ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μακέντα: "Είναι ανόητο να πεις όχι στον Παναθηναϊκό"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Φεντερίκο Μακέντα δήλωσε έτοιμος να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και επανέλαβε και αποκάλυψε την ερώτηση που έκανε στον Τζιμπρίλ Σισέ πριν έρθει στην Αθήνα.

Το κίνητρο να επανέρθει στην κορυφή, ώθησε τον Φεντερίκο Μακέντα να επιλέξει τον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός επιθετικός στις πρώτες δηλώσεις του ως ποδοσφαιριστής του Τριφυλλιού έδειξε ξεκάθαρα τις διαθέσεις του και δεν κρύφτηκε, ούτε για την πτώση στην καριέρα του, ούτε για αυτά που πρέπει να κάνει. Ο Μακέντα τόνισε ότι δεν φοβάται τις ευθύνες και θέλει να ηγηθεί το Παναθηναϊκού, ώστε μαζί να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει.

Οι δηλώσεις του Φεντερίκο Μακέντα και οι παρεμβάσεις του Νταμπίζα:

"Είναι ευχαρίστηση μου που βρίσκομαι σε ένα τόσο σπουδαίο κλαμπ. Τις τελευταίες μέρες ανυπομονούσα να υπογράψω, γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη μου επιλογή. Το μυαλό μου ήταν μόνο στον Παναθηναϊκό. Έχουμε κάτι κοινό, θέλουμε να επανέρθουμε στην κορυφή μαζί. Εγώ θα βοηθήσω την ομάδα και η ομάδα εμένα".

Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής για τον Φεντερίκο Μακέντα. Ο κόσμος ενδεχομένως να περίμενε κάτι πιο λαμπερό ή κάποιον με περισσότερα γκολ. Πως καταλήξατε στον Μακέντα;

Νταμπίζας: " Τα χαρακτηριστικά ενός παίκτη ήταν συγκεκριμένα. Από εκεί και πέρα, παίζουν παράμετροι το ρόλο. Εμείς ψάξαμε τον κατάλληλο. Ο Μακέντα πληροί τις αγωνιστικές προϋποθέσεις και μετά, θέλουμε και άλλα εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη θέληση με το κίνητρο, για να πάρει ο καθένας ότι του αναλογεί. Ο Μακέντα έχει γράψει μία ιστορία τα προηγούμενα χρόνια, έχει παίξει σε διάφορες ομάδες. Δεν χρειάζεται υπερανάλυση. Ήταν εξαρχής μία από τις προτεραιότητες μας και όλες οι πληροφορίες ήταν εξίσου σημαντικές. Ήρθαν μέσα από συζητήσεις, γέμισε όλα τα κουτάκια, υπάρχει εδώ και καιρό στο κάδρο. Τώρα, αν αργήσαμε, αν κάποιοι ήθελαν νωρίτερα κάτι μεγαλύτερο, το παρελθόν μας έχει διδάξει να είμαστε φειδωλοί. Η απάντηση θα δοθεί στο γήπεδο. Θεωρώ ότι αυτό που είμαι ο Φεντερίκο είναι το πιο σημαντικό: έχουμε κάτι το κοινό, το κίνητρο να γυρίσουμε στην κορυφή".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πότε θεωρείς ότι θα είσαι σε θέση να βοηθήσεις τον Παναθηναϊκό;

"Επέλεξα τη φανέλα με το νούμερο 9, γιατί θέλω να σκοράρω. Θέλω να παίξω σε τοπ επίπεδο και να πετύχω πολλά γκολ. Μου αρέσει να παίζω στην επίθεση και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Προπονούμαι για δύο μήνες μόνος μου, θα προπονηθώ αυτές τις μέρες πιο έντονα, για να είμαι έτοιμος να βοηθήσω στο επόμενο παιχνίδι. Νιώθω καλά πνευματικά και σωματικά και θα είμαι έτοιμος στο επόμενο".

Ο τελευταίος κάτοχος της φανέλας με το 9, ο Μπεργκ, αναγέννησε την καριέρα του. Εσύ το βλέπεις έτσι;

"Ναι. Την τελευταία φορά που έβαλα το 9, ήταν η περίοδος που έβαλα τα πιο πολλά γκολ στην καριέρα μου. Θα τη φορέσω και εδώ και υπόσχομαι να πετύχω περισσότερα γκολ. Είμαι χαρούμενος για την ευκαιρία. Μίλησα με τον κ. Νταμπίζα και έπαιξε ρόλο στην απόφαση μου. Με προσέγγισε σωστά. Όταν έχεις εμπιστοσύνη στο περιβάλλον, τότε αυτό είναι σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή. Θα τιμήσω 100% το νούμερο 9, τη φανέλα του Παναθηναϊκό και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε μαζί".

Τι σε έπεισε να έρθεις στον Παναθηναϊκό; Τι γνωρίζεις για αυτόν;

"Η πρώτη φορά που άκουσα για τον Παναθηναϊκό, χάρηκα. Είναι τεράστιος σύλλογος. Όταν ο Παναθηναϊκός έρχεται σε σένα, δεν λες «όχι». Θα είσαι ανόητος να απορρίψεις τέτοια ευκαιρία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Μίλησα με τον τεχνικό διευθυντή και μου εξήγησε τι θέλει από μένα και αυτό με έκανε περήφανο. Όταν σε πιστεύουν όλοι, το πράγμα γίνεται καλύτερο και είμαι πολύ χαρούμενος".

Στην αρχή της καριέρας σου είχε την ευλογία να δουλέψεις με έναν από τους κορυφαίους προπονητές, το Σερ Άλεξ Φέργκιουσουν. Τι σου έχει μείνει από τη συνεργασία μαζί του;

"Όταν δουλεύεις με έναν προπονητή τέτοιου επιπέδου, σε μικρή ηλικία, σε σημαδεύει για όλη τη ζωή σου. Είναι ίσως ο καλύτερος προπονητής. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και είναι πάντα εκεί για σένα. Δεν έχουν πολλοί παίκτες αυτό το προνόμιο".

Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει στο τέλος του τριετούς συμβολαίου του; Με τι θα είσαι ικανοποιημένος;

"Είναι μεγάλη πρόκληση και ένας από τους κύριους λόγους που ήρθα είναι ότι σε αυτή την ομάδα μπορώ να διακριθώ. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση και με το σωστό κίνητρο, θα κάνω σημαντικά πράγματα. Δεν θα σκεφτώ από τώρα σε τρία χρόνια. Θα σκεφτώ τι θα κάνω αύριο στην προπόνηση. Θα το πάω μέρα με τη μέρα. Θέλω να παίξω πολλά παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και μαζί να ξαναπάμε εκεί που αξίζουμε".

Είδες το παιχνίδι με τη Λαμία; Πρόλαβες να αποκτήσεις εικόνα από τον φετινό Παναθηναϊκό;

"Είδα το παιχνίδι του Σαββάτου σε ένα μπαρ, δεν μπορούσα να είμαι στο γήπεδο γιατί κανένας δεν ήξερε ότι είμαι στην Αθήνα. Είδα ενθουσιασμό, πολλούς νέους παίκτες που θέλουν να ξεχωρίσουν και αυτό με έκανε χαρούμενο. Όταν έχεις θέληση και ταλέντο να πετύχεις, τότε αυτό φτιάχνει καλά πράγματα για την ομάδα και τους οπαδούς. Είδα μία καλή ομάδα και πιστεύω πως όταν ενσωματωθώ και εγώ, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από παιδί-θαύμα της Γιουνάιτεντ, κατέληξες στη Serie B. Τι δεν πήγε καλά; Γιατί η καριέρα σου δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη;

"Προφανώς, όταν αρχίζεις σε τόσο μικρή ηλικία σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και κάνεις τέτοιο ντεμπούτο, δεν μπορείς να παίζεις συνέχεια. Είχα μπροστά μου ποδοσφαιριστές-μεγαθήρια, δεν είχα χρόνο και δεν εξελίχθηκα. Το πιο σημαντικό που δεν είχα ήταν η διάρκεια. Δεν ήμουν εξίσου καλός σε κάθε ματς. Είχα και μερικούς τραυματισμούς που με πήγαν πίσω. Αλλά ξέρω ότι έχω ποιότητα, είμαι δυνατός και ξέρω τι μπορώ να κάνω. Αν δεν είχα ποιότητα, δεν έκανα εκείνα τα πράγματα τότε. Η Serie B δεν είχε κάποιο πρόβλημα, αλλά θέλω να επανέρθω στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό. Αυτή είμαι μία μοναδική ευκαιρία να επανέρθω εκεί που αξίζω και μπορώ να κάνω με την ομάδα".

Πώς νιώθεις που αυτή τη φορά θα είσαι ένας από τους πιο έμπειρους, σε μία νεανική ομάδας

"Είναι παράξενο γιατί είμαι μόνο 27 και ήμουν συνήθως από τους μικρότερους σε προηγούμενες ομάδες. Έχω την εμπειρία ότι έχω παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και σε άλλες χώρες και μπορώ να τους βοηθήσω να εξελιχθούν. Θεωρώ ότι μπορώ να αποτελέσω ένα στήριγμα για τους μικρούς και να τους συμβουλέψω όταν θα είναι στα κάτω τους. Αυτό είναι καλό, να μπορείς να μεταφέρεις τις εμπειρίες σου".

Μίλησες με τους Ιταλούς που ήταν πρόσφατα στον Παναθηναϊκό; Τον Μέστο ή τον Στραματσόνι ή κάποιον άλλο;

"Δεν έχω μιλήσει με τον Στραματσόνι ή τον Μέστο, γιατί δεν τους ξέρω. Μίλησα με έναν καλό φίλο μου, που είναι μύθος εδώ, τον Τζιμπρίλ Σισέ. Παίζαμε μαζί στην ΚΠΡ και μου είπε να μην το σκεφτώ, είναι μοναδική ευκαιρία και ο Παναθηναϊκός είναι μία μεγάλη ομάδα. Τον ρώτησα αν μπορούσα να πάρω το νούμερο του και είπε ότι δεν έχει πρόβλημα".

Θα θέλαμε να μας αναλύσετε τα αγωνιστικά και τα πνευματικά χαρακτηριστικά του παίκτη, που σας έκαναν να τον έχετε προτεραιότητα;

Νταμπίζας: "Δύο λέξεις κλειδιά για μένα είναι το κίνητρο, που έχει μεγάλη σημασία και μία παράμετρος που δεν αφορά τα αγωνιστικά, ο Φεντερίκο έχει καλά τεχνικά χαρίσματα. Χειρίζεται καλά τη μπάλα, πηγαίνει στο ένας με έναν, αντιλαμβάνεται καλά τον χώρο, κερδίζει πολλές μονομαχίες. Έχει αποφασιστικότητα και έχει αθλητισμό σε όλες τις μορφές του και σίγουρα αυτό που θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να τον δούμε ως έναν σέντερ φορ, επειδή στις προηγούμενες ομάδες του έπαιζε σε άλλο ρόλο, εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο που του εξηγήσαμε. Σίγουρα, είναι σημαντικό κομμάτι όσον αφορά την τακτική ανάλυση. Ήταν σημαντικό ότι αυτός ο παίκτης βρέθηκε από μικρή ηλικία στα ψηλά και βρέθηκε προς τα κάτω, το ξέρει, το έχει αποδεχτεί και δεν μπορεί να διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα, ξέρει το τοπ επίπεδο, θέλει ν επιστρέψει γιατί έχει έξτρα κίνητρο να το βιώσει ξανά. Εμείς το θέλουμε αυτό. Τα ψυχικά χαρίσματα για μία απόφαση πολλές φορές είναι πιο σημαντικά από τα αγωνιστικά. Ο Φεντερίκο ήταν εξαρχής στις προτεραιότητες μας. Το πώς το χειριστήκαμε ήταν με τις ιδιαίτερες καταστάσεις που είχαμε φέτος. Τελειώνοντας οι μεταγραφές, ο Φεντερίκο ήρθε στην Αθήνα. Είχαμε κάνει την επαφή μας, εμείς έπρεπε να εξετάσουμε κάποιες άλλες επιλογές. Ο Φεντερίκο ήταν μία πολύ ισχυρή προτεραιότητα και τη χειριστήκαμε με τα κριτήρια και τις ιδιαιτερότητες. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο γήπεδο. Ότι και να λέμε, εκεί θα δοθούν οι πιο αξιόπιστες απαντήσεις".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η επικείμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό θα φέρει κάποια αλλαγή στη λειτουργία σας;

Νταμπίζας: "Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τρέχει μία διαδικασία, είναι στο τελικό στάδιο. Εμείς έπρεπε να λειτουργήσουμε με τα τελικά δεδομένα. Όποια αλλαγή έρθει, θα έχει άλλο ορίζοντα. Όταν θα γίνει η αλλαγή, θα υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Εμείς ως ποδοσφαιρικό τμήμα κάνουμε ότι πρέπει, αλλά σίγουρα τρέχουν διαδικασίες και σύντομα θα οριστικοποιηθούν. Δεν χρειάζεται υπερανάλυση είναι προς το καλύτερο. Το πώς θα γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα επικοινωνηθεί".

Φεντερίκο, θεωρείς ότι μπορείς να γίνεις ο ηγέτης σε αυτή την ομάδα;

"Θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη. Πολλοί νέοι παίκτες κοιτάζουν τις έκανες στο παρελθόν και νομίζω ότι έχω τα χαρακτηριστικά για να ηγηθώ σε αυτή την ομάδα. Οι μεγάλοι πρέπει να δείξουν το δρόμο στους μικρούς και θα είναι σπουδαία ευθύνη για μένα. Είναι κάτι που το δουλεύω και θα είναι καλά".

Νταμπίζας: "Είναι ευθύνη και καθήκον των πιο μεγάλων να γίνουν τα πρότυπα για τους νεαρούς. Είναι μία συνεχής διαδικασία και έχει να κάνει με τον τρόπο που κινούμαστε όλο το 24ωρο. Όχι μόνο στις προπονήσεις ή στα παιχνίδια. Αυτή η ευθύνη ή το καθήκον, η σημασία του ρόλου σου, σε ανεβάζει επίπεδο και σε κάνει να νιώσεις πιο σημαντικός για το σύνολο. Γιατί μιλάμε για μία ομάδα. Γιατί όταν η αλληλεγγύη αφορά και τους συμπαίκτες, σε ανεβάζει επίπεδο".

Τι πρόσημο βάζετε στην πορεία της ομάδας μέχρι τώρα;

Νταμπίζας: "Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα σε ότι αφορά τη βαθμολογία. Αυτό πιθανώς να έρχεται σε αντίφαση με την ανησυχία που ένιωθε ο κόσμος. Υπήρχε ένας αρνητικός, μία τοξικότητα και να ήρθε ένα έκ διαμέτρου αντίθετο μήνυμα με ότι περίμενε ο κόσμος. Ο ορίζοντας και το κριτήριο δεν είναι η Ξάνθη και η Λαμία. Είναι όλη η χρονιά. Πρέπει να το διαφυλάξουμε και να κρατήσουμε μία ισορροπία. Έξω ας γίνεται ότι θέλει, δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε. Εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση μέσα. Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα, γιατί δεν ήταν μόνο η νίκη, αλλά και η απόδοση. Η ταυτότητα της ομάδας είναι ξεκάθαρος και τον εκπέμπουμε. Ο τρόπος που παίζουμε είναι ο πιο δύσκολος και δεν θα συνδυαστεί πάντα με αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ισορροπία. Ο κόσμος είχε αρνητικά προδιάθεση και εμείς έπρεπε να λειτουργήσουμε εσωτερικά. Υπάρχουν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούμε να καθορίσουμε. Είναι ένα καλό ξεκίνημα που δεν λέει τίποτα, η διάρκεια έχει σημασία ώστε σταδιακά να χτίσουμε αυτό που θέλουμε και έχουμε την υπομονή να το κάνουμε".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ