ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η Λεωφόρος της ανάπτυξης!

Η Λεωφόρος της ανάπτυξης!

Το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα αποτελέσει τον πυλώνα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων. Διαβάστε για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Παναθηναϊκός.

Οι αντιρρήσεις ή οι απορίες πολλών αναφορικά με τις προοπτικές του "Απόστολος Νικολαΐδης" αφορούν την τοποθεσία του.

Αυτή είναι που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να ανακατασκευαστεί ή να ανακαινιστεί...

Εγκατεστημένο σε ένα κεντρικό σημείο, "κορεσμένο" σε κατοίκους και οχήματα, με πολλά παρακείμενα νοσοκομεία, το γήπεδο της Λεωφόρου μοιάζει να μην παρέχει τα εχέγγυα για τη μετατροπή του σε σύγχρονο και λειτουργικό.

Πραγματικά, αυτό ισχύει εάν εξεταστεί μεμονωμένο, χωρίς να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο πλαίσιο.

Όμως υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία, εκείνη η οποία συμπεριλαμβάνει το "Απόστολος Νικολαΐδης" σε ένα σχέδιο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων. Η ιστορική έδρα του "τριφυλλιού" θεωρείται από την Περιφέρεια Αττικής ως ένας από τους "πυλώνες" ανάπτυξης μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες των Αθηνών.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Σγουρός για την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης", "τα έργα αυτά προσφέρουν ανάπτυξη, γιατί δίνουν ζωή σε όλη την περιοχή".

Η άποψη του είναι η αιτία της στάσης της Περιφέρειας Αττικής και της επιλογής της να συνδράμει οικονομικά ένα σχέδιο το οποίο έως τώρα τύγχανε αρνητικής αντιμετώπισης από τον πολιτικό κόσμο.

Στοιχείο ανάπτυξης, όχι τροχοπέδη

Η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Γιάννης Σγουρός κρίνουν απαραίτητη την ανάπλαση των Αμπελοκήπων, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της Αθήνας. Αρχικά, προέκριναν την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, ωστόσο αφού διαπιστώθηκε ότι πλέον πρόκειται για ένα "ανενεργό" πρότζεκτ, αποφάσισαν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η αναβάθμιση της περιοχής θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της ΔΑ που αφορούσε τους Αμπελόκηπους. Αυτό, προβλέπει την ενοποίηση του Λυκαβηττού με τα Κουντουριώτικα και τα Προσφυγικά, ώστε να σχηματιστεί μία μεγάλη "νησίδα" πρασίνου εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει η φιλοδοξία η ανάπλαση να συνδέσει το Πεδίο του Άρεως, το Λυκαβηττό και τα Τουρκοβούνια.

Φυσικά, η ανάπλαση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα και μόνο με το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί μία διαδικασία η οποία θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα, πολιτική βούληση και φυσικά την υπομονή και τη διπλωματία να ξεπεραστούν τα "εμπόδια" που θα παρουσιαστούν, όπως διεκδικήσεις τρίτων, προσφυγές κ.τ.λ.

Το άκρως θετικό στοιχείο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι το "Απόστολος Νικολαΐδης" θεωρείται ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των Αμπελοκήπων και δεν αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη από την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας

Η παρουσία του Παναθηναϊκού στην περιοχή έχει δημιουργήσει και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι εκατοντάδες αθλητές, οι γονείς και οι συγγενείς, οι θεατές, οι προπονητές και οι παράγοντες συγκροτούν ένα κοινό το οποίο θα εκλείψει από την περιοχή εάν ο σύλλογος μετακομίσει από την περιοχή.

Αντίθετα, εάν ο Παναθηναϊκός "μεγαλώσει" ακόμα περισσότερο, αυτόματα θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο γήπεδο του. Αυτό σημαίνει ότι η πελατεία για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις των γύρω περιοχών θα αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα το εμπορικό ισοζύγιο και βοηθώντας στο άνοιγμα και νέων μαγαζιών.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας πόλος έλξης για τους Αμπελόκηπους και έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε μία περίοδο κατά την οποία κάθε περιοχή προσπαθεί να εφεύρει τρόπους να γίνει γνωστή και να "τραβήξει" τον κόσμο στα εμπορικά μέρη της. Το "τριφύλλι" έχει την ικανότητα να το πράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

Το πάρκιγνκ και η κίνηση

Είναι πραγματικότητα ότι στη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων του Παναθηναϊκού η κυκλοφορία στην περιοχή αυξάνεται κατακόρυφα και δημιουργείται κίνηση. Παράλληλα, το πάρκινγκ αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για όλους, αφού οι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι και διεξάγεται "μάχη" για μία από αυτές.

Για το "μποτιλιάρισμα" ελάχιστα μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός και η Τροχαία, διότι οι δρόμοι έχουν κορεστεί και δεν υπάρχει η χωρική δυνατότητα διάνοιξης νέων. Η μοναδική αντιμετώπιση αποτελεί την "εκπαίδευση" των φιλάθλων ώστε να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία προσεγγίζουν άφθονα το γήπεδο.

Όσο για το πάρκινγκ, στον σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ, το οποίο θα παρέχει θέσεις στους VIP θεατές του "Απόστολος Νικολαΐδης" τις μέρες των αγώνων και τις υπόλοιπες θα τίθεται στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών έναντι χαμηλού τιμήματος.

Ο σχεδιασμός των έργων

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα 7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το "συμμάζεμα" των Προσφυγικών, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, την προσθήκη δύο εξεδρών στις κεντρικές θύρες του "Απόστολος Νικολαΐδης" χωρητικότητας 3.600 θέσεων, την αντιστήριξη τους και την αισθητική βελτίωση της εξωτερικής όψης του γηπέδου.

Όσο για την πεζογέφυρα, ουσιαστικά πρόκειται για μία επικάλυψη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου, προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος των Προσφυγικών με τα πέριξ του "Απόστολος Νικολαΐδης" και να δημιουργηθεί μία μεγάλη "πλατεία", καθώς και να αποφεύγεται η συγκέντρωση κόσμου στο δρόμο στις ημέρες των αγώνων.

Στις δύο κεντρικές θύρες, η μία από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η άλλη από την οδό Τσόχα, αρχικά θα αφαιρεθούν τα δύο στέγαστρα και τα στηρίγματα τους.

Κατόπιν, θα γίνουν εργασίες αντιστήριξης του εδάφους και θα τοποθετηθούν δύο μεταλλικές προκάτ κερκίδες, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου. Η εξέδρα από τη Λεωφόρο θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, διότι τεχνικά μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερο βάρος.

Το μέγιστο επιτρεπτό ύψος στην περιοχή με βάση τον ΓΟΚ είναι λίγο χαμηλότερο από το ύψος των πυλώνων που στηρίζουν τα δύο στέγαστρα. Οπότε, ανάλογο θα είναι το ύψος που θα έχουν οι κολώνες που θα επωμιστούν το βάρος των πρόσθετων κερκίδων και των θεατών που θα φιλοξενήσουν.

Παράλληλα, μελετούνται διάφορες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η εξωτερική εικόνα του γηπέδου, η οποία σήμερα οπτικά δεν αποτελεί το καλύτερο θέαμα. Έχουν προταθεί ως λύσεις η χρήση ενός ηλεκτρικού φωσφορίζοντος πλέγματος, η τοποθέτηση μεταλλικών πλακών και η εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινακίδων. Ακόμα δεν έχει προκριθεί κάποια, θα εξεταστεί το κόστος της κάθε μιας και ακολούθως θα ληφθεί απόφαση.

Δεν αλλάζει φορά, δεν ανακατασκευάζεται

Σημαντικό είναι να καταστεί σαφές ότι σε αυτή τη φάση το "Απόστολος Νικολαΐδης" δεν ανακατασκευάζεται, ούτε πρόκειται να αλλάξει φορά στις εστίες. Απλώς θα επεκταθεί, θα γίνει ασφαλέστερο, θα καλλωπιστεί και θα ανακαινιστεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ θα εγκαταλείψουν το πλάνο της ανακατασκευής, το αντίθετο θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την υλοποίηση του ονείρου όλων των οπαδών της ομάδας. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό θα εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα τμήματα του συλλόγου.

Αργότερα εργασίες και χρήματα

Ο Γιάννης Σγουρός υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Για την εκταμίευση ενός ποσού από την Περιφέρεια Αττικής απαιτείται μελέτη και κοστολόγιο, ώστε να εκδοθούν τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Ο Ερασιτέχνης έχει καταθέσει ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα στελέχη του έχουν συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και σύντομα θα καταρτίσουν τον τελικό σχεδιασμό.

Όσον αφορά την περίοδο των εργασιών, αυτές θα αρχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.

Δηλαδή, τον Μάιο εάν πάρει μέρος στα πλέι όφ ή τον Απρίλιο εφόσον δεν τα καταφέρει. Εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν αρχίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2014 - 2015 ή στη χειρότερη περίπτωση θα αναζητηθεί έδρα για ένα ή δύο παιχνίδια.

Συγχρόνως, το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων είναι η αρχή των χρημάτων που προϋπολογίζει για την περιοχή η Περιφέρεια Αττικής.

Ήδη, άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εργασιών από τη στιγμή που θα εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τον αρχικό προϋπολογισμό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ