ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μεγάλη η ΑΜΚ, αναζητούνται τα χρήματα στον Παναθηναϊκό

Μεγάλη η ΑΜΚ, αναζητούνται τα χρήματα στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Η "αφύσικα" υψηλή και ανοιχτή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα προκηρυχθεί στον Παναθηναϊκό, οι δύο παράμετροι και οι... συμπτώσεις, οι προθέσεις των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ και τα τρωτά σημεία για το δανεισμό από ελληνική τράπεζα. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προκηρυχθεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφόσον σημειωθεί απαρτία στη διαδικασία, τότε η ΑΜΚ θα αρχίσει άμεσα, με τη δυνατότητα καταβολής των ποσών έναντι σε τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια, τη μετοχοποίηση τους. Διαφορετικά, θα απαιτηθεί η επαναληπτική ΓΣ στις 14 Οκτωβρίου.

Από τους όρους της προκήρυξης, δεν προκύπτει ότι θα αφορά αποκλειστικά τους υφιστάμενους μετόχους, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ανοιχτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να συμμετέχουν.

Εύλογα, γεννάται το ερώτημα ποιος θα ήθελε να πάρει μέρος και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, πλην της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας". Θεωρητικά, κανένας. Άλλωστε δεν έχει εμφανιστεί νέος μέτοχος πλην της off shore εταιρίας, η οποία είναι συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου.

Τα λιγότερα χρήματα από τη Συμμαχία

Από την άλλη, το φετινό καλοκαίρι έχει σημειωθεί ένα παράδοξο... Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Συμμαχίας, δεν έχει πιστωθεί ένα μεγάλο ποσό στο ενεργητικό της, που να προέρχεται από τον πρόεδρο της!

Παρατηρώντας τον μετρητή ευρώ στην ιστοσελίδα www.paomprosta.gr, καταγράφεται το ποσό των 886.000 ευρώ από τις εγγραφές 8.520 μελών! Οι εγγεγραμμένοι κυμαίνονται στα ίδια νούμερα με τα προηγούμενα καλοκαίρια, όμως τα αντίστοιχα συγκεντρωμένα χρήματα υπολείπονται σημαντικά.

Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2014 με 8.495 εγγραφές συγκεντρώθηκαν 2,68 εκατομμύρια ευρώ και το καλοκαίρι του 2013, με 9.305 εγγραφές, συγκεντρώθηκαν 2,58 εκατομμύρια ευρώ. Δεν λαμβάνεται υπόψη το πρώτο καλοκαίρι της Συμμαχίας, αυτό του 2012, επειδή η εγγραφή ήταν 175 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε στα 50 ευρώ.

Γίνεται κατανοητό ότι τα περισσότερα χρήματα - περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ - καταβάλλονταν από δωρεές μεμονωμένων μελών, με τον Γιάννη Αλαφούζο να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί και εύλογα δημιουργούνται απορίες για τους σχεδιασμούς του προέδρου της ΠΑΕ. Φυσικά, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια γιατί κατέληξε σε αυτή την επιλογή και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Οι παράμετροι που ενδιαφέρουν

Μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών έχει η Sortivo International, off shore κυπριακή εταιρία, συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου. Δεύτερος μέτοχος είναι η Συμμαχία και τρίτος ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, με το δια νόμου 10%.

Με βάση τα όσα ισχύουν, η Sortivo δεν πρόκειται να λάβει μέρος, αφού ρευστοποίησε το δάνειο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά συνέπεια, με όσο μεγαλύτερο ποσό συμμετέχει στην ΑΜΚ η Συμμαχία, τόσο περισσότερο θα μειωθεί το ποσοστό της πρώτης και θα αυξηθεί το ποσοστό της δεύτερης. Συνεπώς, η μετοχική σύνθεση θα μεταβληθεί, αλλά το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό.

Άλλη μία παράμετρος είναι ότι η Συμμαχία διανύει χρονιά εκλογών, αφού λήγει η τριετής θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της, το οποίο είχε εκλεγεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2012. Οπότε, στο προσεχές διάστημα θα εκλεγεί νέο ΔΣ, με τριετή θητεία.

Προς το παρόν, η Συμμαχία ορίζει τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ, αφού ο Αλαφούζος έχει παραχωρήσει την εκπροσώπηση των μετοχών στη Sortivo στη ΠΣ, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα ότι είναι ο λαμβάνων τις αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Χρήματα με άλλο τρόπο

Η ΑΜΚ προκηρύσσεται προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα, τα οποία είναι αναγκαία για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ΠΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Παναθηναϊκός τελεί υπό καθεστώς monitoring από την UEFA και οφείλει να πληρώνει εγκαίρως τις δόσεις των διακανονισμών.

Επομένως, με υπόθεση εργασίας ότι η Sortivo - ο μεγαλομέτοχος - δεν πρόκειται να βάλει νέα κεφάλαια, ενώ τα περισσότερα από τις 886.000 ευρώ της Συμμαχίας έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΠΑΕ, απομένει να φανεί ποιος άλλος μπορεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο και να πληρώσει.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΑΜΚ προκηρύσσεται με τόσο μεγάλο ποσό. Στο παρελθόν, η διοίκηση πρότεινε μικρότερες αυξήσεις με ανώτερο όριο τα 5 εκατομμύρια ευρώ, διότι δεν προσδοκούσε σε περισσότερα χρήματα. Πλέον, φαίνεται πως η πολιτική άλλαξε και απομένει να ξεκαθαρίσει ο λόγος.

Το ομολογιακό δάνειο

Στο φύλο της Παρασκευής (25/9), η εφημερίδα Goal υποστηρίζει ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός συζητά με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του, η ΠΑΕ φέρεται να έχει συμφωνήσει στη δέσμευση των πωλήσεων των εισιτηρίων διαρκείας για τις επόμενες 7-8 σεζόν.

Δεδομένα, η ΠΑΕ χρειάζεται χρήματα, όμως το σενάριο του απ' ευθείας δανεισμού έχει ορισμένα τρωτά σημεία. Καταρχάς, ο Παναθηναϊκός ξεπληρώνει ακόμα στην Τράπεζα Πειραιώς το δάνειο που είχε συναφθεί στους πρώτους μήνες της διοίκησης Γόντικα, το φθινόπωρο του 2010, με εχέγγυα τότε το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τη χορηγία της φανέλας.

Κατά δεύτερο, όταν η ΠΑΕ ως νομικό πρόσωπο επιχείρησε να δανειστεί από την Εθνική Τράπεζα ( στο ΔΣ της είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος) πριν από ένα χρόνο, δεν τα κατάφερε διότι δεν είχε περιουσιακά στοιχεία να εγγυηθεί την εξόφληση. Κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο ένα τραπεζικό ίδρυμα - υπό κρατικό έλεγχο, όπως συμβαίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση - να δανείσει μία ΠΑΕ τη δεδομένη χρονική στιγμή, εν μέσω Capital Controls και χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας.

Επιπροσθέτως, το ομολογιακό δάνειο αποβλέπει συνήθως στη μετοχοποίηση του δανειζόμενου ποσό, όπως ίσχυσε με τη Sortivo. Δεν έχει νόημα μία τράπεζα να προχωρήσει σε δανεισμό αυτού του τύπου, διότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί μετοχικά στην ΠΑΕ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ