ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 15 παίκτες και ο Ουζουνίδης φευγάτοι από το "Survivor"

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ουζουνίδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα δεδομένα για το ρόστερ και το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού της επόμενης σεζόν, ακόμη κι αν παραμείνει στην Super League, στην περίπτωση που ο Γιάννης Αλαφούζος παραμείνει στο τιμόνι της ΠΑΕ.

Σε έναν μήνα ολοκληρώνεται η πολύπαθη σεζόν για τον Παναθηναϊκό, άπαντες περιμένουν τις εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης, όμως ακόμη κι αν οι Πράσινοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια από την ΕΠΟ μέσω Σούπερ Λίγκας, κινδυνεύουν να μείνουν με… μισή ομάδα. Ούτε λίγο – ούτε πολύ συνολικά 15 παίκτες είναι στον αέρα, όπως άλλωστε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος δεν πρόκειται να μείνει στο Τριφύλλι αν δεν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Και δεδομένου ότι η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών είναι βέβαιη (και από τη FIFA και από την EΠΟ) θα πρέπει να περιμένουμε για το αν ο Παναθηναϊκός θα έχει έστω δικαίωμα για 2-3 μεταγραφές κάτω των 23 ετών ή μόνο Ελλήνων παικτών. Το τοπίο προδιαγράφεται τρομακτικά δυσοίωνο για τους Πράσινους αν δεν βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό, καθώς το μπάτζετ μετα βίας θα αγγίζει τα 2,5 – 3 εκατ. ευρώ και ο τεχνικός διευθυντής με τον προπονητή που θα αναλάβουν μετά τη λήξη της σεζόν θα έχουν μόνο ένα στόχο: την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα. Αναλυτικά…

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης σκέφτηκε πολύ σοβαρά δύο φορές να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν. Η πρώτη μετά την ήττα με 2-0 από τον Παναιτωλικό, λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση «αποχώρησης» του Γιάννη Αλαφούζου και η δεύτερη τον Ιανουάριο, όταν απολύθηκε ο γενικός διευθυντής Αγησίλαος Τουμαζάτος και λύθηκε η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον υπηρεσιακό τεχνικό διευθυντή της ομάδας, μάνατζερ και στενό φίλο του Ουζουνίδη, Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο. Άλλαξε την απόφασή του βασανιστικά και στις δύο περιπτώσεις και από τις αρχές Φεβρουαρίου «καθάρισε» το μυαλό του και έκανε την οριστική επιλογή του: δεν φεύγει ως το τέλος της σεζόν, δεν μένει με τον Αλαφούζο στο τιμόνι και την ΠΑΕ σε διαδικασία συρρίκνωσης και νέου πλάνου «σωτηρίας».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση οδεύει ως τώρα, έχοντας ήδη απορρίψει πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ και κρούση από άλλη μια ευρωπαϊκή ομάδα. Στην περίπτωση που αλλάξει χέρια η ΠΑΕ είναι διατεθειμένος να συζητήσει το σχέδιο για την επόμενη σεζόν και τους όρους συνεργασίας. Ακόμη και σ΄ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι πιθανότητες παραμονής του δεν είναι πολλές, λόγω της τεράστιας φθοράς στον ενάμιση χρόνο που έχει καθίσει στον πάγκο του πολύπαθου τον τελευταίο χρόνο Παναθηναϊκού.

ΟΙ 5 ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ

Υπό την προϋπόθεση της μη αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πέντε είναι οι παίκτες που θα αποχωρήσουν σίγουρα. Είναι και οι πέντε βασικοί, όλοι ενδέχεται να φύγουν ακόμη και αν αλλάξει χέρια ο Παναθηναϊκός. Δεδομένη είναι η αποχώρηση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος έχει πωληθεί από τον περυσινό Οκτώβριο στην Μπενφίκα. Προς αποχώρηση οδεύουν και δύο ξένοι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν. Πρόκειται για τον Ρόμπιν Λουντ και τον Γκιγιέρμο Μολίνς. Μικρές πιθανότητες παραμονής υπάρχουν αν ο Παναθηναϊκός αλλάξει ιδιοκτήτη μόνο για τον Λουντ κι αυτό διότι στον 25χρονο διεθνή Φινλανδό μέσο αρέσει και η ζωή στην Ελλάδα και το περιβάλλον του Παναθηναϊκού όταν είναι… νορμάλ.

Στην τρίτη «υποκατηγορία» ανήκουν οι δύο δανεικοί από τον ΠΑΟΚ παίκτες. Τόσο ο Κάτσε όσο και ο Μυστακίδης δεν πληρώνονται από τον Παναθηναϊκό, αλλά από τον ΠΑΟΚ. Συνεπώς, έχουν την… πολυτέλεια να σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο και να μην ασχολούνται με το… αν και πότε θα γίνουν πληρωμές στην ομάδα. Βασικότατος ο Κάτσε, το ίδιο θα ίσχυε και για τον Μυστακίδη αν δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με το γόνατό του. Στα 25 του ο διεθνής Αλβανός μέσος, στα 24 ο Έλληνας επιθετικός, θα ψάξουν αμφότεροι μια καλύτερη επιλογή για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Είτε και πάλι ως δανεικοί από τον ΠΑΟΚ, είτε αν πωληθούν από τον Δικέφαλο του Βορρά στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

ΟΙ 4 ΓΙΑ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Tο πλάνο του Αλαφούζου για την επόμενη αγωνιστική σεζόν είναι τόσο «μνημονιακό» που το υψηλότερο συμβόλαιο αναμένεται να είναι της τάξης των 180.000-200.000 ευρώ.

Τέσσερις ξένοι παίκτες αποκτήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2020 και ενδέχεται να παραμείνουν μόνο αν δεχθούν μείωση της αμοιβής τους. Αν αρνηθούν, θα καταβληθούν προσπάθειες για πώληση, διαφορετικά θα μείνουν ελεύθεροι με αποζημίωση. Οι τρεις εξ΄ αυτών (Γιόχανσον, Ινσούα, Αλτμαν) αποκτήθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις και ο τέταρτος (Μουνιέ) ως βασικό στέλεχος, το οποίο όμως, λόγω των τραυματισμών του, μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό μόνο στον δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση αλλαγής διοικητικής σκυτάλης, υπάρχουν πιθανότητες πολλές για παραμονή και των τεσσάρων, δεδομένου ότι τα συμβόλαιά τους δεν είναι υπέρογκα για ένα «μεταβατικό» ρόστερ, ενώ ολοι έχουν δείξει ότι σε έναν Παναθηναϊκό που λειτουργεί ομαλά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του, μπορούν να προσφέρουν.

OΙ 3 ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Από τρεις παίκτες μπορεί να ενισχύσει το ταμείο του ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Κουρμπέλης. Μεγάλο το σίριαλ για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού τον Ιανουάριο, όταν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είχαν συμφωνήσει σε όλα, αλλά ο ίδιος ο 25χρονος μέσος αρνήθηκε να πάει στη Θεσσαλονίκη. Ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να παραμείνει στον Τριφύλλι αν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης. Στην περίπτωση που μείνει ο Γιάννης Αλαφούζος λίγες είναι οι πιθανότητες να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό που θα παλεύει για την παραμονή στην Super League. Ο δεύτερος είναι ο 29χρονος πλέον Ουσμάν Κουλιμπαλί. Με λιγότερα χρήματα από τον Κουρμπέλη βεβαίως. Καταβλήθηκαν προσπάθειες για να πωληθεί τον Ιανουάριο στη Γαλλία ή στην Αγγλία, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Όντας διεθνής και με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ο Κουλιμπαλί πιθανότατα θα πωληθεί, αν δεν αλλάξει χέρια η ΠΑΕ.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Λουσιάνο Νέβες, τον οποίο θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην ίδια κατηγορία, δεδομένου ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020. Ο άτυχος Βραζιλιάνος επιθετικός έχει την υψηλότερη αμοιβή του ρόστερ και αποκλείεται με 550.000 ευρώ ετησίως να παραμείνει στην Αθήνα. Πρόσφατα κατάφερε να επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο μετά τη ρήξη χιαστού που είχε υποστεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και το ιδανικό σενάριο για τους Πράσινους θα ήταν η πώλησή του. Δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι εφέτος, λόγω του τραυματισμού του, αγωνίστηκε ελάχιστα. Όλα ανοιχτά είναι για τον 25χρονο Λουσιάνο, ο οποίος πάντως υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απίθανο να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

ΟΙ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΛΗΓΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Στον «αέρα» είναι και τρεις Έλληνες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν. Προς το παρόν ουδεμία συζήτηση περί ανανέωσης έχει γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν ο Παναθηναϊκός πρωτίστως πάρει την άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα και δευτερευόντως βρει τεχνικό διευθυντή που θα αναλάβει τη βαριά υποχρέωση για την επόμενη σεζόν.

Ο πρώτος είναι ο Χρήστος Δώνης, ο οποίος εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος, όχι όμως στη φυσική θέση του («οκτάρι»), αλλά ως σέντερ φορ, από τη στιγμή που έμειναν ταυτόχρονα στα «πιτς» και ο βασικός αρχικά Μολίνς και ο Λουσιάνο και ο Μυστακίδης που ήρθε τον Ιανουάριο, ενώ ήδη αποτελούσε ξένο σώμα και τελικά αποχώρησε ο «κομαντάντε» Τσάβες.

O δεύτερος είναι ο 20χρονος στόπερ Στέφανος Ευαγγέλου, ο οποίος είχε αποκτηθεί αντί 350.000 ευρώ πριν από δυόμισι χρόνια από τον Πανιώνιο! Λήγει το συμβόλαιό του, ο Ουζουνίδης δεν τον εμπιστεύτηκε καθόλου εφέτος και πιθανότατα θα ψαχτεί για άλλες πολιτείες.

Ο τρίτος είναι ο νεαρός μεσοεπιθετικός Γιάννης Μπουζούκης, ο οποίος εφέτος έκανε το ντεμπούτο του και έχει ήδη αρνηθεί την πρόταση του Τριφυλλιού για νέο συμβόλαιο. Είχε αναφερθεί πριν από τρεις μήνες - χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί – ότι έχει συμφωνήσει με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά το δεδομένο είναι πως δεν έχει υπογράψει με τον Παναθηναϊκό.

Ας είμαστε επιφυλακτικοί και για τις τρεις περιπτώσεις, κυρίως για τον Δώνη αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, διότι θα ήθελε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό…

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ