ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δώνης: "Από τον Ιανουάριο θεωρούσα ότι δεν θα συνεχίσω στον Παναθηναϊκό"

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ËÁÓÊÁÑÇÓ ÔÓÏÕÔÓÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ËÁÓÊÁÑÇÓ ÔÓÏÕÔÓÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, μίλησε στο Mega για την αποχώρησή του από το τριφύλλι, τη σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Τσάβι Ρόκα, τη μάχη των playoffs και το γιο του Χρήστο.

Καλεσμένος της εκπομπής Super Μπάλα του Mega ήταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργου Δώνη. O Έλληνας τεχνικός μίλησε για το διαζύγιό του με το τριφύλλι και τη σχέση του με τους Γιάννη Αλαφούζο και Τσάβι Ρόκα.

Για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και τον τρόπο που έγινε αυτή: "Δεν μπαίνω στη διαδικασία του τρόπου. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του. Στο μυαλό μου θεωρούσα δεδομένο ότι δεν θα συνεχίσω. Το είχα στο μυαλό μου από τον Ιανουάριο. Εάν πω κάτι που θα ήθελα να διορθώσω, είναι το τρίπτυχο τεχνικός διευθυντής, ιδιοκτήτης και προπονητής να έχει καλύτερη επικοινωνία. Αυτή είναι η σημαντική αιτία.

Πέρυσι τον ιδιοκτήτη τον είδα δυο φορές. Η μεγαλύτερη επικοινωνία με τον Αλαφούζο ήταν όταν έφυγε ο Νταμπίζας. Μέχρι να έλθει ο καινούριος τεχνικός διευθυντής μιλήσαμε και λύσαμε πολλά προβλήματα.

Πρέπει να δούμε την αρχή, πριν από δυο χρόνια. Για κάποιο λόγο ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του. Επέμεινα και ήθελα μόνο ένα χρόνο, ο Νταμπίζας προσπαθούσε να με πείσει για τρία χρόνια.

Τότε είχαμε -6, απαγόρευση μεταγραφών, δεν υπήρχαν πολλά παιδιά από την ακαδημίας. Μόνο ο Χατζηγιοβάννης είχε συμμετοχή, ο Μπουζούκης, ο Αποστολάκης δεν είχαν. Ο Μπουζούκης ήταν να πάει στον Αστέρα.

Τον ήξερα τον Ρόκα από τη δουλειά στην Κύπρο. Όταν έφυγε ο Νταμπίζας και κάναμε σύσκεψη, είπε ο Αλαφούζος να έχω τα κλειδιά στην ομάδα. Δεν το δέχθηκα και είπα να είναι ο τεχνικός διευθυντής από την Ιβηρική και να στηθεί ένα τμήμα σκάουτινγκ που είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει. Από εκεί και πέρα η ομάδα επέλεξε τον Ρόκα. Εάν εξαιρέσουμε τον Βέλεθ που έγιναν κάποια πράγματα, η συνεργασία μας τον Ιανουάριο ήταν πολύ καλή.

Είμαι ένας άνθρωπος που πάντα προσπαθώ να επικοινωνήσω και να λύσω τα προβλήματα. Δεν είπα κάτι τρομερό εκείνη την μέρα. Είπα δεν είμαι στον Παναθηναϊκό για να υπηρετώ τις ιδέες των άλλων. Σε όλες τις ομάδες υπάρχει μια συνεργασίας που λειτουργεί με ένα τρόπο.

Ήταν επιλογή του ιδιοκτήτη η επικοινωνία και ήταν έτσι δυο χρόνια με εξαίρεση ένα τρίμηνο. Μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς το πλάνο που θ' ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός

Πριν από δυο χρόνια ο Νταμπίζας δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφή πάνω από 200.000 ευρώ. Με εξαίρερση τον Ζαχιντ, όλες ήταν 100-200 χιλιάδες ευρώ. Τώρα ο Παναθηναϊκός πάει σε μεταγραφές 500-600 χιλιάδες ευρώ".

Για το γιο του: "Είναι ένα σύνδρομο της ελληνικής κοινωνίας, δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Το μόνο που μπορώ ν' απαντήσω εάν ο Χατζηγιοβάννης, ο Μπουζούκης, ο Πούγγουρας λεγόταν Δώνης, το ίδιο θα περνούσα. Ο Νταμπίζας με δικαίωσε σε αυτό που λέω. Ο Νταμπίζας δεν ήθελε άλλο χαφ, ενώ ο εγώ ήθελα άλλο χαφ. Ο Χρήστος είχε αποφασίσει ότι θα φύγει από τον Παναθηναϊκό, ωρίμασε. Νομίζω ότι τώρα που θα φύγει, θ' απελευθερωθεί".

Την ΑΕΚ: " Η ΑΕΚ με τον Καρέρα είναι σοβαρή ομάδα. Είναι οργανωμένη αμυντικά, είναι πολύ σκληρός αντίπαλος από τη στιγμή που ανέλαβε. Και πριν από τον κορονοϊό είχε κάνει καλά ματς επιθετικά. Βγάζει ωραία πράγματα μέσα στο ματς. Είναι σφραγίδα προπονητή. Πέρα από το αμυντικό κομμάτι, έχει βελτιωθεί και επιθετικά".

Τον ΟΦΗ: "Ο ΟΦΗ σε αυτή τη χρονιά έχει δείξει σπουδαία πράγματα. την προηγούμενη σεζόν κέρδισε την παραμονή στα μπαράζ. Το κομμάτι που θα βελτιώσει τον ΟΦΗ είναι η ανασταλτική λειτουργία. Φέτος παίζει εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο. Ο Γιαννούλης θα έπρεπε να έχει καλύτερη τοποθέτηση σώματος πάνω στον Λιβάγια στη φάση του γκολ".

Για την κατάσταση των παικτών και τη μάχη για τη δεύτερη θέση: "Αυτή τη στιγμή οι παίκτες είναι περίπου στο 60-70%. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το εγκεφαλικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός είναι στο χειρότερο στάδιο. Έχει φύγει ο προπονητής, έχουν φύγει κάποιοι παίκτες, μπορεί να φύγουν κι άλλοι. Ο Άρης πρέπει να κρατήσει την ομάδα ζωντανή για τον ημιτελικό. Ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ είναι αυτή τη στιγμή στο πιο δύσκολο σημείο από την άποψη να βρουν κίνητρα.

Νομίζω ότι θα κριθεί από τα ματς των δύο ομάδων (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) με τον Ολυμπιακό και τα μεταξύ τους παιχνίδια. Είναι καλές ομάδες και οι δυο. Ο ΠΑΟΚ έχει το μειονέκτημα όταν είσαι στην κορυφή και κατεβαίνεις. Έχει και σοβαρή ομάδα και σοβαρούς ποδοσφαιριστές και δεν μπορεί να έχει τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων. Επειδή είναι καλές ομάδες και οι δυο θα πάει μέχρι τέλος. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, αλλά φαινόταν ότι οι ποδοσφαιριστές του ήταν σε πολύ πιεστικές συνθήκες. Λογικό είναι γιατί όταν βρίσκεται στην κορυφή και πέφτεις είναι δύσκολο".

Για το ματς με τον ΠΑΟΚ: "Ο ΠΑΟΚ δεν έβαλε γκολ γιατί έχουμε καλό τερματοφύλακα. Ο Παναθηναϊκός έχει τον καλύτερο προπονητή τερματοφυλάκων που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Παναγιώτη Μαλιαρίτση. Η άνοδος του Διούδη οφείλεται στη δουλειά του.

Είχαμε θέματα στην κατοχή της μπάλας. Ο Παναθηναϊκός είναι πάνω κι από τον Ολυμπιακό γενικά στην κατοχή της μπάλας. Σε αυτό το ματς δεν είχαμε ούτε καλή κατοχή, ούτε καλό τρανζίσιον. Ψυχολογικά ήμασταν επηρεασμένοι και δεν είχαμε συγκέντρωση.

Μας επηρέασε το αποτέλεσμα με την ΑΕΚ. Δεν έχει σημασία εάν είμαστε εκτός Ευρώπης. Όλη αυτή η διεργασία των τελευταίων ημερών δημιουργεί βάρος. Πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Εγώ δεν είμαι έξι μήνες, είμαι δύο χρόνια.

Έχουμε σχέση εμπιστοσύνης. Κάποια παιδιά μίλησαν μαζί μου, κάποια άλλα ξέρουν ότι δεν θα παίζουν στον Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν. Δεν παίζουμε για το βαθμολογικό κίνητρο, παίζουμε για το ποδόσφαιρο.

Μεγάλωσα την ημέρα που έφυγε ο πατέρας μου, πριν από πέντε χρόνια. Άρχισα να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Οι ομάδες ανήκουν στους ιδιοκτήτες, αυτοί αποφασίζουν. Σέβομαι τις αποφάσεις, προχωράω γιατί πιστεύω στη δουλειά μου".

Για το πιο δύσκολο πάγκο από τον οποίον πέρασε: "Πιο δύσκολα πέρασα στην ΑΕΚ. Ο Νικολαΐδης έφυγε μέσα σε 2 μήνες. Στην ΑΕΚ ήμουν άπειρος και ανώριμος. Δεν είχα την ωριμότητα. Στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό τα διαχειρίστηκα πολύ καλά".

Για το εάν σκέφτηκε να φύγει μόλις πήρε την επιστολή: "Περίμενα να έχω μια επικοινωνία να δούμε πώς θα το λύσουμε. Το συμβόλαιο δεν το επέβαλα εγώ, αλλά ο Παναθηναϊκός. Τις 2-3 φορές που μπορούσα να φύγω, ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε χρήματα. Τις προηγούμενες 2 φορές η ρήτρα ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο.

Το Σεπτέμβριο δεν παραιτήθηκα. Τον πρώτο χρόνο ακόμη και το ποδόσφαιρο που παίξαμε ήταν συντηρητικό. Τη δεύτερη χρονιά έπρεπε να βρω ένα τρόπο να πιέσω τους παίκτες. Εγώ με αυτό τον τρόπο με τις δηλώσεις. επηρέαζα τους παίκτες. Ήλθαν δέκα ποδοσφαιριστές στο δωμάτιό μου και μου είπαν μείνε".

Για τον Ολυμπιακό: "Ωραίο το σκηνικό αυτό με τα εφέ στο Γ. Καραϊσκάκης. Πέρα από καλή ομάδα ο Ολυμπιακός, έχει και μεγαλύτερο κίνητρο από τον ΠΑΟΚ. Στον Ολυμπιακό έκαναν καλό τα παιχνίδια του καλοκαιριού. Ήταν πολύ καλοί αντίπαλοι όλοι στην πορεία για τους ομίλους του Champions League.

Στα δυο παιχνίδια, στα σημεία ήμασταν καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Πήγαμε στο πρώτο ματς με εμάς σε κακή κατάσταση και τον Ολυμπιακό σε καλή. Νομίζω ότι μια φάση ήταν κατευθείαν κόκκινη και πέναλτι στον Καμαρά".

Για τον Μαρτίνς: "Τον σέβομαι τον προπονητή του Ολυμπιακού και τον εκτιμώ. Όταν μένεις ένα χρόνο χωρίς τίτλο είναι μεγάλη δοκιμασία. Αυτοί οι οποίοι παράγουν δουλειά δικαιώνονται στο τέλος. Μπορεί κάποιος να εργάζεται σκληρά και να μην έχει φιλοσοφία παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός έχει σφραγίδα προπονητή και σφραγίδα παικτών.

Ο Μαρτίνς θέλει τρία κεντρικά χαφ. Ο Καμαρά παρά το γεγονός ότι είναι εξάρι, έχει τα στοιχεία να παίξει στην Premier League. Επειδή ξέρω το αγγλικό ποδόσφαιρο, τα στοιχεία του είναι για Premier League. Θυμίζει ο Άρης τον Παναθηναϊκό τον χθεσινό στην ευκολία με την οποία χάνει την μπάλα. Τον ξέρω τον Ελ Αραμπί από την Αραβία".

Για τον Τσιμίκα: " Πολύ μεγάλη εξέλιξη και ποιότητα σε όλα τα σημεία και όλα τα παιχνίδια. Έχει βελτιωθεί στο αμυντικό κομμάτι, ενώ έχει και καταπληκτική σέντρα. Ο Τσιμίκας μπορεί να παίξει σε όλα τα πρωταθλήματα. Ο Ινσούα είναι σκληρός παίκτης, αλλά δεν έχει την ποιότητα του Τσιμίκα στο επιθετικό κομμάτι".

Για τη μάχη του Ολυμπιακού με τη Γουλβς: "Ίσως ο Ολυμπιακός να είναι καλύτερα από τη Γουλβς. Ξεκίνησε νωρίτερα, να δούμε που θα γίνει. Είναι δύσκολη ομάδα. Δεν έχει αφέλεια. Η Άρσεναλ έχει μεγαλύτερη αφέλεια".

Για τον παίκτη που έχει βελτιωθεί περισσότερο υπό την ηγεσία του: "Τέσσερις παίκτες θα έβαζα. Διούδη, Πούγγουρα, Χατζηγιοβάννη και Δώνη. Ο Μπουζούκης επειδή δεν είχε συμμετοχές την πρώτη χρονιά, σε δυο χρονιές έχει 60 συμμετοχές.

Όταν ήλθε ο Ζαχίντ που είναι πιο έτοιμος, συνέκλινε προς τα μέσα κι έμπλεκε με τον Ζαχίντ. Η αναγέννηση του Μακέντα, στοίχισε στον Παναθηναϊκό 200.000 ευρώ με υποδειγματική συμπεριφορά. Στο mail που έχω στείλει την αξιολόγηση έχω πει ότι θα χρειαζόμασταν τέσσερις μεταγραφές".

Για την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ: " Το λάθος ήταν όταν θέλεις να τελειώσεις με έναν προπονητή πρέπει να κάνεις μια επικοινωνία για να το τελειώσεις. Αυτό που θέλουμε να πάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα επίπεδο πιο μπροστά δεν μπορούμε να το πάμε μέσα από συγκρούσεις. Νομίζω ότι σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ