ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βούζας: "Να αποφύγουμε τις γιόμες"

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για την απόδοση του Ολυμπιακού απέναντι στον Ατρόμητο και τις πρώτες σκέψεις του ενόψει της ρεβάνς με την Μπεσίκτας ρωτήθηκε ο Βασίλης Βούζας, που χαρακτήρισε πρωτοποριακή την κίνηση του Πάουλο Μπέντο να χρησιμοποιήσει τόσα παιδιά από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του Ολυμπιακού με σκορ 2-0 κόντρα στον Ατρόμητο, για την 24η αγωνιστική της Super League:

Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, όχι μόνο γιατί έπρεπε να διατηρήσει τη διαφορά, αλλά και για να έχει ψυχολογία ενόψει Μπεσίκτας και Παναθηναϊκού. Επίσης θα θέλαμε και το σχόλιό σας για τον Τσόρι που έπαιξε στη θέση του επιθετικού.

Θέλαμε μία ενδεκάδα που θα αποτελείτο όσο το δυνατόν από ξεκούραστους ποδοσφαιριστές και ίσως και από κάποιους πάικτες που θα είχαν ιδιαίτερο κίνητρο. Για το λόγο αυτό, μαζί με τους συνεργάτες μου και αφού αναλύσαμε τον αντίπαλο, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον Τσόρι, και τον Μάριν, και τον Καμπιάσο. Αυτοί ήταν που είχαν και λιγότερο χρόνο συμμετοχής από τους υπόλοιπους.

Συν και τον Παρέδες, ο οποίος νομίζω και αυτός δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα ματς. Μπορεί να εμπεριείχε λίγο ρίσκο, αλλά νομίζω ότι έτσι έπρεπε να λειτουργήσουμε, για να έχουμε και ξεκούραστους ποδοσφαιριστές, αλλά και για να ανταποκριθούν στα επόμενα ματς.

Θέλαμε να βγάλουν και την ποιότητά που έχουν ορισμένοι και τις δυνάμεις που χρειάζονταν για αυτό το ματς. Δεν ήταν εύκολο παιχνίδι και περισσότερο μιλάω για τον ψυχολογικό παράγοντα. Η ομάδα προερχόταν από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα και θα έπρεπε να γυρίσει γρήγορα στις νίκες.

Ένας από τους κορυφαίους παίκτες ήταν ο Ρέτσος. Με αφορμή την κληρονομιά που άφησε ο κ. Μπέντο με τους μικρούς, θα θέλαμε να μας πείτε πώς θα διαχειριστείτε αυτά τα παιδιά;

Αυτό που έκανε ο κ. Μπέντο με τα παιδιά της ακαδημίας ήταν πρωτοποριακό. Από εκεί και μετά, νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά τις δυνατότητες των παιδιών γιατί τα είχα δύο χρόνια μαζί μου. Συμφωνώ με την άποψή σας ότι πρέπει να γίνει μία διαχείριση. Πρέπει η ομάδα να βοηθάει τα παιδιά. Τις προηγούμενες αγωνιστικές τα παιδιά ήταν αυτά που βοηθούσαν την ομάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος να κάψουμε αυτά τα παιδιά ή έστω δεν θα βοηθούσαμε να αναπτυχθεί ο ποδοσφαιριστής. Ο Ρέτσος δείχνει μία απίστευτη ωριμότητα αν σκεφτείτε ότι έχει παίξει σε πολλά ματς και νομίζω ότι η απόδοσή του είναι πάντα πολύ πάνω από το πολύ καλό.

Θα τολμήσω να πω και άριστη, τηρουμένων των αναλογιών γιατί μιλάμε για ένα παιδί 18-19 ετών, αλλά στο γήπεδο παρουσιάζεται σαν να είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα προσπαθήσουμε και να παίρνουν χρόνο συμμετοχής, αλλά και να μην τους φορτώνουμε πολύ με ευθύνες, γιατί δεν ξέρουμε και πώς θα αντιδράσουν.

Είδαμε έναν Ολυμπιακό ξανά... Ολυμπιακό. Αυτός ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που θέλετε να δούμε εώς το τέλος της σεζόν και ενόψει των αγώνων που ακολουθούν;

Νομίζω ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι πάρα πολλά αν συνυπολογίσουμε την ποιότητα που έχουν ορισμένοι παίκτες, είτε δεν έπαιζαν, είτε δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής ώστε να έχουν μία καλή φόρμα και να παίζουν σύμφωνα με κάποιο τακτικό πλάνο που ίσως για τον προηγούμενο προπονητή να ήταν διαφορετικό.

Εγώ και οι συνεργάτες μου θέλουμε πάντα να έχει η ομάδα ποδόσφαιρο κυριαρχίας, να δημιουργεί φάσεις, να έχει συγκεκριμένη επιθετική ανάπτυξη και παραλλαγές, να μην δέχεται γκολ. Αυτό είναι το ζητούμενο και με αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε για να βελτιώσουμε τους παίκτες και την ομάδα.

Είδαμε έναν συγκλονιστικό Ντα Κόστα που έκανε καλό παιχνίδι για δεύτερο σερί ματς. Βοηθάει το γεγονός ότι έχει δίπλα του έναν ποδοσφαιριστή αν και είναι νεαρός που ξέρει μπάλα και είναι γρήγορος. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στα πόδια του Ντα Κόστα;

Είχαν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Ίσως να είναι και η πρώτη φορά που έπαιξαν μαζί δίδυμο ο Ρέτσος με τον Ντα Κόστα. Είδαμε ότι είχαν μία καλή συνεργασία παρά τα μικρά λαθάκια και κάποιες μικροεξαιρέσεις. Βοήθησαν πολύ και στην ανάπτυξη. Στο χτίσιμο της επίθεσης θα πρέπει να συμμετέχουν και οι στόπερ. Θέλω να γίνεται και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Δεν θέλω να αφαιρείται κανείς από την επιθετική ανάπτυξη και να αποφύγουμε τις "μεγάλες μπάλες" ή τις γιόμες. Έχει παίκτες με ποιότητα για να βάλουν την μπάλα κάτω και να παίξουν σωστά. Είμαστε ευχαριστημένοι και από τον Ντα Κόστα. Αυτός είναι ένας ευχάριστος προβληματισμός για εμένα, γιατί βλέπω σιγά-σιγά ότι όλο και περισσότεροι παίκτες πιάνουν τα στάνταρ απόδοσης για να συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα.

Στο πρώτο σας παιχνίδι είδαμε δίδυμο Ρομαό – Καμπιάσο. Σήμερα είδαμε Καμπιάσο – Μάρτινς, δύο "οκτάρια" δηλαδή και πολλούς επιθετικογενείς χαφ. Κατεβάσατε μία ομάδα χωρίς φορ. Σκέφτεστε να το ξανακάνετε στα επόμενα παιχνίδια, αρχής γενομένης από το ματς με την Μπεσίκτας;

Σήμερα οι μεσοεπιθετικοί και οι επιθετικοί έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολύ καλό επίπεδο τεχνικής και αυτό θέλαμε απέναντι σε μία κλειστή άμυνα. Ξέραμε πώς θα κατέβαινε ο αντίπαλος. Θέλαμε να έχουμε την κατοχή της μπάλας, παίκτες με καλές συνεργασίες και νομίζω ότι σε έναν ικανοποιητικό βαθμό το καταφέραμε. Με την Μπεσίκτας είναι διαφορετικό. Θα αναλύσουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία.

Είναι σίγουρο ότι από το πρώτο παιχνίδι, η κατοχή της μπάλας που είχε η Μπεσίκτας μάς κούρασε πολύ και μας αποδιοργάνωσε την οποιαδήποτε αμυντική λειτουγία που είχαμε. Ισως να κάνουμε καλύτερα πράγματα εκεί, αν έχουμε καλύτερη κατοχή και καλύτερη αμυντική λειτουργία. Μπορεί να χρειαστούν διαφορετικοί παίκτες. Είναι καθαρά θέμα τακτικής και στρατηγικής.

Το σίγουρο είναι ότι και σήμερα είδαμε ποδοσφαιριστές που σιγά-σιγά μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ακόμα και οι τρεις αλλαγές είχαν θετική παρουσία στο ματς. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιχνίδια, επειδή έχουμε έναν αριθμό αγώνων πολύ μεγάλο. Θα δούμε για την Μπεσίκτας, θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι και η μέρα αύριο, θα δούμε πόσο έχουν καταπονηθεί οι ποδοσφαιριστές.

Με έναν αμυντικό χαφ και δύο εσωτερικούς μέσους μήπως;

Πολλά σκεφτόμαστε, αλλά θα δούμε πού θα καταλήξουμε.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ