ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η τακτική του Στραματσόνι στο πρώτο Ίντερ - Μίλαν

Η τακτική του Στραματσόνι στο πρώτο Ίντερ - Μίλαν

Με αφορμή το ντεμπούτο του Αντρέα Στραματσόνι στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, το Sport24.gr δείχνει με δύο πίνακες πως ο Ιταλός παρέταξε την Ίντερ στο παιχνίδι με τη Μίλαν, στο πρώτο ντέρμπι της προπονητικής καριέρας του. (PICS&VIDEO)

Περίοδος προσαρμογής για τον Αντρέα Στραματσόνι δεν πρόκειται να υπάρξει, αφού για πρώτη φορά θα κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Ο Ιταλός έχει την αντίληψη και την προσωπικότητα για να κατανοήσει πόσα σημαίνει ένα ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερα μαθήματα...

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως θα προσεγγίσει τακτικά το ντέρμπι. Στις πρώτες δηλώσεις του, έδωσε το στίγμα του υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά από τη φιλοσοφία του προκατόχου του, Γιάννη Αναστασίου. Κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα προπονήσει την ομάδα του 7-8 φορές μέχρι τότε.

Επιπροσθέτως, το παρελθόν του στην Ίντερ και στην Ουντινέζε, ήταν ευμετάβλητος και ευπροσάρμοστος αναφορικά με τα συστήματα. Άλλαζε πολλές φορές την τακτική του μέσα στη σεζόν, καθώς και στη διάρκεια των 90λέπτων, δείχνοντας ότι δεν έχει μία συγκεκριμένη διάταξη.

Ας εξετάσουμε, όμως, πως παρέταξε την Ίντερ ο Αντρέα Στραματσόνι στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του με τη Μίλαν, την Κυριακή 6 Μαΐου του 2012.

Η τακτική του Στραματσόνι στο πρώτο Ίντερ - Μίλαν

Οι περιστάσεις είχαν κοινά σημαία, αλλά και τρανταχτές διαφορές. Τότε, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Serie A, η Μίλαν ήταν στη 2η θέση της βαθμολογίας, 1 βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, ενώ η Ίντερ δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο. Τώρα, το ντέρμπι διεξάγεται στις 21 Νοεμβρίου, ο Ολυμπιακός προπορεύεται και έχει μία ξεκάθαρη διαφορά της τάξεως των 8 βαθμών. Ο Παναθηναϊκός θέλει να νικήσει για να μειώσει στους 5 βαθμούς, αλλά και για να διατηρήσει το προβάδισμα του από τους Αστέρα, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, στην Ίντερ όπως και στον Παναθηναϊκό, ο Στραματσόνι είχε αντικαταστήσει άλλον προπονητή. Τότε τον Κλαούντιο Ρανιέρ, τώρα τον Γιάννη Αναστασίου. Συνεπώς, διαχειρίστηκε δύο ρόστερ που δεν ήταν της επιλογής του, ωστόσο τότε είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεση του αφού είχε συμπληρώσει ένα μήνα στην τεχνική ηγεσία.

Η τακτική προσέγγιση

Ο Στραματσόνι επέλεξε το 4-4-1-1 για τη διάταξη της Ίντερ, αρχίζοντας στην ενδεκάδα τους Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Σάμουελ, Ναγκατόμο, Καμπιάσο, Γκουαρίν, Ζανέτι, Άλβαρεζ, Σνάιντερ και Μιλίτο. Τερματοφύλακας ήταν ο Σέζαρ, στόπερ οι Λούσιο, Σάμουελ, δεξιός μπακ ο Μαϊκόν, αριστερός μπακ ο Ναγκατόμο, αμυντικοί χαφ οι Καμπιάσο, Γκουαρίν, δεξιός χαφ ο Ζανέτι, αριστερός χαφ ο Άλβαρεζ, επιτελικός χαφ ο Σνάιντερ και επιθετικός ο Μιλίτο.

Η τακτική του Στραματσόνι στο πρώτο Ίντερ - Μίλαν

Οι δύο στόπερ του έμεναν χαμηλά στην άμυνα, οι δύο ακραίοι μπακ είχαν εντολές να προωθούνται, ο Καμπιάσο έπαιξε σταθερός μπροστά από τους δύο στόπερ, με τον Γκουαρίν να έχει την άδεια να ανεβαίνει, ο Ζανέτι ως δεξιός χαφ συνέκλινε στον άξονα, ο Αλβάρες είναι επιθετικός ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στα άκρα και είχε εντολή να πατάει περιοχή, ενώ ο Σνάιντερ είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

O Στραματσόνι ήθελε να έχει μονίμως 4 παίκτες πίσω από τη σέντρα και προτίμησε να χτυπήσει από τα άκρα, ποντάροντας στα ανεβάσματα του Μαϊκόν και στη διεισδυτικότητα του Αλβάρες. Ο Μαϊκόν είχε το ελεύθερο να προωθείται συνεχώς (είχε τις αντοχές να το πράξει), ενώ ο Ναγκατόμο ήταν περισσότερο συντηρητικός, παρέχοντας υποστήριξη στον Άλβαρες.

Με τη σύγκλιση του Ζανέτι επεδίωξε αριθμητική υπεροπλία στη μεσαία γραμμή, κερδίζοντας τη "μάχη" και εκμεταλλεύτηκε την ευφυΐα του Σναϊντερ στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Ολλανδός αξιοποίησε την ποιότητα του Μιλίτο, συνεργαζόμενος μαζί του και κινούμενος προς τα αριστερά, για να "βρεθεί" με τον Άλβαρες.

Η Ίντερ έβγαλε πολύ συγκεκριμένες συνεργασίες στον επιθετικό τομέα, αφού δεν επιτέθηκε κατά κύματα και προσπάθησε να "χτυπήσει" ειδικά.

Η τακτική του Στραματσόνι στο πρώτο Ίντερ - Μίλαν

Ήταν μία σύνθετη τακτική, η οποία είχε προσαρμοστεί στις αδυναμίες της Μίλαν, όπως τις είχε διαγνώσει ο Στραματσόνι και η οποία εκτελέστηκε ιδανικά. Το αποδεικνύει το τελικό 4-2, αλλά και η ανατροπή στο 1-2, που έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στη "μπλε" μεριά του Μιλάνο και προσέφερε τον τίτλο στη Γιουβέντους, μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της Serie A.

Στην ψυχολογική προετοιμασία του παιχνιδιού, γνωρίζοντας ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από το κίνητρο του πρεστίζ και του γοήτρου, ο Στραματσόνι φανάτισε τους παίκτες και παρουσίασε έντεκα "μηχανάκια" στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίοι είχαν απίστευτο πάθος και κέρδισαν τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες. Βέβαια, το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε να τους εμφυσήσει αυτή τη νοοτροπία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ