ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νταμπίζας: "Σε θέμα ηθικής δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ούτε ένα χιλιοστό"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙΖΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Dabizas, Panathinaikos (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Νίκος Νταμπίζας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα το απόγευμα στάθηκε κυρίως στο κομμάτι της ηθικής του Παναθηναϊκού όπως επίσης της δικής του και του Γιώργου Δώνη με την οποία δεν μπορεί να παίξει κανείς.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική του Παναθηναϊκού, του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο τεχνικός διευθυντής των πράσινων προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο παλαίμαχος αμυντικός μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου επειδή δεν θέλει να υπάρχουν σκιές και ανέλυσε το αγωνιστικό πλάνο που οριοθετήθηκε μετά το ματς με τον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Δώνη ενώ έφερε ως παράδειγμα και την ήττα της Γιουβέντους από τη Σπαλ.

Η αρχική τοποθέτηση του Νίκου Νταμπίζα ανέφερε:

"Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Είναι κάτι έκτακτο, πέρα απ' αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο που παρεμπίπτοντος θα γίνει στο τέλος της χρονιάς μέσα στον Μάιο.

Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ έκτακτα έχει να κάνει με ένα ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα που είτε έχει πάρει μεγάλη έκταση ή μικρή έκταση για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό έχει να κάνει με ένα ζήτημα που δεν διαπραγματεύεται, δεν αμφισβητείται και δεν είναι υποκειμενικό και αυτό είναι η ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που για τους γνωστούς λόγους διακόπηκε κατά κάποιον τρόπο ή στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουμε με τις όποιες πιθανότητες που είχαμε μέχρι τότε την ευρωπαϊκή μας έξοδο, για τους λόγους που όλοι γνωρίζετε. Υπήρξε μια συζήτηση, που δεν ξέρω αν όλοι μπορούν να αντιληφθούν το πως λειτουργούμε σαν ομάδα. Επειδή ο Παναθηναϊκός είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί συνεχώς με συγκεκριμένα πρότυπα και συγκεκριμένες διαδικασίες, οπότε σε αυτή την εσωτερική λειτουργία αποφασίσαμε μαζί με τον προπονητή να δημιουργηθεί ένα πλάνο για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εναπομείναντα παιχνίδια. Πάντα με γνώμονα και κριτήριο το αγωνιστικό όφελος της ομάδας ομαδικά και ατομικά.

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε περισσότερο για ζητήματα αγωνιστικής φύσης κατά κάποιο τρόπο που το υπόβαθρο τους δεν έχει να κάνει με το αθλητικό περιεχόμενο αλλά με ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας.

Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός και θα αναφερθώ και σε ονόματα αν και ποτέ για κανέναν αντίστοιχο λόγο στο παρελθόν δεν το έχουμε κάνει έτσι ώστε να εξηγήσουμε και να καταλάβει και ο πιο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού, αυτός που δεν εκφράζεται μέσα από τα social media, αυτός που κάθεται σε μια γωνιά της Ελλάδος στο καφενείο και ακούει, εισπράττει διάφορες απόψεις, διάφορες αρθρογραφίες, τοποθετήσεις, επώνυμα και ανώνυμα.

Η σκόνη που έχει σηκωθεί για το πως δια χειριστήκαμε αυτόν τον εναπομείναντα στόχο που είχαμε στο κομμάτι της αξιολόγησης της ομάδας είναι συγκεκριμένος και ξεκίνησε από το ματς με τον Απόλλωνα. Το αμέσως επόμενο μετά απ' αυτό με τον Ολυμπιακό.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε και αναλύουμε μια απόφαση που πάρθηκε εσωτερικά στο σύλλογο για να γνωρίζει ο κόσμος τα κριτήρια και να αξιολογήσει ώστε να βγάλει τα συμπεράσματα του. Στο ματς με τον Απόλλωνα υπήρχε η τιμωρία του Γιόχανσον, ήταν ο μόνος που είχε πάρει κάρτα με τον Ολυμπιακό, και μπορούσαμε να τον δηλώσουμε με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο. Επιλέξαμε με την τότε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε αποτελέσματα και διάφορες άλλες παραμέτρους εξωτερικές προς εμάς να δηλωθεί στο ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ.

Με βάση την αντικειμενική δυσκολία των παιχνιδιών και την αξιολόγηση που έγινε θεωρήθηκε πως τα ματς με Απόλλωνα και με τον ΟΦΗ έναντι του Άρη και του Ατρόμητου ήταν διαφορετικής αντιμετώπισης, δυναμικής ώστε οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν σε αυτό το παιχνίδι αν ήταν να επιλέξουμε να αγωνιστούν με τον Ατρόμητο εκτός έδρας προτιμήσαμε να τους βάλουμε να παίξουν σε ένα μας εντός έδρας. Πάντα για λόγους δικούς μας. Εσωτερικούς όχι εξωτερικούς.

Το ίδιο έγινε και στο ματς με τον Άρη όπου ο Ινσούα δέχθηκε κίτρινη κάρτα και κληθήκαμε να τον δηλώσουμε στο ματς με τον ΟΦΗ ενώ και ο Κουρμπέλης είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα με τον Απόλλωνα. Στην επιλογή που κάναμε οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να απουσιάσουν με τον ΟΦΗ και επιλέχθηκε να παίξουν με τον Ατρόμητο έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πως μπορεί ένας ποδοσφαιριστής, που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του, να αντιμετωπίσει μια ομάδα όπως είναι ο Ατρόμητος εκτός έδρας από μια ομάδα όπως είναι ο ΟΦΗ εντός έδρας. Αυτό όσον αφορά την επιλογή των ποδοσφαιριστών και την επιλογή για τα παιχνίδια που επιλέχθηκαν να απουσιάσουν.

Στο ματς με τον Απόλλωνα έπαιξε και ο Κότσαρης τερματοφύλακας, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, παιδιά που ναι μεν είχαν κάποιες συμμετοχές αλλά ειδικότερα η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν η πιο παράξενη με το ειδικό βάρος και λόγω θέσης και λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.

Φτάνοντας στο ματς με τον Άρη όπου είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα στο ματς με τον ΟΦΗ επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που εμείς επικοινωνούμε εσωτερικά και με βάση τον σχεδιασμό, σας δηλώνω ξεκάθαρα, ότι στον αρχικό σχεδιασμό, μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα όταν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική να έχει πάνω κάτω τον χαρακτήρα του ματς με τον Απόλλωνα.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα αποφάσισε ο προπονητής αναγκάστηκε μέσα σε εισαγωγικά, από το πως μπορεί να ερμηνευτεί η παρουσία μιας ειδικής θέσης στο ποδόσφαιρο, όπως είναι αυτή του τερματοφύλακα και διαφοροποίησε τις αρχικές του σκέψεις και μπήκε στη διαδικασία να εμπιστευτεί τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας.

Στην Ελλάδα όταν επιλέγουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει περνάει απαρατήρητο και όταν δεν πετυχαίνει και το αποτέλεσμα είναι άσχημο και η εμφάνιση είναι κακή υπάρχουν σκιές.Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε μορφής ευθύνη.

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω και τοποθετούμε δημόσια για την εμφάνιση της ομάδας που ήταν η χειρότερη, το είπε και ο προπονητής από το ίδιο βήμα, από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά το να αναλύσουμε αγωνιστικές ενέργειες, αποδόσεις, εμφανίσεις με μια συγκεκριμένη σκοπιμότητα δεν είναι αντικειμενικό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση, είναι η όποια απόφαση έχει παρθεί, να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που να θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε σκεπτόμενο φίλο του Παναθηναϊκού. Για το πως μπορεί να λειτουργήσει η ομάδα εσωτερικά και σας ανέλυσα όσο αναλυτικά μπορούσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη.

Θα ήθελα να σκεφτείτε το αντίστροφο σενάριο. Αν δηλώναμε αυτούς τους παίκτες με τον Ατρόμητο, μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, και με την 4η θέση να είναι ανοικτή και διεκδικούμενη εκείνο το διάστημα τι θα λεγόταν. Θα έβγαινε ο Άρης, με το ίδιο σκεπτικό που λένε ότι ευνοήθηκε ο ΟΦΗ, να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο επειδή θα είχαμε δηλώσει τους βασικούς μας ποδοσφαιριστές για να μην παίξουν σε εκείνο το παιχνίδι. Δεν είναι η ίδια βαρύτητα στο μυαλό του καθενός αλλά αν καθίσουμε να ερμηνεύσουμε το σκεπτικό και την διαδικασία μπορούμε να μιλάμε ώρες.

Οι αποδόσεις οι αθλητικές έχουν ευθύνες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες και αυτές θα αναζητηθούν και θα απονεμηθούν με γνώμονα όλη τη χρονιά. Στα μέσα Μαΐου θα γίνει και η απολογιστική χρονιά όταν και θα έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις με γνώμονα το πως διαχειριστήκαμε ως ποδοσφαιρικό τμήμα τη χρονιά που πέρασε".

Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, είχατε μεριμνήσει πριν το παιχνίδι να περάσετε στους ποδοσφαιριστές το μήνυμα που έπρεπε για το τι ακούγεται και το έξτρα κίνητρο ώστε να έχετε και το δικό σας κούτελο καθαρό;
"Όλος ο κόσμος ερμηνεύει. Με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο κεφάλι του. Τα γεγονότα τα πραγματικά και πως κινούμαστε κατά την διάρκεια της εβδομάδας δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν το γνωρίζει κανείς. Δεν θέλω να μπω σε καμία διαδικασία να αναλύσω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε όλη την εβδομάδα γιατί είναι συγκεκριμένος και δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση απ' όλα τα παιχνίδια που παίζουμε από την αρχή της σεζόν όπως και το ματς με τον ΟΦΗ. Οι ποδοσφαιριστές και όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιχνίδια. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε ή να ελαφρύνουμε τη θέση και ο μόνος λόγος που αναφέρθηκα αναλυτικά στη διαδικασία ήταν γιατί είναι ειδικό το ζήτημα".

Είπατε πριν ότι θα μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις. Δεν ξέρω αν εννοείτε πως θα μιλήσετε για όσους αναφέρθηκαν εναντίον σας ή αυτό που μας είπατε για τους παίκτες;
"Για τους παίκτες και γιατί δηλώθηκαν σε αυτό το ματς. Γιατί αν θέλει κάποιος να βρει σκιές, αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι γιατί κλήθηκαν οι παίκτες να εκτίσουν την ποινή τους με τον ΟΦΗ. Αυτό ήταν το συγκεκριμένο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η δική μας λογική λέει ότι αν ο Αποστολάκης, ο Στάικος ο κάθε νεαρός παίκτης που θέλουμε να τον αξιολογήσουμε σωστά και να είμαστε ανταγωνιστικοί στον καλύτερο δυνατό βαθμό, η λογική η δική μας λέει πως το βάρος εκτός έδρας του ματς με τον Ατρόμητο είναι διαφορετικό και θα είναι άδικο να τον κρίνουμε. Εσωτερικά απέναντι στους ποδοσφαιριστές μας. Αν αυτό κάποιος το θεωρεί παράλογο ή σκόπιμο εγώ δεν μπορώ να του αλλάξω το μυαλό απλά μπορώ να εξηγήσω το σκεπτικό. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο".

Σκόπιμο προφανώς το θεωρεί ο κ. Κούγιας γιατί και χθες αλλά και σήμερα μίλησε για εσάς και για τον κ. Δώνη. Έχετε να του πείτε κάτι;
"Είμαι 46 χρονών και βρίσκομαι εδώ γιατί αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να μιλήσω στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Όποιος βρίσκεται εκτός της οικογένειας του Παναθηναϊκού, επιτρέψτε μου να έχω το δικαίωμα και την κριτική γνώση να απαντήσω με τον τρόπο που θέλω και όποτε το θελήσω. Πιστέψτε με είμαι 46 χρονών και μπορώ να το κάνω".

Μπαίνοντας στο ημίχρονο, με τη διαφαινόμενη ήττα του Άρη και με την απόφαση για το ντέρμπι να μην έχει βρει, δεν θα έπρεπε οι παίκτες να έχουν στο μυαλό τους ότι ακόμα υπάρχουν πιθανότητες για την πεντάδα. Δεν μιλάω για σκοπιμότητα αλλά για νοοτροπία;
"Πριν από το παιχνίδι υπήρχε στο στο μυαλό τους".

Τι σας ενόχλησε περισσότερο; Τα σχόλια του κόσμου στα social media; Κάποια δημοσιεύματα; Ή οι κριτικές ομάδων και παραγόντων, όπως ο κ. Κούγιας. Αν είναι το τελευταίο γιατί να μπαίνει ο Παναθηναϊκός να απαντάει στον κ. Κούγια αν είναι εσωτερική απόφαση;
"Σας είπα και πριν πως αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να απαντήσω και να αναλύσω στον κόσμο του Παναθηναϊκού το πως λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη".

Απέναντι στο φίλαθλο του Παναθηναϊκού πως θα προστατεύσετε τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που αναφέρονται; Επίσης θεωρείτε ότι η κατακραυγή στα social media θα επηρεάσει το πλάνο σας;
"Αν κάποιος, ως άτομο, θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, ή με οποιονδήποτε τρόπο είναι δικαίωμα του. Εμείς ως σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο αυτή την κουβέντα όσο και αν είναι γενικό αυτό που σας λέω.

Εμείς έχουμε μία διαδικασία που θα αξιολογήσουμε κάποια πράγματα και σε αυτή θα βασιστούμε για το πως μπορούμε να κινηθούμε. Το πλάνο διαρκής αξιολόγησης τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι σημαντικό κριτήριο για να μπορέσουμε ολικά πλέον να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα".

Είναι θέμα προπονητή, αλλά θέλω και την άποψη σας. Τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι θέμα ψυχολογίας;
"Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ιδιαίτερο και ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πως χειριστήκαμε τον τελευταίο μήνα τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε αυτό που είπε ο προπονητής. Χρησιμοποίησε την έκφραση υπνωτισμένοι. Δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε απ' αυτό. Ότι είδατε, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Ήταν ξεκάθαρη εικόνα. Δεν θέλω να κάνω ανάλυση σε αγωνιστικά ζητήματα παρά μόνο να βρω ένα άλλοθι να το πω έτσι, στον ντόρο που πήρε αυτό το πράγμα πως η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή. Κάθε παιχνίδι, κάθε συμπεριφορά καθημερινά αξιολογείτε, είμαστε εκεί πέρα ώστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο με βάση τις αρχές που έχουμε θέσει ώστε να δούμε κατά πόσο ο καθένας μας μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό που πρέπει να κάνει".

Προσπαθώ να αντιληφθώ το λόγο της συνέντευξης. Είναι πρωτοφανές ένας μεγάλος σύλλογος να απαντάει σε σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή το γήπεδο ήταν άδειο. Έχουμε μπει τα μέσα στη ζωή του Παναθηναϊκού τόσο πολύ, που σας αναγκάζει να απαντήσετε σε; Επίσης η ομάδα με την απόφαση αυτή να δοκιμαστούν τα νέα παιδιά παραδέχεται εμμέσως ότι παρατά την διεκδίκηση της πέμπτης θέσης;
"Δεν είναι επί προσωπικού σας το λέω ξανά. Είμαστε εδώ επειδή υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος ανώνυμος ή επώνυμος εκφράζει την άποψη του από ένα πληκτρολόγιο αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι σημαντικό για μένα και δεν θέλω να πλανάται ως σκιά. Είτε ελαφριά σκιά είτε βαριά σκιά. Δυστυχώς αισθάνομαι μειονεκτικά και υποτιμητικά να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία και αναγκάστηκα εγώ και ο προπονητής να προβούμε στη σημερινή συνέντευξή Τύπου. Ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο γιατί κάποιο πιθανών να μην γνωρίζουν το αναλυτικό σκεπτικό.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει μορφή αθλητικής κατεύθυνσης.Ο καθένας από σας, τον κόσμο μπορεί να εκφέρει την άποψη του, να μας κατηγορήσει, να μας αποδώσει εύσημα. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού στο θέμα της ηθικής, δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό, και για μένα και τον προπονητή. Γιατί τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που εγώ τουλάχιστον συνεργάζομαι είναι ξεκάθαρα.

Στην Ιταλία λοιπόν, δίπλα είναι, η Γιουβέντους έπαιξε με τη Σπαλ με τα δεύτερα. Το έκαναν, στην ουσία εκ του αποτελέσματος η Γιουβέντους βοήθησε τη Σπαλ να πάρει βαθμούς και ασφάλεια στον βαθμολογικό πίνακα.

Αν με βάση τα αποτελέσματα, αυτά που κάνουμε είναι ηθικά ή ανήθικα, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά εγώ. Αυτό είναι το ζήτημα το δικό μου. Το συζήτησα με τον υπεύθυνοι επικοινωνίας και ίσως να ήμουν λίγο περισσότερο πιεστικός, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, γιατί αυτά που αναφέρατε πριν είναι ένας καλός αντίλογος σε όσα λέω εγώ αυτή τη στιγμή".

Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, που αγωνιστικά δεν είχε δώσει δικαιώματα σε ανάλογες περιπτώσεις, κρίνοντας πάντα και δυστυχώς εκ του αποτελέσματος θεωρείτε ότι έπρεπε να είχατε μία διαφορετική προετοιμασία στην προσέγγιση του παιχνιδιού;
"Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται σε κάθε παιχνίδι, για μας έχει την ίδια βαρύτητα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι πριν απ' αυτό. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή διακυβεύονται ζητήματα ειδικής φύσης στο μυαλό του καθενός. Η διαδικασία είναι μια και συγκεκριμένη και αφορά όλα τα παιχνίδια στον ίδιο βαθμό. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο καθένας το παίρνει από την πλευρά του και το αξιολογεί. Αλλά σίγουρα η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη και αφορά όλα τα παιχνίδια".

Για να κάνετε αυτή τη συνέντευξη Τύπου έχει προκύψει πρόβλημα. Το κόστος της επιλογής να εκτίσουν την ποινή του οι παίκτες σε αυτά τα δύο ματς, είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος να δοθεί χρόνους στους μικρούς; Το λέω γιατί εκτός όλων των υπόλοιπων, ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δυο δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του, με το ντου στα γραφεία, το ντου στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι καλή η ατμόσφαιρα ξανά;
"Δεν καταλάβατε καλά. Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό, με τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν τη βδομάδα πριν τον παιχνίδι, ήταν η επιλογή σε μια ειδική θέση να προασπίσουμε το σύλλογο και το άτομο σε μια κομβική θέση όπως ο τερματοφύλακας. Υπήρχε η σκέψη να παίξει με τον ΟΦΗ ο Κότσαρης ο δεύτερος τερματοφύλακα μας. Όμως, προστατεύσαμε την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία λοιπόν ήταν ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο το αρχικό ήρθε μέσα από τις ειδικές συνθήκες που προέκυψαν στη διάρκεια της εβδομάδας και ενώ ήδη είχαμε πάρει την απόφαση για το ποιοι παίκτες θα εκτίσουν. Μετά ήρθαν τα προβλήματα των τραυματισμών και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός.

Εγώ θεωρώ μαζί με τον προπονητή και εκφράζω και την άποψη του πως όταν σχεδιάζεις κάτι με γνώμονα την αθλητική βελτίωση της ομάδας και έχεις αγνά κίνητρα για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό, η άλλη όψη του νομίσματος θα ήταν οι μικροί να παίξουν σε άλλο ματς, σε εκείνο το ματς θα κινδύνευαν να καούν. Ίσως κάποιος μας έλεγε ότι ρίξαμε τους μικρούς στο Περιστέρι, στο "λάκο με τους λέοντες" και τους κρατήσατε εκτός στο ματς με τον ΟΦΗ, κάνω και το συνήγορο του διαβόλου. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα όπως θέλει. Και σας είπα για αθλητικά ζητήματα μπορεί να έχει ο καθένας την άποψη του. Σας εξήγησα με αναλυτικό τρόπο πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως διαφοροποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα ώστε να προστατεύσουμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Όμως ήταν τόσο άσχημη η εμφάνιση που πιθανώς να διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε η αλήθεια είναι αυτή την τόσο άσχημη απόδοση".

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να απολογηθείτε; Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε και από άλλες ομάδες που κινδύνευαν. Γιατί πρέπει να γίνει όλο αυτό;
"Δεν απολογούμαι, δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, σε όποιον επιθυμεί να το ακούσει. Το λέω ξανά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι πάνω απ' όλα, πάνω και από το επίπεδο. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη, δυστυχώς χαμηλώνω συνειδητά και καθ' επιλογή το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσουμε προς τα έξω".

Στο μέλλον σε παρόμοια κατάσταση, θα πάρετε την ίδια απόφαση; Όσοι συζητάνε για αυτό το ματς, λένε ότι ο Παναθηναϊκός στήθηκε και έχασε. Αν εσείς δεν στηθήκατε, ο κ. Δώνης δεν στήθηκε. Αν δυο παίκτες είχαν στηθεί, θα το είχατε καταλάβει;
"Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας πάντα κρίνεις με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πως αντιλαμβάνεσαι τη βαρύτητα του θέματος. Αν κρίνουμε ότι χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, για να εξηγήσουμε κάθε μορφή ερμηνεία θα το ξανακάνουμε.

Από τα 21 χρόνια που έτρεχα μέσα στο γήπεδο, μπορώ να αντιληφθώ πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο μέσα σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Είμαι ξεκάθαρος και απόλυτος. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας".

Φέρατε το παράδειγμα της Γιουβέντους. Ο προπονητής της Μπολόνια έκανε δηλώσεις κατά της Γιουβέντους και η Γιουβέντους δεν ασχολήθηκε, ούτε καν ανακοίνωση έβγαλε. Σε προσωπικό επίπεδο: έχετε παράπονο από τον κ. Κούγια, υπάρχει προσωπική πίκρα, γιατί έχετε συνδεθεί με τη Λάρισα;
"Ανέφερα το παράδειγμα της Γιουβέντους για να δώσω να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται παντού. Σας λέω ξανά αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, το ξέρω πως δεν θα καθόμασταν εδώ. Είναι η λογική του δοκάρι και μέσα πετυχημένος, δοκάρι και έξω, αποτυχημένος. Το ανέφερα για αυτό το λόγο. Η Γιουβέντους σαφώς δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, γιατί ξέρει την πραγματικότητα της. Όταν συγκρίνεις το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά πράγματα, άλλες κουλτούρες και καταστάσεις, είναι στην κρίση του καθενός το πως θα τοποθετηθεί. Και επειδή δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο μπήκαμε στη διαδικασία να το ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο. Αν έπρεπε η όχι ας το κρίνει ο καθένας, εμείς πήραμε την απόφαση και την υποστηρίζουμε".

Μπήκατε σε μία διαδικασία να προστατεύσετε την ομάδα με την αλλαγή γκολκίπερ. Θεωρείτε ότι ίσως εσείς και ο κ. Δώνης, μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι περισσότερο;
"Επειδή ξέρω ότι αρκετοί δημοσιογράφοι μιλάτε με τους παίκτες. Το ξέρω έχουν κατά καιρούς βγει πράγματα που έχουν ειπωθεί, κάτι που εμένα με εξοργίζει. Για συγκεκριμένους λόγους.

Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε στη διάρκεια της εβδομάδας. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω καλά πως υπάρχουν περιστατικά που σας μεταφέρονται στη διάρκεια της εβδομάδας και υπάρχει απάντηση για αυτό το πράγμα.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν πλήρη επίγνωση που κινούνται. Είναι κάθε μέρα στα social media, στο δρόμο, γνωρίζουν και αφουγκράζονται το κλίμα. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, ο καθένας θα το μετέφραζε διαφορετικά. Η δική μας λογική είναι συγκεκριμένη, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των παιχνιδιών και δεν υπάρχουν παιχνίδια βαριάς και ελαφριάς μορφής. Οι παίκτες δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση από εμάς και δεν ξέρω πως το εννοεί ο καθένας την ειδική μεταχείριση, την ειδική προετοιμασία. Ξέρω ότι υπάρχουν περιστατικά που μεταφέρονται προς εσάς και δεν θέλω να κάνουμε διαφήμιση".

Αυτή η μικρή κηλίδα, διαφοροποιεί την αξιολόγηση για κάποιους παίκτες; Επειδή με την κακή τους εμφάνιση επέτρεψαν να λερωθεί το όνομα του Παναθηναϊκού, το δικό σας, του προπονητή των συμπαικτών τους και του συλλόγου;
" Από κάθε ένα ματς βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι άδικο να παίρνουμε αποφάσεις από 95 λεπτά ή από 25-30-60 λεπτά. Όλα κρινόμαστε στη διάρκεια. Όλα είναι σημαντικά. Όλοι οι σταθμοί που περάσαμε στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Και οι επόμενοι δύο σταθμοί είναι σημαντικοί. Σίγουρα ήταν αυτό σαν συμπέρασμα: μία πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση".

Ανεξάρτητα από το χτεσινό και όσα συζητάμε, θα ήθελα την άποψη σας, που οφείλεται η κατρακύλα του Παναθηναϊκού το 2019;
"Γιατί δεν κάνετε υπομονή μέχρι τον Μάιο; Ξέρετε πως λειτουργούμε, ώστε να τοποθετηθούμε συνολικά. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, για εμάς ως διαδικασία είναι συγκεκριμένη και τα επόμενα δύο παιχνίδια είναι σημαντικά για όλους μας. Δεν μπορεί να μπαίνει ημερομηνία λήξης ανάλογα με τις εμφανίσεις της ομάδας. Θα μπουν όλα στην αξιολόγηση και εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι που το τονίζουμε από την πρώτη μέρα. Στο τέλος θα γίνει αποτίμηση για όλους και θα κριθούμε όλοι. Αυτός ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι ο ρόλος μου, ώστε να κριθώ και εγώ και όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ο κάθε φίλαθλος αυτό θέλει να ακούσει. Αν το ακούσει στις 15 Απριλίου και όχι στις 15 Μαΐου, δεν θα είναι σωστό".

Έχετε αντιληφθεί, έχετε μετρήσει το πρόβλημα που δημιούργησε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ στη σχέση της ομάδας με τον κόσμο; Γιατί μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής έχουμε έναν κόσμο που είναι έξαλλος;
"Η συντριπτική πλειοψηφία πως μετράτε; Να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι κάποιες εκατοντάδες - χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Εγώ λέω ξανά τα αποτελέσματα και οι κρίσεις για κάθε άνθρωπο πρέπει να είναι συνολικά. Χθες ήταν ένα άσχημο παιχνίδι. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης δεν είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται.

Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη και να μην εκφραστεί. Αυτό δεν τον αποκλείει από την άποψη. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, και αν πέτυχε κάτι ή όχι θα βγάλει τα συμπεράσματα του. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Αν είναι μειοψηφία ή πλειοψηφία ή όχι εγώ νομίζω ότι είναι μειοψηφία".

Το πως εκφράζεται ο κόσμος φαίνεται από την απουσία του από το γήπεδο τα τελευταία χρόνια;
"Συμφωνώ αλλά δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε την κουβέντα αυτή. Εγώ σας απάντησα απλά στην προηγούμενη ερώτηση σας ότι ο κόσμος είναι έξαλλος με βάση τη συντριπτική πλειοψηφία όπως είπατε".

Αισθάνεστε εσείς και ο κ. Δώνης ότι πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερο στο θέμα της νοοτροπίας; Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχουν σκιές, υπάρχουν διάφορα. Πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω; "Είναι μία χρήσιμη ερώτηση αλλά πάει σε γενικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα είναι ζήτημα ζωής και το πως μπορείς να χειριστείς τις καταστάσεις και πιθανόν τις πιέσεις και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά σου. Κάθε ειδική συνθήκη που δημιουργείται, είναι μάθημα ζωής και όλοι μας μπαίνουμε σε μία διαδικασία να τα διαχειριζόμαστε και στην επόμενη πρόκληση να είμαστε καλύτεροι. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να πάμε προς τα πάνω και αυτό θα το αξιολογήσουμε στο τέλος της σεζόν, πως λειτούργησε ο καθένας".

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να απαντάει σε μικρότερα μεγέθη. Αισθάνεστε το βάρος ότι κάποιες φορές πρέπει να ασκείτε και διοίκηση; Οι άλλες μεγάλες ομάδες έχουν μεγαλομετόχους που φαίνονται, ο Παναθηναϊκός όχι. Έχετε ένα έξτρα βάρος;
"Όχι. Ως επικεφαλής τους ποδοσφαιρικού τμήματος έχω την ευθύνη. Είναι θέμα ηθικής, όχι διοίκησης. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία. Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο, γνωρίζουμε που έχουμε έρθει, δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τα άλλα μπορεί να τα κρίνει ο καθένας, αν είναι ελλιπής ή πλήρης".

Λέτε τη φράση αξιολόγηση όλων. Υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι να συνεχίσει το τριετές πλάνο και χωρίς εσάς; Αφήνετε παράθυρο ότι αν δείτε ότι δεν ταιριάζει η φιλοσοφία σας, να συνεχίσει το πλάνο χωρίς εσάς;
"Με τη διοίκηση είπαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Αν υπάρξει άλλη προσέγγιση στο τέλος της σεζόν, θα το αξιολογήσουμε. Εγώ κινούμαι με βάση το αρχικό πλάνο".

Ήρθατε εδώ στεναχωρημένος, αγχωμένος, θυμωμένος; Τι απ' όλα αυτά; Τι σας έφερε εδώ;
"Θα έλεγα όχι ο θυμός. Αποκλείεται. Ούτε η απογοήτευση, είναι μέρος της πραγματικότητας. Ήταν η ανάγκη μου να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργούμε και μετά να βγάλει συμπεράσματα. Να μεταδώσουμε το σκεπτικό μας, για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Στο μυαλό του καθενός είναι μικρό και μεγάλο. Η ανάγκη μας να είναι ξεκάθαρο το κίνητρο μας. Την επόμενη χρονιά, αν γίνει κάτι παρόμοιο, ίσως να ξαναβρεθούμε εδώ. Ανάλογα με τα δεδομένα".

Έχετε μιλήσει με τους παίκτες; Θα τους μιλήσει; Πως υποδέχτηκαν όσα γράφονται και λέγονται; Ποια θα είναι η αντίδραση σας στην ομάδα;
"Είναι η τελευταία φορά που το κάνω, δεν επικοινωνούμε δημόσια όσα λέμε στους παίκτες. Μετά από κάθε παιχνίδι, υπάρχουν οι τοποθετήσεις από τον προπονητή και όλων μας μέσα στη βδομάδα. Είναι μία ειδική περίπτωση που δεν έχω μιλήσει στους παίκτες, δεν είπαμε το παραμικρό εγώ και ο προπονητής".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ