ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr ερευνά σε ποιον ανήκει το προπονητικό κέντρο που χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός και εξηγεί που θα καταλήξει, μετά τη διαφαινόμενη χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας από την πρώτη ομάδα.

Ήταν 30 Μαΐου του 2013, όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε ανακοινώσει την αγορά του αθλητικού κέντρου «Απήλιον», το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε «Γεώργιος Καλαφάτης», προς τιμή του ιδρυτή του συλλόγου. Προηγουμένως, ο Γιάννης Αλαφούζος δεν τα βρήκε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την περαιτέρω χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας και συμφώνησε άμεσα με τον Γιώργο Τσακίρη για το προπονητήριο που χρησιμοποιούσε ο Πανιώνιος.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, περίπου την ίδια εποχή του χρόνου, οι εξελίξεις αντιστρέφονται. Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να φύγει από το «Γεώργιος Καλαφάτης», επειδή δεν πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις της Παιανίας

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η βελτίωση του προπονητηρίου στο Κορωπί δεν προσκρούει στη διάθεση της ΠΑΕ. Αντίθετα, η διοίκηση θα ήθελε να το αναμορφώσει και να αξιοποιήσει τα 50 ανεκμετάλλευτα στρέμματα που διαθέτει, στο διπλανό οικόπεδο. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο που διέπει τη Β’ Ζώνη Υμηττού δεν επιτρέπει την παραμικρή οικοδομική δραστηριότητα…

Με τον Παναθηναϊκός να επιστρέφει συνολικά στην Παιανία, εγείρεται το ερώτημα τι θα συμβεί με το «Γεώργιος Καλαφάτης». Ένα αθλητικό κέντρο που ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραμένει ασαφές και απασχολεί πολλούς…

Η ΠΑΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ

Ας τα πάρουμε από την αρχή… Ο Αλαφούζος είχε συμφωνήσει με τον Τσακίρη για την αγορά του «Γεώργιος Καλαφάτης», το οποίο εδράζεται σε 50 στρέμματα και για παρακείμενο οικόπεδο, έκτασης 50 στρεμμάτων. Η συμφωνία προέβλεπε αντίτιμο 7,7 εκατομμυρίων ευρώ για το προπονητήριο και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το οικόπεδο, ενώ η αποπληρωμή έχει προγραμματιστεί σε βάθος δεκαετίας.

Οι δόσεις πληρώνονται από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε καθορισμένες ημερομηνίες, με τον Γιάννη Αλαφούζο να έχει παράσχει προσωπικές εγγυήσεις για την τήρηση του διακανονισμού, οι οποίες θα εκπέσουν εφόσον προκύψει καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων.

Δικαιούχοι των ποσών είναι δύο εταιρίες, συμφερόντων του Γιώργου Τσακίρη. Η πρώτη που εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος είναι η «ΑΠΗΛΙΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ» και η δεύτερη η «ΣΜΥΡΝΗ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ». Υπέρ των δύο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός περιλαμβάνει στον τελευταίο ισολογισμό που δημοσιοποίησε, επιταγές δόσεων σε εγγυήσεις αγοραπωλησίας.

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία

Επίσης, στον τελευταίο ισολογισμό της ΠΑΕ προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν έχει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία της. Στο ίδιο έγγραφο, η εταιρία ενημερώνει ότι μισθώνει αθλητικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές το ενοίκιο ή το χρονικό διάστημα.

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί απορία. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός οφείλει χρήματα και κάποιος πιστωτής θα μπορούσε να διεκδικήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Συνεπώς, εξαρχής ήταν ένα μέτρο προστασίας, αφού ειδικά το καλοκαίρι του 2013 υπήρχαν μεγάλες οφειλές. Επίσης, ακόμα δεν έχει αποπληρωθεί το αθλητικό κέντρο, με τη σύμβαση να προβλέπει τη μεταβίβαση μόλις εξοφληθεί πλήρως το αντίτιμο. Δηλαδή, σε βάθος εξαετίας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟΥ

Όμως, αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του «Γεώργιος Καλαφάτης»; Σίγουρα, πέρασε από την κατοχή της εταιρίας «ΣΜΥΡΝΗ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», που στην επίσημη ιστοσελίδα (www.smyrni1890.gr) της αναφέρει ότι έχει το 100% του αθλητικού κέντρου Απήλιον, του πρώην προπονητηρίου του Πανιωνίου.

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία

Μάλιστα, η εταιρία καταχώρησε εκ νέου την ιστοσελίδα της τον Οκτώβριο του 2016, ενώ την είχε δημιουργήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ίσως είναι ένα δείγμα ότι ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί ξανά ή ίσως να πρόκειται για σύμπτωση…

Ο ιδιοκτήτης του "Γ. Καλαφάτης" και το μέλλον μετά την Παιανία

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ιδιοκτησία του αθλητικού κέντρου έχει περάσει στην κυπριακή off-shore εταιρία, Sortivo International. Πιθανότατα, όταν ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του, η κυριότητα να μεταβιβαστεί στην ΠΑΕ, αλλά αυτό θα συμβεί σε μερικά χρόνια.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Πλέον, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός με το «Γεώργιος Καλαφάτης». Πως μπορεί να το αξιοποιήσει, διότι μοιάζει αδιανόητο για μία ΠΑΕ που επιχειρεί να εξορθολογήσει τα οικονομικά της, να συντηρεί δύο αθλητικά κέντρα. Για την παραχώρηση του, προφανώς έχει λόγο ο Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος θα κληθεί να συναινέσει σε νέο διακανονισμό για την εξόφληση του ή ακόμα και να αναλάβει εκ νέου το προπονητήριο μέσω της ματαίωσης της καταβολής των εναπομεινάντων δόσεων…

Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο συμφωνητικό ή να έχει μεταφερθεί η κυριότητα του "Γεώργιος Καλαφάτης" σε off shore εταιρία. Για παράδειγμα, η κυπριακή Sortivo International που έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα ήταν μία λογική επιλογή. Αλλά, ως προς αυτά μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ