29 Ιανουαρίου 2015 στην Λεωφόρο με 1-0 στην ρεβάνς του 1-1 του πρώτου αγώνα στην Ξάνθη.

Το τριφύλλι σε εκείνο το παιχνίδι αγωνίστηκε για 30 λεπτά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μέντες και δέχτηκε το γκολ από τους φιλοξενούμενους στο 88' μην έχοντας έτσι και τον χρόνο να αντιδράσει.

Οι πράσινοι αποκλείστηκαν έτσι από τη συνέχεια του θεσμού σε μια ήττα που στοίχισε στον Γιάννη Αναστασίου και τους ποδοσφαιριστές του καθώς το Κύπελλο ήταν ένας από τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της σεζόν οι παίκτες του τριφυλλιού.

Οι αριθμοί του Αναστασίου
INTIME SPORTS

* Εμφανώς απογοητευμένος ο Γιάννης Αναστασίου από την εικόνα της ομάδας του στο ματς με την Γκαμπάλα.

Η κλεψύδρα που άδειαζε

Το περασμένο καλοκαίρι έγινε υπέρβαση στο μπάτζετ με παίκτες όπως ο Εσιέν και ο Σάντσεθ για να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα. Τα αποτελέσματα ήταν δυσανάλογα των προσδοκιών και οι πρώτοι τριγμοί ήρθαν μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ.

Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί τα όσα έγιναν μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα. Μετά από δύο ισοπαλίες οι πράσινοι έμειναν εκτός ευρωπαϊκή συνέχειας και έκτοτε η κατάσταση έμοιαζε με καζάνι που έβραζε.

Η ήττα και από τον Πανιώνιο έφερε νέα μουρμούρα, ωστόσο οι τέσσερις συνεχόμενες νίκες επί του Λεβαδειακού, του Πλατανιά, της Ξάνθης και του ΠΑΣ έφεραν μια σχετική ηρεμία. Ο Παναθηναϊκός είχε μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία να ανατρέψει το κλίμα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά για ακόμα μία φορά η εικόνα της ομάδας ήταν τραγική.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Γιάννη Αναστασίου είχε ξεκινήσει και τελικά το διαζύγιο ήρθε μετά την εντός έδρας ισοπαλία με την ΑΕΚ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ