ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η παραίτηση του Αλαφούζου και οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Η παραίτηση του Αλαφούζου και οι δυσκολίες του εγχειρήματος
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Αλαφούζος εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί από την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Το Sport24.gr εξηγεί γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μετά τα όσα συνέβησαν και προκάλεσαν την αναβολή του παιχνιδιού Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, ο Γιάννης Αλαφούζος εξέφρασε την πρόθεση του να παραιτηθεί, μέσω δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Για οποιονδήποτε άλλο, θα ήταν πολύ απλό να καταθέσει την παραίτηση του και να αποχωρήσει. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Γιάννη Αλαφούζο, αφού υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν. Το Sport24.gr εξηγεί ποια είναι αυτά...

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Αλαφούζος κατέχει την προεδρία της ΠΑΕ και της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας". Για τη δεύτερη θέση, στις 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η ΓΣ του σωματείου και αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση για εκλογές στις 18/12, οπότε αρκεί να μην θέσει υποψηφιότητα για να ανανεώσει τη θητεία του. Από την ΠΑΕ, εφόσον επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα του και παραιτηθεί, δεν συνεπάγεται ότι απεμπλέκεται το ίδιο εύκολα.

Καταρχάς, ο Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, μέσω της off shore κυπριακής εταιρίας, Sortivo International. Το ποσοστό που ελέγχει, του επιτρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις την επόμενη ημέρα, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται ο ίδιος σε αυτή. Συνεπώς, ακόμα και αν αποχωρήσει από την προεδρία, διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Για να ρίξει.. μαύρη πέτρα, θα χρειαστεί να ακολουθήσει την τακτική του Γιάννη Βαρδινογιάννη και να "παρκάρει" τις μετοχές του.

Η εν λόγω εταιρία είχε δανείσει την ΠΑΕ με 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου, τα οποία μετοχοποιήθηκαν στην πορεία. Όμως, το καταβαλλόμενο ποσό προήλθε από δανεισμό από ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha) και το οποίο θα εξοφληθεί από τον Αλαφούζο.

Επιπροσθέτως, ο Αλαφούζος έχει εγγυηθεί προσωπικά για την αποπληρωμή των οφειλομένων των προηγούμενων ετών, μέσω διακανονισμών που έχουν συναφθεί, έχει αναλάβει την κάλυψη των αποδοχών του Αντρέα Στραματσόνι και ορισμένων παικτών του ρόστερ και εμπλέκεται στην αγορά του "Γεώργιος Καλαφάτης", έχοντας υπογράψει τις επιταγές για την εξόφληση σε βάθος 9ετίας.

Ακόμα, ως πρόεδρος δεσμεύει την ΠΑΕ με την υπογραφή του, συνεπώς θεωρείται υπεύθυνος απέναντι στον νόμο για χρέη που τη βαραίνουν. Μάλιστα, ως ο τελευταίος χρονικά νόμιμος αντιπρόσωπος της εταιρίας, είναι ο πρώτος από τον οποίο θα διεκδικηθούν χρήματα από την προσωπική του περιουσία, στην περίπτωση αδυναμίας της ΠΑΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ήδη, στην τρέχουσα ΑΜΚ ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατομμυρίων που έχει μετοχοποιηθεί, προέρχεται από τον ίδιο. Άλλα ποσά που θα μετοχοποιηθούν στην πορεία, έχουν καταβληθεί από τον Αλαφούζο και αν φύγει, θα είναι σαν... να τα ρίχνει στο πηγάδι.

Τέλος, έχει ηθική δέσμευση απέναντι σε τρεις στενούς του φίλους, επιχειρηματίες, οι οποίοι δάνεισαν περίπου 700.000 την ΠΑΕ τους προηγούμενους μήνες, μέσω σύναψης ομολογιακού δανείου. Αυτοί οι τρεις πείστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, επειδή ο Αλαφούζος τους διαβεβαίωσε ότι εγγυάται για τα χρήματα τους και δεν πρόκειται να τα χάσουν. Με νέα διοίκηση, οι συνθήκες θα διαφοροποιηθούν και θα δημιουργηθεί θέμα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ