ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Διαφωνούν συμφωνώντας ΠΑΕ και Γιαννακόπουλος

Διαφωνούν συμφωνώντας ΠΑΕ και Γιαννακόπουλος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ουσιαστικά τα ίδια νούμερα με αυτά που είχε αναφέρει στην γραπτή δήλωσή του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πού έγκειται η διαφορά τους και πώς αποκρυπτογραφείται η ανακοίνωση για τα οικονομικά στοιχεία.

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με γραπτή δήλωσή του είχε αποκλείσει και την παραμικρή πιθανότητα να ασχοληθεί με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει στην ανακοίνωση που είχε συντάξει στις 17/9/2017...

«Οταν προ 4 μηνών οραματίστηκα το PAO Foundation και ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την πλευρά του κ. Γιάννη Αλαφούζου, ώστε να καταλάβω ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τα χρέη που μου παρουσιάστηκαν ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ και υπήρχε η δέσμευση ότι θα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τον ίδιο. Λόγω αστοχιών και ατυχών αποτελεσμάτων της ομάδας, σήμερα αυτός ο αριθμός χρεών έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις άλλων 30 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε υποχρεώσεις των επόμενων ετών”.

Τι ανέφερε σήμερα η ΠΑΕ για τα χρέη της; Συνολικές οφειλές 34,7 εκατ. Ευρώ μέχρι τώρα + 43,4 εκατ ευρώ για το μέλλον (31,5 + 11,9 εκατ. Ευρώ στις τράπεζες με δεσμευμένα έσοδα). Σύνολο; 78,1 εκατ. Ευρώ. Το είχε “στρογγυλέψει” ο Γιαννακόπουλος και το είχε κάνει 80 εκατ. Ευρώ. Όπως είχε “στρογγυλέψει” και το ποσό που έχει βάλει ο Αλαφούζος, γράφοντας “ Ο κ. Αλαφούζος έχει συνδράμει με ποσό άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι να του το αναγνωρίσουμε”. Τι 41,5 - τι 40. Μικρή σημασία έχει.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ

Μεγαλύτερη σημασία ίσως έχει ότι προφανώς ο Γιαννακόπουλος θεωρεί “χρέη” και τις εξής μελλοντικές υποχρεώσεις, εκτός από τα 34,7 εκατ. Ευρώ μέχρι σήμερα (δεδουλευμένες υποχρεώσεις άμεσο χρέος): 39% φορολογικές, 31% υποχρεώσεις ποδοσφαιρικού, 30% λοιπές υποχρεώσεις).

Δηλαδή, θεωρεί χρέος...
α) -31,5 εκατ. ευρώ μελλοντικές υποχρεώσεις σε βάθος 2-3 ετών (άνοιγμα): 16,4 εκατ. σε παίκτες, 11,5 εκατ. σε φόρους, 3,6 εκατ. ευρώ σε ομάδες για απόκτηση παικτών).

β) 11,9 εκατ. ευρώ σε «ανακύκλωση» των προ εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων (τραπεζικές δεσμεύσεις/συναλλαγές).

- Ως προς το “α”, δεν μπορεί να θεωρηθεί “χρέος” για κάποιον που – θεωρητικά – αναλαμβάνει την ΠΑΕ. Αν θέλει πουλάει παίκτες, μειώνει το μπάτζετ, αυξάνει το μπάτζετ, βρίσκει διαφημίσεις, μετακομίζει στο ΟΑΚΑ, κάνει ό,τι γουστάρει με το ρόστερ και την εταιρεία που αναλαμβάνει.

- Ως προς το “β”, θα μπορούσε να θεωρηθεί “χρέος”, δεδομένου ότι τα 11,9 εκατ. Ευρώ αναφέρονται σε δεδομένα έσοδα (τηλεοπτικό συμβόλαιο – χορηγοί), τα οποία κρατούνται από τις τράπεζες για πληρωμή οφειλών. Αν υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός – ναι – θα πρόκειται πια για βέβαιο χρέος. Αν όμως κάποιος αναλάβει την ΠΑΕ, μάλλον δεν θα έχει ως στόχο τον υποβιβασμό της. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως πρόκειται για δεδομένα μελλοντικά έσοδα! Και στη σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΕ δεν έχουν καταγραφεί καθόλου ως “μελλοντικές εισροές” της εταιρείας.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ;

Το σίγουρο είναι πως με αυτά τα δεδομένα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πρόκειται να “μπει” στην ΠΑΕ, παρεκτός και βρει πολύ δυνατούς συμπαίκτες μελλοντικά για το “Pao Foundation”. Επίσης δεδομένο είναι ότι κάποια στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να απαντήσει στην εξής ερώτηση: “Γιατί δεν αποδεχθήκατε την πρόταση του κυρίου Γιαννακόπουλου”; Ποια ήταν η πρόταση; Την υπενθυμίζουμε: “ Έφτασα μέχρι και να προτείνω στον κ. Αλαφούζο την ανάληψη μέρους των χρεών σε ύψος 15 εκατομμυρίων ευρώ, συν τη διαχείριση όλων των μελλοντικών υποχρεώσεων”.

Δηλαδή, είχε αναφέρει ότι βάζει 15+31,5 εκατ. Ευρώ. Και δεν διαψεύστηκε ποτέ από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ που οφείλει μια απάντηση...




TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ