ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτός είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2016-2017

Αυτός είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2016-2017
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Διπλάσια ζημιά είχε στη σεζόν 2016-2017 συγκριτικά με την προηγούμενη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΠΑΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, όχι όμως και στο ΓΕΜΗ. Αρνητική η γνώμη της Grant Thornton για τον ισολογισμό!

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν λειτουργεί σε φυσιολογικές συνθήκες τους τελευταίους μήνες και αυτό είναι εμφανές στις βασικές υπηρεσίες της. Μία από τις παρενέργειες της φετινής σεζόν είναι η καθυστερημένη δημοσίευση του ισολογισμού της εταιρίας, ο οποίος έπρεπε να είχε αναρτηθεί στο μητρώο του υπουργείου Εμπορίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Τις προηγούμενες χρονιές επί Αλαφούζου, το αντίστοιχο έγγραφο δημοσιευόταν στο διαδίκτυο από τις αρχές Δεκεμβρίου...

Τουλάχιστον, ο ισολογισμός «σηκώθηκε» στην ιστοσελίδα www.pao.gr. πριν από λίγες μέρες. Η ανάρτηση του καθυστέρησε και εκεί, αλλά πλέον είναι διαθέσιμος σε όλους. Όμως, το σημαντικό δεν είναι τα διαδικαστικά, αλλά τα αναγραφόμενα στο έγγραφο...

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, η εταιρία Grant Thornton (που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία όπως κάνει επί σειρά ετών στη θητεία του Γιάννη Αλαφούζου), διατύπωσε “αρνητική γνώμη”. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι δεν εγκρίνει τον ισολογισμό της ΠΑΕ.

Τι αναφέρεται σχετικά στα... λογιστικά εγχειρίδια; «Με τις εκθέσεις ελέγχου με αρνητική γνώμη, οι ελεγκτές δηλώνουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική θέση και τα αποτελέσματα της ελεγχόμενης μονάδας με τρόπο ακριβοδίκαιο. Ο ελεγκτής καταλήγει στην έκφραση αρνητικής γνώμης όταν οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν κάποιο ουσιώδες λάθος ή παράλειψη, καθώς και όταν η αδυναμία της επιχείρησης να συνεχίσει τις δραστηριότητες της δεν παρουσιάζεται επαρκώς στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Επιπρόσθετα ο ελεγκτής μπορεί να καταλήξει σε αυτού του είδους την έκθεση, όταν η κατάρτιση των καταστάσεων δεν είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία, όταν το σύστημα εσωτερικού ελέγχου παρουσιάζει ουσιώδεις αδυναμίες ή όταν το λογιστικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό. Με την αρνητική έκθεση, ο ελεγκτής εκφράζει την ισχυρή αντίθεση του στην παρουσίαση της οικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρισης».

Στις σημειώσεις του ισολογισμού τονίζεται ότι ο ελεγκτής έλαβε υπόψη του τη δήλωση του μεγαλομετόχου, Γιάννη Αλαφούζου, ότι έχει αποφασίσει να διακόψει τη χρηματοδότηση και προφανώς αυτή η απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διατύπωση “αρνητικής γνώμης” από της Grant Thornton.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΧΡΗΣΗ

Kατά τα λοιπά... τα αναμενόμενα. Οι ζημίες ανήλθαν τη σεζόν 2016 – 2017 σε 14.948.876 ευρώ, δηλαδή ήταν περίπου διπλάσιες από τα 7,7 εκατ. Ευρώ της προπέρσινης σεζόν, παρότι ο Παναθηναϊκός συμμετείχε και στους ομίλους του Europa League. Ήταν η περίοδος των μεταγραφών επί Αντρέα Στραματσόνι και πολλών βαρέων βαρών συμβολαίων που αποδείχθηκαν... αβάσταχτα για το Τριφύλλι. Αξίζει να σημειωθεί, δε ότι αυτή η ζημία των δύο τελευταίων χρήσεων ουσιαστικά αποτελεί το ήμισυ του συνολικού χρέους ύψους 46, 6 εκατ. Ευρώ βάσει των στοιχείων που είχε δώσει η ΠΑΕ στη δημοσιότητα τον προηγούμενο Οκτώβριο!

Επίσης επισημαίνεται ότι η ζημία της ΠΑΕ βάσει των ισολογισμών της κάθε χρόνο διπλασιαζόταν επί τρεις διαδοχικές σεζόν. Από 3,7 εκατ. Ευρώ το 2014-2015, σε 7,7 εκατ. Ευρώ το 2015-16 και σε 14,9 εκατ. Ευρώ πέρυσι...

Αυτός είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2016-2017
Αυτός είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2016-2017
Αυτός είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2016-2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαψεύδει για ανυπόγραφους ισολογισμούς
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ