ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο φάκελος κατατέθηκε, η δουλειά συνεχίζεται

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού κατέθεσε το φάκελο για την αδειοδότηση, ωστόσο πλέον έχει να εφαρμόσει το "Μνημόνιο 2" και να εξασφαλίσει τη συνέπεια για τον έλεγχο της UEFA τον Ιούνιο. Διαβάστε στο Sport24.gr.

Με την κατάθεση του φακέλου στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ την Παρασκευή (31/3), ολοκληρώθηκε μία επίπονη χρονική περίοδος για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί πως από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν και ο Γιάννης Αλαφούζος έδωσε την εντολή για εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, μέχρι σήμερα (31/3), τα διοικητικά στελέχη έκαναν ένα μικρό "μαραθώνιο" για να τον πετύχουν.

Πλέον, το ζητούμενο είναι η προσπάθεια τους να στεφθεί από επιτυχία, δηλαδή με την εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής για το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-2017. Ωστόσο, όπως επαναλαμβάνουν όσοι ασχολήθηκαν με τη συμπλήρωση του φακέλου, έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, υπήρξε συνεννόηση με την Επιτροπή Αδειοδότησης και οι προετοιμασίες έγιναν με βάση της οδηγίες της.

ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Φυσικά, με την ολοκλήρωση της εγχώριας διαδικασίας αδειοδότησης, δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, έχουν να επιβλέψουν την τήρηση των διακανονισμών και να εφαρμόσουν την πολιτική του "μνημονίου 2", για μείωση των εξόδων και καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων. Μία αποστολή που δεν είναι εύκολη και απαιτεί προσοχή και στοχευμένες ενέργειες.

Ενδεικτική της προσαρμογής που επιχειρείται στον Παναθηναϊκό είναι η μείωση του μπάτζετ. Για τη σεζόν 2016-2017 είχε προσδιοριστεί στα 17 εκατομμύρια ευρώ, προ φόρων και ένα χρόνο μετά, για τη σεζόν 2017-2018, υπολογίζεται περίπου στα 7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς φορολόγηση. Δηλαδή, μία περικοπή περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ...

Ακόμα, το λογιστήριο έλαβε εντολή να επανεξετάσει και να περιστείλει όλες τις δαπάνες, ενώ κάθε τμήμα αναθεώρησε το εξοδολόγιο του. Ο διευθυντής της ακαδημίας, Τάκης Φύσσας, αναπροσαρμόζει τα κόστη και θέτει διαφορετική στόχευση, ενώ το μισθολόγιο του στελεχιακού δυναμικού κρίνεται υψηλό και θα περικοπεί.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα πάρει μέρος σε διοργάνωση της UEFA, τότε το επόμενο τεστ για τη διοίκηση προγραμματίζεται για τον Ιούλιο. Τότε, το Financial Control Panel της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, θα ελέγξει όλες τις ομάδες που θα αγωνιστούν στο Champions League και στο Europa League, αναφορικά με τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές τους.

Συνεπώς, επιβάλλεται η ΠΑΕ να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της και να μην δημιουργήσει χρέη, ένας παράγοντας που θα κρίνει στο μεγαλύτερο βαθμό την άδεια συμμετοχής. Στις υπόλοιπες παραμέτρους του "Licensing" ο Παναθηναϊκός ανταποκρίνεται ήδη, αφού διαθέτει:

Α. Χρηματοδότη, ο οποίος χρηματοδοτεί διαρκώς και σταθερά εδώ και μία τετραετία.

Β. Η διοίκηση εφαρμόζει άμεση περιστολή των δαπανών, μέχρι να φτάσει στο αναγκαίο όριο.

Γ. Η ΠΑΕ έχει πλάνο βιωσιμότητας με μικρό κόστος, που κρίνεται βιώσιμο.

Δ. Διαθέτει παραχωρητήρια για γήπεδο και προπονητικές εγκαταστάσεις.

Ε. Η ακαδημία έχει αγωνιστικά τμήματα Κ20, Κ17 και Κ15.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ