ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Ο 16χρονος Γιάννης Σουρδής, ο οποίος από τον Παναθηναϊκό πήρε μεταγραφή για την Γουότφορντ, μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr. Διαβάστε το στόρι της μετακίνησης του νεαρού γκολκίπερ από το τριφύλλι στην ομάδα της Premier League.

Το μεγαλύτερο βήμα στην έως τώρα καριέρα του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ετοιμάζεται να κάνει στα τέλη Ιουνίου ο 16χρονος γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, Γιάννης Σουρδής.

Ο νεαρός ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος τερματοφύλακας συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Γουότφοντ για τα επόμενα δυο χρόνια και θα αναχωρήσει για την αγγλική πόλη σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες ώστε να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της U18 του αγγλικού συλλόγου.

Πως φτάσαμε όμως μέχρι εκεί και τι λέει ο ίδιος ο Γιάννης Σουρδής για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στην καριέρα του;

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ποδοσφαιρική ιστορία του νεαρού γκολκίπερ ενώ φιλοξενεί και τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης του στην ομάδα όπου προπονητής είναι ο Μάρκο Σίλβα.

Από πού ξεκίνησε την καριέρα του, με ποιους προπονητές τερματοφυλάκων έχει δουλέψει, πόσες φορές πήγε στην Αγγλία, σε πόσα φιλικά έπαιξε, πού θα μένει, ποιο ματς της Premier League είδε και πότε θα υπογράψει; Το Sport24.gr έχει όλες τις απαντήσεις και σας παρουσιάζει ένα μίνι αφιέρωμα στον νεαρό πορτιέρο.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Γιάννης Σουρδής, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 2001, προέρχεται από αθλητική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν πολίστας. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στις ακαδημίες της Βουλιαγμένης και εν συνεχεία μεταπήδησε στον Φοίβο Βάρης.

Εκεί έμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 όταν και δοκιμάστηκε στον Παναθηναϊκό. Η δοκιμή κράτησε μόλις μια μέρα καθώς ο Σουρδής έπεισε από την πρώτη στιγμή τον προπονητή τερματοφυλάκων της ακαδημίας εκείνο το διάστημα, Βαγγέλη Λάππα, και από την επόμενη μέρα εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής των πράσινων και συγκεκριμένα την Κ12.

Έκτοτε έπαιξε σε όλα τα τμήματα έως τη φετινή σεζόν όπου ξεκίνησε προετοιμασία με την Κ17 και πήρε κάποιες συμμετοχές στο πρωτάθλημα Κ17 της Super League. Παράλληλα αυτά τα χρόνια δούλεψε επίσης υπό τις οδηγίες των Μπαρτζώκα και Γκαλίνοβιτς που πέρασαν από την εκγύμναση των γκολκίπερ των ακαδημιών.

Παράλληλα όμως δούλεψε αρκετά και ατομικά υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Αγριογιάννη, εκτός Παναθηναϊκού με τον έμπειρο προπονητή τερματοφυλάκων να έχει διακρίνει το ταλέντο του και να δουλεύει μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε τα προσόντα του και η σωματοδομή του - καθώς είναι ήδη αρκετά ψηλός για την ηλικία του έχοντας φτάσει στο 1.91 μ. - μιλούν από μόνα τους.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Η διαδρομή στους πράσινους όμως δεν ήταν ρόδινη και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του 2015 σε προπόνηση του τριφυλλιού χτύπησε σοβαρά στον ώμο μετά από μια άσχημη πτώση. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει εγχείριση και να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για πέντε μήνες.

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Ο τραυματισμός του όμως δεν τον πτόησε και αφού ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του επανήλθε δυναμικά στις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού με την έλευση του 2016. Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς άρχισε να παίρνει και πάλι παιχνίδια στα πόδια του αγωνιζόμενος αρχικά στο Elite Neon εκείνης της σεζόν και εν συνεχεία σε τουρνουά που διεξήχθη στην Ολλανδία το διήμερο 21-22 Μαΐου 2016.

Ο Παναθηναϊκός καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με τον Σουρδή να στέλνει ουσιαστικά τους πράσινους στον τελικό της διοργάνωσης έχοντας εξαιρετική παρουσία και αποκρούοντας δυο εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι, στον ημιτελικό με την Τβέντε.

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Σε εκείνο το τουρνουά τον είδαν για πρώτη φορά και οι άνθρωποι της Γουότφορντ και σχεδόν άμεσα έτρεξαν τις εξελίξεις. Λίγες μέρες αργότερα, επίσημα, μέσω e-mail που έστειλαν στην πράσινη ΠΑΕ ζητούν άδεια ώστε να δοκιμαστεί ο νεαρός κίπερ. Ο διευθυντής της πράσινης ακαδημίας, Γιάννης Σαμαράς, δίνει την έγκρισή του και με το που ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ο Σουρδής ταξίδεψε στην Αγγλία μαζί με την μητέρα και δοκιμάστηκε στον αγγλικό σύλλογο για δεκαπέντε μέρες.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η Κ17

Οι Άγγλοι μένουν εντυπωσιασμένοι απ΄όσα βλέπουν ενώ ο 15χρονος τότε τερματοφύλακας εντυπωσιάζεται από το απίθανο προπονητικό κέντρο της Γουότφορντ, το τοπ επίπεδο των προπονήσεων και τη διαφορετική νοοτροπία που συναντά.

Ο σύλλογος από την Αγγλία δεν χάνει χρόνο και κάνοντας όλες τις νόμιμες ενέργειες ενημερώνει τον Παναθηναϊκό ότι θέλει να προχωρήσει στην απόκτηση του. Οι πράσινοι δίνουν την συγκατάθεσή τους αλλά με βάση τους νόμους που υπάρχουν στη Βρετανία ο 15χρονος τότε Σουρδής δεν μπορούσε να υπογράψει. Η μεταπήδηση του μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα.

Η χρονιά ξεκίνησε με τον Σουρδή να παίρνει μέρος στην προετοιμασία της Κ17 του Παναθηναϊκού, να είναι μέλος της Κ16 και να παίζει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, ενώ ήταν μέλος της αποστολής της Κ17 σε κάποια παιχνίδια και έπαιξε και σε ένα ματς του φετινού πρωταθλήματος.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ PREMIER LEAGUE

Τον Απρίλιο του 2017, η αγγλική ομάδα επανήλθε και ζήτησε να τον τσεκάρει ξανά, αυτή τη φορά για οκτώ μέρες σε ένα σύνολο προπονήσεων που περιελάμβανε και φιλικό παιχνίδι αλλά και προκειμένου να μπορέσει να δει ο 16χρονος γκολκίπερ το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει, έχοντας πάρει 100% υποτροφία, αλλά και την "host family" (οικογένεια που θα τον φιλοξενήσει) με την οποία θα ζήσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο φιλικό που έδωσε κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα της Aston Villa (1-1) άφησε και πάλι πολύ καλές εντυπώσεις. Λίγες ώρες αργότερα πήρε γεύση και από αγώνα Premier League καθώς παρακολούθησε από τα επίσημα του γηπέδου της Γουότφορντ την αναμέτρηση με τη Σουόνσι όπου οι "σφήκες" είχαν επικρατήσει με 1-0.

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Αμέσως μετά και το δεύτερο δοκιμαστικό ο αγγλικός σύλλογος επανήλθε με νέα πρόταση για την απόκτηση του Σουρδή με τον Παναθηναϊκό να δίνει εκ νέου την συγκατάθεση του. Έτσι, στα τέλη Ιούνη, ο 16χρονος γκολκίπερ θα μεταβεί στην Αγγλία και τον Σεπτέμβρη όταν θα έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του θα υπογράψει διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Μάρκο Σίλβα. Ο λόγος για τον οποίο δεν υπογράφει για περισσότερα χρόνια έχει να κάνει με την ηλικία του καθώς όταν ενηλικιωθεί, γίνει 18 δηλαδή, θα μπορέσει να κάνει νέα συμφωνία.

Καθόλου άσχημα για τον 16χρονο Γιάννη Σουρδή ο οποίος είναι ένας γκολκίπερ πολλά υποσχόμενος, με πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά και ο οποίος αν συνεχίσει να δουλεύει μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Ο ίδιος με την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν για την Κ16, την περασμένη εβδομάδα, αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό γράφοντας:

"Και κάπου εδώ… ήρθε η ώρα να πω αντίο..ήρθε η ώρα που πίστευα πως αργεί ακόμη..ήρθε αυτή η στιγμή που πρέπει να κάνεις το βήμα παραπάνω... Αυτό το βήμα που θα σε αναγκάσει να θυσιάσεις πράγματα... πράγματα που έως σήμερα ήταν η καθημερινότητα σου, και τα θεωρούσες δεδομένα.

Γιάννης Σουρδής: "Διάλεξα το τέρμα, γιατί το γκολ είναι εύκολο"

Θέλω να πω ολόψυχα ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Παναθηναϊκό για τα 5 υπέροχα χρόνια που περάσαμε μαζί, 5 χρόνια γεμάτα χαρές, λύπες αλλά και εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες!!Θα είσαστε όλοι για πάντα στην καρδιά μου!! Σας ευχαριστώ για όλα. Εις το επανιδείν".

"ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ"

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον νεαρό γκολκίπερ που έχει πρότυπο τον Νόιερ και αφού τον συνεχάρη για τη σπουδαία μεταγραφή συνομίλησε μαζί του για την μετακίνηση του στην Γουότφορντ και τις δυσκολίες που περιμένει να συναντήσει πηγαίνοντας στην Αγγλία.

Γιατί τερματοφύλακας; Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτή τη θέση;
"Πάντα μου άρεσε το δύσκολο! Ποτέ δεν έψαχνα το εύκολο πράγμα, να βάζω γκολ! Μου άρεσε να αναλαμβάνω ευθύνες".

Πώς περιμένεις την εμπειρία στην Watford;
"Σίγουρα θα είναι κάτι ξεχωριστό. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες. Με δουλειά και αφοσίωση, πιστεύω πως θα τα καταφέρω".

Πόσο θεωρείς ότι μπορεί να σε δυσκολέψει ότι θα είσαι μακριά από την οικογένεια σου;
"Στην ηλικία που είμαι ναι ίσως παίξει ρόλο και με επηρεάσει. Βέβαια από εκεί και πέρα είναι θέμα διαχείρισης. Οι γονείς μου όμως θα με επισκέπτονται αρκετά συχνά, οπότε αυτό θα με βοηθήσει σίγουρα να προσαρμοστώ πιο εύκολα".

Τι πήρες αυτά τα πέντε χρόνια από τον Παναθηναϊκό και τι αφήνεις πίσω σου;
"Ο Παναθηναϊκός ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Πήρα πάρα πολλά πράγματα, πήρα εκπαίδευση που σπάνια μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα. Ό,τι έζησα αυτά τα πέντε χρόνια ήταν υπέροχο και τους ευχαριστώ".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ