Διπλάσια ζημιά από πέρυσι για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την χρήση 01/07/2015-30/06/2016 δημοσιεύθηκε επίσημα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και όπως προκύπτει η ζημιά χρήσης από τα 5 εκατ. ευρώ πήγε στα 12 εκατ. ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ως στόχο με την λιτή οικονομική πολιτική, να μειώσει τα έξοδα της πράσινης ΠΑΕ. Για να γίνει αυτό υπολόγισε και σε έσοδα που σχεδόν πάντα είχε το τριφύλλι ώστε σιγά-σιγά η ψαλίδα να κλείνει.

Αντ' αυτού όμως ο ισολογισμός της χρήσης από 1 Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016 που δημοσιεύθηκε επίσημα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο δείχνει ότι η ζημιά υπερδιπλασιάστηκε και σε αυτό έπαιξε ρόλο ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού τον Αύγουστο του 2015 από την Καμπάλα και η απώλεια εσόδων από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

Όπως αναφέρει το "sportandbusiness.gr" η πράσινη ΠΑΕ παρουσίασε ζημιά κατά την ποδοσφαιρική σεζόν 11,8 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη σεζόν η ζημιά ήταν στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει φυσικά να σημειώσουμε ότι ως επιχειρηματικός όμιλος ο Παναθηναϊκός περιλαμβάνει την ΠΑΕ και τις θυγατρικές Green Team Α.Ε (εμπορική διάθεση προϊόντων με το σήμα της ομάδας) την εταιρεία που διαχειρίζεται τις ποδοσφαιρικές σχολές της ομάδας και τη "Γήπεδο Ελαιώνα Α.Ε" (εταιρεία που φτιάχτηκε για να ελέγχει το πλέον βαλτωμένο πρότζεκτ του γηπέδου στο Βοτανικό).

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ UEFA, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

Για ποιο λόγο συνέβη αυτή η αύξηση όμως; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισολογισμού και την ανάλυση που έκανε το "sportandbusiness.gr" η κυριότερη αιτία  ήταν ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός που προκάλεσε μεγάλη μείωση στα έσοδα. Ο τζίρος ήταν κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με τη σεζόν 2014-15, με τους πράσινους να βάζουν μόλις 13,7 εκατ. στα ταμεία τους. Η μη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μείωσε τόσο τα έσοδα από την ΟΥΕΦΑ, από 3,3 εκατ. σε 0,75 εκατ., όσο και τις εισπράξεις από τα εισιτήρια, που έπεσαν κατά 7,6% στα 1,64 εκατ. ευρώ.

Επίσης μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στις χορηγίες - διαφημίσεις αλλά και στα εμπορικά έσοδα (πωλήσεις προϊόντων), ενώ μείωση στον τζίρο έφερε και η απόφαση παραχώρησης της λιανικής πώλησης των προϊόντων του συλλόγου σε εξωτερικό συνεργάτη (η κίνηση αυτή ωστόσο έφερε μείωση στα λειτουργικά έξοδα). Συνολικά η εμπορική - χορηγική λειτουργία της ομάδας έφερε στα ταμεία 5,29 εκατ., ποσό κατά 2,5 εκατ. μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Κατά 24% στα 4,1 εκατ. έπεσαν οι απολαβές από την τηλεόραση.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θετικό για το τριφύλλι ήταν τα 2 εκατ. που κατατάσσονται στα "λοιπά έσοδα", όπου βρίσκουμε την εισφορά αλληλεγγύης ομάδων (το λαμβάνουν όσες ομάδες αποκλείονται στα προκριματικά της ΟΥΕΦΑ), τις επιχορηγήσεις από συμμετοχή παικτών της ομάδας στο Euro 2016, καθώς και την πώληση δικαιώματος προαγοράς εισιτηρίων αγώνων.

Θετικό σημάδι επίσης ήταν πως τα έξοδα παρουσίασαν οριακή αύξηση μόλις 4,8% φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα μέσα στη σεζόν το κλαμπ δεν έπρεπε να πληρώσει κάποιες έκτακτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα τα πάρα πολλά πρόστιμα για επεισόδια, τότε τα έξοδα θα ήταν μειωμένα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου.

Επίσης υπήρξε μείωση σε συμβόλαια παικτών και προπονητών που έφτασε το 2,3% ενώ αντίθετα ήταν παρά πολλές οι αποζημιώσεις που πλήρωσε η πράσινη ΠΑΕ.

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, EUROPA LEAGUE

Όσον αφορά το μέλλον της ΠΑΕ, η «τρύπα» που δημιουργήθηκε στα οικονομικά θα καλυφθεί από επενδύσεις των μετόχων (έχει αποφασιστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα του Γιάννη Αλαφούζου. Άλλωστε ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού έχει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Ενώ όπως είναι φυσικό η φετινή είσοδος στους ομίλους του Europa League θα επαναφέρει στους πράσινους αρκετά έσοδα από την UEFA ενόψει της επόμενης χρήσης της αλλά φυσικά η αποτίμηση του ρόστερ και τα ποσά τα οποία έχουν δαπανηθεί είναι περισσότερα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η προσπάθεια μείωσης των δαπανών κρίθηκε από τους ελεγκτές της ΟΥΕΦΑ επιτυχημένη, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό του Financial Fair Play και βγει από τη χρηματοοικονομική επιτήρηση. Ωστόσο, τα ποσά δανεισμού από τράπεζες είναι σημαντικά, όπως και τα αντίστοιχα των ρυθμίσεων στην Εφορία.

Αναλυτικά ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που είναι δημοσιευμένος στο ΓΕΜΗ:

 

 

 

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Αν ασχολείσαι με το Airbnb, το Syncbnb θα το λατρέψεις

Μια ελληνική startup φιλοδοξεί να γίνει το κορυφαίο εργαλείο του κόσμου για την βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24