ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μακέντα: "Έμεινα για να έχω να θυμάμαι πράγματα από τον Παναθηναϊκό"

Μακέντα: "Έμεινα για να έχω να θυμάμαι πράγματα από τον Παναθηναϊκό"
Makeda/IN TIME/Deltio Tipou IN TIME/DELTIO TIPOU

Ο Φεντερίκο Μακέντα λίγη ώρα μετά την υπογραφή της ανανέωσης του συμβολαίου του μίλησε στο κανάλι του Παναθηναϊκού στο youtube και τόνισε πως έμεινε στο τριφύλλι καθώς θέλει να πάρει τίτλους με τους πράσινους. (VIDEO)

Ο Φεντερίκο Μακέντα τη Τρίτη το μεσημέρι βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και υπέγραψε την ανανεώση του συμβολαίου του έως το 2023. Λίγες ώρες αργότερα μίλησε στο επίσημο κανάλι του τριφυλλιού στο youtube για τους λόγους που τον έκαναν να πει το "ναι", τις προτάσεις που είχε, τις καλές και κακές στιγμές που έχει ζήσει έως τώρα στο τριφύλλι. Ο Ιταλός ήταν αφοπλιστικός λέγοντας πως έμεινε στον Παναθηναϊκό για να κερδίσει τίτλους και να έχει να θυμάται πράγματα από τους "πράσινους" που τους νιώθει σαν οικογένεια του.

Ήταν ένα έντονο καλοκαίρι για εσένα. Τι ακριβώς συνέβη με τις προτάσεις που είχες και πώς πήρες την απόφαση να ανανεώσεις το συμβόλαιο σου με τον Παναθηναϊκό;
"Ήταν ένα... τρελό καλοκαίρι για να είμαι ειλικρινής. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις και πολλά σενάρια. Καποια αληθινά, κάποια άλλα όχι. Κάθε εβδομάδα γινόταν κάτι διαφορετικό και ήταν σίγουρα περίεργο. Στο τέλος της ημέρας ήξερα πως υπήρχε η προοπτική αν φύγω αλλά μέσα μου πάντα ήθελα να παραμείνω. Όλοι σκέφτονταν πως θα φύγω. Για να δώσω ένα παράδειγμα στο δρόμο με σταματούσε ο κόσμος και μου ζητούσε να μην φύγω. Ήταν σίγουροι ότι θα φύγω. Μέσα μου ήξερα πως θα παραμείνω στον σύλλογο".

Είχες κάποιες πολύ καλές οικονομικά πρότασεις που άλλοι ποδοσφαιριστές δεν θα απέρριπταν. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία έκανες την επιλογή να παραμείνεις στον Παναθηναϊκό;
"Για να είμαι δίκαιος δέχθηκα προτάσεις που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην απέρριπτα. Από τη στιγμή όμως που είχα την ευκαιρία να παραμείνω στον Παναθηναϊκό, επέλεξα να ανανεώσω το συμβόλαιο μου. Μου αρέσει το πρότζεκτ, μου αρέσει η ομάδα και αισθάνομαι σημαντικός. Όλα αυτά κάνουν τη διαφορά. Στην τελική παίζουμε ποδόσφαιρο για να μας θυμούνται. Το κίνητρο είναι ακόμα εδώ και ξέρω πως μπορώ να τα καταφέρω ακόμα καλύτερα. Όλοι ξερουμε ότι για κάποιους παίκτες δεν είναι μόνο τα χρήματα. Για μένα τα χρήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, η επιθυμία μου να παραμείνω είναι κάτι που με κάνει να θέλω να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για να καταφέρω κάτι ακόμα καλύτερο με την ομάδα".

Αισθάνεσαι άνετα μέσα στην ομάδα. Συνέβη κάτι που σε έκανε να αισθάνεσαι τόσο κοντά στους συμπαίκτες σου, να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου;
"Ναι είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που αισθάνομαι έτσι στην καριέρα μου. Όταν βρίσκεις ένα μέρος στο οποίο αισθάνεσαι έτσι, στο οποίος νιώθεις την αγάπη του κόσμου, των συμπαικτών σου και οι άνθρωποι της ομάδας σε εμπιστεύονται είναι λάθος να φύγεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα να μείνω εδώ. Στο τέλος της ημέρας δεν μετανιώνω για τίποτα γιατί είμαι στο μέρος που θέλω να είμαι και αυτό είναι σημαντικό για μένα".

Η οικογένεια σου ήταν σύμφωνη με την απόφαση που πήρες;
"Η οικογένειά μου είναι πάντα στο πλευρό μου σε όποια απόφαση κι αν πάρω. Είναι χαρούμενοι με την απόφαση που πήρα".

Ξεκινάει, λοιπόν, για σένα μια νέα περίοδος με ένα νέο συμβόλαιο. Αισθάνεσαι πως θα έχεις μεγαλύτερες ευθύνες τώρα;
"Δουλεύω κάθε μέρα για να βελτιώνομαι και το κίνητρο κάνει τη διαφορά. Και το κίνητρό μου είναι πολύ υψηλό. Θέλω να φτάσω σε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο. Κι ένας από τους λόγους που έμεινα εδώ είναι διότι θέλω να δω το κλαμπ να προοδεύει και να πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι αν είμαι μέρος αυτής της προόδου, θα είναι κάτι που θα με κάνει πολύ περήφανο. Αισθάνομαι την ευθύνη και την πίεση αλλά γνωρίζω τι μπορώ να κάνω. Και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε όπως εμείς τα θέλουμε".

Τη πρώτη σου σεζόν στην ομάδα πέτυχες 11 γκολ, τη δεύτερη 15. Φέτος;
"Φέτος θα προσπαθήσω να πετύχω περισσότερα γκολ. Κάθε χρόνο δουλεύεις για να βελτιώνεσαι. Από την πλευρά μου υπάρχει η επιθυμία και η προσδοκία να τα καταφέρω ακόμη καλύτερα από την περασμένη σεζόν. Πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω με σκληρή δουλειά".

Πέρυσι μίλησες στα παιδιά της Ακαδημίας και αναφέρθηκες σε κάποια λάθη που έκανες στην καριερα σου. Αισθάνεσαι πως αυτά τα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, αποκατέστησες την τάξη στη ρόη της καριέρας σου;
"Όταν φτάνεις σε ένα σημείο της καριέρας σου και βλέπεις ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενες πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Να τον ρωτήσεις τι δεν πήγε σωστά. Το έκανα αυτό κι εδώ βρήκα την ιδανική ατμόσφαιρα για να κάνω την επανεκκίνηση. Τα πράγματα πάνε καλά, όμως νομίζω ότι ο σύλλογος δεν έχει δει ακόμα τον πραγματικό μου εαυτό. Αισθάνομαι ότι μπορώ να τα καταφέρω ακόμα καλύτερα. Τώρα που είμαι πολύ πιο ήρεμος, γνωρίζοντας ότι θα μείνω εδώ και με δεδομένο ότι θα έχουμε καλύτερη ομάδα την εφετινή σεζόν, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Κι ανυπομονώ γι’ αυτό".

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου στον Παναθηναϊκό έως τώρα;
"Είχαμε κάποιες καλές στιγμές. Κάθε μέρα βλέπω εξαιρετικούς ανθρώπους, ανθρώπους που νοιάζονται για μένα. Αυτό είναι υπέροχο. Είναι σαν μια οικογένεια και αυτό είναι φανταστικό. Όσο για τα παιχνίδια, πέρυσι παίξαμε δύο ματς στην εδρα μας που μας άφησαν αποτύπωμα στη σεζόν, απέναντι στην ΑΕΚ και απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ήταν ίσως τα δύο καλύτερα μας παιχνίδια στη σεζόν. Σε αυτά αισθάνθηκα τι σημαίνει να παίζεις στον Παναθηναϊκό. Είδα μια ομάδα να μην τα παρατάει ποτέ. Είδα ανθρώπους να είναι εκεί ακόμα και όταν χάνεις. Αυτό είναι ενα υπέροχο συναίσθημα. Όταν κερδίζεις, είναι σαν να ανταμείβεσαι για την προσπάθεια σου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Νιώθω τυχερός που βρίσκομαι εδώ".

Και η στιγμή που θέλεις να διαγράψεις από τη μνήμη σου;
"Υπάρχουν κάποια "downs" για να είμαστε δίκαιοι. Οι ήττες στα ντέρμπι, δεν μας αρέσει να χάνουμε, ιδίως τα ντέρμπι. Οι αποκλεισμοί από το Κύπελλο. Νομίζω πως ήταν δύο δύσκολες σεζόν αλλά μάθαμε αρκετά. Ο λόγος που έμεινα εδώ είναι γιατί θέλω μια χρονιά για να θυμάμαι. Και για μένα και για την ομάδα. Πιστεύω πως αν όλοι δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα τα καταφέρουμε".

Ο γιος σου είναι 3,5 χρονών. Πως θα του περιγράψεις σε κάποια χρόνια την εμπειρία σου στον Παναθηναϊκό;
"Μπορώ να σας πω πως θα ξεκινάει η ιστορία. Δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί στη συνέχεια ακόμα. Θα του δώσω να καταλάβει τις αξίες αυτής της ομάδας και σίγουρα θα έχω πολλά να του πω από τη συνεχεια της πορείας μου στον Παναθηναϊκό γιατί έχουν πολλά να έρθουν και ανυπομονώ".

PHOTO CREDITS: ΙΝ ΤΙΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ