ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δώνης: "Φεύγω χαρούμενος και γεμάτος"

Δώνης: "Φεύγω χαρούμενος και γεμάτος"
EUROKINISSI

Το πρώτο "αντίο" του Γιώργου Δώνη από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο απολογισμός της πορείας των δύο ετών, η επιστολή του Αλαφούζου που δεν τον... αιφνιδίασε και η σχέση του με τον Τσάβι Ρόκα.

Δεν ήταν απλώς "άλλη μία συνέντευξη" του Γιώργου Δώνη στη NOVA, απ’ αυτές τις «κλασικές», καθιερωμένες, ανά εβδομάδα «επικοινωνίες» του κόουτς του Παναθηναϊκού με τον Τύπο.

Η συγκεκριμένη κουβέντα του με το συνδρομητικό, ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, μία εβδομάδα μετά την "επιστολή διαζυγίου" που παρέλαβε από τον οδηγό του Γιάννη Αλαφούζου (όσα χρόνια κι αν περάσουν η συγκεκριμένη πρόταση θα συνοδεύεται με θαυμαστικό για το ποιον έστειλε ως "κομιστή" ο Γιάννης Αλαφούζος!) κι αν μη τι άλλο είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, όλο το "πακέτο" των δηλώσεών του.

Στην αρχή, ο 50χρονος τεχνικός, έκανε έναν πρώτο απολογισμό της παρουσίας του στον "πράσινο" πάγκο σ’ αυτή τη διετία: "Οι σκέψεις είναι πάρα πολλές. Κι ορισμένες φορές είσαι και μπερδεμένος λίγο στο μυαλό σου, γιατί διαφοροποιούνται τα συναισθήματα. Πάντα οι πρώτες μέρες είναι λίγο πιο δύσκολες.

Όσο ηρεμείς, παρότι έρχομαι κάθε μέρα στο προπονητικό και λειτουργώ επαγγελματικά, τα κατατάσσεις μέσα σου τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Και τι εννοώ με αυτό. Πρώτα απ’ όλα επειδή η ομάδα μου, ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος σύλλογος, με πολύ μεγάλη ιστορία δεν χωράνε στο μυαλό μου, ούτε αντιπαραθέσεις, ούτε εχθρότητες.

Παρά μόνο σεβασμός. Και με σεβασμό θα λειτουργήσω μέχρι την τελευταία μέρα απέναντι στο μεγάλο όνομα του Παναθηναϊκού. Το δεύτερο κομμάτι που είναι επίσης σημαντικό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, εγώ θα φύγω πολύ γεμάτος και πολύ χαρούμενος. Πολύ γεμάτος. Αυτά τα δυο χρόνια ήταν για μένα ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε.

Και πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι σε ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ που αναλάβαμε πριν από δύο χρόνια, παρότι σε όλες τις ομάδες που δούλεψα υπήρχε πάντα καλό κλίμα στα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές, αυτή η ομάδα δεν συγκρίνεται με καμία από όσες έχουν δουλέψει στο παρελθόν. Γιατί υπήρχε και το προσωπικό συναίσθημα, ήταν δύσκολη η κατάσταση και είμαστε πάρα πολύ δεμένοι με τους παίκτες. Άρα αυτό θα το κρατήσω μια ζωή.

Τώρα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, πολλοί μπορούν να πιστεύουν ότι όλη αυτή η αναταραχή θα μας επηρεάσει και να αναρωτιέται πως θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Θεωρώ ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή νοοτροπία και έχουμε μάθει ακόμα και στην προπόνηση όταν μπαίνουμε, να προσπαθούμε να κερδίζουμε. Άρα λοιπόν υπάρχουν και προσωπικές φιλοδοξίες και το κίνητρο να παίξει ο καθένας καλά για τον εαυτό του, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα. Κι αυτή η ομάδα που θα κλείσει έναν κύκλο, θα πρέπει να τον κλείσει με τον καλύτερο τρόπο.

Κι όσο περίεργο κι αν ακουστεί αυτό, για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό το μεταβατικό στάδιο -που αλλάζει η ομάδα προπονητή, που γίνονται κάποιες ανακατατάξεις στο ρόστερ- να γίνει με ένα πολύ θετικό πνεύμα. Σ’ αυτά τα δύο χρόνια, από θέμα ρόστερ και τις 14άδες που χρησιμοποιήθηκαν επί δύο χρόνια, ο Παναθηναϊκός ήταν η πιο νεανική ομάδα. Στον πρώτο χρόνο, είχαμε έναν μέσο όρο 22 με 23.

Στον δεύτερο είχαμε 24 μισό. Υπάρχει λοιπόν μία βάση, υπάρχουν αρκετά παιδιά που θα απομείνουν την επόμενη σεζόν. Άρα η ομάδα θα πρέπει να ξεπεράσει θετικά αυτό το μεταβατικό στάδιο, γιατί η επόμενη χρονιά είναι πάρα πολύ σημαντική, ώστε να επανέλθει ο Παναθηναϊκός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι εγώ να βλέπω πολλά από τα νέα παιδιά που έχω χρησιμοποιήσει και ειδικότερα τους Έλληνες από εκεί που θα βρίσκομαι, με τον καλύτερο τρόπο και να είμαι χαρούμενος γι’ αυτούς".

Για το αν θα άλλαζε κάτι από τις δηλώσεις που έκανε τον Φεβρουάριο και για πολλούς αποτέλεσαν την αιτία για να ραγίσει το γυαλί της σχέσης του με τον Γιάννη Αλαφούζο: "Νομίζω ότι είναι τεράστιο λάθος να πιστεύουμε πως μία συνεργασία μπορεί να διαρραγεί από ένα γεγονός. Θεωρώ πως τα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό συμπεριφέρθηκα με απόλυτο σεβασμό σε ό,τι αφορά την ομάδα και τη διοίκηση. Με όποιον άνθρωπο συνεργάστηκα.

Νομίζω ότι αυτό μπορεί ο καθένας να το καταλάβει από τον τρόπο λειτουργίας στο προπονητικό κέντρο. Έχω πει και στο παρελθόν πως όσο περίεργα κι αν είναι κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο. οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν. Κι ο καθένας ακολουθεί μετά τον προσωπικό δρόμο. Εγώ θεωρώ ότι σε μια διαδρομή πάντα θα έχεις σωστά και λάθη. Θα διαφωνήσω κάθετα και απόλυτα, ότι ένα γεγονός μπορεί να κρίνει την παρουσία σου σε μία ομάδα. Δεν είναι η πραγματικότητα".

Για τους λόγους που μπορεί να χάθηκε η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που επί δύο χρόνια συνεργάζονταν άψογα: "Χωρίς να υποτιμήσω κανέναν, από όποια ομάδα περνάω, μπορώ να κρίνω τη δουλειά που έχω κάνει πολύ καλά. Και που έχω κάνει πράγματα σωστά, που λάθος και που απέτυχα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να απαντήσω στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι διοικήσεις είναι αυτές που αποφασίζουν.

Ως ομάδα, με τις δυνατότητες που είχαμε και λειτουργήσαμε, έχουμε βάλει κάποιες βάσεις. Κάποια πράγματα θα μπορέσουν να αξιολογηθούν καλύτερα όταν φεύγεις από μία ομάδα. Πάντα υπάρχει η εύκολη κριτική, είτε είναι καλή κριτική, είτε κακή. Κάποιος μπορεί να το εκτιμήσει αρνητικά ή θετικά. Πάντα όμως ο χρόνος δείχνει ότι αυτός ο προπονητής με συγκεκριμένες συνθήκες, με τους συγκεκριμένους παίκτες που είχε, αν τελικά πέτυχε σε μία ομάδα ή όχι σε μία ομάδα».

Για την επιστολή του Αλαφούζου και αν τον ξάφνιασε: "Δεν είναι κάτι που με ξάφνιασε. Ήμουν βέβαιος πως το επόμενο διάστημα θα ήταν το τελευταίο μου στον Παναθηναϊκό. Γιατί μπορεί να καταλάβεις από την καθημερινότητά σου αν θα είσαι ή όχι στην ομάδα. Θεωρώ ότι όλες οι αποφάσεις που πήρα κατά διαστήματα μέχρι να φτάσουμε εδώ -γιατί θα μπορούσα να έχω φύγει κι εγώ με κάποιες προτάσεις που είχα- ήταν οι καλύτερες δυνατές. Άσχετα με το πώς φτάνει ένα τέλος, για μένα είναι σημαντικό ότι τα δύο χρόνια αυτά ήταν πολύ όμορφα και πολύ γεμάτα".

Για το αν θεωρεί ότι ο σύλλογος τον σεβάστηκε ως το τέλος: "Εγώ όταν αποφάσισα να έρθω και να συμμετάσχω σε αυτό το πρότζεκτ, δεν έπαιξαν ρόλο τα πρόσωπα. Έπαιξε ρόλο αυτό που ήθελα να κάνω εγώ πραγματικά. Σίγουρα ο Νίκος Νταμπίζας ήθελε πάρα πολύ να είμαι εγώ ο προπονητής του Παναθηναϊκού, όπως το ήθελε και ο κ. Αλαφούζος. Αλλά δεν ήρθα λόγω των προσώπων, ήρθα λόγω της ομάδας γιατί είναι αυτό που είχα εγώ μέσα.

Και αυτό είναι μία μεγάλη πραγματικότητα που την έζησα και το ευχαριστήθηκα. Δεν ήρθα ούτε για να κερδίσω την εκτίμηση του κόσμου, ούτε για να μου συμπεριφερθούν με σεβασμό. Άσχετα με το πώς λήγει μία συνεργασία, θεωρώ πως όλο αυτό το διάστημα, με όσους ανθρώπους συνεργάστηκα εδώ, υπήρχε μία αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός, όπως λειτουργούμε και σήμερα. Θεωρώ ότι οι ιδιοκτήτες παίρνουν πάντα τις αποφάσεις και δεν έχουν κανένα νόημα οι αντιπαραθέσεις. Ετσι είναι η κοινωνία του ποδοσφαίρου και πρέπει οι προπονητές να προσαρμοζόμαστε και να προχωράμε. Δεν μπορεί να αλλάξει ότι το σπίτι μου είναι ο Παναθηναϊκός και σαν παίκτης και σαν προπονητής".

Για τον διαχωρισμό των ρόλων με τον τεχνικό διευθυντή και τη διοίκηση: "Κατ’ αρχήν είναι τεράστιο ψέμα ότι δεν είναι συγκεκριμένοι οι ρόλοι. Οι ρόλοι στο ποδόσφαιρο είναι πάντα συγκεκριμένο. Εγώ δεν ανακατεύομαι διοικητικά ούτε στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Είμαι ο υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος. Όπου μπορώ δίνω κατευθύνσεις καθαρά ποδοσφαιρικές. Δεν διαπραγματεύομαι συμβόλαια, ούτε μπαίνω σε άλλους ρόλους. Θεωρώ ότι και στον Παναθηναϊκό ήταν ξεκάθαροι οι ρόλοι. Σίγουρα σε μία συνεργασία θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν λειτουργήσει καλύτερα αυτά τα δύο χρόνια, όμως αυτό στηρίζεται στο πως βάζει τις βάσεις η κάθε διοίκηση κι όχι ο προπονητής. Ο προπονητής είναι ένας υπάλληλος".

Για το αν μια καλύτερη επικοινωνία θα μπορούσε να έχει εξελίξει διαφορετικά πράγματα: "Δεν θα την αποφύγω την ερώτηση. Πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα, που έχουν συμβεί σ’ αυτή την πορεία των δύο ετών. Εγώ δεν είχα καμία επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη τον πρώτο χρόνο. Άντε 2-3 φορές από κοντά και κάποια μηνύματα μετά από παιχνίδια. Την μεγαλύτερη επικοινωνία την είχα από τη στιγμή που έφυγε ο Νταμπίζας μέχρι όταν ήρθε ο καινούργιος διευθυντής. Αν κάποιος σκεφτεί το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα καταλάβει ότι τότε είχα την μεγαλύτερη επικοινωνία με τον πρόεδρο. Κι αν θα δει ανάλογα το ίδιο διάστημα θα μπορεί να κρίνει καλύτερα πως μέσω επικοινωνίας μπορείς να λύσεις προβλήματα.

Και ανανεώνει ο Χατζηγιοβάνης και ο Κουρμπέλης ή αποκτά καλύτερο συμβόλαιο ο Μπουζούκης. Ήταν κοντά να μείνει ο Βαγιαννίδης, ο Δώνης και ο Αποστολάκης. Να μείνει μία ομάδα που δεν θα χρειάζεται πολλά για την επόμενη σεζόν. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ να έχω κλειδιά του διευθυντή. Θα μπορούσα να το έχω ζητήσει τότε γιατί εγώ είμαι προπονητής. Για το μέλλον του Παναθηναϊκού, η επικοινωνία προέδρου, τεχνικού διευθυντή και προπονητή, είναι το σημαντικότερο κομμάτι για να παίρνονται σωστές αποφάσεις ακόμα και αν υπάρχουν συγκρούσεις για το καλό της ομάδας. Μέσα από μία διαδικασία επικοινωνίας, ο σύλλογος έτσι πετυχαίνει πράγματα, όπως πέτυχε το διάστημα Οκτωβρίου-Ιανουαρίου".

Για το αν κάτι δεν λειτούργησε καλά στους ρόλους του και στη σχέση του με τον Τσάβι Ρόκα: "Εγώ διαφωνώ σε αυτό το κομμάτι. Μπορεί ένας τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα, να βλέπει κάποια πράγματα και να αποφασίσει να φέρει τον προπονητή που εμπιστεύεται ο ίδιος ή να μην ταιριάζει με τον προπονητή. Από την πλευρά των προπονητών είναι απόλυτα σεβαστό. Με τον κύριο Ρόκα στο κομμάτι των μεταγραφών και της επικοινωνίας τον Γενάρη λειτουργήσαμε πολύ καλά και εποικοδομητικά για την ομάδα. Φέραμε τον Αγιούμπ που είναι μία επένδυση για την ομάδα, έγινε η μεταγραφή του Καρλίτος που είναι επίσης επένδυση. Ακόμη και του Βέλεθ. Μπορεί κάποιες φορές η επικοινωνία στο τρίπτυχο να μην ήταν η καλύτερη, όμως θεωρώ ότι η συνεργασία μας ήταν καλή και όχι αρνητική".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ