ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μακέντα: "Ο Παναθηναϊκός αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίγκας"

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Φεντερίκο Μακέντα παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ όπου έκανε τον απολογισμό του για τη σεζόν που έφυγε και μίλησε για αυτή που θα έρθει και τους στόχους που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός.

Τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ παραχώρησε ο Φεντερίκο Μακέντα με τον Ιταλό φορ να κάνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν στον Παναθηναϊκό και να αναφέρεται στους στόχους της επόμενης περιόδου.

Ο Μακέντα αναφέρθηκε και στα δυο πρόσωπα που έδειξε το τριφύλλι στον πρώτο και το δεύτερο γύρο της φετινής σεζόν, μίλησε για τη δική του παρουσία, ρωτήθηκε για τον Γιώργο Δώνη ενώ στάθηκε και στις μεταγραφές που θα κάνουν καλύτερο τον Παναθηναϊκό τη νέα χρονιά.

Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα των όσων είπε ο Φεντερίκο Μακέντα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:

"Ο Παναθηναϊκός ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα, γιατί έψαχνα για μια μεγάλη ομάδα. Και ο Παναθηναϊκός είχε όλα όσα αναζητούσα και αυτός είναι και ο λόγος που ήρθα εδώ. Όταν ήρθε το συντομότερο δυνατό το τηλέφωνο από αυτούς είπα πετάω αμέσως, σταμάτησα τις επαφές με τις υπόλοιπες ομάδες γιατί αυτό ήταν το μέρος που ήθελα να είμαι".

Για την Ελλάδα:
"Μπορώ να πω ότι βρήκα ένα πολύ ωραίο μέρος για τον εαυτό μου. Η ατμόσφαιρα, το κλαμπ. Η σύνδεση με τους οπαδούς. Επίσης, η οικογένεια μου έχει βολευτεί. Από μια άποψη, μπορώ να διακρίνω αρκετά στοιχεία για να μείνω σε αυτό το κλαμπ αρκετά χρόνια. Είναι πιο μεσογειακό το φαγητό εδώ. Φυσικά με ομοιότητες με την ιταλική κουζίνα. Φυσικά το Ιταλικό φαγητό είναι ακόμη ένα βήμα πίσω σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολύ καλά μέρη με καλό φαγητό εδώ. Δοκίμασα και σουβλάκι κάποια φορά, πριν υπογράψω στον Παναθηναϊκό. Γιατί έμεινα εδώ 3-4 ημέρες και ένας Έλληνας φίλος με παρακίνησε να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι σε ένα σουβλατζίδικο. Έτσι όταν είδα το ματς δοκίμασα και μου άρεσε".

Για την Νοβάρα και την πρόταση του Παναθηναϊκού:
"Την περασμένη σεζόν ήμουν στην Ιταλία και δεν ανανέωσα το συμβόλαιο μου με την πρώην ομάδα μου (Νοβάρα), έτσι κοιτούσα στο εξωτερικό ξανά. Επειδή πίστευα ότι εκτός της Ιταλίας μπορώ να εκφραστώ καλύτερα. Γιατί ανδρώθηκα στην Αγγλία όπου υπάρχει διαφορετική νοοτροπία από την Ιταλία. Έψαχνα μια εμπειρία στο εξωτερικό. Και φυσικά, άκουσα για την φήμη για τον Παναθηναϊκό και είχα κάποια τηλεφωνήματα με τον κύριο Νταμπίζα.

Μετά τις τελευταίες εμπειρίες μου έψαχνα μια πρόκληση. Και έψαχνα μια ομάδα σαν αυτή. Και όταν ο Παναθηναϊκός μου τηλεφώνησε δέχτηκα αμέσως. Αυτός ήταν ο μοναδικός προορισμός μου. Ήθελα να έρθω εδώ και χρειαζόμουν μια ομάδα να με παρακινήσει περισσότερο. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Και βρήκα σε αυτό το κλαμπ αυτό που αναζητούσα.

Όταν άκουσα για τον Παναθηναϊκό ήξερα για την ομάδα. Γνωρίζω ότι είναι μεγάλη ομάδα αλλά και ότι επίσης αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα. Αυτό όμως, δεν ήταν κάτι που με ανησυχούσε γιατί από την δική μου πλευρά το μόνο που ήθελα είναι να έχω μια καλή ευκαιρία με μια καλή ομάδα. Και όταν ο Νταμπίζας μου τηλεφώνησε και άρχισε να με ρωτάει για τη φυσική μου κατάσταση, γενικότερα, νομίζω είχαμε μια καλή συζήτηση. Του είπα για το κίνητρο μου. Όλα όσα έχω κάνει και τον τρόπο με τον οποίο θέλω να κάνω πράγματα. Νομίζω στο τέλος ήταν χαρούμενος τελικά. Τότε συμβαδίσαμε και νομίζω πως έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορούσα να κάνω.

Πήρα αυτή την απόφαση και τελικά από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, γνώριζα από την πρώτη στιγμή πως έκανα τη σωστή επιλογή. Προφανώς η σεζόν είχε πάνω και κάτω αλλά από την δική μου προσωπική οπτική είμαι χαρούμενος για τη δική μου σεζόν. Ξέρω πως τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια θετική σεζόν για εμένα».

Για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος:
«Νομίζω, πως στο πρώτο γύρο η ομάδα δεν είχε τίποτα να χάσει. Κατά τη γνώμη μου. Γιατί ερχόμασταν με το -6. Δεν υπήρχαν από κανέναν προσδοκίες για την ομάδα. Και όταν η ομάδα άρχισε να πιάνει φανταστική απόδοση, όλοι άρχισαν να λένε «Ουάου». Έχετε τους επόμενους νέους αστέρες». Όλα πήγαιναν καλά. Προφανώς, όταν παίζεις ποδόσφαιρο γνωρίζεις ότι η νέα σεζόν έχει σκαμπανεβάσματα. Ήμουν στα δυο πρώτα παιχνίδια της ομάδας και γνώριζα ότι είναι μια καλή ομάδα.

Και μπορούσα να διακρίνω τον εαυτό μου να τα πηγαίνει καλά με εκείνη την ομάδα. Όμως ίσως ήμασταν πολύ σίγουροι για τος εαυτούς μας. Είχαμε ποιότητα, νέους παίκτες, πεινασμένους παίκτες. Και σαφώς το πρώτο μέρος της σεζόν ήταν έκπληξη αλλά νομίζω ότι ο κόουτς και οι παίκτες γνώριζαν ότι ήταν αρκετά καλοί για να πραγματοποιήσουν μια καλή αρχή στη σεζόν.

Άκουσα ότι πριν αρχίσει η σεζόν κάποιοι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει πολύ άσχημη σεζόν με την ομάδα, επειδή πούλησε αρκετούς παίκτες. Δεν πίστευαν πολύ σε αυτή την ομάδα. Νομίζω ότι όλη η ομάδα ήθελε να αποδείξει το αντίθετα. Και νομίζω ότι αυτό έκαναν, ιδιαίτερα στους πρώτους έξι μήνες».

Για το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος:
«Συνέβησαν πολλά ανάμεικτα πράγματα… Κατά την άποψη μου, τα τρία πρώτα παιχνίδια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο… Επειδή, νομίζω παίξαμε το πρώτο παιχνίδι με τη Λαμία για το Κύπελλο και το χάσαμε. Τότε παίξαμε με την Ξάνθη, κερδίζαμε 2-1, είχαμε την ευκαιρία να πετύχουμε και τρίτο γκολ και ισοφαριστήκαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Και άλλα πολλά… Ήταν μια τρελή κατάσταση. Κάποιοι παίκτες τραυματίστηκαν. Κι εγώ προσωπικά, δεν ήμουν στο 100% με τον αστράγαλο μου. Δεν ήμουν στο 100% να βοηθήσω την ομάδα. Έπαιξα αλλά δεν είχα την καλύτερη φόρμα σε αυτά τα παιχνίδια.

Όμως ήταν μια μίξη πραγμάτων που δεν πήγαν καλά για εμάς. Και η ομάδα άρχισε να χάνει την ασφάλεια της. Νομίζω ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους νεότερους παίκτες. Άρχισαν να λένε «ουάου, τι συμβαίνει; Ήταν δυο τρεις εβδομάδες πριν, όταν τα κάναμε όλα καλά». Όλα μας έβγαιναν. Δοκιμάζαμε διάφορα και αυτά μας έβγαιναν. Μετά έμοιαζε να συμβαίνει το αντίθετο. Νομίζω ότι η ψυχολογία της ομάδας έπεσε λίγο. Εσύ το ρώτησες, οι οπαδοί, οι άνθρωποι διερωτήθηκαν για αυτό. Δεν είναι εύκολο να βρεις την απάντηση. Κατά τη γνώμη μου ήταν δυο τρία πράγματα που έριξαν την ομάδα».

Για τον Γιώργο Δώνη:
«Φυσικά ο προπονητής είναι πολύ έμπειρος μάνατζερ. Κατά την άποψη μου έκανε φανταστική δουλειά αυτή τη σεζόν. Δεν ήταν εύκολο για κανένα και ιδιαίτερα για αυτόν. Νέα ομάδα, με τόσους νεαρούς παίκτες αλλά φυσικά προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα θετική, όπως οι προπονητές μπορούν να κάνουν και δεν αισθανόμασταν την πίεση. Βήμα-βήμα η ομάδα γίνεται ολοένα καλύτερη. Κατά την άποψη μου ήταν πολύ αργά. Γιατί 5-6 παιχνίδια στο δεύτερο γύρο δεν πήγαν καλά. Και δεν το περιμέναμε.

Στο δεύτερο γύρο, για να είμαι ειλικρινής, αποκόμισα ένα τραυματισμό στον αστράγαλο κόντρα στον Ατρόμητο. Νομίζω, ότι επέστρεψα πολύ γρήγορα από τον τραυματισμό μου. Έπαιξα στα πρώτα τέσσερα -πέντε ματς με πολύ πόνο. Πρέπει πάντα όμως να παίζεις με πόνο, όταν θέλεις να παίξεις και θέλεις να βοηθάς την ομάδα. Ήταν απογοήτευση για εμένα επίσης, που δεν μπόρεσα να δώσω το 100%. Είναι απογοητευτικό γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες για να βοηθήσεις τους νεότερους.

Είχα ένα ερωτηματικό όταν ήρθα εδώ. Θα αναρωτιόμουν και εγώ ο ίδιος επίσης, εάν ήμουν οπαδός του Παναθηναϊκού η δημοσιογράφος ή κάποιος άλλος. Επειδή πήρε παίκτη από ομάδα δεύτερης κατηγορίας , ο οποίος δεν σκόραρε αρκετά γκολ στην τελευταία σεζόν. Και τον τοποθέτησε ως το βασικό του επιθετικό , επειδή ήμουν η μοναδική μετεγγραφή που ο Παναθηναϊκός μπορούσε να κάνει. Θα διερωτόμουν το ίδιο».

Ο απολογισμός του:
«Υπάρχει χαρά αλλά υπάρχει και πολλή απογοήτευση κατά την γνώμη μου. Επειδή η ομάδα απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πολύ καλύτερο πρωτάθλημα και τελικά δεν έφτασε στο στόχο της. Αυτό είναι απογοητευτικό. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Παναθηναϊκός βρήκε πολύ καλούς νέους παίκτες, που μπορούν να δουλέψουν για αυτούς, να τους κρατήσει για το μέλλον. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το κλαμπ και την ομάδα. Γενικά νομίζω η σεζόν για εμένα ήταν καλή. Ήταν πιθανόν η πρώτη σεζόν που έπαιξα όλα τα παιχνίδια, χωρίς να σταματήσω και φυσικά μπορείς να έχεις σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο διατήρησα καλό επίπεδο φορμαρίσματος. Σκόραρα 11 γκολ με μερικές ασίστ.

Είμαι χαρούμενος με την επαφή που έχω με τους οπαδούς. Νομίζω οι οπαδοί μου έδειξαν πως με αγαπούν σε διαφορετικές περιστάσεις. Και βρήκαν περισσότερο από όλα νομίζω, ένα καλό άντρα και έναν παίκτη με κίνητρο, που θέλει να κάνει πάντα περισσότερα. Και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και την επόμενη σεζόν. Ως ποδοσφαιριστής θέλεις να βελτιώνεσαι σε κάθε σεζόν. Έτσι ο στόχος μου ενόψει της επόμενης σεζόν είναι να βελτιωθώ. Να βελτιωθώ σε κάθε επίπεδο. Να αναπτυχθώ και φυσικά να σημειώσω περισσότερα τέρματα. Θέλω να κάνω μια καλύτερη σεζόν και έχω αυτοπεποίθηση για να το πετύχω».

Για το που θέλει να αγωνίζεται:
«Έχω αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις στην καριέρα μου. Αυτή πιθανόν είναι η πρώτη σεζόν που αγωνίζομαι μόνος μπροστά με το νούμερο εννέα. Και για να είμαι σωστός το διασκεδάζω. Το διασκεδάζω γιατί μαθαίνεις νέα πράγματα, νέες κινήσεις , κάτι το οποίο είναι συναρπαστικό για εμένα. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να παίζω. Το να είμαι εκεί μόνος η με κάποιον άλλον δεν κάνει τη διαφορά. Μου αρέσει περισσότερο να πηγαίνω να παίρνω την μπάλα. Είμαι φυσικά διαθέσιμος σε κάθε επιλογή του προπονητή για το που θα με χρησιμοποιεί.

Δεν το ξέρω. Δεν το ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Είναι μια επιλογή που την παίρνει το αφεντικό. Θα ήθελα κάθε καλό παίκτη που μπορεί να ανεβάσει την ομάδα. Μπορώ να συνδυάσω τον εαυτό μου με κάθε είδους παίκτη. Μπορώ να πάω και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Έτσι όταν έρθει με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά, θα είμαι εκεί να προσαρμόσω τον εαυτό μου για να προσφέρω το καλύτερο δυνατό».

Για τη νέα σεζόν:
«Όλοι οι παίκτες πρέπει να προετοιμαστούν να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο fit, να είναι έτοιμοι. Και να είναι σίγουροι ότι θα αρχίσουμε την σεζόν με καλύτερη δυνατή νοοτροπία, ώστε να μπούμε στην επόμενη σεζόν περισσότερο θυμωμένοι, επειδή αυτό το κλαμπ αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στην κορυφή της λίγκας και να παίξει στην Ευρώπη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μέσα στην ομάδα.

Η Ευρώπη είναι ένας από τους λόγους που ήρθα εδώ. Γνωρίζω ότι αυτή η ομάδα βρισκόταν στην Ευρώπη για πολλά χρόνια και η δουλειά των παικτών είναι να σιγουρευτούν πως μπορούν να οδηγήσουν αυτή την ομάδα εκεί που της αρμόζει να είναι. Φυσικά αποτελεί μεγάλο στόχο για εμάς. Την περασμένη σεζόν δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάποια μετεγγραφή. Αυτή νομίζω μπορούμε… Θα το προσπαθήσουμε. Έτσι φτιάχνεις καλύτερη ομάδα. Το επίπεδο της προπόνησης θα ανέβει. Μπορείς να βελτιωθείς μόνο με νέες προσθήκες».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ